Rozpiski Imperialne
Moderator: #helion#
Ja tam wole priesta, a kapitana tylko na bsb. Priest jest w miare dobry, poniewaz w walce wychodzi mniej wiecej na to samo co capitan (dzieki re-rollom atakow konnicy, zyskujesz nawet calkiem sporo), daje dispel dice'a, i bound spella, ktory potrafi nieco namieszac (na poczatek rzucam sobie zwykle unbreakable, albo reroll hitow i zranien na championa outridersow), a w walce D6 hitow. Zwykle ludzie tego nie wpuszczaja, wiec mam wiecej swobody w czarowaniu magiem W dodatku ma leczenie - bardzo sie przydaje.
Ostatnio tak sobie teoretyzowałem, i wymyśliłem taki zestaw herosowski:
- Arch Priest na ołtarzu z pierścionkiem,
- Priest z pudełkiem,
- mag 2 level z orb of thunder,
-mag 2 level z 2 dispelami.
Daje nam to, uwaga: 2 boundy power 3, 3 boundy power 4, 1 bound power 5, 4 czary z magów - łacznie 10 czarów na ture magii plus mocny bound z pudelka, jak nam sie uda coś podebrać... Do tego dorzucamy 3 działa, czołg i reszta w kawe/piechotę na zapełnienie corów. Co o tym myślicie?
- Arch Priest na ołtarzu z pierścionkiem,
- Priest z pudełkiem,
- mag 2 level z orb of thunder,
-mag 2 level z 2 dispelami.
Daje nam to, uwaga: 2 boundy power 3, 3 boundy power 4, 1 bound power 5, 4 czary z magów - łacznie 10 czarów na ture magii plus mocny bound z pudelka, jak nam sie uda coś podebrać... Do tego dorzucamy 3 działa, czołg i reszta w kawe/piechotę na zapełnienie corów. Co o tym myślicie?
Ale w razie jakby co, to ja to wymyśliłem niezaleznie od ciebie, a nie zgapiłem!!!karlee pisze:Ja tak gram juz od dluzszego czasu, tyle ze zamiast orba daje magowi pierscionek, a pudelko dla lectora. Priest nie ma bounda. Sprawdza sie znakomicie, na wszystkie armie z jakimi do tej pory gralem.
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Rozmysłałem sobie nad małym imperialnym garnizonikiem w klimatach Nulnu i wyszło mi coś takiego:
Unnamed500 Pts - Empire Army
1 Captain @ 122 Pts
General; Lance; Full Plate Armor; Pegasus
Enchanted Shield [10]
19 Swordsmen @ 193 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician; Champion
6 Detachment - Handgunners @ [48] Pts
Empire Handgun
10 Handgunners @ 85 Pts
Empire Handgun; Musician
1 Great Cannon @ 100 Pts
Jak widac jest to zbudowane na zasadach BP. Ustawiam się w jednym rogu planszy, klockiem osłaniając działo. Pegaz służy do eliminacji maszyn przeciwnika, a tym samym zmuszenia go do wejście w moje pole rażenia Oczywiscie to tylko założenia, a wszystko zweryfikuje gra. Kolesia na pegazie raczej nie pozbędę się z rozpiski, gdyż bardzo mi się podoba możliwosc posiadania bardzo mobilnej jednostki, szczególnie na tak małe punkty, gdzie przeciwnik nie ma więcej niż jednej maszyny
Unnamed500 Pts - Empire Army
1 Captain @ 122 Pts
General; Lance; Full Plate Armor; Pegasus
Enchanted Shield [10]
19 Swordsmen @ 193 Pts
6 Detachment - Handgunners @ [48] Pts
Empire Handgun
10 Handgunners @ 85 Pts
Empire Handgun; Musician
1 Great Cannon @ 100 Pts
Jak widac jest to zbudowane na zasadach BP. Ustawiam się w jednym rogu planszy, klockiem osłaniając działo. Pegaz służy do eliminacji maszyn przeciwnika, a tym samym zmuszenia go do wejście w moje pole rażenia Oczywiscie to tylko założenia, a wszystko zweryfikuje gra. Kolesia na pegazie raczej nie pozbędę się z rozpiski, gdyż bardzo mi się podoba możliwosc posiadania bardzo mobilnej jednostki, szczególnie na tak małe punkty, gdzie przeciwnik nie ma więcej niż jednej maszyny
Skoro Nuln to Inżynierek powinien być.
I po co swordsmani?
Sami hundgunerzy i kusznicy.na 500 pkt wyjdzie tego sporo.
I po co swordsmani?
Sami hundgunerzy i kusznicy.na 500 pkt wyjdzie tego sporo.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
no własnie tak mi się wydawało, że w Nuln powinni miec choc regimnt mieczników Nie chciałem samego strzelania, do jest to nudnawe, a tak to jest przynajmniej jakies zróżnicowanie
Enchanteg faktycznie jest po 15 punktów. I przez to nie moge go wziac No to pozostaje mi tylko sprzet z normalnej listy.
1 Captain @ 114 Pts
General; Lance; Full Plate Armor; Shield; Pegasus
19 Swordsmen @ 201 Pts
7 Detachment - Handgunners @ [56] Pts
Empire Handgun
10 Handgunners @ 85 Pts
Empire Handgun; Musician
1 Great Cannon @ 100 Pts
To już jest raczej wersja ostatnczna. Zobaczymy jak się sprawdzi w boju z Bretonią mojego brata
Enchanteg faktycznie jest po 15 punktów. I przez to nie moge go wziac No to pozostaje mi tylko sprzet z normalnej listy.
1 Captain @ 114 Pts
General; Lance; Full Plate Armor; Shield; Pegasus
19 Swordsmen @ 201 Pts
7 Detachment - Handgunners @ [56] Pts
Empire Handgun
10 Handgunners @ 85 Pts
Empire Handgun; Musician
1 Great Cannon @ 100 Pts
To już jest raczej wersja ostatnczna. Zobaczymy jak się sprawdzi w boju z Bretonią mojego brata
Wstępnie ułożyłem cos takiego na lokal w Wjherowie na 2333p.
1 Arch Lector of Sigmar @ 295 Pts
General; Prayers of Sigmar
Armour of Meteoric Iron [25]
Sword of Battle [15]
Doomfire Ring [30]
1 War Altar
1 Warrior Priest of Sigmar @ 145 Pts
Barding; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Shield; Warhorse
Aldred's Casket of Sorcery [35]
1 Warhorse
1 Battle Wizard @ 130 Pts
Magic Level 2
The Orb of Thunder [30]
1 Battle Wizard @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Crossbowmen @ 80 Pts
4 Knightly Orders @ 155 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Standard; Musician; Warhorse
1 Preceptor @ [16] Pts
5 Knightly Orders @ 123 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse
24 Swordsmen @ 220 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Duellist @ [10] Pts
9 Detachment - Halberdiers @ [45] Pts
Halberd; Light Armour
24 Swordsmen @ 220 Pts
1 Duellist @ [10] Pts
Halberd; Light Armour
4 Pistoliers @ 104 Pts
Brace of Pistols; Light Armour; Musician; Warhorse
1 Outrider @ [7] Pts
Brace of Pistols
1 Great Cannon @ 100 Pts
1 Great Cannon @ 100 Pts
1 Great Cannon @ 100 Pts
1 Helblaster Volley Gun @ 110 Pts
1 Steam Tank @ 300 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 7
Models in Army: 115
Total Army Cost: 2332
1 Arch Lector of Sigmar @ 295 Pts
General; Prayers of Sigmar
Armour of Meteoric Iron [25]
Sword of Battle [15]
Doomfire Ring [30]
1 War Altar
1 Warrior Priest of Sigmar @ 145 Pts
Barding; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Shield; Warhorse
Aldred's Casket of Sorcery [35]
1 Warhorse
1 Battle Wizard @ 130 Pts
Magic Level 2
The Orb of Thunder [30]
1 Battle Wizard @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Crossbowmen @ 80 Pts
4 Knightly Orders @ 155 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Standard; Musician; Warhorse
1 Preceptor @ [16] Pts
5 Knightly Orders @ 123 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse
24 Swordsmen @ 220 Pts
1 Duellist @ [10] Pts
Halberd; Light Armour
24 Swordsmen @ 220 Pts
1 Duellist @ [10] Pts
Halberd; Light Armour
4 Pistoliers @ 104 Pts
Brace of Pistols; Light Armour; Musician; Warhorse
1 Outrider @ [7] Pts
Brace of Pistols
1 Great Cannon @ 100 Pts
1 Great Cannon @ 100 Pts
1 Great Cannon @ 100 Pts
1 Helblaster Volley Gun @ 110 Pts
1 Steam Tank @ 300 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 7
Models in Army: 115
Total Army Cost: 2332
Taki standardzik. Nie ma co w zasadzie komentować. Nie wiem tylko, czy potrzebujesz aż 3 armat + ta w czołgu. Ja bym może biczowników wrzucił 10 zamiast jednej armatki... Nie dałeś też rycerzom magicznego sztandaru. Mógłbyś na niego zarobić zrzucając dowódców z piechoty i pistolierów. No i oczywiście na turniej Rod o' Power >> Orb.
Maciek
Maciek
Na 2 magów i 2 kapłanów Rod jest optymalny, IMHO. Trafiasz na zdechlaki i robisz sobie 9DD zamiast 7. Trafiasz na krasie i masz 3-4 czary + boundy zamiast 2-3 (no i Orb by się i tak nie przydał...). Jest wiele armii (w sensie rozpisek a nie od razu całych AB) na które Rod ma sens. Orb jest fajny na chaos... Z resztą lataczy radzą sobie maszyny i kawaleria.
Maciek
Maciek
-
- Wałkarz
nie rozumiem powodu używania stem tanka w 7 ed.
Moje zdanie jest takie że jest on wogóle nieużyteczny.
Fajną jest rzeczą że jest niezłomny sieje terror itd....
Potrafi namieszać dopóki ma 10 ŻW . Ale trafisz na armie z dość dobrym ostrzałem i miękniesz. Pacnie ci z działka zdejmie 2-3 ŻW i już zaczynają się schody.... Ile generować tu PP. Walnie ci niewypał z działka które ma 18 cali zasięgu i kolejne ŻW w piach. A to parowe działko co wali znacznikiem płomienia to jest dopiero śmiech;] Nie jestem jakoś zaawansowanym bardzo graczem więc byłym wdzięczny tym lepszym graczą aby ukazali mi jego użyteczność jak na jednostkę za 300pkt.przystało.
A i sprawa ma się tak samo z fanatykami co oni mają takiego w sobie dobrego że opłaca się płacić za nich tyle pkt.?;/
Moje zdanie jest takie że jest on wogóle nieużyteczny.
Fajną jest rzeczą że jest niezłomny sieje terror itd....
Potrafi namieszać dopóki ma 10 ŻW . Ale trafisz na armie z dość dobrym ostrzałem i miękniesz. Pacnie ci z działka zdejmie 2-3 ŻW i już zaczynają się schody.... Ile generować tu PP. Walnie ci niewypał z działka które ma 18 cali zasięgu i kolejne ŻW w piach. A to parowe działko co wali znacznikiem płomienia to jest dopiero śmiech;] Nie jestem jakoś zaawansowanym bardzo graczem więc byłym wdzięczny tym lepszym graczą aby ukazali mi jego użyteczność jak na jednostkę za 300pkt.przystało.
A i sprawa ma się tak samo z fanatykami co oni mają takiego w sobie dobrego że opłaca się płacić za nich tyle pkt.?;/
Steam Tank nie jest juz taki swietny, ale nadal jest sens go brac imo. Ale trzeba pamietac ze jednak wiekszosc armii nie ma takiego ostrzalu ktory raz-dwa zdejmuje stimiego. A jesli juz ma, to warto brac stimiego razem z war altarem, wtedy ten ogien jakos albo rowno sie rozmieszcza, albo skupia na jednym, i pozwala dojechac do combatu drugiemu.
Co do fanatykow to zupelnie inny temat. Porusz ta kwestie w temacie o Orkach.
Co do fanatykow to zupelnie inny temat. Porusz ta kwestie w temacie o Orkach.
-
- Wałkarz
Co do steam tanka to musze się zgodzić;]
Chyb a wprowadziłem cię w błąd:D
chodziło mi o flagelansów czyli biczowników!:]
co o nich sądzisz?
Chyb a wprowadziłem cię w błąd:D
chodziło mi o flagelansów czyli biczowników!:]
co o nich sądzisz?