LOOK OUT SIR

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Gogol pisze:ale w kwestii czelendzy (co jest ślicznie opisane w RB) i strzelania (co jest równie slicznie opisane w tym samym RB) jest traktowany jako hero.
Tak jak mowisz podczas strzelania w NIEGO jest traktowany jako charakter. Natomiast jak jest targetowany heros nie obchodza nas zasady czemiona (ktory staje sie "herosem" kiedy on jest targetowany) - w takiej sytuacji jest heros + 5 modeli :D

hehe poczekajmy az ktos z LS sie wypowie :D bo bedzie mega niekonczaca sie dyskusja :D
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Tak jak mowisz podczas strzelania w NIEGO
No nie. Przy strzelaniu w oddzial.

Kod: Zaznacz cały

Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi 
Znowu ten sam cytat, tylko wykreslilem ten "na przyklad" bo zdaje sie, ze jest mylacy ;) Z tego co wiem to na LS zdania tez beda podzielone.

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

No ale z teog wynika to co Pasiak wczensej napisal.. ze jezeli jest traktowany jako bohater podczas ostrzał jednostki. To jak dostanie oddzal 6 kolesi z helblastera 30 hitow :D.. to champion i tak przezyje.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

lith pisze:

Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi 
Znowu ten sam cytat, tylko wykreslilem ten "na przyklad" bo zdaje sie, ze jest mylacy ;) Z tego co wiem to na LS zdania tez beda podzielone.
To jest przykład bzdurności polskiego tłumaczenia. Kolega wykreślił sobie część tekstu bo mu nie pasowała :roll: Dzizus!

A co do strzelania i look outa: panowie najpierw twierdzicie, że przy strzelaniu champion działa jak heros, ale zaraz przy tym samym strzelaniu twierdzicie że schodzi jak normalny R&F.
No cos tu chyba jest nie tak? Albo traktujemy go podczas całego strzelania jako herosa, więc nie schodzi po ostrzale, gdy spadną wszyscy R&F (co jest bzdurą w świetle RB), albo traktujemy go jako zwykłego R&F (wtedy liczy się do look outa dla prawdziwego bohatera) a sam look outa ma tylko gdy jest targetowany (np. strzał z działa).

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

no wlasnie... to ja wykresle sobie to ze ma byc 5 modeli "R&F" bo zdaje sie byc mylace i co? wtedy pasuje bez gadania... ;)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Chce zaznaczyć dlaczego heros nie schodzi od ostrzału :
A więc heros w oddziale nie jest jego oryginalną częścią jest on ruchomym dodatkiem (stanowiącym poniekąd oddział sam w sobie ) i nigdy przenigdy nie liczy się jako zwyklas

Czempion jest zwyklasem (integralną częścią oddziału) i to z nim dzieli wondy. Jednak jest w oddziale ważniakiem więc dostaje LOS (ktoś wskakuje za niego na kule armatnią) ...sam zaś ów czempion tego nie robi gdyż uważa że jego dupa jest zbyt cenna ... podobnie gdy w oddziale są tylko 4 inne modele RaF czempion może dostać z łuku , strzelby itp gdyż niema 5 modeli które by go chroniły ) Idąc dalej wondy bijemy w oddział którego czempion jest integralną nierozłączną częścią ZAWSZE W KAżDEJ FAZIE w odróżnieniu od herosa a więc zabijając cały oddział zabijamy wszystkie jego części w tym czempiona (ale nie herosa bo nie jest on integralną częścią oddziału)

Innymi słowy mamy 2 zbiory (bym wam to narysował ale szkoda mi zachodu) 1 to herosi którzy nie giną od ostrzału w oddziały +5 RoF modeli gdyż nie są integralnie wklejeni w oddział i oczywiście nie dają LOS nikomu
natomiast 2 to oddział który ginie ... no i mały podzbiór czempionów który częścią oddziału jest i to integralną i nigdy być nie przestaje (więc ginie razem z oddziałem) ale który nie jest modelem RaF w niektórych przypadkach np strzelania które nas tak bardzo interesuje ... jednak to że nie jest on modelem RaF nie zmienia faktu że nadal jest częścią oddziału i nadal dzieli z nim smutki bycia wystrzelanym. Jednak nie bycie w pełni zwyklakiem uniemozliwia mu pare rzeczy :

1) wliczanie samego siebie do LOS dla siebie samego (4+czemp) czemp LOS niema

2) wliczanie czempiona do LOS gdy jest (4+czemp+hero) LOS niema gdyż niema tam 5 modeli z których tylko 4 są traktowane jako RaF a z czego 5 jest traktowane jako oddział. Innymi słowy oddział dla potrzeb strzelania ma 4 modele RaF i czempiona czyli 5 modeli/ wondów (o ile to 1 wondowcy) więc jak dostanie 5 Wondów to zdycha cały oddział

3) Gdy jest 1,2,3,4 modele + czempion strzelanie na bazie bs'a się rozdziela pomiędzy zwyklaków i czempiona (oraz ewentualnych herosów w takim oddziale) gdyż znów mamy sytuacje posiadania 4 modeli RaF ... sytuacja ta się tyczy najczęściej małych oddziałów typu kroxy, oddziałów 5 jazdy z czempionem lub najczęściej maszyn dwarfów często jest ona przez graczy pomijana jednak warto na nią zwracać uwage gdy np: Czempion ma inny save (Dragon Prince z hełmem dającym 1+ sejwa z re rollem , gdy czempionem jest koleś strzelający z maszyny ---> patrz dwarfy)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Wg mnie interpretacja gogola i christosa jest ta wlasciwa wlasnie. Nie ma co tu wiecej pisac.

lith
Oszukista

karlee pisze:Wg mnie interpretacja gogola i christosa jest ta wlasciwa wlasnie. Nie ma co tu wiecej pisac.
Tylko ze oni maja rozne interpretacje :lol:
no wlasnie... to ja wykresle sobie to ze ma byc 5 modeli "R&F" bo zdaje sie byc mylace i co? wtedy pasuje bez gadania... Wink
Nie... Ja wykreslilem na przyklad! Na przyklad! Rozumiesz? Tam jest napisane ze jest traktowany jako heros w przypadku strzelania do unitu NA PRZYKLAD dostaje Look out sir. I niektorzy zdaja sie brac to naprzyklad jako jedyna rzecz jaka dostaje champion. Widzisz roznice miedzy tym co Ty robisz, a co ja?
To jest przykład bzdurności polskiego tłumaczenia. Kolega wykreślił sobie część tekstu bo mu nie pasowała Dzizus!
A tutaj poruszasz dwie rozne rzeczy. Radze zajrzec do rulebooka angielskiego - akurat ta czesc jest przetlumaczona swietnie, niemalze slowo w slowo sie zgadza. Co do drugiej kwestii to niestety, mylisz sie. Bardzo mi pasuje to, ze jest "np. dostaje look out sir" bo jak ktos moze dawac look outa i go otrzymywac rownoczesnie? Wykreslilem to, bo jest w sumie zbedne dla zrozumiena sprawy, a niektorzy nie dostrzegaja uporczywie tego "NA PRZYKLAD" i chca wmowic innym, ze to jest napisane, ze tylko dostaje look outa, a juz z lukow sie nie randomizuje.
No ale z teog wynika to co Pasiak wczensej napisal.. ze jezeli jest traktowany jako bohater podczas ostrzał jednostki. To jak dostanie oddzal 6 kolesi z helblastera 30 hitow Very Happy.. to champion i tak przezyje.
Bynajmniej to nie wynika. Gogol to wyjasnia bardzo dobrze ale komus moze nie chciec sie tego czytac, tak jak wiekszosc mojego posta i co najgorsze jednego akapitu w rulebooku do konca. Dlatego postaram sie podsumowac:
1. Champion to heros gdy sie dzieli hity (jakiekolwiek, magia, strzelanie, CC)
2. Jak jest nadwyzka woundow po zwyklakach to champion ginie, a heros nie.

Chyba, ze chcecie mi powiedziec, ze jak natluke na oddziale 20 woundow, a kolesi jest 20 to champion zostaje. Albo, ze nie moge zabic wczesniej championa.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Christos pisze:
lith pisze:

To jest przykład bzdurności polskiego tłumaczenia. Kolega wykreślił sobie część tekstu bo mu nie pasowała :roll: Dzizus!

A co do strzelania i look outa: panowie najpierw twierdzicie, że przy strzelaniu champion działa jak heros, ale zaraz przy tym samym strzelaniu twierdzicie że schodzi jak normalny R&F.
No cos tu chyba jest nie tak? Albo traktujemy go podczas całego strzelania jako herosa, więc nie schodzi po ostrzale, gdy spadną wszyscy R&F (co jest bzdurą w świetle RB), albo traktujemy go jako zwykłego R&F (wtedy liczy się do look outa dla prawdziwego bohatera) a sam look outa ma tylko gdy jest targetowany (np. strzał z działa).
skoro schodzi jak normalny r&f to od dzis deklaruje wsyzstkie ataki w niego... i tak te dodatkoe przechodza na oddzial :roll:

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

lith pisze: 1. Champion to heros gdy sie dzieli hity (jakiekolwiek, magia, strzelanie, CC)
2. Jak jest nadwyzka woundow po zwyklakach to champion ginie, a heros nie.
Ale patrzac na te dwa argumenty, jeden zaprzecza drugiemu... Bo jak strzela sie w oddzial champion jest herosem - i tu np. ma LOSa... .. (jest napisane "np." czyli dostaje coś więcej nie tylko LOSa).. w drugim zdaniu... champion ginie, a heros nie... no to nie wiadomo bo podczas ostrzalu jest podono herosem.

Obrazek

lith
Oszukista

To Wy wymysliliscie to, ze jedno zaprzecza drugiemu, bo to ze podczas ostrzlu champion jest traktowany jak heros, nijak ma sie do tego, ze nadwyzka woudnow z oddzialu przechodzi na niego.
Walka wrecz jest tu swietnym przykladem. Z jednej strony deklarujesz hity po championie, hity z niego nie przechodza na oddzial, moze on zginac wczesniej, przyjmowac challange, przemieszczac sie po oddziale, innymi slowy - heros, ale jednak woundy z oddzialu przenosza sie na niego. Czyli jest dokladnie tak samo jak w strzelaniu. Czemu w walce wrecz sie do tego nikt nie czepia, a w shootingu znajduja sie obroncy nomenklatury 6to edycyjnej?

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

lith pisze: Czemu w walce wrecz sie do tego nikt nie czepia, a w shootingu znajduja sie obroncy nomenklatury 6to edycyjnej?
Bo w walce wręcz nie ma Look out Sir :) poczekamy na decyzję Rady i wtedy będziemy dyskutować :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jest napisane ze rany z oddzialu przechodza na championa.. jest takze napisane ze champion podczas strzelania traktowany jest jak bohater.

stawiajac spojnik "i" (nie ma zadnych przeslanek by bylo to "albo" ?) otrzymujemy : podczas strzelania champion jest herosem na ktorego przechodza rany z oddzialu

moze to i smutne bo mocno oslabia pozycje championa - ale zycie to sztuka wyboru - kupujesz championa (masz kim przyjmowac pojedynki, i masz atak wiecej - ale zmiejsza on liczbe R&F jesli chodzi o strzelanie oraz rany z oddzialu na niego przechodza) albo go nie kupujesz :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Shino pisze:
Christos pisze:
lith pisze:

skoro schodzi jak normalny r&f to od dzis deklaruje wsyzstkie ataki w niego... i tak te dodatkoe przechodza na oddzial :roll:
Shino tak by było gdyby nie zapis w RB że jest inaczej wogle żadnych argumentów nie podajesz tylko mącisz wode ... w sumie to nawet nie kumam po co ten post dałeś :P

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Bo w walce wręcz nie ma Look out Sir Smile poczekamy na decyzję Rady i wtedy będziemy dyskutować Smile
jakiej rady ? LS ?

generalnie po decyzji LS nie ma juz jak prowadzić dyskusji :) , a teraz trzeba grać zgodnie z RB - tak jak Gogol i Lith piszą

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

No LS jakoś tak odruchowo napisałem Rady hehe :) na pewno lepiej napisać Rady niż Komisji Śledczej :D

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Przyznam, że ten problem już kiedyś miałem i z kumplem zrobiliśmy tak jak Gogol. IMO najrozsądniejsze wyjście.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

A ja się zgadzam ze Szmają. RB stwierdza, że champion może brać look outa itp, ale jednocześnie wczesniej określa go jako model rank&file. Nic nie wskazuje mi na to, że gdy jest liczony jako charakter przy strzelaniu nagle przestaje być rank&file. Jak dla mnie jest w tej sytuacji i jednym i drugim. Świadczy o tym choćby fakt, iż od strzelania zejdzie razem z resztą r&f. Gdyby był w przy shootingu restrykcyjnie traktowany jako bohater nie mogłoby to mieć miejsca. Więc jego model będzie się liczył do look outa a on sam tez go dostaje.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Ale sam dla siebie nie liczy się jako RnF. Tak więc chodź wolę interpretację, że dla herosa w oddziale daje LoSa, to chyba bliższa zasadom jest przeciwna opcja.
Uerph.

Awatar użytkownika
szafa
Niszczyciel Ligi
Kontakt:

Post autor: szafa »

Dowodca jest traktowany jako charakter w przypadku rozpatrywania zasady Look Out Sir, jak dla mnie jest to proste, jak mamy 4 RnF i Champa, to nie ma on krycia, podobniez jak wstawimy do tego ambarasu herosa, tak samo on sam nie jest kryty bo jest wtedy 2 herosow i 4 RnF.

Matematyka, jeden model nie moze dla mnie byc jednoczesnie liczony jako heros i RnF.
"Ktokolwiek ośmieli się podnieść rękę na Stowarzyszenie Bazyliszek,
niech ma świadomość, że Stowarzyszenie mu tę rękę odrąbie..."

ODPOWIEDZ