kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Mac »

kanti pisze:Na dzisiejszej bitewce wyszły 2 nieścisłości i chciałbym je wyjaśnić
1. Jeśli rydwan szarżuje okopana maszynę to dostaje trafienia za przeszkodę?? gdyby maszyna stała za murkiem to by dostał a jak traktujemy okopy inżyniera??
2. Dałem tanowi wielka runę stali czyli trafienia o sile więcej niż 5 traktowane są jak o sile 5 jak to się ma do do trucizny zabójcy mrocznych elfów gdzie zawsze wali z siła o 1 więcej niż wytrzymałość do maks 6 siły??
Co do pierwszego pewien nie jestem, ale uważam, że obrażenia dostaje, gdyż cytując z AB dwarfów "is treated as (...) protected by defended obstacle if attacked in close combat". Tak testowanie upadku giganta czy wjazd Doomwheela i obrażenia na nim miałyby miejsce...

Co do drugiego - niezależnie od tego czy postać przeciwnika ma przedmiot dający niemodyfikowaną wartość siły 6 i więcej, obrażenia na bohaterze z Master Rune of Steel "are treated as Strenght 5" z czego wynika, że ta runa nie modyfikuje siły przeciwnika, lecz obrażenia na bohaterze są brane pod uwagę zawsze jakby były z siłą 5 (o ile nie są zadawane z mniejszą siłą).

EDIT: co do kwestii familiara - słówko owner występuje również w opisie przedmiotu "Spell familiar" (w takim samym kontekście) i raczej odnosi się do maga posiadającego go, a nie ogólnie do wszystkich magów :P Według mnie dodaje jedną kostkę mocy czarodziejowi, który go posiada (fluffowy opis przedmiotu - nad opisem jego działania - również by na to wskazywał, ale to jest raczej mało przekonująca przesłanka)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Przykładowo przedmiot Rod of Power, wysysa kości z wspólnej puli, ale do użytku jest już przez ownera- maga.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Dzięki Mac za odpowiedź w obydwu tematach :D :D
według mnie też powinien dostać rydwan. Może ktoś jeszcze zabierze głos co o tym myślicie???

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Ponowie pytanie bo nikt nie jest pewny moze jakis sędzia sie wypowie??
1. Jeśli rydwan szarżuje okopana maszynę to dostaje trafienia za przeszkodę?? gdyby maszyna stała za murkiem to by dostał a jak traktujemy okopy inżyniera??

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

słuchajcie, jak to jest z modyfikatorami save z dział, broni itp. Przykład: Jezzail ma w swojej tabelce --> S5 Damage1 Save -4, czy to znaczy że jego ogólny modyfikator save to -3 (z siły) i -4, czyli -7? czy to się nie sumuje?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Ma siłę 6 czyli miałby standardowo -3 ale że się przebija ma zamiast trzech aż -4 do sejwa... Nic się tu nie sumuje...

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Afro pisze:słuchajcie, jak to jest z modyfikatorami save z dział, broni itp. Przykład: Jezzail ma w swojej tabelce --> S5 Damage1 Save -4, czy to znaczy że jego ogólny modyfikator save to -3 (z siły) i -4, czyli -7? czy to się nie sumuje?
To z jakim modyfikatorem do pancerza dostajesz broń, oznacza jaki modyfikator masz używać w grze. To, że jezzail strzela z siłą 6 i modyfikatorem -4 do pancerza, nie znaczy, że do tego modyfikatoru dodajesz jeszcze -3 (pochodzący z siły), co by dało modyfikator -7.

Dostajesz to co jest zapisane.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Witam.
Oto przypadek:
Mamy dość mocarnie przetrzebiony oddział- 3 modele, z czego jeden jest Herosem. Kim są te modele? Czempionem/Muzykiem/Sztandarowym?
Mamy 2 wolne sloty, który zatem wypada? Czy też nie wypada i zostają trzy bonusy(M+S+Cz) rozłożone na 2 modele?
Odpowiedź uargumentowana mile widziana :D
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, o 19:02 przez Varinastari, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

Ty decydujesz kto zostaje, chyba ze przeciwnik deklarowal ataki w championa, jezeli nie to masz Hero+Champion+Sztandar/Muzyk.
Argument: bo tak jest napisane w RB.
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Czyli nie ma możliwości,iż w dwóch modelach zawierał się muzyk sztandarowy i czempion tak?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Dołączę się do dyskusji, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał tego za złe.

Co do tego problemu ze sztandarowym/championem/muzykiem - to problem wyniknął pomiędzy mną a Occ'iem. W Rulebooku jest napisane (i tak argumentowałem swoje zdanie w tym temacie), że zarówno sztandarowy, jak i muzyk tak naprawdę nie giną, dopóki oddział nie jest całkowicie zniszczony - po prostu inny model bierze na siebie konkretną rolę. Occ argumentował, iż jeden model w oddziale nie może spełniać dwóch ról na raz.

No i sytuacja była taka jak Occ opisał - w oddziale młociarzy został bohater, champion i jeden model - czy w takim razie ten ostatni model bierze na siebie rolę zarówno sztandarowego i muzyka (daje +1CR i przy ewentualnym remisie rozstrzyga sprawę testów złamania) czy jest albo jednym albo drugim?

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Czy zgodnie z obowiązującymi obecnie uściśleniami jest jakakolwiek sytuacja, w której jednostka może wyjechać za stół?
Bo jeśli jego krawędź jest terenem niemożliwym, to rozumiem, że wszystkie ruchy kończą się na niej - albo przymusowym stopem, albo zniszczeniem, zależnie od sytuacji...

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

jeden model nie moze byc jednosczenie sztandarowym i muzykiem.

@zembol traktujesz krawedz jako nieprzekraczalny teren, dokladnie tak jak piszesz.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Lidder pisze:jeden model nie moze byc jednosczenie sztandarowym i muzykiem.
Hmm, przydałaby się jakaś argumentacja by mnie przekonać, bo jak na razie uważam, że interpretuje zasady w odpowiedni sposób.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Hmm, przydałaby się jakaś argumentacja by mnie przekonać, bo jak na razie uważam, że interpretuje zasady w odpowiedni sposób.
jak dotad przez dobre 3 edycje mlotka nigdy tak nie bylo, nie ma niczego w RB co by to potwierdzalo, co wiecej jak pomyslisz (ale o tym co czytasz a nie o walkach) to zauwazysz ze jezeli poza championem pozostaje tylko jeden model to podpada to pod zapis o tym kiedy muzyk lub sztandarowy gina.
Shaman says:

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Oczywiście nie jestem na tyle uparty by stać przy swojej opinii, jeśli jest ona błędną, ale ... no tak jest jedno ale:

Jeśli więc oddział jest redukowany do takiej ilości modeli, przy której usuwa się już modele z grupy dowodzenia - w jakiej kolejności się je usuwa? Z czempionami jest wszystko jasne - dopóki się w niego nie zadeklaruje ataków (lub dopóki nie otrzyma obrażeń przy ich dystrybuowaniu ze strzelania/magii), nie ginie. A jak wygląda sytuacja ze sztandarowymi i muzykami? Który ginie pierwszy? Może występuje tu jakieś priorytetowe usuwanie modeli - że jeden jest ważniejszy od drugiego? Czy może zależy to od decyzji gracz? A jeśli od decyzja gracza to którego z graczy - deklaracji przeciwnika czy tego który kontroluje przetrzebiony oddział?

Kwestii wyjaśnienia, swojej wcześniejszej opinii na temat jednoczesnego istnienia w jednym modelu, muzyka i sztandarowego:
Sugerowałem się zapiskiem z polskiego podręcznika zasad (oczywiście tu może leżeć problem, że podręcznik jest polski, ale nie uważam, że z niepisanej "reguły" trzeba odrzucać wszystko co jest napisane w polskim podręczniku, uważając, że jest błędnie przetłumaczone - wiele zapisków jest przetłumaczonych poprawnie), w którym to jest zapisane na str. 80 i 81 w rozdziałach "Chorążowie" i "Muzycy":

"Chorążego nie usuwa się jako poległego, gdyż zakłada się, że jeżeli zginie chorąży, to inny wojownik podniesie sztandar i zajmie jego miejsce"

"I podobnie jak w przypadku chorążych, modeli muzyków nie usuwa się, jako poległych, usuwając w zamian zwykłe modele"

- sugerowałoby to, że rolę pełnione przez te dwa modele (chorążych i muzyków) znikają dopiero wraz ze śmiercią ostatniego modelu w oddziale. No i właśnie to "sugerowanie" doprowadziło mnie tutaj na forum. Oczywiście powiedziałem to tylko kwestii wyjaśnienia, jak doszło do eskalacji tegoż problemu, a nie dalszej dyskusji na temat zapisków w podręczniku. Co teraz mnie interesuje to odpowiedzi na pytania, które zadałem powyżej.

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

mam oczywisty problem jak i co cie tak zasugerowalo. zapis jest jasny, nawet po polsku
że jeżeli zginie chorąży, to inny wojownik podniesie sztandar i zajmie jego miejsce
ani horazy ani muzym nie sa "inym wojownikiem" bo sa odpowiednio horazym i muzykiem.

I tak gracz decyduje kto umiera, z czego jest jedna sytuacja kiedy tak nie jest. Jezeli w odziale jest tylko horazy i muzyk (2 modele) atakujacy moze zadeklarowac w ktorego bije, (jest do tego faq GW) z czego taka sytuacja nie ma wagi decydujacej bo jak masz w momecie deklarowania atakow przez przeciwnika 2 modele ...
Shaman says:

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

Lidder pisze: @zembol traktujesz krawedz jako nieprzekraczalny teren, dokladnie tak jak piszesz.
Chyba jednak nie końca, przecież odziały goniące mogą wyjechać za krawędź stołu ... czyli:

traktujesz krawędź jako nieprzekraczalny teren , nie licząc sytuacji w której oddział goni lub robi overruna .Wtedy taki oddział wraca na pole gry dokładnie w miejscu w którym wyjechał z niego w takiej samej formacji, nie może w tej rundzie szarżować (i chyba strzelać też nie ale nie pamiętam).
(no chyba że o czymś zapomniałem :P)

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: AdamW »

hej, mam pierwszą batalię za sobą, zasady dość opanowane :) Uczyłem się z podręcznika PL więc proszę o używanie terminologii pl - choć ang. znam to gubię się w tym nazewnictwie. Jako, że wątpliwości było sporo, zaczynam.

1. KROQ-GAR używa ''ręki bogów'' tak jak normalny mag w fazie magii? i co oznacza ''Poziom mocy 5'' - przecież chyba nie jest to tzw na +5 bo on nie używa kostek bo magiem nie jest - o co tu chodzi, w podręczniku nic nie ma na ten temat.

2. jeśli mam postać w 1 szeregu (np w środku) to atakując postacią można kierować ataki w jednostki wroga osobno. To mam rozdzielić atak pozostałymi na np 3 jednostki po lewej atakujące i 2 po prawej od postaci? Analogicznie jeśli mój szereg jest atakowany to przeciwnik tak samo ustala?

3. czy stosując regenerację regeneruje każdą zadaną ranę? Przykladowo troll otrzymał 3 obrażenia, to rzucam za każdą ranę?

4. grimgor ma ochronę na +1 , czyli nawet jak wyrzucę 1 to ochrona zadziała?

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

1. Poziom mocy 5 oznacza, że przeciwnik musi uzyskać wynik 5 lub więcej aby zdispelować czar. Jest to bound spell.

2. Ataki możesz rozdzielić jak chcesz, pod warunkiem, że stykasz sie z przeciwnikiem (z modelem w który deklarujesz atak). Przykład:

:D :D :twisted: :D :D
[-X [-X :oops: [-X [-X

:D Twój szeregowy
:twisted: Twój boh
[-X szeregowy wroga
:oops: boh wroga

Bohater wroga może zadeklarować atak w Twojego boha i tylko jednego szeregowego bo z nimi sie styka.

3. Tak. Jeżeli troll otrzyma 3 rany to musisz wyregenerowac wszystkie 3. Chyba, że dostajesz np. z bolca pojedynczym (zadaje k3 ran), wtedy regenerujesz przed rzutem na ilość ran.

4. 1 jest zawsze failem. Da sie wyciągnąć ochrone pancerza nawet na -1 ale tak czy siak rzucając 1 dostaniesz wounda.

POZDRO
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Zablokowany