Terradony a domek

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Terradony a domek

Post autor: JaceK »

Ile kamieni zrzuca 5 Terradonów na domek?

Wspólnie z bsk zasiędziowaliśmy, że razem k6. Czy słusznie?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

początek strony 98 RB mówi że uczyniliście słusznie :wink:

miłego,
Ż.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

A co jeżeli kamienie zrzucać będzie 1 Terradon?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

początkowo sądziłem że x razy d3 hitów (x liczba terków) ale nie więcej niż d6 - jednak uważna lektura RB wskazuje jednak że decyduje wyłącznie rzut d6 - każdy atak tego typu wywołuje tyle samo tj. d 6 trafień - pojedyńczy kamyk z terradona po prostu rykoszetuje wewnątrz :lol2:

Ż.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

to byłoby bez sensu. a jak 10 łuczników strzela w domek to jest d6? czy 10d6 ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Żaba pisze:początkowo sądziłem że x razy d3 hitów (x liczba terków) ale nie więcej niż d6 - jednak uważna lektura RB wskazuje jednak że decyduje wyłącznie rzut d6 - każdy atak tego typu wywołuje tyle samo tj. d 6 trafień - pojedyńczy kamyk z terradona po prostu rykoszetuje wewnątrz :lol2:

Ż.
no niestety kamienie, korzonki i ine tego typu zabawki nie opanowaly jeszcze praw fizyki w taki sposob, zeby uzywac rykoszetu :(

rzucasz najpierw normalnie za ilosc hitow (czy to terko, starego ratlinga czy drzewa) a potem d6(ile max hitow oze wejsc w domek).
nizsza wartosc wchodzi w domek

as simple as that
o byłoby bez sensu. a jak 10 łuczników strzela w domek to jest d6? czy 10d6 ?
-3 do hita ;)

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

cytuję: against cannons, stone throwers and other attacks that do not roll to hit (np. terki) or that use templates, if any part of the building is touched or crossed by such attack, the unit will take D6 hits - nie Shino, nie wiem gdzie wyczytałeś, ale nie martw się ja też dłuugo tkwiłem w błędzie :wink: jak dla mnie zapis jest niestety jasny - wchodzi choć 1 hit z ww. źródeł i zmienia się on w d6.

@ Jasiuuuu mówimy tylko o ww. sytuacji.

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie Shino, nie wiem gdzie wyczytałeś, ale nie martw się ja też dłuugo tkwiłem w błędzie
w pierwszym faqu gw

;)

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

eeeee z 88 roku ? już wtedy to przewidzieli :?: :wink: czyli jednak czytanie RB szkodzi - tylko swoją drogą nie powinni robić FAQ-a tylko erratę bo napisali coś przeciwnego... w każdym razie od dziś ufam żabiej intuicji :mrgreen:

Ż.

ODPOWIEDZ