Animosity 4 - nowa kampania forum Da Warpath

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Re: Animosity 4 - nowa kampania forum Da Warpath

Post autor: Kokesz »

Na pewno mechanika tej kampanii jest inna niż na U.net. Tutaj są zasoby surowcowe. Można je zdobyć przez przejmowanie lokacji lub wypady (grabieże) do sąsiednich. Wypady jednak uszkadzają potencjał surowcowy danej lokacji. Jak się ma zbyt dużo woja a za mało surowców, to zmniejsza się mobilność armii z 2 pól do 1 pola i spada wartość bojowa wojska.
Czytałem także, że istnieją niezależni gracze (Figureheads) kontrolowani przez GMów. Jest ich 8 i reprezentują wojska katajskie. Każda frakcja może dogadać się z trzema z nich. Każdy taki Figureshead ma swoje cele. Jak się im pomaga to daje to jakieś bonusy, ale jak się gra przeciw nim to oczywiście mogą się pogniewać zrobić danej frakcji "kuku". Dlatego też przywódcy frakcji muszą elastycznie podchodzić do tematu by zawierać sojusze z odpowiednimi Figuresheads.
Jeszcze warto wspomnieć, że lokacji na morzu nie da się opanować tak jak tych na lądzie (z jakiś tam powodów ;))

PS. Ja zapisałem się do ODS. Nie mogłem się powstrzymać, gdy już doczekałem się odblokowania rekrutacji. Może nie będziemy wszyscy w tej samej frakcji, ale przynajmniej tak jak w przypadku kampanii U.net będzie można się na wzajem trochę poprzekomarzać.

EDIT. Co do rozgrywania bitew, to na moje pytanie czy bitwy są rozgrywane podobnie jak na U.net dostałem taką odpowiedź:
You play your normal battles then report them via the "Report a Battle" button above.
Obrazek

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

No to jest nas w DP, aż trzech, ja, Hobbit i witam kolege warkseera, czekam już tylko na rozpoczęcie gry. Jakby co Kokesz to lobbuj u swoich za sojuszem z nami :lol2: (niech będzie jakaś jedność narodowa, nawet jak będziemy w innych sojuszach).

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

Witam szczurowładów.

No tak, ale dalej nie rozumiem jak się w tą kampanię gra :x
Czy prowadzę jakąś armię? Czy mogę sobie dobierać jakieś jednostki, czy je uzbrajam po swojemu? Jak rozgrywane są bitwy, jak decyduję o taktyce?

Nic takiego nie znalazłem, oprócz tego co pisał Kokesz, czyli właściwie nic konkretnego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Kolejne próby dowiedzenia się jak się w tą kampanię gra:
Mercules pisze:
kokesz pisze:
t12161991 pisze:You play your normal battles then report them via the "Report a Battle" button above.
I play normal battle? What does it mean this? How do I have to play by internet normal battle? By Lorenzo? I ask, lead how do?
What principles have to create army? What units can I attach to my army? How is enemy assigned for me?

Where can I find detailed rules of this campaign? FAQ is not precise and insufficient.
Basically it means you can play a friend or go to the local store and play someone. They do not have to be in the campaign. You can then report that battle as a battle for a location/area on the map. Now if you DO want to play on Lorenzo, I sometimes play there and maybe we can set up a time and play. For the most part they are encouraging you to go out and have some fun battles and then also have some role-playing fun in the campaign. For me it is an excuse to go play. I can tell my fiance, "You know dear, I would love to go to your parent's house for the afternoon, but I have to get a couple battles in for the campaign. How about if I drop you off and then stop by about dinner time and visit?"
Al Muktar pisze:"I play normal battle? What does it mean this?" You play a game of Warhammer or Mordheim at your house or local store.

"How do I have to play by internet normal battle?" You merely report the outcome of a battle you have played at your house or local store or some one else's house.

"What principles have to create army? What units can I attach to my army?" See the new downloads for campaign choices. You can just play your usual points values and units there is no need to alter your army for the campaign.

"How is enemy assigned for me?" Its not. You play your local opponents. The result of those battles is reported in the campaign as occurring at a location or region assigned by your faction leaders.

"Where can I find detailed rules of this campaign? FAQ is not precise and insufficient." Calm and patience is your best approach. The GMs are volunteers doing something because they enjoy it. Ask questions here and on your faction forum to get advice from fellow players.
Good luck.
Coś mi się wydaje, że będzie ciężko :|
Obrazek

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

No to kaplica. Nie mam aż tyle czasu żeby grać chociaż raz na tydzień. Jeśli gram raz w miesiącu, to uważam za sukces, a w tym już limit wyczerpany...
Obrazek

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

No to będzię ciekawie. Jak gramy to zazwyczaj walimy od dwóch do trzech bitew pod rząd, więc trzeba będzie spisać przebieg i im podesłąć. Zobaczymy jak się to potoczy.

Awatar użytkownika
Niglafar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niglafar »

cobra651, warkseek: chyba niekoniecznie będzie cięzko. w battle reporcie który wysyłasz jest tylko opcja win-draw-lose-fluff. Fluff to wtedy gdy nie grałeś bitwy w ciągu danej tury, a chcesz się udzielać. Wysyłasz im więc opowiadanie z klimatem a oni liczą to jak bitwę. Po szczegóły do GM, sam więcej nie wiem. Zamierzam grać tą 1 bitwę na 4 dni ;)
"Proch to nic innego jak zmielony spaczeń" - król Bretonni.

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Niglafar pisze:Wysyłasz im więc opowiadanie z klimatem a oni liczą to jak bitwę. Po szczegóły do GM, sam więcej nie wiem. Zamierzam grać tą 1 bitwę na 4 dni

Niech zatem kampania się już wreszcie zacznie, bo czekam z bitwami.

ODPOWIEDZ