Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
co się dzieje gdy strzelam w oddział z salamandry i dostaje jeszcze oddział z tyłu związany w komacie? dostają przykryte modele czy się rozlosowuje trafienia?
To co przykryte.
Nie mozna strzelac specjalnie salka w kombat ani armata...
Przeciez wiem.Ziemko pisze:Nie mozna strzelac specjalnie salka w kombat ani armata...
Ale ostatnio mielismy z kumplem taka sytuacje ze z armaty ostro pzestrzelil i padlo w combat i nie wiem jak to sie rozlicza wtedy. To co dostanie to dostaje? Czy jest jakas randomizacja?
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Specjalnie przestrzelil??? Takie cos jest zabronione. Jesli juz sie przypadkiem takie cos zdarzy to imho dostaje tak jak leci - trzeba jednak uwazac na cwaniaczkow, ktorzy specjalnie probuja cos strzelac co mogloby zahaczyc o CC.
Spoko przeciez wiem Zeszlo mu, bo raz na pol roku gra w Warhammera i ciezko mu wymierzyc dobrze z armatyZiemko pisze:Specjalnie przestrzelil??? Takie cos jest zabronione.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Hey
mam 2 pytanka
1. Jakie pole widzenia mają skinki/herosi na stegadonach ? 90 czy może coś przeoczyłem i mogą w jakiś fazach mieć więcej? Jeżeli tak to gdzie są jakieś cytaciki ?
2. Jak działa Carnosaur Pendant na skinku na stegadonie:
a) tylko skinek ma frenzy
b) skinek + stegadon ma frenzy -zgodnie z zasadą że psychologia przechodzi na mounta
c) skinek + stegadon + załoga - frenzy przeszło na stedzia a stedziu przekazał je załodze ?
dla ułatwienia rulebook strona 79 - wychodzi że c) ale może była jakaś errata czy FAQ i coś się zmieniło
mam 2 pytanka
1. Jakie pole widzenia mają skinki/herosi na stegadonach ? 90 czy może coś przeoczyłem i mogą w jakiś fazach mieć więcej? Jeżeli tak to gdzie są jakieś cytaciki ?
2. Jak działa Carnosaur Pendant na skinku na stegadonie:
a) tylko skinek ma frenzy
b) skinek + stegadon ma frenzy -zgodnie z zasadą że psychologia przechodzi na mounta
c) skinek + stegadon + załoga - frenzy przeszło na stedzia a stedziu przekazał je załodze ?
dla ułatwienia rulebook strona 79 - wychodzi że c) ale może była jakaś errata czy FAQ i coś się zmieniło
Potwierdzam to napisal Alister.
Nie daje mi spokoju jedna kwestia. Te najprostsze zasady zawsze wydają się skomplikowane Mianowicie Aquantic Scouts. Można wystawić jednostki jako scout w wodzie na normalnych zasadach scouta 2 cale od krawędzi wody. I teraz kluczowe pytanie: 2 cale od krawędzi od strony przeciwnika tak aby nas nie widział (tak jak w przypadku lasu), czy 2 cale od każdej strony krawędzi terenu wodnego (czyli mocno się schować w środku) ? Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Jak ktoś wie na 100% to niech napisze
To działa na zasadzie lasu tzn. jeżeli jesteś 10 cali od przeciwnika i wystawisz się 2" od krawędzi (tak jak w przypadku lasu) w stosunku do wrogiej jednostki to przeciwnik cię nie widzi.
"Any model with Scouts special rule counts as being deployed out of sight if they are deployed within water feature and more than 2" from its edge. They must still deploy 10" or more from enemy troops as normal."
"Any model with Scouts special rule counts as being deployed out of sight if they are deployed within water feature and more than 2" from its edge. They must still deploy 10" or more from enemy troops as normal."
Też mi się tak wydaje, najbardziej logicznie. Jednakże zapis można by też luźno zinterpretować, że jednostki są wystawiane na terenie wodnym tak aby były 2 cale od brzegu (nie jest napisane, że od strony przeciwnika) czyli mogłoby być od każdego brzegu. Fakt, że to by było słabe, bo mocno by ograniczało kameleony, no ale wolę się upewnić
Czy pozostała zasada odnośnie dużego łuku na stegadonie, która w 6 edycji mówiła, że można strzelać tylko w zasięgu wzroku stegadona? Jeśli tak, to czy tyczy się to też Wielkich dmuchawek? Bo w nowym podręczniku nic o tym nie ma napisane.
Jest ktoś kto zna odpowiedzi? Może moderator?