dziwne, dziwne te nowe szczurki 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

dziwne, dziwne te nowe szczurki 2250

Post autor: Morrok »

herosi:

Verminlord 500 pts
Warlock Engineer 1 lvl, 2x dispell scrolls 115 pts
Plague Priest 1 lvl, foul pendant, flail, plague furnace 314 pts
Chieftain BSB, shield, Pipes of Piebold 97 pts

Razem 1026 pts.... Szału nie ma, wiem

Core:
4x21 Slaves +musician 176 pts

No po prostu rozbraja mnie ta opcja ;)

Special:
2x5 jezzails 200 pts
27x Plague Monks, FCG, Storm Banner 264 pts
7x Plague Censers 112 pts

Rare:
2x Hell Abominations with Warpstone Spikes 500 pts

Generalnie rozpiska jak każdy widzi jest jaka jest, już niedługo pierwsze testy ;)

Drugi pomysł to seer na dzwonie w oddziale stormverminow z storm bannerem i doom-flayerem, BSB jak tutaj, elektro-caddy, clanraty z mortarem, 2x jezzy, 10x NG z warpgrinderem, abos, kółko...

Strasznie mało tych szczurków wychodzi przez te nowe zabawki w rare'ach ;)

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Jak Thurion juz slusznie zauwazyl Demon jest dobry jak ten u WoCh ;).

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Niezła rozpiska bo masz kopa w combacie (abominations, niezłamywalny klocek piechoty z furnance, które potrafi ponoć też coś zrobić, verminlord, plague censer bearers). Do tego niezła antymagia.

Jedyne co to myślę, że zagrożą Ci armie, które będą potrafiły rozdzielić Twoje oddziały i załatwić je jeden po drugim. Np. Verminlord w pojedynkę nie pokona nawet klocka slaves od frontu, bo nie ma żadnych przerzutów. Mi by szkoda było wydawać punkty na lorda-maga, który nie będzie sobie w stanie poczarować (bo ma w sumie 6PD, nic z tym nie zrobi, jeśli przeciwnik ma choć przeciętną antymagię), w combacie jest tylko wsparciem, a do tego jest po prostu miękki. Mnisi to przymus ruchu, więc może być z tym ciężko.

Jedyna ciężka dla przeciwnika sprawa to abominations, które muszą dojść, a którym zagraża ostrzał i magia (storm banner przecież nie eliminuje strzelania, a jedynie je ogranicza, w dodatku nie działa na bronie magiczne, czyli np. maszyny krasi i TK, flamery, HoDę- poprawcie mnie jeśli się mylę).

Podsumowując jestem ciekaw jak będzie szło graczom skaveńskim na turniejach ;-)

No i Morrok, na razie nie oczekuj za dużo komentarzy, nie wszyscy znają plotki, więc nie wiedzą, że abomination ma możliwość wypłacić do 22 ataków z S6 z autohitami ;-) A jak dobrze kulniesz kośćmi, to nawet S7 ;-) Dopiero jak to się rozejdzie, to podniesie się larum ;-)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Chory pisze:Jak Thurion juz slusznie zauwazyl Demon jest dobry jak ten u WoCh ;).
pojebalo mi sie... jak ten w DoCh, bo ten w WoCh jeszcze ujdzie :mrgreen:

IMO w szczurach jest jedna opcja na lorda, Seer na Wózku, cala reszta wyborow do playtestowania i dogrania
jezzaile IMO wydaja sie byc juz nie takie fajne, z move or fire i normalnym line of sightem to raczej sobie na latajace LTki za duzo nie popoluja...

rozpa co by nie powiedziec... malo szczurza :) troche szkoda bo w mojej opinii wraz z nowym bookiem odpadla armia ktora byla najwiekszym po imperium zagrozeniem dla demonow, teraz pozostalo juz tylko imperium na linii solidnego oporu anty demonicznego :twisted:

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

verminlord rozpierdala osłabione duże cele, a każda armia ma ich trochę-oprocz tego wsysa wraciaki, kawalerię, charioty.

Abosy nie mają problemu z dojechaniem dzięki storm bannerowi, ewentualnie na defensy kulnie się tylko na rhiun lore, żeby złapać zakaz latania i -1 Bs dla pzeciwnika, żeby rzucić to z 5 kości ;)

jezzaile to opcja must have w tej rozpisce, gdyż verminlord wszędzie dużych celów nie zchapie, a jezzki mogą je osłabić

No i najważniejsze... ten klocek plague monków jest po prostu przejebany. W turze gdy szarżuje wypłaca d6 impactów z S5, 4 ataki priesta z S6 i 16 atakow z S3, dodatkowo wypłaca d6 testów toughnessa dla przeciwnika i jeszcze bije kostka artyleryjską do 10 hitów z S5... Nie wspomnę, że całe combo kosztuje 500 punktów, jest unbreakable, zasłaniane 2 oddziałami slavsów, a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu :D
A jak juz ten przeciwnik wjedzie to musi sie liczyc z tym, ze dostanie na bok censerow ze stubbornem xD

Moze nie jest to jakies wszystko uber, ale wyjdzie w praniu

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Morrok, mały teścik ?
hę ?
:D :D

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Morrok pisze: a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu :D
Tylko że... w nowej edycji nie można włożyć bohatera do ostatniego szeregu :xx
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Morrok pisze: Nie wspomnę, że całe combo kosztuje 500 punktów, jest unbreakable, zasłaniane 2 oddziałami slavsów, a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu :D
IMO nie jest to zgodne z zasadami :) zobaczymy jak bedzie juz w ostatecznym booku ale z obecnego zapisu wynika ze unbrk sa tylko dzwon/kadzielnica + oddzial pchajacy, a co za tym idzie zaden inny bohater sie nie moze do tego oddzialu dolaczyc bo jest to niezgodne z zasada unbreakable

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

BSB nie może siedzieć w ostatnim szeregu jeśli wierzyć plotkom, bo na underempire wyczytałem, że herosi siedzą w pierwszym szeregu, a jak odmówią challenge i zostaną posłani do tyłu (nie da się samemu wybrać kto idzie do tyłu), to oddział dalej dostaje ich LD i korzysta z ich magicznych przedmiotów.

Jak liczysz to 16A z S3? front szeroki na 7 modeli (4 monków i machina)?

I widzę, że też nastawiasz się na restart sztormówy jak przestanie działać ;-)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Myth pisze:BSB nie może siedzieć w ostatnim szeregu jeśli wierzyć plotkom, bo na underempire wyczytałem, że herosi siedzą w pierwszym szeregu, a jak odmówią challenge i zostaną posłani do tyłu (nie da się samemu wybrać kto idzie do tyłu), to oddział dalej dostaje ich LD i korzysta z ich magicznych przedmiotów.
Plotki głoszą, ze jest tak z wordingu, a nawet więcej - że szczury jedynie korzystają z Ld oraz BSB. Mówią, ze o przedmiotach magicznych nic tam nie jest zapisane...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

zapodam cytat, żeby rozwiać wątpliwości:

zasada dotyczy odmawiania challenge'a + "however, the unit may still use the Skaven character’s Ld or Battle Standard ability even after the character has been moved to the back. "

Czyli można trzymać herosów z tyłu, tyle że nic nie działa... trza zrobić pancernego BSB'ka do pierwszego szeregu

Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion ;)

Furnace 6 ataków+6 ze zwyklasów i 4 z championa, teraz jeszcz dojdą 3 ataki BSB'ka z S4, ale muszę wyrzucic mu shielda, monka i dać enchanted shielda, wtedy jest równo 2249

Grazbird- nie ma sprawy ;)

a i właśnie: Stormówa nie jest one use only, ani warpscrolle- akurat to jest mega ;)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Morrok pisze: Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion ;)
strona 79 malego rulebooka

Kod: Zaznacz cały

[b]Unbreakable[/b]
Characters who are not Unbreakable cannot join Unbreakable units and Unbreakable characters cannot join units that are not Unbreakable.
pzdr

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Morrok pisze: Czyli można trzymać herosów z tyłu, tyle że nic nie działa...
Wygląda, ze można, ale wydaje mi się że dopiero po odmowie pojedynku.
Morrok pisze:Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion ;)
Kurde, ja bym też obstawiał że nie może. Było swego czasu takie kuriozum z BSB DE i sztandarem z ubreakable.
EDIT: no i Thurion doczytał, jak mu kazałeś. :P
Morrok pisze: a i właśnie: Stormówa nie jest one use only, ani warpscrolle- akurat to jest mega ;)
Obawiam się, ze to chyba "naprawią"... nie mam booka przed sobą, ale może w ogólnych zasadach scrolli jest "one use only" i na to może się ktoś powołac.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

warpstone scroll jest one use only

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

A dosłownie zanim napisałem posta to sprawdzalem rb... Zwracam honor Thurion ;)

Teraz to będzie hardcore z tym BSBkiem ;p

@ Gremlin- napisałem warpscrolle...

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Abominacje i ten klocek to przejebane zło. Choć rozpa ogółem nie taka wygięta jakaś... choć te wygięte dopiero wyjdą w praniu ( i w graniu naprzeciwko, bo demony na początku też nie wydawały się aż TAK przegięte, ani wraithy ;p)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

zasada dotyczy odmawiania challenge'a + "however, the unit may still use the Skaven character’s Ld or Battle Standard ability even after the character has been moved to the back. "

Czyli można trzymać herosów z tyłu, tyle że nic nie działa... trza zrobić pancernego BSB'ka do pierwszego szeregu
Czytaj dokładniej zasady swojej armii. 8) :wink:

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Chory pisze:

Czytaj dokładniej zasady swojej armii. 8) :wink:
No wlaśnie zacząłem wszystko dokładniej czytać i porównywać ze starym bookiem, bo się wszystko pier*oli :D

co do zmian w rozpisce... pierwszy raz zaczalem sie zastanawiac nad giant ratami, 11 modeli za 35 punktow ani nie jest prosto wystrzelac, a to zawsze wiecej atakow z ws3... no niby slavsow wiecej, ale... testy-testy juz w ten weekend

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Update

Po rozmkinach i grach wstępnych całkowicie zrezygnowałem ze strzelania, za to mam 2 mega klocki do walki, 2 uber abominacje, dalej 4 klocki slavów (w takich ilościach ogarniam fasty jak chcę), verminlorda na większe cele i plague censerzy na dobitkę

Hero;
Verminlord 500 pts
Warlock Engineer 1 lvl, 2x dispell scrolls 115 pts
Plague Priest 1 lvl, foul pendant, flail, plague furnace 284 pts
Chieftain BSB, rival tribe talisman, ench. shield, Pipes of Piebold 120 pts

Core:
4x21 Slaves +musician (-1) 174 pts
28x clanrats, FCG, + doom-flayer 201 pts

Special:
24x Plague Monks, FCG, Storm Banner 244 pts
7x Plague Censers 112 pts

Rare:
2x Hell Abominations with Warpstone Spikes 500 pts

2250 pts
8 PD
6 DD
2 scrolls
150 models
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 18:42 przez Morrok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Strasznie cię malo :D

Jak ci się sprawdza doom-flayer? daje rade ogólnie, czy dajeś go ze względu na specyfike rozpy?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ