kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Rasti »

Pytanie, aby się upewnić(bo kumpel nie wierzy):
wardy nie sumują się, tylko zdaje się je osobno?
np; ward na 6+ i na 5+ nie sumuje się do 4+, tylko rzuca się najpierw za jednego, a potem za drugiego?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Używasz tylko 1 warda, najlepszego.
Wardy się nie sumują, chyba, że połączenia Mark of Tzeentch+Inny Ward.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

więc jak się ma 2 wardy, to korzysta się jedynie z jednego?

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Tak. I MUSI to być ten lepszy.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

A co z tą głupotą w oddziałach i bohaterach w końcu?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Wedle tego co wiem, testujesz raz na najwyższej Ld.
Jeżeli zdasz, to nikomu nic się nie dzieje, jeżeli nie, to głupota dotyka wszystkich podatnych nań jednostek w oddziale.
Tak przynajmniej gram ze znajomymi i wydawało się nam to zawsze intuicyjne i zgodne z regułami.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Dark Knight pisze:
Tullaris pisze:Szkoda, że Czarowince nie mogą brać giftów Khaina, dodatkowe D3 ataków dla każdej to było by to :twisted:
Nie mogą? Przecież w faqu napisali, że mamy je traktować jak championki oddziału, mogą rzucać/przyjmować challenge. Na tym sie kończy podobieństwo?
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć? Ponieważ jedna odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje.
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

porównaj sobie opis Hagi z kotła i tej z biczek - tylko ta druga ma napisane że bierze gifty. Nie ma ogólnej zasady mówięcej że wszystkie Hagi biorą :wink:

miłego,
Ż.

Kieł
Wałkarz

Post autor: Kieł »

Jako że nikt nie umie mnie przekonać to zadam pytanie tutaj.
Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
Od razu kilka sugestii, niezdanie głupoty sprawia że nie można strzelać, ani czarować. Ale w opisie bounda jest napisane że posiadanie bounda nie czyni właściciela magiem, czyli de facto ktoś kto nie jest magiem a ma bounda nie czaruje, a jedynie używa efektu swojego przedmiotu magicznego.
Czy ktoś kto nie zdał głupoty może być objęty efektem czaru popychania, co doprowdzi go do walki wręcz?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Kieł pisze: Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
Od razu kilka sugestii, niezdanie głupoty sprawia że nie można strzelać, ani czarować. Ale w opisie bounda jest napisane że posiadanie bounda nie czyni właściciela magiem, czyli de facto ktoś kto nie jest magiem a ma bounda nie czaruje, a jedynie używa efektu swojego przedmiotu magicznego.
Strona 121 w RB, ramka, drugi akapit:
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models) and can be countered in the same way as ordinary spells"
Jest rzucany tak jak normalny czar, dotyczą go zatem te same ograniczenia. Ergo, nie zdanie głupoty uniemożliwia uzycie Bound spell'a.
Kieł pisze: Czy ktoś kto nie zdał głupoty może być objęty efektem czaru popychania, co doprowdzi go do walki wręcz?
Nie widzę powodu by nie mógł.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Oddzialy, ktore zglupialy sa jedynie niewrazliwe na psychologie.

Kieł
Wałkarz

Post autor: Kieł »

Byro pisze:
Kieł pisze: Czy ktoś kto nie zdał głupoty może użyć przedmiotu z boundem w nadchodzącej turze magicznej?
Strona 121 w RB, ramka, drugi akapit:
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models) and can be countered in the same way as ordinary spells"
Jest rzucany tak jak normalny czar, dotyczą go zatem te same ograniczenia. Ergo, nie zdanie głupoty uniemożliwia uzycie Bound spell'a.
Jak dla mnie nie ma zakazu używania efektów magic itemów gdy sie nie zda stupida więc można. Sądzę że ta zasada ma priorytet. Poza tym jeżeli mamy być precyzyjni, to: niezdanie stupida sprawia że nie możemy "...rzucać czarów...", zaklęty czar: "niektóre magiczne przedmioty skrywają w sobie zaklęte czary - czary zapisane w oich strukturze, które właściciel przedmiotu moze UWOLNIĆ w fazie magii. Posiadanie przedmiotu z zaklętym czarem nie czyni z Postaci Czarodzieja."
Stąd, używanie czarów z przedmiotów, nie jest rzucaniem czarów. Zatem jeżeli ktoś kto nie zdał stupida moze używać magicznych przedmiotów może używać i przedmiotu z zaklętym czarem.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Wow, jak to dobrze, że jesteś taki przekonany o Swojej racji. Ale odnoś się do angielskiej wersji, a nie do polskie, ponownie fragment:
"The spell held in a magic item is cast in the player's magic phase just like other spells (for example it cannot be cast by fleeing models)"

Czar z przedmiotu jest rzucany, dokładnie tak jak zwykły. Nic nie uwalniasz...

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Skoro wiesz lepiej, to po co zadawane pytanie? :P Choć Byro podał dokładny i precyzyjny odnośnik, odpowiadający na Twoje pytanie w sposób bezpośredni - nie można używać Bound Spell'a jeśli jest się pod wpływem głupoty (nie zdało się testu) bo używanie bound spell'a działa tak samo jak rzucanie zwykłego czaru (jest to w tej samej tabelce z której Ty cytowałeś i również w polskiej wersji podręcznika) - właściwie jeśli nie zdało się testu to poza ruchem o połowę zwykłego zasięgu, nic nie można zrobić, więc nie wiem pod co to podciągniesz, że niby Bound Spell'a użyć można.

Na jednostkach, które nie zdały testy głupoty można użyć popychaczki, ale są pewne restrykcje, co oddział popchnięty może zrobić. "Popchnięty" oddział, który nie zdał głupoty nie może strzelać (np. popychaczka od TK, ta co pozwala na wykonanie ataków bądź strzelanie), nie może deklarować szarż i nie może rzucać czarów (ze sztandarów, z championów, a jeśli również bohaterowie podlegają Głupocie, nie tylko ich jednostka to nie można również rzucać zwykłych czarów i czarów z bound spelli tych bohaterów) - strona 52 Podręcznik Główny, rozdział "Głupota":
Jednostki, które nie zdały testu Głupoty, nie mogą same deklarować szarż, strzelać ani rzucać czarów w tej turze.
Chodzi o całą turę, a więc fazę początku tury, turę ruchu, magii, strzelania, walki wręcz.

EDIT: Właśnie znalazłem ustęp w Podręczniku Głównym, który może również wpłynąć na omawianą kwestię:
Czarodziej, który nie jest dotknięty Głupotą ma prawo rzucać czary, nawet wtedy, gdy walczy w szeregach jednostki będącej aktualnie pod wpływem głupoty.
Stosownie, poprawiam więc to co zapisałem w jednym z nawiasów powyżej. A więc jeśli jednostka nie zdała testu, bohaterowie - czarodzieje i herosi z bound spellami - wciąż mogą używać bound spelli i rzucać czary. Tylko w momencie jeśli również oni podlegają niezdanemu testowi Głupoty, wtedy nie mogą czarować/używać bound spelli.

EDIT2: No i właśnie tu wychodzi mój problem i moje zapytanie. Skoro są takie różnice w stosunku czy tylko oddział podlega zasadzie głupoty, czy oddział i bohater w nim znajdujący, jak podałem powyżej, to czy jeśli bohater podlega głupocie (z tego samego lub innego źródła niż jego oddział) i jego oddział podlega głupocie - nie powinno się wykonać dwóch testów? Za bohatera i za oddział? Bo wtedy ta zasada którą podałem w "pierwszym EDIT" nie miałaby zupełnie sensu bycia.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Zdajesz glupote raz za caly oddzial. Gdy nie powiedzie Ci sie ten test to glupota zostaje dotkniety kazdy model w jednostce, ktory posiada ta zasade.

Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Post autor: Rogal »

Jak to wkońcu jest z SUmmon Undead Horde 2 efekt tego czaru [który jest bezzasięgowy zgodnie z uściśleniami faqami etc]
Jak jest w przypadku fell batów ? zakładajac mega farta na rzut tj 18 moge wskrzesic 18 wo czy 18/3 18/2 ile ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Rogal pisze:Jak to wkońcu jest z SUmmon Undead Horde 2 efekt tego czaru [który jest bezzasięgowy zgodnie z uściśleniami faqami etc]
mozesz zacytowac tego faqa mowiacego, ze 2gi efekt tego czaru jest bezzasiegowy?

bo z tego co mi wiadomo on jak najbardziej ma zasieg...

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

O ile dobrze wiem 2 efekt działa jak Invocation of Nehek - 18 cali wokoło wampira (tak jest w FAQ, tak jest AB itd.). Dodatkowo na oddziałach z zasadami ethereal albo vampire, a także na jednostkach, które nie są piechotą nie można wskrzesić więcej niż 1 wound per casting. Czyli na każdym pojedynczym modelu fell bata możesz dać tylko jednego wounda.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

no nie. po prostu przed rzutem z tego co pamietam sie deklaruje co idzie w co. Tak wiec rzuty na fellbaty sa po d3 :) (jesli sie gra na bp

Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Post autor: Rogal »

# Source : http://werewolf.wfb-pol.org/categories/14 Podkategoria :Vampirza Magia

* Pytanie: Jaki zasięg ma czar Summon Undead Horde?
* Odpowiedź: Pierwszy efekt czaru, który pozwala na wskrzeszeniu 5D6 zombie ma zasięg taki sam jak czar Raise Dead, czyli 12". Drugi efekt czaru, który pozwala na wyleczenie 3D6 ran oddziałowi jest bezzasięgowy.

@mac : nie pytałem o etherale , vampiry piechote bo to jest oczywiste
Czyli 2 opcja SUH na fell baty to 3d3

Zablokowany