kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Wiewior-lbn »

mam takie pytanie totyczace broni gw
jaśli używa jej jednostka na mouncie to dostaje plus jeden do siły ale wali jako ostatnia(nie przy szarży)
jesli używa jej postac na piechote wtedy ma 2 do siły i tez uderza jako ostatnia(nie przy szarży)
a jeśli jest to bohater w rydwanie , to ile ma sily wiecej?

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

A teraz pytanko, czy szarża jest możliwa jeśli podczas koniecznego aby dojść do przeciwnika wheelu lub pivota fragment szarżującego modelu/oddziału wychodzi za stół (częsta sytuacja kiedy szarżujące modele stoją przy krawędzi i nie mają przeciwnika na wprost)?
Nie, krawedz liczy sie jako impossible terrain.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

a jeśli jest to bohater w rydwanie , to ile ma sily wiecej?
Bohater liczy się jak mounted i dostaje +1 do współczynnika siły i atakuje jako ostatni (nie przy szarży)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

Aves pisze:
A teraz pytanko, czy szarża jest możliwa jeśli podczas koniecznego aby dojść do przeciwnika wheelu lub pivota fragment szarżującego modelu/oddziału wychodzi za stół (częsta sytuacja kiedy szarżujące modele stoją przy krawędzi i nie mają przeciwnika na wprost)?
Nie, krawedz liczy sie jako impossible terrain.
a wlasnie ze tak, zostalo to chyba keidys umieszczone w uscisleniach ze mozna wtedy robic wirtualnego pivota, zrobino tak zeby monstery/rydwany przyklejone do krawedzi mapy byly jeszcze uzyteczne.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

To jak jest w końcu, niech ktoś kumaty odpowie, Lidder, Byro, Shino?
(Ekipa do której mam zaufanie jeśli chodzi o zasady się powiększyła. :P)
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Przecież w uściśleniach było że wirtualny piwot można zrobić przy ruchu w celu uwolnienia się od krawędzi... I że nie można zrobić tego przy szarży... Jasny i prosty zapis... Choć nie należę do grupy trzymającej władzę może pomoże...

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Dokładnie tak stoi w uściśleniach. Sekcja Ruch zdaje się.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Czy lizaki zdają break test na 3d6 czy normalnie?

A i przy okazji, to zdaje mi się, że to jest impassable, nie impossible :)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Wszystko masz w zasadzie Cold Blood, podrecznik Lizardmenow.

Na 3D6.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

For all Leadership tests, models with the Cold Blooded special rule roll 3 dice and use the lowest two scores
O ile dobrze pamiętam Testy na Złamanie (Break Tests) to nie to samo co Testy Zdolności Przywódczych (Leadership Tests), a więc nie jestem do końca pewien czy można używać zasady Cold Blooded w przypadku Testów Złamania. Jeśli się mylę, proszę o poprawienie. Na razie poszedłem drogą logicznego rozumowania.

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Break Test jest jednym z Leadership Test. Leadership Test to każdy test, w którym używasz wartości Leadership (logicznie). Może pomyliło Ci się z testami psychologii? Bo break to faktycznie jedyny test Leadershipa, który jednoczesnie nie jest psychologią.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Tak, rzeczywiście mój błąd. Sprawdziłem dokładniej w Podręczniku Głównym i na stronie 48 jest specyficznie wyszczególnione, że:
1. Leadership Tests - to Testy Złamania i wszystkie testy psychologiczne (strach, panika, terror itd.), a to pojęcie można rozróżnić na:
a) Psychology Tests - to tylko testy strachu, paniki, terroru itd.
b) Break Tests - to są Testy Złamania, przeprowadzane po zakończeniu fazy walki wręcz

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

...no i testy Ld z czarów (np. Doom & Darkness) i przedmiotow (np. Blade of Realities) rowniez na 3 kostkach. Najfajniejsze jest jednak polaczenie Cold Blood i Phantasmagoria :)

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

I dlatego nalezy pomiot slannesha niszczyc jak nazizm.

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Witam
W warhammerze sa 2 rodzaje podstawek pod piechotę. Większe np. maruderzy i mniejsze np. gobliny. Moje pytanie brzmi . Jaką maksymalną ilość większych podstawek (tak aby wojownicy mogli wykonać atak , czyli nawet rogami podstawek), można dostawić do 5 mniejszych podstawek.
CHodzi mi o to czy może 6 maruderów zaatakować 5 goblinów? Jak przystawiam podstawki to brakuje jednego milimetra, i nie wiem jak jest to traktowane na turniejach.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

do 5 mniejszych możesz dostawić 6 większych.
male mają 20mm, większe 25mm.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Wiewior-lbn pisze:Witam
W warhammerze sa 2 rodzaje podstawek pod piechotę. Większe np. maruderzy i mniejsze np. gobliny. Moje pytanie brzmi . Jaką maksymalną ilość większych podstawek (tak aby wojownicy mogli wykonać atak , czyli nawet rogami podstawek), można dostawić do 5 mniejszych podstawek.
CHodzi mi o to czy może 6 maruderów zaatakować 5 goblinów? Jak przystawiam podstawki to brakuje jednego milimetra, i nie wiem jak jest to traktowane na turniejach.

pozdrawiam
Możesz tak zrobić, wszyscy atakują. Jest to maksimum, siódmy by już nie walczył, dlatego generalnie oddziały na podstawkach 25x25 mają maksymalnie 6 w szeregu, a na postawkach 20x20 7 w szeregu, rzadko wystawia się więcej.

EDIT: Arbiter był szybszy ;)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

a w konnicy krótszy bok też ma 25?

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Wiewior-lbn pisze:a w konnicy krótszy bok też ma 25?
tak
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

A czy lizaki kiedykolwiek zdają testy na d3 przy LD? Proszę o konkrety, bo jak teraz gram z kumplem lizakami, to o na wszystko d3 rzuca. Głupoty, strach, złamanie, panika...

I inne pytanie - czy można wstawić 2 bohów do jednego oddziału?

Zablokowany