Szablon a potwór z bohaterem

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Darbolas
Powergamer Rozpiskowy

Szablon a potwór z bohaterem

Post autor: Darbolas »

Nie mam angielskiego podręcznika, więc proszę o potwierzdenie:
przy ataku z katapulty, mortara, helcannona itp. gdy stosuje się szablon, jesli dotknie on podstawki, to zarówno potwór jak i jeździec dostają hita na 4+ , przy czym każdy rzuca oddzielnie czy oberwał. Rozlosowanie dotyczy tylko sytuacji, gdy otwór szablonu jest nad podstawką - i wtedy określa kto dostał big hita, a kto małego hita.
Tak wynika z polskiego podręcznika, ale zauważyłem, że często ludzie grają inaczej?
Stąd prośba o potwierzdenie, kto, pyta nie błądzi.
Dzięki

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Jesli jest czesciowo przykryty (czyli tak jak piszesz, zahacza podstawke) rzucasz 4+ czy model oberwal. Po ustaleniu czy model oberwal, jesli jest to model wieloczesciowy (np. heros + potwor) sprawdzamy, ktora czesc modelu oberwala. przy trafieniu poprzez srodek wzornika, postepujemy podobnie(tylko, ze tu mamy automatyczne trafienie, niewazne czy model jest caly przykryty).

Darbolas
Powergamer Rozpiskowy

ok, tak się gra, chodzi mi tylko o odpowiedź, czy w polskim podręczniku jest błąd: skoro jest napisane:
w przypadku gdy szablon przykrywa podstawkę częściowo, (chodzi o model wieloczęściowy), trafia na 4+ "rzuć oddzielnie za każdego z nich", tzn. w świetle tego zapisu i jeździec i potwór dostają na 4+, a nie jeden z nich po rozlosowaniu na kogo padło. W tej kwestii mam wątpliwość.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

strona 61 angielskie zasady mówią że jeżeli bohater na potworze jest przykryty całkowicie ( BIG HIT) to jedno i drugie dostaje automatycznie przy czym losuje się co dostało big hita, a jeżeli model jest częściowo przykryty przez wzornik to jedno i drugie dostaje na 4+

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Lidder pisze:Jesli jest czesciowo przykryty (czyli tak jak piszesz, zahacza podstawke) rzucasz 4+ czy model oberwal. Po ustaleniu czy model oberwal, jesli jest to model wieloczesciowy (np. heros + potwor) sprawdzamy, ktora czesc modelu oberwala. przy trafieniu poprzez srodek wzornika, postepujemy podobnie(tylko, ze tu mamy automatyczne trafienie, niewazne czy model jest caly przykryty).
Mylisz się. Strona 61 dużego podręcznika.
Zakładam, że strzelamy z katapulty:
a) Templatka całkowicie przykrywa model - zarówno jeździec jak i mount są trafieni automatycznie, należy rozlosować jednak, kto obrywa z podwójną siłą.
b) Templatka częściowo przykrywa model, środek na modelu - losujemy w co trafił kamyk, ta część obrywa automatycznie z podwójną siłą, pozostałe trafione na 4+ z normalną
b) Templatka częściowo przykrywa model, środek na poza modelem - każda częśc modelu trafiona na 4+

Edit: Rafix ma lepszy refleks :(
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

tak, macie racje. o to mi chodzilo, ale zle zdania skladalem po "pracy" :)

Darbolas
Powergamer Rozpiskowy

Dzięki, jednak miałem rację, polski podręcznik tutaj się nie myli.
Teraz już nie dam się wałować.

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

To jeszcze prosze pomozcie mi, cos sie dzieje, gdy wzornik trafia w skinka na stegadonie. czy rozlosowuje tez miedzy zaloge? powiedzialbym ze jest tak.
1. czesciowo zakryty model, bez srodka na modelu
na 4+ dostal skink, na 4+ dostal stegadon
jesli steg dostal, to rozlosowuje miedzy zaloge a sama bestie, 1-4 bestia, 5-6 zalogant
2. srodek na na modelu
sprawdzam co jest trafione, skink czy steg z sila dwa razy wieksza, 1-4 steg 5-6 skink. jezeli dostal steg, to rozlosowuje czy zalogant...
uff zgubilem sie.
Obrazek

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

1-4 steg 5 zaloga 6 priestuch

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

z tego co pamietam po ostatnim turnieju to na 4+ wszystko obrywa, big hita losujesz
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

big hita losuje tak jak wskazal Relosu, tak?
a jeszcze, ilu zalogantow dostaje wzornikiem? wszyscy czy jeden?
Obrazek

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

hmm chyba wszyscy, ale pewny nie jestem

ODPOWIEDZ