kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego
Pytanie, aby się upewnić(bo kumpel nie wierzy):
wardy nie sumują się, tylko zdaje się je osobno?
np; ward na 6+ i na 5+ nie sumuje się do 4+, tylko rzuca się najpierw za jednego, a potem za drugiego?
wardy nie sumują się, tylko zdaje się je osobno?
np; ward na 6+ i na 5+ nie sumuje się do 4+, tylko rzuca się najpierw za jednego, a potem za drugiego?
Wedle tego co wiem, testujesz raz na najwyższej Ld.
Jeżeli zdasz, to nikomu nic się nie dzieje, jeżeli nie, to głupota dotyka wszystkich podatnych nań jednostek w oddziale.
Tak przynajmniej gram ze znajomymi i wydawało się nam to zawsze intuicyjne i zgodne z regułami.
Jeżeli zdasz, to nikomu nic się nie dzieje, jeżeli nie, to głupota dotyka wszystkich podatnych nań jednostek w oddziale.
Tak przynajmniej gram ze znajomymi i wydawało się nam to zawsze intuicyjne i zgodne z regułami.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć? Ponieważ jedna odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje.Dark Knight pisze:Nie mogą? Przecież w faqu napisali, że mamy je traktować jak championki oddziału, mogą rzucać/przyjmować challenge. Na tym sie kończy podobieństwo?Tullaris pisze:Szkoda, że Czarowince nie mogą brać giftów Khaina, dodatkowe D3 ataków dla każdej to było by to
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Jako że nikt nie umie mnie przekonać to zadam pytanie tutaj.
Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
Od razu kilka sugestii, niezdanie głupoty sprawia że nie można strzelać, ani czarować. Ale w opisie bounda jest napisane że posiadanie bounda nie czyni właściciela magiem, czyli de facto ktoś kto nie jest magiem a ma bounda nie czaruje, a jedynie używa efektu swojego przedmiotu magicznego.
Czy ktoś kto nie zdał głupoty może być objęty efektem czaru popychania, co doprowdzi go do walki wręcz?
Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
Od razu kilka sugestii, niezdanie głupoty sprawia że nie można strzelać, ani czarować. Ale w opisie bounda jest napisane że posiadanie bounda nie czyni właściciela magiem, czyli de facto ktoś kto nie jest magiem a ma bounda nie czaruje, a jedynie używa efektu swojego przedmiotu magicznego.
Czy ktoś kto nie zdał głupoty może być objęty efektem czaru popychania, co doprowdzi go do walki wręcz?
Strona 121 w RB, ramka, drugi akapit:Kieł pisze: Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models) and can be countered in the same way as ordinary spells"
Jest rzucany tak jak normalny czar, dotyczą go zatem te same ograniczenia. Ergo, nie zdanie głupoty uniemożliwia uzycie Bound spell'a.
Nie widzę powodu by nie mógł.Kieł pisze: Czy ktoś kto nie zdał głupoty może być objęty efektem czaru popychania, co doprowdzi go do walki wręcz?
Oddzialy, ktore zglupialy sa jedynie niewrazliwe na psychologie.
Jak dla mnie nie ma zakazu używania efektów magic itemów gdy sie nie zda stupida więc można. Sądzę że ta zasada ma priorytet. Poza tym jeżeli mamy być precyzyjni, to: niezdanie stupida sprawia że nie możemy "...rzucać czarów...", zaklęty czar: "niektóre magiczne przedmioty skrywają w sobie zaklęte czary - czary zapisane w oich strukturze, które właściciel przedmiotu moze UWOLNIĆ w fazie magii. Posiadanie przedmiotu z zaklętym czarem nie czyni z Postaci Czarodzieja."Byro pisze:Strona 121 w RB, ramka, drugi akapit:Kieł pisze: Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models) and can be countered in the same way as ordinary spells"
Jest rzucany tak jak normalny czar, dotyczą go zatem te same ograniczenia. Ergo, nie zdanie głupoty uniemożliwia uzycie Bound spell'a.
Stąd, używanie czarów z przedmiotów, nie jest rzucaniem czarów. Zatem jeżeli ktoś kto nie zdał stupida moze używać magicznych przedmiotów może używać i przedmiotu z zaklętym czarem.
Wow, jak to dobrze, że jesteś taki przekonany o Swojej racji. Ale odnoś się do angielskiej wersji, a nie do polskie, ponownie fragment:
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models)"
Czar z przedmiotu jest rzucany, dokładnie tak jak zwykły. Nic nie uwalniasz...
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models)"
Czar z przedmiotu jest rzucany, dokładnie tak jak zwykły. Nic nie uwalniasz...
Skoro wiesz lepiej, to po co zadawane pytanie? Choć Byro podał dokładny i precyzyjny odnośnik, odpowiadający na Twoje pytanie w sposób bezpośredni - nie można używać Bound Spell'a jeśli jest się pod wpływem głupoty (nie zdało się testu) bo używanie bound spell'a działa tak samo jak rzucanie zwykłego czaru (jest to w tej samej tabelce z której Ty cytowałeś i również w polskiej wersji podręcznika) - właściwie jeśli nie zdało się testu to poza ruchem o połowę zwykłego zasięgu, nic nie można zrobić, więc nie wiem pod co to podciągniesz, że niby Bound Spell'a użyć można.
Na jednostkach, które nie zdały testy głupoty można użyć popychaczki, ale są pewne restrykcje, co oddział popchnięty może zrobić. "Popchnięty" oddział, który nie zdał głupoty nie może strzelać (np. popychaczka od TK, ta co pozwala na wykonanie ataków bądź strzelanie), nie może deklarować szarż i nie może rzucać czarów (ze sztandarów, z championów, a jeśli również bohaterowie podlegają Głupocie, nie tylko ich jednostka to nie można również rzucać zwykłych czarów i czarów z bound spelli tych bohaterów) - strona 52 Podręcznik Główny, rozdział "Głupota":
EDIT: Właśnie znalazłem ustęp w Podręczniku Głównym, który może również wpłynąć na omawianą kwestię:
EDIT2: No i właśnie tu wychodzi mój problem i moje zapytanie. Skoro są takie różnice w stosunku czy tylko oddział podlega zasadzie głupoty, czy oddział i bohater w nim znajdujący, jak podałem powyżej, to czy jeśli bohater podlega głupocie (z tego samego lub innego źródła niż jego oddział) i jego oddział podlega głupocie - nie powinno się wykonać dwóch testów? Za bohatera i za oddział? Bo wtedy ta zasada którą podałem w "pierwszym EDIT" nie miałaby zupełnie sensu bycia.
Na jednostkach, które nie zdały testy głupoty można użyć popychaczki, ale są pewne restrykcje, co oddział popchnięty może zrobić. "Popchnięty" oddział, który nie zdał głupoty nie może strzelać (np. popychaczka od TK, ta co pozwala na wykonanie ataków bądź strzelanie), nie może deklarować szarż i nie może rzucać czarów (ze sztandarów, z championów, a jeśli również bohaterowie podlegają Głupocie, nie tylko ich jednostka to nie można również rzucać zwykłych czarów i czarów z bound spelli tych bohaterów) - strona 52 Podręcznik Główny, rozdział "Głupota":
Chodzi o całą turę, a więc fazę początku tury, turę ruchu, magii, strzelania, walki wręcz.Jednostki, które nie zdały testu Głupoty, nie mogą same deklarować szarż, strzelać ani rzucać czarów w tej turze.
EDIT: Właśnie znalazłem ustęp w Podręczniku Głównym, który może również wpłynąć na omawianą kwestię:
Stosownie, poprawiam więc to co zapisałem w jednym z nawiasów powyżej. A więc jeśli jednostka nie zdała testu, bohaterowie - czarodzieje i herosi z bound spellami - wciąż mogą używać bound spelli i rzucać czary. Tylko w momencie jeśli również oni podlegają niezdanemu testowi Głupoty, wtedy nie mogą czarować/używać bound spelli.Czarodziej, który nie jest dotknięty Głupotą ma prawo rzucać czary, nawet wtedy, gdy walczy w szeregach jednostki będącej aktualnie pod wpływem głupoty.
EDIT2: No i właśnie tu wychodzi mój problem i moje zapytanie. Skoro są takie różnice w stosunku czy tylko oddział podlega zasadzie głupoty, czy oddział i bohater w nim znajdujący, jak podałem powyżej, to czy jeśli bohater podlega głupocie (z tego samego lub innego źródła niż jego oddział) i jego oddział podlega głupocie - nie powinno się wykonać dwóch testów? Za bohatera i za oddział? Bo wtedy ta zasada którą podałem w "pierwszym EDIT" nie miałaby zupełnie sensu bycia.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Zdajesz glupote raz za caly oddzial. Gdy nie powiedzie Ci sie ten test to glupota zostaje dotkniety kazdy model w jednostce, ktory posiada ta zasade.
mozesz zacytowac tego faqa mowiacego, ze 2gi efekt tego czaru jest bezzasiegowy?Rogal pisze:Jak to wkońcu jest z SUmmon Undead Horde 2 efekt tego czaru [który jest bezzasięgowy zgodnie z uściśleniami faqami etc]
bo z tego co mi wiadomo on jak najbardziej ma zasieg...
O ile dobrze wiem 2 efekt działa jak Invocation of Nehek - 18 cali wokoło wampira (tak jest w FAQ, tak jest AB itd.). Dodatkowo na oddziałach z zasadami ethereal albo vampire, a także na jednostkach, które nie są piechotą nie można wskrzesić więcej niż 1 wound per casting. Czyli na każdym pojedynczym modelu fell bata możesz dać tylko jednego wounda.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
# Source : http://werewolf.wfb-pol.org/categories/14 Podkategoria :Vampirza Magia
* Pytanie: Jaki zasięg ma czar Summon Undead Horde?
* Odpowiedź: Pierwszy efekt czaru, który pozwala na wskrzeszeniu 5D6 zombie ma zasięg taki sam jak czar Raise Dead, czyli 12". Drugi efekt czaru, który pozwala na wyleczenie 3D6 ran oddziałowi jest bezzasięgowy.
@mac : nie pytałem o etherale , vampiry piechote bo to jest oczywiste
Czyli 2 opcja SUH na fell baty to 3d3
* Pytanie: Jaki zasięg ma czar Summon Undead Horde?
* Odpowiedź: Pierwszy efekt czaru, który pozwala na wskrzeszeniu 5D6 zombie ma zasięg taki sam jak czar Raise Dead, czyli 12". Drugi efekt czaru, który pozwala na wyleczenie 3D6 ran oddziałowi jest bezzasięgowy.
@mac : nie pytałem o etherale , vampiry piechote bo to jest oczywiste
Czyli 2 opcja SUH na fell baty to 3d3