Przesuwanie modeli po walce, szarża i Black Periopt
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Przesuwanie modeli po walce, szarża i Black Periopt
Miałem oto dwie takie sytuacje:
Pytania:
1) Co dzieje się w sytuacji nr. 1 gdy ginie cały oddział BK od sypania się, ale Lordowu udaje się przeżyć:
a) w następnej rundzie walki wszyscy się przesuwają do Lorda i dalej jest klepanka
b) w następnej rundzie walki tylko 1 skorpion (bo drugi zginął) walczy z lordem a reszta już nie jest w combacie
2) Gdy szkielety i skorpion zabiły tyle konnych, że został tylko czempion, to co się dzieje w następnej turze? Czy skorpion robi hop siup i jest już przy nim czy może odłącza on sie z walki czy co?
3)Gdy jest taka oto sytuacja:
To czy ghule mogą w jakikolwiek sposób zaszarżować na skorpiona? (mają zasięg jak co)
4) Czy mogę armii Tomb Kings zabrać Black Perioptem 1 kostkę magii z ich fazy rzucania czarów do swojej fazy rzucania czarów? ( bo podobno każda armii nawet krasnoludy generuje te 2 podstawowe kostki za armię)
5) Taka oto sytuacja:
Skorpion zaszarżował baty. W fazie strzelania zniosło klopę i zginął 1 bat. Czy gdy zaczyna się walka to 1 bat z tyłu może dojść do przodu czy mam pecha i walczą tylko 2 baty?
Pytania:
1) Co dzieje się w sytuacji nr. 1 gdy ginie cały oddział BK od sypania się, ale Lordowu udaje się przeżyć:
a) w następnej rundzie walki wszyscy się przesuwają do Lorda i dalej jest klepanka
b) w następnej rundzie walki tylko 1 skorpion (bo drugi zginął) walczy z lordem a reszta już nie jest w combacie
2) Gdy szkielety i skorpion zabiły tyle konnych, że został tylko czempion, to co się dzieje w następnej turze? Czy skorpion robi hop siup i jest już przy nim czy może odłącza on sie z walki czy co?
3)Gdy jest taka oto sytuacja:
To czy ghule mogą w jakikolwiek sposób zaszarżować na skorpiona? (mają zasięg jak co)
4) Czy mogę armii Tomb Kings zabrać Black Perioptem 1 kostkę magii z ich fazy rzucania czarów do swojej fazy rzucania czarów? ( bo podobno każda armii nawet krasnoludy generuje te 2 podstawowe kostki za armię)
5) Taka oto sytuacja:
Skorpion zaszarżował baty. W fazie strzelania zniosło klopę i zginął 1 bat. Czy gdy zaczyna się walka to 1 bat z tyłu może dojść do przodu czy mam pecha i walczą tylko 2 baty?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, o 00:12 przez Heinrich, łącznie zmieniany 1 raz.
1 i 2 przesuwamy oddzialy zeby w miare mozliwosci byly zaangazowane w walke... podobnie jak walka z 2 oddzialami jeden z przodu i 1 z tylu... po wybiciu ranka tylni nie jest odlaczany z walki tylko przesuwany
3 jesli maja jak sie dostawic do jego strefy przedniej to moga
4 periapt przechowuyje tylko kosci z poola i bodajze wlasciciela wiec nie
5 to nie jest walczac bat... ae i tak masz pecha, ze ci tak znioslo ta klopa
3 jesli maja jak sie dostawic do jego strefy przedniej to moga
4 periapt przechowuyje tylko kosci z poola i bodajze wlasciciela wiec nie
5 to nie jest walczac bat... ae i tak masz pecha, ze ci tak znioslo ta klopa
A te dwie kości za armię co każda armia ma to co Tomb Kingsy ich nie mają? Bo to są kości w poolu. Wiem, że TK nie używają kości do rzucania czarów, ale chyba i tak czy siak generuje ich armia te 2 kości w poolu więc mogę sobie chyba tą 1 czmychnąć.Shino pisze:4 periapt przechowuyje tylko kosci z poola i bodajze wlasciciela wiec nie
Pech moich klop niedługo będzie legendarny. Strzeliły łącznie 5 razy zabijając 1 konnego, siebie i paru zombich.
Co do kości i periapta- o ile dobrze rozumiem ten przedmiot zabiera kości dispela lub powera (albo raczej pożycza)- czyli jeśli zużyłem wsio do dispela nie ma się czytm "pożywić" tak?
W sprawie Lorda pytanie jest takie- jeśli mamy go w oddziale, który zostanie wybity/sypnie się- czy taki Lord traktowany jest od razu jako osobna jednostka (czyli to moje co biło z tyłu już nie jest w kombacie z jednostką BK bo taka już nie istnieje), czy też na potrzeby kombata dalej traktowany jest jako pozostała część unitu- jeśli tak, to jak długo- czy 1 rundę czy tak długo aż któraś ze stron wygra (ew. ucieknie w armii żywych)?
Ghule (skirmish) z tego co mówisz Shino znaczy, że nie muszą szarżować po prostej, zasięg ruchu i pole widzenia wystarczą, tak?
Co do kości i periapta- o ile dobrze rozumiem ten przedmiot zabiera kości dispela lub powera (albo raczej pożycza)- czyli jeśli zużyłem wsio do dispela nie ma się czytm "pożywić" tak?
W sprawie Lorda pytanie jest takie- jeśli mamy go w oddziale, który zostanie wybity/sypnie się- czy taki Lord traktowany jest od razu jako osobna jednostka (czyli to moje co biło z tyłu już nie jest w kombacie z jednostką BK bo taka już nie istnieje), czy też na potrzeby kombata dalej traktowany jest jako pozostała część unitu- jeśli tak, to jak długo- czy 1 rundę czy tak długo aż któraś ze stron wygra (ew. ucieknie w armii żywych)?
Ghule (skirmish) z tego co mówisz Shino znaczy, że nie muszą szarżować po prostej, zasięg ruchu i pole widzenia wystarczą, tak?
And he did say "War", and the world did tremble...
dajcie cytat z tego przedmiotu i przestancie gadac.."mnie sie wydaje ze..... a mnie inaczej"
co do sytuacji 1) i 2) to nie jestem pewien..ale chyba ktores oddzialy by sie odlaczyły od walki po sypnieciu sie klocka (nie ma nawet mozliwosc ich dostawienia) [ pytanie do wiedzacych wiecej - jak to jest z odlaczaniem oddziałow podczas kombatu - czy jak moja 5 kawy zostanie zaszazowana przez dwa rowne oddzialy - po walce zostanie tylko jeden moj kawalerzysta to moge ustawic go tak by stykal sie tylko z jednym oddzialem - nadal styka sie z maksymalna iloscia modeli preciwnika - czy tez musze dostawic go tak by walczyl z oboma oddzialami? ]
3) ghule moga szarzowac - maja zasieg, widza.. i sobie pobiegna
4) dajcie cytat!!
5) w walce beda uczestniczyly nadal 3 baty.
co do sytuacji 1) i 2) to nie jestem pewien..ale chyba ktores oddzialy by sie odlaczyły od walki po sypnieciu sie klocka (nie ma nawet mozliwosc ich dostawienia) [ pytanie do wiedzacych wiecej - jak to jest z odlaczaniem oddziałow podczas kombatu - czy jak moja 5 kawy zostanie zaszazowana przez dwa rowne oddzialy - po walce zostanie tylko jeden moj kawalerzysta to moge ustawic go tak by stykal sie tylko z jednym oddzialem - nadal styka sie z maksymalna iloscia modeli preciwnika - czy tez musze dostawic go tak by walczyl z oboma oddzialami? ]
3) ghule moga szarzowac - maja zasieg, widza.. i sobie pobiegna
4) dajcie cytat!!
5) w walce beda uczestniczyly nadal 3 baty.
Co do Periopta: "The Periapt allows the bearer to save one unused Powwr dice or Dispel dice at the end of any Magic phase and store it, to add it to kis side's dice pool in the next Magic phase." Czyli według mnie mogę zagrać Tomb Kingsom ich jedną kostkę z ich fazy czarowania z poola do mojej fazy czarowania do poola.
Ghule mogą szarżować slalomem?
Co do batów to mam wrażenie, że dostawianie już był więc jeśli po dostawianiu zginął 1 bat to mam pecha.
Co do pierwszych dwóch moich pytań to przynajmniej w tym pytaniu w lordem to jestem prawie pewien, że na koniec walki całość się odłącza bo konnica nie żyje i w kolejnej turze będzie bił sie tylko lord i skorpion.
Ghule mogą szarżować slalomem?
Co do batów to mam wrażenie, że dostawianie już był więc jeśli po dostawianiu zginął 1 bat to mam pecha.
Co do pierwszych dwóch moich pytań to przynajmniej w tym pytaniu w lordem to jestem prawie pewien, że na koniec walki całość się odłącza bo konnica nie żyje i w kolejnej turze będzie bił sie tylko lord i skorpion.
klotnia tu na pewno byla by zabawna i radosna ale mi sie dzis nie chce (nie mam czasu) wiec zajzyj do erraty...Heinrich_von_Tod pisze:Co do Periopta: "The Periapt allows the bearer to save one unused Powwr dice or Dispel dice at the end of any Magic phase and store it, to add it to kis side's dice pool in the next Magic phase." Czyli według mnie mogę zagrać Tomb Kingsom ich jedną kostkę z ich fazy czarowania z poola do mojej fazy czarowania do poola.
nie. nie mozesz
a any magic phase nie odnosi sie do poola tylko fazy magii... ze swojej i przeciwnika...
z jednym wheelaem.. tak jak to jest pokazane w rbGhule mogą szarżować slalomem?
masz zawsze jeden bat mniej i mniejszy bufor ran w ewentualnym sypaniu
przeciez byl czescia oddzialuy wczesniej... wiec w czym problem. nadal sie powinno do niego dosunacCo do pierwszych dwóch moich pytań to przynajmniej w tym pytaniu w lordem to jestem prawie pewien, że na koniec walki całość się odłącza bo konnica nie żyje i w kolejnej turze będzie bił sie tylko lord i skorpion.
Hmm... może się nie zrozumieliśmy. Po pierwsze ja nie chce się kłócić, ale przedstawić swoją rację. Po drugie wiem, że można zabrać kostkę albo od siebie albo od przeciwnika, więc jeszcze raz.Shino pisze:klotnia tu na pewno byla by zabawna i radosna ale mi sie dzis nie chce (nie mam czasu) wiec zajzyj do erraty...Heinrich_von_Tod pisze:Co do Periopta: "The Periapt allows the bearer to save one unused Powwr dice or Dispel dice at the end of any Magic phase and store it, to add it to kis side's dice pool in the next Magic phase." Czyli według mnie mogę zagrać Tomb Kingsom ich jedną kostkę z ich fazy czarowania z poola do mojej fazy czarowania do poola.
nie. nie mozesz
a any magic phase nie odnosi sie do poola tylko fazy magii... ze swojej i przeciwnika...
Jest tura czarowania Tomk Kingsów. On rzuca sobie czary i rzuca. Na koniec tej jego tury ja mówię: "Ja zaraz mam swoją turę czarowania więc zabieram tobie 1 kostkę magii do swojej tury bo każdy nawet Tomb Kings generuje 2 standardowe kostki magi. Więc jedna ci zabiorę bo nie miałeś ich jak zużyć bo ty nie potrzebujesz kostek do czarowania."
W takim razie nie będą mogły zaszarżować bo 1 ghul jest za klocem zombich i by musiał spory kawał biec przed siebie aby go móc zrobić weela w momencie gdy już ma biec po prostej do skorpa.Shino pisze:z jednym wheelaem.. tak jak to jest pokazane w rbGhule mogą szarżować slalomem?
Co do sytuacji 2) to ok, skrop tak jak stał przy modelu konnego na początku to w taki sam sposób później przesuwa sie do modelu który żyje.
Lecz jeśli idzie o sytuację numer 1 to nie uważam aby Lord należał do oddziału konnych jeśli konnych... nie ma już. Bo sytuacja wyglądała tak:
- Kumpla 6 tura. Klepiemy się. Przegrywam tą walkę i się sypię. Wszystko się sypnęło tak, że Lord przeżył tylko na 1 ranie. Teraz moja ostatnia 6 tura. I wtedy właśnie był dylemat co zrobić, czy gdy jest walka (bo wszystko inne u mnie nie żyło na stole, oprócz tego Lorda) to przesunąć wszystko do lorda czy nie bo on już nie jest z tamtym oddziałem, a oni się z konnymi stykali tylko. Z Lordem 1 skorp się styka. Zdecydowaliśmy że wszystko się przesuwa, ja przegrywam i ginę. Ale mam duży dylemat bo widziałem tu podobny temat i tez był ten problem. A zresztą w RB jest napisane "W walkach wielostronnych może się zdarzyć sytuacja w której na koniec fazy walki wręcz niektóre z jednostek tracą kontakt z przeciwnikiem (w wyniku całkowitego zniszczenia jednostki, z która walczyły chociażby). Jednostki takie zostają wyłączone z walki i od tej pory mają prawo wykonywać ruch w zwykły sposób"
i wlasnie dla tego powienienes przeczytac wspomnianego FAQa nie mozesz zabrac kostki przeciwnika o czy, caly czas piszeHmm... może się nie zrozumieliśmy. Po pierwsze ja nie chce się kłócić, ale przedstawić swoją rację. Po drugie wiem, że można zabrać kostkę albo od siebie albo od przeciwnika, więc jeszcze raz.
Nie wiem wtedy. Jedyne co znalazłem o tym periopcie to to:
Q: Czy używając Black Periapt`a można przechowywać tylko swoje, czy także przeciwnika kości do czarowania?
A: Można przechowywać zarówno swoje kości, jak i przecinika.
źródło: Gav Thorpe - Warhammer Design Team / US White Dwarf #281
page 38
Żródło: Kwestia Zasad czyli Pytania i Odpowiedzi
Napisał: szafa@poznan
oraz może to ma coś z tym wspólnego:
"Q: Some magic items allow the player to store excess dice in the magic phase. Are these dice common or do they belong to the wizard carrying the item?
A: This is normally specified in the item's description, but if there is any doubt the following applies.
The unused dice that can be stored at the end of the magic phase are those of the wizard himself and those of the pool. In the following magic phase, all stored dice go back into the pool."
"Niektóre magiczne przedmioty pozwalają graczowi na zachowanie dodatkowej kości w fazie magii. Czy te kości są zwykłe/pospolite czy też należą do maga posiadającego przedmiot?
To jest normalnie wyszczególnione w opisie przedmiotu, ale jeśli są jakieś wątpliwości stosujemy poniższe:
Niewykorzystane kości, które mogą być zachowane przy końcu fazy magii to te, które należą do wizarda i do puli. W następnej fazie magii, wszystkie zachowane kości wracają do puli."
Jeśli chodziło ci o coś innego to proszę weź mi powiedz gdzie to jest lub zacytuj.
Q: Czy używając Black Periapt`a można przechowywać tylko swoje, czy także przeciwnika kości do czarowania?
A: Można przechowywać zarówno swoje kości, jak i przecinika.
źródło: Gav Thorpe - Warhammer Design Team / US White Dwarf #281
page 38
Żródło: Kwestia Zasad czyli Pytania i Odpowiedzi
Napisał: szafa@poznan
oraz może to ma coś z tym wspólnego:
"Q: Some magic items allow the player to store excess dice in the magic phase. Are these dice common or do they belong to the wizard carrying the item?
A: This is normally specified in the item's description, but if there is any doubt the following applies.
The unused dice that can be stored at the end of the magic phase are those of the wizard himself and those of the pool. In the following magic phase, all stored dice go back into the pool."
"Niektóre magiczne przedmioty pozwalają graczowi na zachowanie dodatkowej kości w fazie magii. Czy te kości są zwykłe/pospolite czy też należą do maga posiadającego przedmiot?
To jest normalnie wyszczególnione w opisie przedmiotu, ale jeśli są jakieś wątpliwości stosujemy poniższe:
Niewykorzystane kości, które mogą być zachowane przy końcu fazy magii to te, które należą do wizarda i do puli. W następnej fazie magii, wszystkie zachowane kości wracają do puli."
Jeśli chodziło ci o coś innego to proszę weź mi powiedz gdzie to jest lub zacytuj.
Eee tam ja się nie wykłócałem. Ja żem spokojny i stateczny człowiek jest.Shino pisze:klotnia tu na pewno byla by zabawna i radosna ale mi sie dzis nie chce (nie mam czasu) wiec zajzyj do erraty...
Aczkolwiek fajnie jakby mi to małe przegięte gówienko kostek nie zabierało.
And he did say "War", and the world did tremble...
Shino napisał, że nie chce mu się kłucić ze mną A nie, że ty Kharnan byś miał się kłucić ze mnąKharnan pisze:Eee tam ja się nie wykłócałem. Ja żem spokojny i stateczny człowiek jest.Shino pisze:klotnia tu na pewno byla by zabawna i radosna ale mi sie dzis nie chce (nie mam czasu) wiec zajzyj do erraty...
Aczkolwiek fajnie jakby mi to małe przegięte gówienko kostek nie zabierało.
to. W opisie periapta nie jest to wyszcxegulnione wiec obowiazuje pozniejszy faq niezaleznie od tego co napisal szafaHeinrich_von_Tod pisze: oraz może to ma coś z tym wspólnego:
tylko wizarda i pooli graczazachowane przy końcu fazy magii to te, które należą do wizarda i do puli