mini-warsztat Laurelin
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
mini-warsztat Laurelin
Witam,
wzorem innych forumowiczów, żeby nie tworzyć nowego tematu dla każdej pracy, zmieniłam nazwę tego i będę czasem wrzucać zdjęcia moich nowych figurek.
po przebiciu się przez regimenty goblinów nadszedł czas na jedyną figurkę, która została mi z Bretonni - Green Knighta. Figurka ma być "na półeczkę", czyli żeby dobrze się prezentowała w moim pokoju i przypominała, jak to fajnie było kiedyś tratować wrogów. Postanowiłam dorobić do niej rozbudowaną podstawkę/dioramkę. Praca nie jest skończona, ale mam nadzieję, że jak już pokażę zdjęcia to zmobilizuję się.
To właściwie pierwsze podejście do czegoś takiego, wcześniej używałam właściwie tylko styroduru. Błędy:
- zbyt cienka podstawka wygięła się pod wpływem warstwy wikolu - może uda mi się zabudować całość np. ramką, żeby tak nie podpadało
- za gruby drut użyty do drzewa, przez co mało gałęzi
Chcę dorzucić jakieś krzaczki/trawki/roślinki/skałki itd, żeby teren nie był taki ponury, ale tu utknęłam.
Może macie sugestie z czego robić takie dodatki?
wzorem innych forumowiczów, żeby nie tworzyć nowego tematu dla każdej pracy, zmieniłam nazwę tego i będę czasem wrzucać zdjęcia moich nowych figurek.
po przebiciu się przez regimenty goblinów nadszedł czas na jedyną figurkę, która została mi z Bretonni - Green Knighta. Figurka ma być "na półeczkę", czyli żeby dobrze się prezentowała w moim pokoju i przypominała, jak to fajnie było kiedyś tratować wrogów. Postanowiłam dorobić do niej rozbudowaną podstawkę/dioramkę. Praca nie jest skończona, ale mam nadzieję, że jak już pokażę zdjęcia to zmobilizuję się.
To właściwie pierwsze podejście do czegoś takiego, wcześniej używałam właściwie tylko styroduru. Błędy:
- zbyt cienka podstawka wygięła się pod wpływem warstwy wikolu - może uda mi się zabudować całość np. ramką, żeby tak nie podpadało
- za gruby drut użyty do drzewa, przez co mało gałęzi
Chcę dorzucić jakieś krzaczki/trawki/roślinki/skałki itd, żeby teren nie był taki ponury, ale tu utknęłam.
Może macie sugestie z czego robić takie dodatki?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 08:04 przez Laurelin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Prowokator
- Wałkarz
To zależy jaki to ma być ten bohater, bo jest różnica między np. Bretończykiem a Undeadem Ja bym dodał jakiegoś padłego wroga tegoż boha lub nagrobek oraz jakieś ruinki. Pozdro
,,Everybody lies...''
1.z czego mogę polecić podstawki na takie mini dioramki to podstawki pod piwo - grubsza tektura, mi się nie wygina jak robiłem podstawki pod maszyny, przyklejałem na to grubą balsę a w balsie wycinałem miejsca na ziomków z obsługi i jest elegancko.
2. fajne snoty
3. Żeby urozmaicić podstwkę - możesz zrobić grzybki lepiąc z gs-u, albo takie małe przyklejając obcięte główki szpilek i malując odpowiednio.
Możesz dać listki z popularnych "nasionek" brzozowych.
Możesz wkopać w ziemię ( gdzieś z boku górki) kawałek szkieleta.
Możesz nagrobek walnąć
Możesz zrobić trzcinę z włosia pędzla jakiegoś większego albo dać dłuższą trawkę
2. fajne snoty
3. Żeby urozmaicić podstwkę - możesz zrobić grzybki lepiąc z gs-u, albo takie małe przyklejając obcięte główki szpilek i malując odpowiednio.
Możesz dać listki z popularnych "nasionek" brzozowych.
Możesz wkopać w ziemię ( gdzieś z boku górki) kawałek szkieleta.
Możesz nagrobek walnąć
Możesz zrobić trzcinę z włosia pędzla jakiegoś większego albo dać dłuższą trawkę
Zastosowałam część pomysłów. Dioramka ma kilka krzaczków, w kolejce czekają grzyby i może szkielet. Wrzucę zdjęcie jak skończę.
Zorganizowałam sobie podkładkę pod piwo do podstawki dla Ork Ridera, który czeka w kolejce na malowanie.
Dodaję jeszcze zdjęcie robocze bohatera, który ma stać na podstawce. Postaram się o lepsze zdjęcia (po kliknieciu pokarze się większe). Na tym nieskończony jest miecz, ogon i detale.
Zorganizowałam sobie podkładkę pod piwo do podstawki dla Ork Ridera, który czeka w kolejce na malowanie.
Dodaję jeszcze zdjęcie robocze bohatera, który ma stać na podstawce. Postaram się o lepsze zdjęcia (po kliknieciu pokarze się większe). Na tym nieskończony jest miecz, ogon i detale.
Czym obklejałeś drut, jeśli można wiedzieć? Bo całkiem fajna fakturka na drzewku, choć liście chyba psują efekt.
Dodałbym więcej tych drzewek, albo zrobionych w ten sposób luzem leżących gałęzi albo wystających korzeni.
Górka jest zbyt uboga jak na takiego Knighta Już sam kształt jest mało przemyślany i kolejne elementy mogą jej nie uratować. Może większy głaz z kory albo korka nadający bardziej przypadkowego kształtu górce.
Dodałbym więcej tych drzewek, albo zrobionych w ten sposób luzem leżących gałęzi albo wystających korzeni.
Górka jest zbyt uboga jak na takiego Knighta Już sam kształt jest mało przemyślany i kolejne elementy mogą jej nie uratować. Może większy głaz z kory albo korka nadający bardziej przypadkowego kształtu górce.
Drzewo było obklejane wikolem i greenstuffem. Tu zdjęcie: http://www.laurelin.cba.pl/art/drzewo3_big.jpg
Postanowiłam Green Knighta na coś innego postawić, a na tej podstawce trwa akcja sadzenia krzaczków i innej roślinności. Może coś jeszcze z tego wyjdzie.
Kolejną taką podstawkę będę już robić inaczej.
Postanowiłam Green Knighta na coś innego postawić, a na tej podstawce trwa akcja sadzenia krzaczków i innej roślinności. Może coś jeszcze z tego wyjdzie.
Kolejną taką podstawkę będę już robić inaczej.
Moje pierwsze figurki z władczy pierścieni:
figurki były dość szybko malowane i mają być prezentem dlatego poziom to TT, nie żaden e-bay czy GD
Moje stare prace można zobaczyć w galerii:
Galeria prac
figurki były dość szybko malowane i mają być prezentem dlatego poziom to TT, nie żaden e-bay czy GD
Moje stare prace można zobaczyć w galerii:
Galeria prac
- Prowokator
- Wałkarz
Bardzo ładne i porządne malowanie
,,Everybody lies...''
Jak do gry to naprawdę bardzo ładnie. Fakt, jest kilka niedociągnięć ale z poziomu stołu będą zupełnie nieistotne, a cała armia pomalowana w tym standardzie będzie wyglądać bardzo ładnie, a jak zachowasz linię kolorystyczną to będzie można z HE z daleka pomylić;) A właśnie, kolorki. Lekko pedalskie ale przynajmniej oryginalne
Tak jak patrzę na ten model to aż mi się chce zacząć malować swoje krasie Szkoda, że mam jeszcze trochę roboty z zamówieniem kolegi Zaczynam tęsknić do metalowych figsów...
Tak jak patrzę na ten model to aż mi się chce zacząć malować swoje krasie Szkoda, że mam jeszcze trochę roboty z zamówieniem kolegi Zaczynam tęsknić do metalowych figsów...
Myślę że jedyne czego tu brakuje to odkrycia magii odpowiedniego rozcieńczenia farb i bedzie miodzio
Technicznie jak na stol jak najbardziej ok , tylko jego pstrokatosc mi nie pasuje...
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
popieram kolegów wyżej; technicznie OK, ale zestawienie kolorów
zbyt jaskrawe i i trochę zbyt duża różnorodność.
zbyt jaskrawe i i trochę zbyt duża różnorodność.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
No krasiek zbyt kolorowy, no ale malowanie jak najbardziej ok. Podoba mi się rozjaśnianie szaty - nie jakieś niewidzialne przejścia, ale tak fajnie to wygląda. Do czego się przyczepie? Do trzonka toporka. Coś nie tak z nim jest.
- Aron_Banalny
- Masakrator
na stół sponio
mnie nie podpasował pas i kolorystyka ale to kwestia gustu
i wydaje mi się że za mało rozcieńczasz farbę
mnie nie podpasował pas i kolorystyka ale to kwestia gustu
i wydaje mi się że za mało rozcieńczasz farbę