dziwne, dziwne te nowe szczurki 2250
dziwne, dziwne te nowe szczurki 2250
herosi:
Verminlord 500 pts
Warlock Engineer 1 lvl, 2x dispell scrolls 115 pts
Plague Priest 1 lvl, foul pendant, flail, plague furnace 314 pts
Chieftain BSB, shield, Pipes of Piebold 97 pts
Razem 1026 pts.... Szału nie ma, wiem
Core:
4x21 Slaves +musician 176 pts
No po prostu rozbraja mnie ta opcja
Special:
2x5 jezzails 200 pts
27x Plague Monks, FCG, Storm Banner 264 pts
7x Plague Censers 112 pts
Rare:
2x Hell Abominations with Warpstone Spikes 500 pts
Generalnie rozpiska jak każdy widzi jest jaka jest, już niedługo pierwsze testy
Drugi pomysł to seer na dzwonie w oddziale stormverminow z storm bannerem i doom-flayerem, BSB jak tutaj, elektro-caddy, clanraty z mortarem, 2x jezzy, 10x NG z warpgrinderem, abos, kółko...
Strasznie mało tych szczurków wychodzi przez te nowe zabawki w rare'ach
Verminlord 500 pts
Plague Priest 1 lvl, foul pendant, flail, plague furnace 314 pts
Chieftain BSB, shield, Pipes of Piebold 97 pts
Razem 1026 pts.... Szału nie ma, wiem
Core:
4x21 Slaves +musician 176 pts
No po prostu rozbraja mnie ta opcja
Special:
2x5 jezzails 200 pts
27x Plague Monks, FCG, Storm Banner 264 pts
Rare:
Generalnie rozpiska jak każdy widzi jest jaka jest, już niedługo pierwsze testy
Drugi pomysł to seer na dzwonie w oddziale stormverminow z storm bannerem i doom-flayerem, BSB jak tutaj, elektro-caddy, clanraty z mortarem, 2x jezzy, 10x NG z warpgrinderem, abos, kółko...
Strasznie mało tych szczurków wychodzi przez te nowe zabawki w rare'ach
Niezła rozpiska bo masz kopa w combacie (abominations, niezłamywalny klocek piechoty z furnance, które potrafi ponoć też coś zrobić, verminlord, plague censer bearers). Do tego niezła antymagia.
Jedyne co to myślę, że zagrożą Ci armie, które będą potrafiły rozdzielić Twoje oddziały i załatwić je jeden po drugim. Np. Verminlord w pojedynkę nie pokona nawet klocka slaves od frontu, bo nie ma żadnych przerzutów. Mi by szkoda było wydawać punkty na lorda-maga, który nie będzie sobie w stanie poczarować (bo ma w sumie 6PD, nic z tym nie zrobi, jeśli przeciwnik ma choć przeciętną antymagię), w combacie jest tylko wsparciem, a do tego jest po prostu miękki. Mnisi to przymus ruchu, więc może być z tym ciężko.
Jedyna ciężka dla przeciwnika sprawa to abominations, które muszą dojść, a którym zagraża ostrzał i magia (storm banner przecież nie eliminuje strzelania, a jedynie je ogranicza, w dodatku nie działa na bronie magiczne, czyli np. maszyny krasi i TK, flamery, HoDę- poprawcie mnie jeśli się mylę).
Podsumowując jestem ciekaw jak będzie szło graczom skaveńskim na turniejach
No i Morrok, na razie nie oczekuj za dużo komentarzy, nie wszyscy znają plotki, więc nie wiedzą, że abomination ma możliwość wypłacić do 22 ataków z S6 z autohitami A jak dobrze kulniesz kośćmi, to nawet S7 Dopiero jak to się rozejdzie, to podniesie się larum
Jedyne co to myślę, że zagrożą Ci armie, które będą potrafiły rozdzielić Twoje oddziały i załatwić je jeden po drugim. Np. Verminlord w pojedynkę nie pokona nawet klocka slaves od frontu, bo nie ma żadnych przerzutów. Mi by szkoda było wydawać punkty na lorda-maga, który nie będzie sobie w stanie poczarować (bo ma w sumie 6PD, nic z tym nie zrobi, jeśli przeciwnik ma choć przeciętną antymagię), w combacie jest tylko wsparciem, a do tego jest po prostu miękki. Mnisi to przymus ruchu, więc może być z tym ciężko.
Jedyna ciężka dla przeciwnika sprawa to abominations, które muszą dojść, a którym zagraża ostrzał i magia (storm banner przecież nie eliminuje strzelania, a jedynie je ogranicza, w dodatku nie działa na bronie magiczne, czyli np. maszyny krasi i TK, flamery, HoDę- poprawcie mnie jeśli się mylę).
Podsumowując jestem ciekaw jak będzie szło graczom skaveńskim na turniejach
No i Morrok, na razie nie oczekuj za dużo komentarzy, nie wszyscy znają plotki, więc nie wiedzą, że abomination ma możliwość wypłacić do 22 ataków z S6 z autohitami A jak dobrze kulniesz kośćmi, to nawet S7 Dopiero jak to się rozejdzie, to podniesie się larum
pojebalo mi sie... jak ten w DoCh, bo ten w WoCh jeszcze ujdzieChory pisze:Jak Thurion juz slusznie zauwazyl Demon jest dobry jak ten u WoCh .
IMO w szczurach jest jedna opcja na lorda, Seer na Wózku, cala reszta wyborow do playtestowania i dogrania
jezzaile IMO wydaja sie byc juz nie takie fajne, z move or fire i normalnym line of sightem to raczej sobie na latajace LTki za duzo nie popoluja...
rozpa co by nie powiedziec... malo szczurza troche szkoda bo w mojej opinii wraz z nowym bookiem odpadla armia ktora byla najwiekszym po imperium zagrozeniem dla demonow, teraz pozostalo juz tylko imperium na linii solidnego oporu anty demonicznego
verminlord rozpierdala osłabione duże cele, a każda armia ma ich trochę-oprocz tego wsysa wraciaki, kawalerię, charioty.
Abosy nie mają problemu z dojechaniem dzięki storm bannerowi, ewentualnie na defensy kulnie się tylko na rhiun lore, żeby złapać zakaz latania i -1 Bs dla pzeciwnika, żeby rzucić to z 5 kości
jezzaile to opcja must have w tej rozpisce, gdyż verminlord wszędzie dużych celów nie zchapie, a jezzki mogą je osłabić
No i najważniejsze... ten klocek plague monków jest po prostu przejebany. W turze gdy szarżuje wypłaca d6 impactów z S5, 4 ataki priesta z S6 i 16 atakow z S3, dodatkowo wypłaca d6 testów toughnessa dla przeciwnika i jeszcze bije kostka artyleryjską do 10 hitów z S5... Nie wspomnę, że całe combo kosztuje 500 punktów, jest unbreakable, zasłaniane 2 oddziałami slavsów, a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu
A jak juz ten przeciwnik wjedzie to musi sie liczyc z tym, ze dostanie na bok censerow ze stubbornem xD
Moze nie jest to jakies wszystko uber, ale wyjdzie w praniu
Abosy nie mają problemu z dojechaniem dzięki storm bannerowi, ewentualnie na defensy kulnie się tylko na rhiun lore, żeby złapać zakaz latania i -1 Bs dla pzeciwnika, żeby rzucić to z 5 kości
jezzaile to opcja must have w tej rozpisce, gdyż verminlord wszędzie dużych celów nie zchapie, a jezzki mogą je osłabić
No i najważniejsze... ten klocek plague monków jest po prostu przejebany. W turze gdy szarżuje wypłaca d6 impactów z S5, 4 ataki priesta z S6 i 16 atakow z S3, dodatkowo wypłaca d6 testów toughnessa dla przeciwnika i jeszcze bije kostka artyleryjską do 10 hitów z S5... Nie wspomnę, że całe combo kosztuje 500 punktów, jest unbreakable, zasłaniane 2 oddziałami slavsów, a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu
A jak juz ten przeciwnik wjedzie to musi sie liczyc z tym, ze dostanie na bok censerow ze stubbornem xD
Moze nie jest to jakies wszystko uber, ale wyjdzie w praniu
Tylko że... w nowej edycji nie można włożyć bohatera do ostatniego szeregu :xxMorrok pisze: a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu :D
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.
IMO nie jest to zgodne z zasadami zobaczymy jak bedzie juz w ostatecznym booku ale z obecnego zapisu wynika ze unbrk sa tylko dzwon/kadzielnica + oddzial pchajacy, a co za tym idzie zaden inny bohater sie nie moze do tego oddzialu dolaczyc bo jest to niezgodne z zasada unbreakableMorrok pisze: Nie wspomnę, że całe combo kosztuje 500 punktów, jest unbreakable, zasłaniane 2 oddziałami slavsów, a nawet jeśli coś nie wyjdzie i mamy dostać szarże, to przeciwnik musi testować LD przez to, że BSB siedzi sobie spokojnie w tylnym szeregu
BSB nie może siedzieć w ostatnim szeregu jeśli wierzyć plotkom, bo na underempire wyczytałem, że herosi siedzą w pierwszym szeregu, a jak odmówią challenge i zostaną posłani do tyłu (nie da się samemu wybrać kto idzie do tyłu), to oddział dalej dostaje ich LD i korzysta z ich magicznych przedmiotów.
Jak liczysz to 16A z S3? front szeroki na 7 modeli (4 monków i machina)?
I widzę, że też nastawiasz się na restart sztormówy jak przestanie działać
Jak liczysz to 16A z S3? front szeroki na 7 modeli (4 monków i machina)?
I widzę, że też nastawiasz się na restart sztormówy jak przestanie działać
Plotki głoszą, ze jest tak z wordingu, a nawet więcej - że szczury jedynie korzystają z Ld oraz BSB. Mówią, ze o przedmiotach magicznych nic tam nie jest zapisane...Myth pisze:BSB nie może siedzieć w ostatnim szeregu jeśli wierzyć plotkom, bo na underempire wyczytałem, że herosi siedzą w pierwszym szeregu, a jak odmówią challenge i zostaną posłani do tyłu (nie da się samemu wybrać kto idzie do tyłu), to oddział dalej dostaje ich LD i korzysta z ich magicznych przedmiotów.
zapodam cytat, żeby rozwiać wątpliwości:
zasada dotyczy odmawiania challenge'a + "however, the unit may still use the Skaven character’s Ld or Battle Standard ability even after the character has been moved to the back. "
Czyli można trzymać herosów z tyłu, tyle że nic nie działa... trza zrobić pancernego BSB'ka do pierwszego szeregu
Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion
Furnace 6 ataków+6 ze zwyklasów i 4 z championa, teraz jeszcz dojdą 3 ataki BSB'ka z S4, ale muszę wyrzucic mu shielda, monka i dać enchanted shielda, wtedy jest równo 2249
Grazbird- nie ma sprawy
a i właśnie: Stormówa nie jest one use only, ani warpscrolle- akurat to jest mega
zasada dotyczy odmawiania challenge'a + "however, the unit may still use the Skaven character’s Ld or Battle Standard ability even after the character has been moved to the back. "
Czyli można trzymać herosów z tyłu, tyle że nic nie działa... trza zrobić pancernego BSB'ka do pierwszego szeregu
Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion
Furnace 6 ataków+6 ze zwyklasów i 4 z championa, teraz jeszcz dojdą 3 ataki BSB'ka z S4, ale muszę wyrzucic mu shielda, monka i dać enchanted shielda, wtedy jest równo 2249
Grazbird- nie ma sprawy
a i właśnie: Stormówa nie jest one use only, ani warpscrolle- akurat to jest mega
strona 79 malego rulebookaMorrok pisze: Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion
Kod: Zaznacz cały
[b]Unbreakable[/b]
Characters who are not Unbreakable cannot join Unbreakable units and Unbreakable characters cannot join units that are not Unbreakable.
Wygląda, ze można, ale wydaje mi się że dopiero po odmowie pojedynku.Morrok pisze: Czyli można trzymać herosów z tyłu, tyle że nic nie działa...
Kurde, ja bym też obstawiał że nie może. Było swego czasu takie kuriozum z BSB DE i sztandarem z ubreakable.Morrok pisze:Nic nie ma w rulebooku o tym, że characterzy nie mogą dołączać się do jednostek unbreakable- nie ma takiej zasady zabraniającej im to. Doczytaj sobie Thurion
EDIT: no i Thurion doczytał, jak mu kazałeś.
Obawiam się, ze to chyba "naprawią"... nie mam booka przed sobą, ale może w ogólnych zasadach scrolli jest "one use only" i na to może się ktoś powołac.Morrok pisze: a i właśnie: Stormówa nie jest one use only, ani warpscrolle- akurat to jest mega
warpstone scroll jest one use only
Abominacje i ten klocek to przejebane zło. Choć rozpa ogółem nie taka wygięta jakaś... choć te wygięte dopiero wyjdą w praniu ( i w graniu naprzeciwko, bo demony na początku też nie wydawały się aż TAK przegięte, ani wraithy ;p)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
Czytaj dokładniej zasady swojej armii.zasada dotyczy odmawiania challenge'a + "however, the unit may still use the Skaven character’s Ld or Battle Standard ability even after the character has been moved to the back. "
No wlaśnie zacząłem wszystko dokładniej czytać i porównywać ze starym bookiem, bo się wszystko pier*oliChory pisze:Czytaj dokładniej zasady swojej armii.zasada dotyczy odmawiania challenge'a + "however, the unit may still use the Skaven character’s Ld or Battle Standard ability even after the character has been moved to the back. "
co do zmian w rozpisce... pierwszy raz zaczalem sie zastanawiac nad giant ratami, 11 modeli za 35 punktow ani nie jest prosto wystrzelac, a to zawsze wiecej atakow z ws3... no niby slavsow wiecej, ale... testy-testy juz w ten weekend
Update
Po rozmkinach i grach wstępnych całkowicie zrezygnowałem ze strzelania, za to mam 2 mega klocki do walki, 2 uber abominacje, dalej 4 klocki slavów (w takich ilościach ogarniam fasty jak chcę), verminlorda na większe cele i plague censerzy na dobitkę
Hero;
Verminlord 500 pts
Plague Priest 1 lvl, foul pendant, flail, plague furnace 284 pts
Chieftain BSB, rival tribe talisman, ench. shield, Pipes of Piebold 120 pts
Core:
4x21 Slaves +musician (-1) 174 pts
28x clanrats, FCG, + doom-flayer 201 pts
Special:
24x Plague Monks, FCG, Storm Banner 244 pts
Rare:
2250 pts
8 PD
6 DD
2 scrolls
150 models
Po rozmkinach i grach wstępnych całkowicie zrezygnowałem ze strzelania, za to mam 2 mega klocki do walki, 2 uber abominacje, dalej 4 klocki slavów (w takich ilościach ogarniam fasty jak chcę), verminlorda na większe cele i plague censerzy na dobitkę
Hero;
Verminlord 500 pts
Plague Priest 1 lvl, foul pendant, flail, plague furnace 284 pts
Chieftain BSB, rival tribe talisman, ench. shield, Pipes of Piebold 120 pts
Core:
4x21 Slaves +musician (-1) 174 pts
28x clanrats, FCG, + doom-flayer 201 pts
Special:
24x Plague Monks, FCG, Storm Banner 244 pts
Rare:
2250 pts
8 PD
6 DD
2 scrolls
150 models
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 18:42 przez Morrok, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Strasznie cię malo
Jak ci się sprawdza doom-flayer? daje rade ogólnie, czy dajeś go ze względu na specyfike rozpy?
Jak ci się sprawdza doom-flayer? daje rade ogólnie, czy dajeś go ze względu na specyfike rozpy?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..