Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Cóż bez owijania w bawełnę, chcę zaczać przygodę ze Szczurkami Czy ktoś okazałby mi tyle "serca" i na PW lub GG wytłumaczył istotę klanów w Skavenach konkretnie mam kilka pytań... A cudem bybyło gdybym znalazł jakiegoś weterana, który wprowadziłby mnie w "świat" Skavenów (nie chodzi o zasady, a o samą rozgrywkę, triki, rozpy)
I bardzo bym prosił o to, żeby nie wyjeżdżać żę "zaczyna grać bo wychodza nowe... itp. " bo noszę sie z tym zamiarem od pewnego czasu, a czekałem na moment premiery żeby wiedzieć co trzeba nabć jeszcze ze starszej edycji ;D
Dzięki i pozdrawiam
I bardzo bym prosił o to, żeby nie wyjeżdżać żę "zaczyna grać bo wychodza nowe... itp. " bo noszę sie z tym zamiarem od pewnego czasu, a czekałem na moment premiery żeby wiedzieć co trzeba nabć jeszcze ze starszej edycji ;D
Dzięki i pozdrawiam
nie ma tricków i rozp, własnie dlatego ze wychodza nowe. Mozesz sobie ja sam opracować, poprostu grajac szczurkami jak kazdy ... a istote "klanów" masz w dziale fluff w AB
nabadz napewno clanbraci/slaves, monki tez moga być uzyteczne, 6 jezzaili oraz globków z 2 elektryków bsb`ka greyseera pewnei na dzwonie a reszte czas pokaże chociaz z 6-7 censerów tez było by wskazane
nabadz napewno clanbraci/slaves, monki tez moga być uzyteczne, 6 jezzaili oraz globków z 2 elektryków bsb`ka greyseera pewnei na dzwonie a reszte czas pokaże chociaz z 6-7 censerów tez było by wskazane
teraz:"firing is completed without a misfire, and the target is
within range, roll To Hit with all shots."
wcześniej:''(...)automaticaly hit(...)
z angielskim u mnie koślawo ale czy to nie jedno i to samo bo ja wywnioskowałem że teraz są takie jak wcześniej tyle że mają 18cali
tak wynika z pdf-a który krąży po sieci
within range, roll To Hit with all shots."
wcześniej:''(...)automaticaly hit(...)
z angielskim u mnie koślawo ale czy to nie jedno i to samo bo ja wywnioskowałem że teraz są takie jak wcześniej tyle że mają 18cali
tak wynika z pdf-a który krąży po sieci
teraz rollujesz na hita kiedys nie.
Jedyne grywalne zabawki to
-warpfire thrower (dzieki innej zasadzie template'a po prostu miażdży...)- wciąga 2 psy na 3 przykryte, straszy wielowoundowe cele, dzięki ward'owi na 4+ i heavy armour'owi jest przeżywalny
-mortar- dzięki zasadzie move and fire daje duże możliwości, ale tylko na piechotę wroga... demonom, lizakom, WE, DE, HE mało robi, jak się trafi w kawalerię to zabijesz dwóch, przy farcie 3... jakiejś rewelacji nie ma
-doom flayer- zakochałem się w tej zabawce Szkoda tylko, że nie widzi na 360 stopni- za koszt punktowy naprawdę się zwraca.
Mniej sensowne zabawki:
Warp- grinder- horrendlany koszt punktowy jak na możliwość wykopywania się- jednak 25 chłopa z 10 LD nagle wykopującymi się na tyłach wroga (235 pts) nie jest fajne. Niestety każdy misfire boli. Bardzo
rattling gun- najpopularniejsza zabaweczka do niszczenia, dziurawenia, zeszmacania i mielenia wroga z poprzednich szczurów odchodzi w zapomnienie. Rzuty na hit całkowicie wykluczyło go z gry ;/
-warpfire thrower (dzieki innej zasadzie template'a po prostu miażdży...)- wciąga 2 psy na 3 przykryte, straszy wielowoundowe cele, dzięki ward'owi na 4+ i heavy armour'owi jest przeżywalny
-mortar- dzięki zasadzie move and fire daje duże możliwości, ale tylko na piechotę wroga... demonom, lizakom, WE, DE, HE mało robi, jak się trafi w kawalerię to zabijesz dwóch, przy farcie 3... jakiejś rewelacji nie ma
-doom flayer- zakochałem się w tej zabawce Szkoda tylko, że nie widzi na 360 stopni- za koszt punktowy naprawdę się zwraca.
Mniej sensowne zabawki:
Warp- grinder- horrendlany koszt punktowy jak na możliwość wykopywania się- jednak 25 chłopa z 10 LD nagle wykopującymi się na tyłach wroga (235 pts) nie jest fajne. Niestety każdy misfire boli. Bardzo
rattling gun- najpopularniejsza zabaweczka do niszczenia, dziurawenia, zeszmacania i mielenia wroga z poprzednich szczurów odchodzi w zapomnienie. Rzuty na hit całkowicie wykluczyło go z gry ;/
no warpgrinder to totalna pomyłka! jeden z fajniejszych skaveńskich abi jaką jest wykopywanie została potrzez straszliwe jej podrożenie rzucona w kont imo... a gutterzy z tą maszynką to już w ogoóle porażka, fakt że grinder cos tak wypłaca jakieś ataki ale i tak to strasznie drogo!strasznie kiepsko bo wykopywanie to przecież skaveńska domena była!
Morrok pisze:Szkoda tylko, że nie widzi na 360 stopni
A wg tego co ja mam na kompie to widziEach Weapon Team is crewed by two Skaven mounted
on a single base and treated as a single model.
i tu leży pies pogrzebany.Młody pisze:Morrok pisze:Szkoda tylko, że nie widzi na 360 stopniA wg tego co ja mam na kompie to widziEach Weapon Team is crewed by two Skaven mounted
on a single base and treated as a single model.
Albo weapon teamy teraz mają 1 US, widzą na 360 stopni i dodatkowo jest -1 do hita w nich i np kowadlo nie moze ich targetowac... albo są po prostu podstawką kawaleryjską bez skirmisha
o tym że są skirmiszem albo nie w podręczniku wzmianki nie ma, co lepsze jest tylko napisane że są załogą dwuosobowa ale zajmują pojedynczą podstawkę nie napisane jaką konkretnie!i że traktować je należy jako single model w 6ed było to lepiej wyjaśnione
Oj długa będzie lista FAQ oj długa
Oj długa będzie lista FAQ oj długa
jesli to juz bylo to sorry... ginie oddzial monkow, ginie priest co sie dzieje z kadzidlem? samo w sobie nie jest unbreakable, nie jest warmachina, nie ma liderki, nie moze sie ruszac... ginie? jesli tak to czemu? jesli nie ginie to czemu?
ani furmanka ani bell nie są war mashine czy chariotem jak to niektórzy wymyślają są traktowane jako mount po zniszczeniu grey seera czy plague priesta i pusherów taki mount nie może się pdalej poruszać ale z pewnością nie ginie od pierwszej lepsze szarży automatycznie! posiada bowiem załogę czy to rat ogra w przypadku bella czy monków w furmance... pytanie tylko czy bell/furmanka dają unbreakable tym hipkom... ani mount ani crew nie mają wartości Ld więc imo crew też dostaje zasadę unbreakable ale nie jest to dosłownie napisane w ab jak również to że po zniszczeniu szefa i pusherswów taki mount ginie... Myślę że FAQ do skavenó będzie naprawdę grube