DE 2250p. BP+R

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Re: DE 2250p. BP+R

Post autor: GarG »

Moim zdaniem nie.... tracisz jedno wystawienie a masz 11 wystawien z bohaterami a to aż tak duzo nie jest, zwłaszcza ze wystawienie się w twojej rozpie jest kluczowe. A sztandar na CoK to jak już WB moim zdaniem dawanie im zwykłej szmaty to strata ptk.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Z drugiej strony WE też mają swoje zastosowania. Chyba pozostają testy. Z jednej strony 12 ataków z S6, KB i hate boli każdego (szczególnie wypłacane przez 72p. :P) ale z drugiej mam oddział ITP, jeszcze tańszy, z możliwością 18 ataków z KB lub 24 ataków do mielenia mięska...

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

No i lipa. Rozpiska okazała się niewydolna. Testowałem nr3 i okazało się, że armia ta nie ma żadnych argumentów przeciwko LT.
Wiem, wiem... Nie powinienem się odzywać po jednej bitwie i testować dalej ale to, co miało być sprawdzone - sprawdziłem.
Smok wylatujący przed całą armię dostaje 3 rany po czym rozpiepszający mi większość armii nie jest przyjemnym widokiem.
Dodatkowo ciągle mam na sobie przekleństwo krasnoludzkie. Chyba po tak długim czasie grania dwarfami potrafię zdawać tylko testy psychologii, savey (jeśli je mam) i strzelanie (tylko trzeba mieć czym strzelać :P). Magia idzie mi do dupy - co tura miscast (i to nie była pierwsza taka bitwa!).
Dlatego też postanowiłem zostawić magię w spokoju i skupić się na czymś innym.
Brakowało mi argumentu na LT? To sam wezmę latającego cfaniaka.

Dreadlord 575p.
Hydra Blade, Heavy Armour, Sea Dragon's Cloak, Shield, Pendant of Khaeleth, Potion of Strenght, Black Dragon

Sorceress 150p.
2 Dispel Scrolls

Death Hag 200p.
Cauldron of Blood

5 Dark Riders 110p.
Repeater Crossbows

5 Dark Riders 110p.
Repeater Crossbows

10 Crossbowmen 110p.
Shields

5 Harpies 55p.
5 Harpies 55p.
5 Harpies 55p.

15 Black Guards 283p.
Tower Master (Ring of Hotek), Standard Bearer (Standard of Hag Graef)

8 Shades 144p.
Great Weapons

8 Shades 144p.
Great Weapons

6 Executioners 84p.
Draich Master

War Hydra 175p.

Total: 2250p.
Models: 81
PD: 3 DD: 3 DS: 2

Połączenie pomysłów Jankiela i Żaby. Wprawdzie rozpiska Żaby jest moim zdaniem bardziej uniwersalna ale brakuje jej powera, który po prostu lubię.
Co sądzicie?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2009, o 10:46 przez Torres, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

W porzadku, chociaz brakuje paru szczegolow IMO. Do kotla na cieniach lepiej sie stackuje dodatkowa bron, poza tym fajnie byloby zwiekszyc ich do 9 (co by lali panike przy 3 modelach). Jesli upierasz sie przy exekach, to zamien kusze na wlocznie. Moim zdaniem to bardzo dobry oddzial - zarabia na starcie 40 punktow, nie ma sie glupich pomyslow, zeby pchac magiczke w zasieg przeciwnika.
Ze bolcow brakuje, to Ci chyba nie musze pisac, ale BG to faktycznie power w tym zestawieniu. Fun do gry, o ile nie trafisz na DE :]

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Hydra,exe,2shadow vs 4 bolce. Zdecydowanie bardziej uniwersalne i powergamerskie :D A jezeli to ma byc offence, to brakuje cokow. + przydaloby sie dac bsb na kotle. No i combo na smoku (hydra+pos) nie jest najlepszym wyjsciem. Fajniejsze jest PoK, CD, Zeby np.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

barbara: Nie dla mnie. Nie zawsze będę mógł dać shade'som dopak z kotła. A bez dopaku lepsi są jednak z dwurakami. W ogóle wolę ich z dwurakami niż z ahw. Zawsze myślałem, że musi być powyżej 25% żeby leciała panika :( Jeśli wystarczy 25% to rzeczywiście trzeba będzie wywalić execów i wwalić dodatkowych shadesów. A chu... Zrobię po prostu dwie dziesiątki najwyżej. Kuszników nie będę zamieniał. Wojownicy są stratą punktów i nie zrobią nic, kusze mają szansę. Ale obiecuję, że będę uważał na czarkę :P
Bolce - stwierdziłem, że albo 4 albo w ogóle. Skoro czterech nie chcę to wypadną zupełnie.

Rince: No właśnie uważam, że 4 bolce są bardziej uniwersalne. Trudniejsze do obrony, ale dobre na wszystko. CoKów nie brakuje, bo to nie jest offence. To jest coś pomiędzy offencem Jankiela (Smok, hydra, CoB, BG) a Gejosmokiem (przepraszam :P) Żaby - dużo szejdów.
Osobiście uważam, że takie ułożenie lorda jest najlepsze. Szczególnie z CoBem za plecami.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

No to skoro chcesz cos pomiedzy offensem, a gejowiskiem, to i tak bierz 4 bolce :D :D :D
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Ale przecież powiedziałem, że nie chcę czterech RBT :(
Maksymalne wsparcie strzeleckie (nie licząc core'ów) dla mnie to genialni szejdzi - zawsze mi się sprawdzają (no... Poza sytuacjami gdy 7 wsparta kotłem szarżuje na dziesiątkę BK z WB, zabija jednego i ucieka :>).

Awatar użytkownika
Koz@a
Chuck Norris

Post autor: Koz@a »

Rozpa fajna:D , ale ja bym wywalił Exeków, z Hagi zrobił BsB i dopakował Shadów :)

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Na tym się zapewne skończy :) Bo zapomniałem, że wystarczy zabić równo 25%, żeby była panika. Chociaż nie wiem czy wezmę BSB na Hagu. Jak już powiedziałem liderki zdaję idealnie (w jednej turze w bitwie z WoCH miałem 6 testów paniki - wszystko zdane. i to nie jest ewenement jak dla mnie :P) więc zastanowię się czy tych punktów nie ulokować gdzieś indziej.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Na razie zostaw execów, zagrasz z moimi VC, to zobaczysz czy ich chcesz czy nie. Dla mnie bardzo fajnym smaczkiem jest ten oddziałek i dzięki niemu właśnie ta armia nabiera rumieńców :) Potnij coś innego, przecież to dopiero faza testów, więc i tak kształt ostateczny będzie pewnie inny ^^ Zaraz wkleję armię do VC, nad która dziś główkowałem.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A w ogole to wrzucilbym tym egzekutorom czempiona. W kresce mogliby z kotlem na lajcie lykac wszystko co nie budzi FO, a potem tylko konterka smoczka na flaneczke i szybciutka masakra do przodu. BSB na hadze jest niezla z jeszcze jednego powodu - daje +1 do statica. No i przerzuty niezdanych breakow na hydrze i smokow. Moim zdaniem fajnie jest w to przyinwestowac.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

swieta_barbara pisze:A w ogole to wrzucilbym tym egzekutorom czempiona.
Dobry pomysł, szkoda, że nie mają ITP heh
Jeszcze tylko punkty trzeba znaleźć na to. Moja propozycja Kamilu:

- 1 exec
- 1 bg
- kusze na DR (1 oddział)
- GW na jednych shade'ach

+ AHW na tych shade'ach
+ champion do exe
+ po 1 do obu oddziałów shade
+ może muzyk do tych DRów, albo tarcze bo zostaje 11 pts

Niestety brak jednego punktu od pełni szczęścia.
No jeszcze pozostaje opcja kombinowania z - 1 oddział harpii, ale chyba to gorsza sprawa niż brak kusz na 1 DRach. Wtedy jednak znajdą się punkty na BSB.

EDIT: Po przemyśleniu chyba jednak lepsza opcja to bez 1 harpii:

- 1 harpie
- GW na jednych shade'ach
- 1 BG

+ AHW na shade'ach
+ dodatkowy shade do obu unitów
+ BSB
+ champion do EXE

Ewentualnie champion EXE nie zamiast 1 BG a zamiast 1 EXE.
Twój wybór ^^

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Wiecie... Zastanawiałem się nad championem w Execach i akurat to jest proste. -1exec+champion i tyle. Już to zmieniłem w rozpisce bo pomysł jest rzeczywiście kul.
Co do reszty zmian - zobaczę jak będę zdawał testy liderki. Jeśli tak jak dotychczas to zostawię jak jest :) Nie ukrywam, że ósemki szejdów bardzo mi odpowiadają pod względem estetycznym.
Ogólnie jutro pierwsze testy - pożyjemy, zobaczymy.

Jednak jeśli miałbym już zmieniać rozpiskę (co będzie oznaczało, że krasnoludzkie przekleństwo w końcu się wypaliło :P) to wywaliłbym oddział harpii. W tej armii nie wydaje mi się aż tak potrzebny.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Wrecz przeciwnie, 3 odział harpii wydaje sie niezbędny.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Ostateczna wersja w sumie się niczym nie różni. Po prostu wpadłem na pomysł żeby wziąć jeden duży oddział shadesów i jeden mniejszy, do scoutowania łatwego. Ma to sens? Czy jednak żydzić punkty na 2x9 szejdów?

Dreadlord 575p.
Hydra Blade, Heavy Armour, Sea Dragon's Cloak, Shield, Pendant of Khaeleth, Potion of Strenght, Black Dragon

Sorceress 150p.
2 Dispel Scrolls

Death Hag 200p.
Cauldron of Blood

5 Dark Riders 110p.
Repeater Crossbows

5 Dark Riders 110p.
Repeater Crossbows

10 Crossbowmen 110p.
Shields

5 Harpies 55p.
5 Harpies 55p.
5 Harpies 55p.

15 Black Guards 283p.
Tower Master (Ring of Hotek), Standard Bearer (Standard of Hag Graef)

9 Shades 162p.
Great Weapons

7 Shades 126p.
Great Weapons

6 Executioners 84p.
Draich Master

War Hydra 175p.

Total: 2250p.
Models: 82
PD: 3 DD: 3 DS: 2

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Ja bym nic nie zmieniał, może być 7. Fajna armia, ciekawa, nic więcej z niej nie wyciśniesz.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Jakie przeznaczenie mają exe poza śmiercią z ostrzału?

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

To już jest jedno zastosowanie :P
Poza tym:
Kolejne wystawienie.
Niewielki, często olewany oddział, który może wypłacić z kotłem 13 ataków z S6 i KB.
Jeśli uda się złapać coś nimi to mogą przetrzymać przynajmniej jedną pełną turę zanim przybędzie pomoc.
Ładnie wyglądają.

Ej! 5 powodów na wystawienie oddziału za 84p. :P Jak dla mnie tip-top :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ostateczna wersja w sumie się niczym nie różni. Po prostu wpadłem na pomysł żeby wziąć jeden duży oddział shadesów i jeden mniejszy, do scoutowania łatwego. Ma to sens? Czy jednak żydzić punkty na 2x9 szejdów?
A ile zagrałeś bitew poprzednią wersją? :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ