Problem z instalacją XP
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Problem z instalacją XP
Siemanko mam problem kupiłem tego laptopa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=787232490
wkładam płytke z Xp ekiem na początku niebieski standardowy ekran tylko że w momencie gdy ten niebieski się kończy wyskakuje mi bardzo dziwny obraz jakieś plamy różnych kolorów itd. oczywiście instalacja dalej nie przebiega
ma ktoś jakąś rade lub pomysł co jest nie tak ??
wkładam płytke z Xp ekiem na początku niebieski standardowy ekran tylko że w momencie gdy ten niebieski się kończy wyskakuje mi bardzo dziwny obraz jakieś plamy różnych kolorów itd. oczywiście instalacja dalej nie przebiega
Obraz tak jakby się krzaczy? Ja tak miałem z laptopem, pojechałem tam:
http://www.megaserwis.com.pl/kontakt.htm
Bezpłatna wycena i dowiesz się co można robić
Mnie wyszło że grafika siadła.
http://www.megaserwis.com.pl/kontakt.htm
Bezpłatna wycena i dowiesz się co można robić
Mnie wyszło że grafika siadła.
Spróbuj z inną płytą
Na początek można standardowe test (ściągnąć z jakiejś strony narzędzia diagnostyczne bootujące z cd aka hirence:
- Test RAM
- Test Dysku twartego
- Odpalić jakiś system bootujący z cd nie wymagający instalacji np. jakiś linux czy przebudowany xp, tez do ściągnięcia
Dokładnie na jakim etapie się "wykrzacza" ?
Na początek można standardowe test (ściągnąć z jakiejś strony narzędzia diagnostyczne bootujące z cd aka hirence:
- Test RAM
- Test Dysku twartego
- Odpalić jakiś system bootujący z cd nie wymagający instalacji np. jakiś linux czy przebudowany xp, tez do ściągnięcia
Dokładnie na jakim etapie się "wykrzacza" ?
jestes w stanie zrobic fote jak wygladaja te plamy?Manfred pisze:Siemanko mam problem kupiłem tego laptopa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=787232490
wyglada na przegrzanie grafiki (tzw artefakty) lub proca, lub tez uszkodzenie pamieci ram
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
ewidentnie wyglada na przegrzanie, sprwadz czy wylatujace powietrze z laptopa nie jest gorace, moze byc tez uszkodzony ram
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
to ze ma 'specjalny system chlodzenia' nie oznacza ze w Twoim egz ten system dziala poprawnie, akurat duzo razy widzialem juz artefakty i samemu tez wiele razy do nich doprowadzalem, stad ten trop...Manfred pisze:powietrze wylatuje, raczej nie jest przegrzany ma jakieś specjalne chłodzenie pozatym
artefakty powstaja zazwyczaj w dwoch przypadkach:
- przegrzanie chipu graficznego lub jego pamieci;
- uszkodzenie tych powyzej;
skoro na poczatku masz normalny ekran instalacji tzn ze po wlaczeniu sprzet jest jakos tam chlodzony lub nie zdarzyl sie jeszcez nagrzac, i jak sie nagrzeje to powstaja te artefakty
kwestia jeszcze jedna, czy powstaje to w tym samym momencie zawsze czy sa to losowe miejsca gdy sie ekran wysypuje?
edit:
a najlepiej "skontaktuj sie ze sprzedawca"
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.