kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Arbiter Elegancji »

Co się dzieje w przypadku gdy postać z "Executioner's Axe" (lub inną bronią zdejmującą D3, D6 W) trafi postać z "The Gem Of Blood" a ta rzuci 2+. Jak rozdzielane są Woundy ?
a) wampir odbija tylko jedną rane z D3, reszta wpada w niego.
b) wampir odbija cale D3
c) wampir odbija tylko 1W reszta z tego ataku jest pomijana
d) jakoś inaczej? :?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

c) to samo tyczy sie killing blowow flemingow i innych bajerow. Odbita raja to 1W a reszta specjalnych zasad jest pomijana

Eltazar
Pseudoklimaciarz

Post autor: Eltazar »

Witam.
Mam trzy pytanka:

1) Przeciwnik szarżuje w moich maruderów konnych z toporkami z ponad połowy dystansu szarży. Deklaruje stand & shot. I teraz wróg podjeżdża na odległość 6 cali ode mnie, ja strzelam (jeśli zabiję wystarczającą ilość przeciwnik testuje panike) i po moim strzale dojeżdża do mnie.
Mam rację czy jakoś inaczej to wygląda??

2) Jak dokładnie działa Ring of Hotek??

3) Czy Treeman może używać swojego bound spella podczas walki?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Fear me mortals!!!

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

1) zgadza sie
2) Jesli jakis mag (wrogi lub sojuszniczy) jest w zasiegu 12" od pierscienia lub rzuca czar na cel bedaacy do 12" od pierscienia to kazdy dublet jaki wykula traktuje sie jako miscast (czyli miscastem sa 1+1, 2+2 ... 5+5, 6+6).

Pozdrawiam
Pelzak

EDIT: 3) wydaje mi sie ze moze ale glowy nie dam
"Lepszy mały ale własny i z przodu, niż duży ale cudzy i z tyłu..."

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Jeśli jeden model ma wiele broni strzeleckich np smok DE to czy używa każdej po kolei, czy wszystkich na raz?
Jest jest zionięcie, pistolety i zęby, to czy na potrzeby rozdzielania ran w oddziale liczy się ilość modeli zanim model zaczął wykonywać poszczególne ataki, czy po każdym z tych trzech ataków mamy oddzielne rozdzielanie?
Obrazek

Luk
Wałkarz

Post autor: Luk »

1) Pytanie czy przy losowaniu czarów , można najpierw wylosować wszystkie i później wybrać jeden do zamiany na czar 1-pierwszy. Czy losujemy jeden, decydujemy czy zamieniamy, losujemy drugi decydujemy czy zamieniamy itd...

2) Aha Przy ring of hotek podwójna szóstka jest miscastem? I jak sie ma analogiczna sprawa w przypadku pandemonium?

3) I jeszcze które czary mag może rzucać gdy znajduje się on sam lub jego oddział w walce? Wszystkie które nie mają zaznaczonej zasady line of sight?

4) Kolejna sprawa czy mag, bohater po udanym pościgu za rozbitym odziałem może się obrócić, zdecydować w którą stronę patrzy? Czy nie może wykonać tego DARMOWEGO obrotu i patrzy w tą stronę w którą uciekał zniszczony oddział?

5) Czy bohater konny z zasadą frenzy dołączony do pieszego oddziału ( spowalniającego go ) musi z niego wyszarżować gdy ktoś znajdzie się w zasięgu jego ataku, czyli dajmy na to 14 czy może atakować razem z odziałem który ma zasięg szarży 8?

6 ) Spell familiar daje czar dodatkowy ze szkól podstawowych ogień , śmierć ... itd czy czar z magii nurgla np. gdy mag ma takie czary standardowo ( w booku niema takiego ograniczenia jak przy book of secrets która pozwala wybrać czar tylko z podstawowych szkół )

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

1)lozujesz wszystkie, potem wybierasz ktory zmieniasz na jedynke
3)jak czarodzeij jest w walce nie moze rzucac missaili tylko
4)nie moze
5)jak tylko on ma frenzy a oddzial nie to tylko on wyszarzowuje

Luk
Wałkarz

Zakładając że cały oddział ma frenzy i bohater osobno. Tylko oni są piechtą a on konny to pytanie czy MUSI wyszarżować jak ma wroga na zasięgu 13 ( oddział piechotą nie ma zasięgu ) bo oni maja zasięg szarży 8.

żyraFFa
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: żyraFFa »

5)wg. mnie nie - bohater dołączony do odziału musi dostosować się do jego ruchu
6)spell familiar daje dodatkowy czar z domeny, której używa ten mag
Jest moc :D

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Luk pisze:Zakładając że cały oddział ma frenzy i bohater osobno. Tylko oni są piechtą a on konny to pytanie czy MUSI wyszarżować jak ma wroga na zasięgu 13 ( oddział piechotą nie ma zasięgu ) bo oni maja zasięg szarży 8.
Musi zaszarżować ,tak samo jak by był w kawalerii i cały klocek np. by się nie zmieścił gdzieś to on sam szarżuje
Obrazek

Luk
Wałkarz

Dzięki to tylko ring of hotek i pandemonium na podwójne 6 jest również miscast w obu przypadkach?

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

tak
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

A propo Ring of Hotek - tak dwie 6 to również miscast, ale też irresistable force. Jednakże znając zasady z Rulebook'a wiemy, że miscast ma pierwszeństwo przed irresistable force. Tak samo w przypadku czaru Pandemonium. A więc odpowiedź: miscast.

Jeśli chodzi o sytuacje z frenzy - bohater posiadający tą zasadę, ale umieszczony w oddziale, który jej nie ma, musi zaszarżować na oddział wroga, do którego zasięg szarży ma, nawet jeśli jednostka, w której się znajduje, tego zasięgu nie ma i nie musi szarżować.

Jeśli bohater z tą zasadą, jest umieszczony w oddziale bez niej, ale i bohater i jego oddział mają zasięg szarży, to od Ciebie zależy decyzja - szarżowania pojedynczym bohaterem lub bohaterem z oddziałem. Bohater jeśli ma tylko zasięg (i zasadę z frenzy) zawsze musi szarżować (nawet jeśli miałoby to oznaczać opuszczenie własnego oddziału)

Jeśli bohater bez frenzy jest umieszczony w oddziale z frenzy i oddział ten ma zasięg szarży, wtedy bohater musi się dostosować do ruchu swojego oddziału - a więc szarżuje razem z nim i nie ma innego wyboru.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Mac pisze:Jeśli bohater z tą zasadą, jest umieszczony w oddziale bez niej, ale i bohater i jego oddział mają zasięg szarży, to od Ciebie zależy decyzja - szarżowania pojedynczym bohaterem lub bohaterem z oddziałem. Bohater jeśli ma tylko zasięg (i zasadę z frenzy) zawsze musi szarżować (nawet jeśli miałoby to oznaczać opuszczenie własnego oddziału)
A jak sprawdzisz czy oddzial ma zasieg? :wink:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Pamiętaj, że szarże z frenzy wykonujemy dopiero po zdeklarowaniu szarż wszystkimi oddziałami, które nie podlegają tej zasadzie.

W tym przypadku, jeśli najpierw zdeklarujesz szarżę oddziałem - to szarżuje oddział i bohater. Wszystkie skutki się aplikują - czyli bez sprawdzania czy jest zasięg szarży, efekt nieudanej szarży (po której bohater z frenzy już nie zaszarżuje, nawet gdyby był w zasięgu) itd.

Jeśli nie zdeklarujesz szarży oddziałem, to po zdeklarowaniu szarż wszystkimi innymi jednostkami bez zasady frenzy, sprawdzasz czy bohater ma zasięg szarży i jeśli ma, wtedy TYLKO NIM szarżujesz (bo etap szarż jednostek bez frenzy minął).

Wiem, że mogłem to wytłumaczyć niedokładnie w poprzednim poście przez słowa jakich użyłem - "ty decydujesz" - użyłem takich słów, gdyż często widać na polu bitwy, czy oddział i bohater z frenzy (z różnymi wartościami ruchu) mają zasięg szarży do tego samego oddziału czy nie i tym samym zastanowienie się czy warto szarżować oddziałem z bohaterem, czy puszczenie samego bohatera wystarczy.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Kalesoner
Szczur Królów

Jeśli jeden model ma wiele broni strzeleckich np smok DE to czy używa każdej po kolei, czy wszystkich na raz?
Jest jest zionięcie, pistolety i zęby, to czy na potrzeby rozdzielania ran w oddziale liczy się ilość modeli zanim model zaczął wykonywać poszczególne ataki, czy po każdym z tych trzech ataków mamy oddzielne rozdzielanie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

breath o ile sie nie myle osobno a strzelectwo na raz (breath jest zasada specjalna)

ale nie dam glowy, ze breath nie jest na raz z reszta strzelectwa. Przypomnij mi kiedys to to sprawdze i powiem ci jak jest dokladnie :)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Przeciez nie mozna rzucac zebow i strzelac z handbowa w tej samej turze.

Co do breatha to co prawda nie mam pojecia co jest na ten temat w rulebooku :P, ale napewno oddzielnie sie to rozpatruje.
Nie ma tak, ze jak smok ma 2 breathy, to zawsze ta sama, maksymalna ilosc modeli jest jest trafiana.
Najpierw jedzie jedno zioniecie, kilka modeli ginie, kolejny breath juz tych co spadli nie obejmuje, jak mozna w ogole cos takiego wymyslic :P?

Tak samo jak salki strzelaja, to po kolei breathy spadaja a nie, ze wszystko na raz od razu.

Co za tym idzie, ilosc modeli dla look outa tez rozpatruje sie oddzielnie dla kazdego dmucha...

Kalesoner
Szczur Królów

Marek Golan pisze: Nie ma tak, ze jak smok ma 2 breathy, to zawsze ta sama, maksymalna ilosc modeli jest jest trafiana.
Najpierw jedzie jedno zioniecie, kilka modeli ginie, kolejny breath juz tych co spadli nie obejmuje, jak mozna w ogole cos takiego wymyslic :P?
No proszę, a tak jakiś gracz WoCh sobie ze mną pogrywał, jesteś na 100% pewien że nie jest odwrotnie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Cały oddział powinien strzelać jednocześnie. Inaczej czemu nie byłoby dopuszczalne strzelanie każdym modelem po kolei, żeby pierwsze trzy zabiły obstawę, a reszta dobiła maga? Co do templatek to faktycznie jest z nimi problem i nie bardzo mam pomysł, jak to sensownie rozwiązać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Zablokowany