Co do pierwszego pewien nie jestem, ale uważam, że obrażenia dostaje, gdyż cytując z AB dwarfów "is treated as (...) protected by defended obstacle if attacked in close combat". Tak testowanie upadku giganta czy wjazd Doomwheela i obrażenia na nim miałyby miejsce...kanti pisze:Na dzisiejszej bitewce wyszły 2 nieścisłości i chciałbym je wyjaśnić
1. Jeśli rydwan szarżuje okopana maszynę to dostaje trafienia za przeszkodę?? gdyby maszyna stała za murkiem to by dostał a jak traktujemy okopy inżyniera??
2. Dałem tanowi wielka runę stali czyli trafienia o sile więcej niż 5 traktowane są jak o sile 5 jak to się ma do do trucizny zabójcy mrocznych elfów gdzie zawsze wali z siła o 1 więcej niż wytrzymałość do maks 6 siły??
Co do drugiego - niezależnie od tego czy postać przeciwnika ma przedmiot dający niemodyfikowaną wartość siły 6 i więcej, obrażenia na bohaterze z Master Rune of Steel "are treated as Strenght 5" z czego wynika, że ta runa nie modyfikuje siły przeciwnika, lecz obrażenia na bohaterze są brane pod uwagę zawsze jakby były z siłą 5 (o ile nie są zadawane z mniejszą siłą).
EDIT: co do kwestii familiara - słówko owner występuje również w opisie przedmiotu "Spell familiar" (w takim samym kontekście) i raczej odnosi się do maga posiadającego go, a nie ogólnie do wszystkich magów Według mnie dodaje jedną kostkę mocy czarodziejowi, który go posiada (fluffowy opis przedmiotu - nad opisem jego działania - również by na to wskazywał, ale to jest raczej mało przekonująca przesłanka)