kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
Re: kilka pytań początkującego
mam takie pytanie totyczace broni gw
jaśli używa jej jednostka na mouncie to dostaje plus jeden do siły ale wali jako ostatnia(nie przy szarży)
jesli używa jej postac na piechote wtedy ma 2 do siły i tez uderza jako ostatnia(nie przy szarży)
a jeśli jest to bohater w rydwanie , to ile ma sily wiecej?
jaśli używa jej jednostka na mouncie to dostaje plus jeden do siły ale wali jako ostatnia(nie przy szarży)
jesli używa jej postac na piechote wtedy ma 2 do siły i tez uderza jako ostatnia(nie przy szarży)
a jeśli jest to bohater w rydwanie , to ile ma sily wiecej?
Nie, krawedz liczy sie jako impossible terrain.A teraz pytanko, czy szarża jest możliwa jeśli podczas koniecznego aby dojść do przeciwnika wheelu lub pivota fragment szarżującego modelu/oddziału wychodzi za stół (częsta sytuacja kiedy szarżujące modele stoją przy krawędzi i nie mają przeciwnika na wprost)?
Shaman says:
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
a wlasnie ze tak, zostalo to chyba keidys umieszczone w uscisleniach ze mozna wtedy robic wirtualnego pivota, zrobino tak zeby monstery/rydwany przyklejone do krawedzi mapy byly jeszcze uzyteczne.Aves pisze:Nie, krawedz liczy sie jako impossible terrain.A teraz pytanko, czy szarża jest możliwa jeśli podczas koniecznego aby dojść do przeciwnika wheelu lub pivota fragment szarżującego modelu/oddziału wychodzi za stół (częsta sytuacja kiedy szarżujące modele stoją przy krawędzi i nie mają przeciwnika na wprost)?
Wszystko masz w zasadzie Cold Blood, podrecznik Lizardmenow.
Na 3D6.
Na 3D6.
O ile dobrze pamiętam Testy na Złamanie (Break Tests) to nie to samo co Testy Zdolności Przywódczych (Leadership Tests), a więc nie jestem do końca pewien czy można używać zasady Cold Blooded w przypadku Testów Złamania. Jeśli się mylę, proszę o poprawienie. Na razie poszedłem drogą logicznego rozumowania.For all Leadership tests, models with the Cold Blooded special rule roll 3 dice and use the lowest two scores
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Tak, rzeczywiście mój błąd. Sprawdziłem dokładniej w Podręczniku Głównym i na stronie 48 jest specyficznie wyszczególnione, że:
1. Leadership Tests - to Testy Złamania i wszystkie testy psychologiczne (strach, panika, terror itd.), a to pojęcie można rozróżnić na:
a) Psychology Tests - to tylko testy strachu, paniki, terroru itd.
b) Break Tests - to są Testy Złamania, przeprowadzane po zakończeniu fazy walki wręcz
1. Leadership Tests - to Testy Złamania i wszystkie testy psychologiczne (strach, panika, terror itd.), a to pojęcie można rozróżnić na:
a) Psychology Tests - to tylko testy strachu, paniki, terroru itd.
b) Break Tests - to są Testy Złamania, przeprowadzane po zakończeniu fazy walki wręcz
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
...no i testy Ld z czarów (np. Doom & Darkness) i przedmiotow (np. Blade of Realities) rowniez na 3 kostkach. Najfajniejsze jest jednak polaczenie Cold Blood i Phantasmagoria
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
Witam
W warhammerze sa 2 rodzaje podstawek pod piechotę. Większe np. maruderzy i mniejsze np. gobliny. Moje pytanie brzmi . Jaką maksymalną ilość większych podstawek (tak aby wojownicy mogli wykonać atak , czyli nawet rogami podstawek), można dostawić do 5 mniejszych podstawek.
CHodzi mi o to czy może 6 maruderów zaatakować 5 goblinów? Jak przystawiam podstawki to brakuje jednego milimetra, i nie wiem jak jest to traktowane na turniejach.
pozdrawiam
W warhammerze sa 2 rodzaje podstawek pod piechotę. Większe np. maruderzy i mniejsze np. gobliny. Moje pytanie brzmi . Jaką maksymalną ilość większych podstawek (tak aby wojownicy mogli wykonać atak , czyli nawet rogami podstawek), można dostawić do 5 mniejszych podstawek.
CHodzi mi o to czy może 6 maruderów zaatakować 5 goblinów? Jak przystawiam podstawki to brakuje jednego milimetra, i nie wiem jak jest to traktowane na turniejach.
pozdrawiam
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
do 5 mniejszych możesz dostawić 6 większych.
male mają 20mm, większe 25mm.
male mają 20mm, większe 25mm.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Temple Guard
- Falubaz
Możesz tak zrobić, wszyscy atakują. Jest to maksimum, siódmy by już nie walczył, dlatego generalnie oddziały na podstawkach 25x25 mają maksymalnie 6 w szeregu, a na postawkach 20x20 7 w szeregu, rzadko wystawia się więcej.Wiewior-lbn pisze:Witam
pozdrawiam
EDIT: Arbiter był szybszy
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
A czy lizaki kiedykolwiek zdają testy na d3 przy LD? Proszę o konkrety, bo jak teraz gram z kumplem lizakami, to o na wszystko d3 rzuca. Głupoty, strach, złamanie, panika...
I inne pytanie - czy można wstawić 2 bohów do jednego oddziału?
I inne pytanie - czy można wstawić 2 bohów do jednego oddziału?