Czytałem także, że istnieją niezależni gracze (Figureheads) kontrolowani przez GMów. Jest ich 8 i reprezentują wojska katajskie. Każda frakcja może dogadać się z trzema z nich. Każdy taki Figureshead ma swoje cele. Jak się im pomaga to daje to jakieś bonusy, ale jak się gra przeciw nim to oczywiście mogą się pogniewać zrobić danej frakcji "kuku". Dlatego też przywódcy frakcji muszą elastycznie podchodzić do tematu by zawierać sojusze z odpowiednimi Figuresheads.
Jeszcze warto wspomnieć, że lokacji na morzu nie da się opanować tak jak tych na lądzie (z jakiś tam powodów

PS. Ja zapisałem się do ODS. Nie mogłem się powstrzymać, gdy już doczekałem się odblokowania rekrutacji. Może nie będziemy wszyscy w tej samej frakcji, ale przynajmniej tak jak w przypadku kampanii U.net będzie można się na wzajem trochę poprzekomarzać.
EDIT. Co do rozgrywania bitew, to na moje pytanie czy bitwy są rozgrywane podobnie jak na U.net dostałem taką odpowiedź:
You play your normal battles then report them via the "Report a Battle" button above.