Szablon a potwór z bohaterem
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Szablon a potwór z bohaterem
Nie mam angielskiego podręcznika, więc proszę o potwierzdenie:
przy ataku z katapulty, mortara, helcannona itp. gdy stosuje się szablon, jesli dotknie on podstawki, to zarówno potwór jak i jeździec dostają hita na 4+ , przy czym każdy rzuca oddzielnie czy oberwał. Rozlosowanie dotyczy tylko sytuacji, gdy otwór szablonu jest nad podstawką - i wtedy określa kto dostał big hita, a kto małego hita.
Tak wynika z polskiego podręcznika, ale zauważyłem, że często ludzie grają inaczej?
Stąd prośba o potwierzdenie, kto, pyta nie błądzi.
Dzięki
przy ataku z katapulty, mortara, helcannona itp. gdy stosuje się szablon, jesli dotknie on podstawki, to zarówno potwór jak i jeździec dostają hita na 4+ , przy czym każdy rzuca oddzielnie czy oberwał. Rozlosowanie dotyczy tylko sytuacji, gdy otwór szablonu jest nad podstawką - i wtedy określa kto dostał big hita, a kto małego hita.
Tak wynika z polskiego podręcznika, ale zauważyłem, że często ludzie grają inaczej?
Stąd prośba o potwierzdenie, kto, pyta nie błądzi.
Dzięki
Jesli jest czesciowo przykryty (czyli tak jak piszesz, zahacza podstawke) rzucasz 4+ czy model oberwal. Po ustaleniu czy model oberwal, jesli jest to model wieloczesciowy (np. heros + potwor) sprawdzamy, ktora czesc modelu oberwala. przy trafieniu poprzez srodek wzornika, postepujemy podobnie(tylko, ze tu mamy automatyczne trafienie, niewazne czy model jest caly przykryty).
ok, tak się gra, chodzi mi tylko o odpowiedź, czy w polskim podręczniku jest błąd: skoro jest napisane:
w przypadku gdy szablon przykrywa podstawkę częściowo, (chodzi o model wieloczęściowy), trafia na 4+ "rzuć oddzielnie za każdego z nich", tzn. w świetle tego zapisu i jeździec i potwór dostają na 4+, a nie jeden z nich po rozlosowaniu na kogo padło. W tej kwestii mam wątpliwość.
w przypadku gdy szablon przykrywa podstawkę częściowo, (chodzi o model wieloczęściowy), trafia na 4+ "rzuć oddzielnie za każdego z nich", tzn. w świetle tego zapisu i jeździec i potwór dostają na 4+, a nie jeden z nich po rozlosowaniu na kogo padło. W tej kwestii mam wątpliwość.
strona 61 angielskie zasady mówią że jeżeli bohater na potworze jest przykryty całkowicie ( BIG HIT) to jedno i drugie dostaje automatycznie przy czym losuje się co dostało big hita, a jeżeli model jest częściowo przykryty przez wzornik to jedno i drugie dostaje na 4+
Mylisz się. Strona 61 dużego podręcznika.Lidder pisze:Jesli jest czesciowo przykryty (czyli tak jak piszesz, zahacza podstawke) rzucasz 4+ czy model oberwal. Po ustaleniu czy model oberwal, jesli jest to model wieloczesciowy (np. heros + potwor) sprawdzamy, ktora czesc modelu oberwala. przy trafieniu poprzez srodek wzornika, postepujemy podobnie(tylko, ze tu mamy automatyczne trafienie, niewazne czy model jest caly przykryty).
Zakładam, że strzelamy z katapulty:
a) Templatka całkowicie przykrywa model - zarówno jeździec jak i mount są trafieni automatycznie, należy rozlosować jednak, kto obrywa z podwójną siłą.
b) Templatka częściowo przykrywa model, środek na modelu - losujemy w co trafił kamyk, ta część obrywa automatycznie z podwójną siłą, pozostałe trafione na 4+ z normalną
b) Templatka częściowo przykrywa model, środek na poza modelem - każda częśc modelu trafiona na 4+
Edit: Rafix ma lepszy refleks

O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
tak, macie racje. o to mi chodzilo, ale zle zdania skladalem po "pracy" 

To jeszcze prosze pomozcie mi, cos sie dzieje, gdy wzornik trafia w skinka na stegadonie. czy rozlosowuje tez miedzy zaloge? powiedzialbym ze jest tak.
1. czesciowo zakryty model, bez srodka na modelu
na 4+ dostal skink, na 4+ dostal stegadon
jesli steg dostal, to rozlosowuje miedzy zaloge a sama bestie, 1-4 bestia, 5-6 zalogant
2. srodek na na modelu
sprawdzam co jest trafione, skink czy steg z sila dwa razy wieksza, 1-4 steg 5-6 skink. jezeli dostal steg, to rozlosowuje czy zalogant...
uff zgubilem sie.
1. czesciowo zakryty model, bez srodka na modelu
na 4+ dostal skink, na 4+ dostal stegadon
jesli steg dostal, to rozlosowuje miedzy zaloge a sama bestie, 1-4 bestia, 5-6 zalogant
2. srodek na na modelu
sprawdzam co jest trafione, skink czy steg z sila dwa razy wieksza, 1-4 steg 5-6 skink. jezeli dostal steg, to rozlosowuje czy zalogant...
uff zgubilem sie.