storm banner 7ed działa "again" czy nie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

storm banner 7ed działa "again" czy nie

Post autor: Morrok »

Młody pisze:Własnie chyba takie granie sztormówką nie przejdzie ;).
Tak czy siak jest to tak dobry item że aż zal go nie brać :)
a wiesz co wymyśliłem? Jako, ze nie jest określone co jest pierwsze- czy najpierw włacza się banner, czy najpierw jest rzut kostką na to czy się dezaktywuje, to wymyśliłem, ze mozna go włączyć w tej samej turze co się wyłączył. Powiedz, ze nie ;)

Ale stwierdziłem, ze byloby to zbyt chamskie naginanie zasad, dlatego gram wersję light. Włączam w turze przeciwnika (1), jeżeli się wylaczy w kolejnej (2) to moge ponownie wlaczyc dopiero w następnej po dezaktywacji (3)
Hobbit pisze:Losowy ruch to nie tragedia. Pamiętaj, że dzięki niemu masz 360 stopni szarży, i jakieś 15 cali niepewności dla przeciwnika w każdą stronę.
12 cali. Malo kiedy przerzucisz sie z widelek 7-13 cali. Raz dzis zawędrowała na 15, raz na 5, a srednio latala 10

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Morrok pisze:
Ale stwierdziłem, ze byloby to zbyt chamskie naginanie zasad, dlatego gram wersję light. Włączam w turze przeciwnika (1), jeżeli się wylaczy w kolejnej (2) to moge ponownie wlaczyc dopiero w następnej po dezaktywacji (3)
to tez jest wersja hardkor, nie trzeba byc chyba sherlockiem zeby skojarzyc obnizenie kosztu punktowego z oslabieniem sztormormowki a nie jej mega dojebaniem...

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

thurion pisze:to tez jest wersja hardkor, nie trzeba byc chyba sherlockiem zeby skojarzyc obnizenie kosztu punktowego z oslabieniem sztormormowki a nie jej mega dojebaniem...
Jakbyś nie znał GW. To może znaczyć wszystko, łącznie z wielką bibą u autora.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2009, o 13:42 przez Hobbit, łącznie zmieniany 1 raz.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

twardochleb
Chuck Norris

Post autor: twardochleb »

Jasne... storm banner wyczerpuje sie na 4+ ale mozna go wlaczyc w tej samej turze, w ktorej sie wyczerpal. Gratuluje logiki.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Storm banner wyczerpał się na 4 + , Turbo Dymo Man zawstydził storm banner , wyczerpał się na 4 + , ale w tej samej turze się aktywował :mrgreen:

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

twardochleb pisze:Jasne... storm banner wyczerpuje sie na 4+ ale mozna go wlaczyc w tej samej turze, w ktorej sie wyczerpal. Gratuluje logiki.
Jak mi powiesz co dzieje się pierwsze to Tobie pogratuluję braku myślenia o kolejności. Tak dla ułatwienia podpowiem, że obydwie rzeczy dzieją się na początku tury i nie jest nawet określone czy przed terrorami czy nie, mr Alogik.

Chodzi o RAW. Założyłem wersję mniej hardcorową, że pierwsze w kolejności byłoby włączenie sztormówy(1), a potem czy się zdezaktywuje (2)- oczywiście gdyby nie było zapisku, ze rzucamy to w następnej turze od aktywowania.

W każdym bądź razie. Ostro dopakowali ten przedmiot i wątpię aby LS zmieniała jego działanie, bo to byłby wtedy pierwszy przedmiot, przy którym działaniu coś zmieniono. Bo jak inaczej zinterpretujesz działanie tego sztandaru Thurionie?

@Gobos- używałem, ale na tym PGA już rzygałem tymi szczurami, po postu nie chciało mi się już nimi grać ;)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2009, o 14:14 przez Morrok, łącznie zmieniany 1 raz.

twardochleb
Chuck Norris

Jesli jest tak jak mowisz to zapis, ze banner wyczerpuje sie na 4+ moglby rownie dobrze nie istniec bo w praktyce sztormowa nigdy nie przestaje dzialac...

Ciekawe co mial na mysli autor podrecznika hmmm

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

mógłby, dlatego od razu odrzuciłem taką wersję, co nie znaczy że nie należało jej rozpatrzyć. To byłoby bezsensowne naginanie przedmiotu

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Pewnie miał na myśli to, ze można użyć jej raz. Ale skoro nie napisał "one use only", bo pewnie stwierdził, że ludzie sami wpadną na to że po wyczerpaniu nie można jej użyć, to rawowcy (w tym ja :)) będą to okrutnie wykorzystywać.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

kanister pisze:, to rawowcy (w tym ja :)) będą to okrutnie wykorzystywać.
przez 2 tygodnie od wyjscia ab szczurow do uscislen? no problem... szczegolnie, ze master jest ze starymi szczurami :D

twardochleb
Chuck Norris

"Bezsensownym naginaniem przedmiotu" jest tez traktowanie storm bannera jako nie 1 use only. Sam zobaczysz Morrok ze takie cos nie przejdzie na turniejach.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Morrok pisze:
W każdym bądź razie. Ostro dopakowali ten przedmiot i wątpię aby LS zmieniała jego działanie, bo to byłby wtedy pierwszy przedmiot, przy którym działaniu coś zmieniono. Bo jak inaczej zinterpretujesz działanie tego sztandaru Thurionie?
nie mam zamiaru tego interpretowac, pozostawie ta kwestie graczom szczurzym oraz LS, liczac na zdroworozsadkowe podejscie wszystkich

ciekawe co przyniesie nam 8 edycja, skoro juz teraz GW wali zero jedynkowe przedmioty w stylu siren song, pendant czy niewyczerpywalna sztormowka za 50 pkt...

Lolo
Pseudoklimaciarz

Post autor: Lolo »

W book'u nie ma wyraznego zapisu one use only , wiec sprawa jest oczywista. Tak jak pisal Morrok odpalamy w pierwszej , wypala sie w drugiej to w trzeciej znow mozemy go odpalic. A Shino juz dzien po wydaniu nowego AB sie zastanawia co by tu "uscislic" i upierdolic :P
Thurion ja mysle ze ta gra umrze ( moze nie za rok czy za dwa , ale ... ) , zabija ja imbecyle z GW. Pewne srodowiska graczy beda mialy dosc tego typu zabawy.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Lolo pisze:W book'u nie ma wyraznego zapisu one use only , wiec sprawa jest oczywista. Tak jak pisal Morrok odpalamy w pierwszej , wypala sie w drugiej to w trzeciej znow mozemy go odpalic. A Shino juz dzien po wydaniu nowego AB sie zastanawia co by tu "uscislic" i upierdolic :P
jasne... zauwaz,ze w cytowanej wypowiedzi prezemnie jest dosc znacznie zaznaczone, ze jest to naginanie zasad wbrew ich prawdopodobnemu zastosowaniu ;)

niemniej tak tylko siedze i mysle co by tu ujebac... :|

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

Dajmy ten banner TK, a nie zostanie ujebane nic :P :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Morrok pisze: ciekawe co przyniesie nam 8 edycja, skoro juz teraz GW wali zero jedynkowe przedmioty w stylu siren song, pendant czy niewyczerpywalna sztormowka za 50 pkt...
To będzie chyba pwrót do 5 ed. Wtedy dla przykładu sfrenzowany orkowy heros wypłacał 72 ataki. #-o

Co do wyczerpywania.
The banner can be activated at the beginning of any
player’s turn. No flying movement is allowed across the
entire battlefield and missile fire is at -2 to hit. All nonmagical
missile attacks that don’t use BS to hit their
target need to roll a 4+ on a D6 before they can fire.
Roll a D6 at the beginning of each following player turn
– the effects of the banner will end on a D6 roll of 4+.
Porównując to z opisem np. z AB VC dla przedmiotów: The Book of Arkhan czy Staff of Damnation. Rzeczywiscie sztormiak sie wyłącza a nie zużywa. Logicznie byłoby, że tak, ale Gw dało tu ciała.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Thurionie. Nie chcę Cię obrażać, ale straszny hipokryta z Ciebie. Sam wyciągałeś jak najwięcej z demonów, sam przyłożyłeś rękę do ich obcięć, sam wyznaczałeś argumenty, że torment blade ma dawać dodatkowy atak, a innym armiom starasz się upitolić to co jest silne.
\
sorry stary, ale opis przedmiotu jest jasny i upierdala i szczury i przeciwnika. Bardziej losowy przedmiot niz poprzednio, bo daje 50% szansy, że będzie działał przez turę gracza szczurzego, a wyłączy w przeciwnika fazie, right? To, ze mi się udało go włączać w fazie pzeciwnika, w swojej wyłączać, a potem znowu pewnikim upieprzać przeciwnika to był fart

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Dlatego zamiast sie podniecac , trzeba poczekac do faqa , a jak GW go nie wyda , to walnąc ograniczenie , a nie odrazu skazywac ten sztandar na porażke .

Edit :
Popieram w 100 % Morroka .

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

W interpretacji morroka sztormówa moim zdaniem jest ok. To jak zadziała jest kwestia farta/pecha.

Z innej beczki. Czego właściwie moga bać się nowe szczury. Bo jak tak patrze maja nieco przycięte strzelanie, ale za to mają ciekawszych bohaterów do złożenia i jakiś kop w close combacie.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Chłopaki, to co próbujecie przepchnąć to lekka naginka.
W takim razie magowie chaosowi wybierają czary. Toż mają zapis "If marked they choose their spells from respective lores"
"Choose spells", jak w mordę strzelił.
Falcon Horn za 45 punktów blokuje latanie na 1 turę. Wasza sztormówka za 50 blokuje ją praktycznie na całą grę (bo jak sie wyczerpie to reaktywujesz).
Po prostu na 4+ sztórmówka traci efekty, stając się normalnym bannerem, którego nie można już aktywować.

P.S. Wróćmy kurwa do 6 edycji, podpakujmy DE bo w tej 7 to żal dupę ściska
Release the Przemcio!

ODPOWIEDZ