Filmy

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Re: Filmy

Post autor: Lunn »

Zaklinacz Kostek pisze:I mangę i anime powinno się zaorać.
+1

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

13 Wojownik jak najbardziej =D>

Oj tam czepiacie sie ! anime są oki .... A od "Berserkera" bardziej pasuje "Record of Lodoss War".

http://www.youtube.com/watch?v=ZVedH5-9Vms

Lobo :mrgreen: ... KURDE BELE !! :twisted:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

tetsuo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tetsuo »

Manga ... mangaaa a nie żaden komiks
Sorry ale manga to komiks tyle tylko ze japonski.
I nie sadze zeby komiks zrobil na mnie lepsze wrazenie od filmu animowanego, taki juz moj gust.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

tTo go najpierw przeczytaj :|
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

tetsuo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tetsuo »

Skad mam wziazdz wersje po angielsku?

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

tetsuo pisze: Musze wspomniec o filmie animowanym jakim jest BERSERK. Wiem ze jest to manga,
Jak się na czymś nie znasz to o tym nie pisz ok? ;)
gervaz pisze:i opus magnum - "1612" - tu nawet nie chodzi o liczne sceny walk z użyciem broni palnej i białej, szarże kawalerii, szturmy -czy battlowe klimaty w stylu snajperskich strzałów z armaty, czy konwertowania armat z tego, co ma się pod ręką. W scenie na łodzi najemnicy grają w kości - i gdy łodzią wstrząsneło, pada (po polsku!) zdanie, jakie mogłoby się pojawić przy każdej grze - "Trzeba przerzucić kości!".
A wiesz dla czego?! Bo to Polsko-Rosyjski film :mrgreen:

A jak juz tak bardzo chcecie porównywać LoTRa do WH to zacznijcie od tego ze Tolkien pisał 1 Tom bodajże w 1935r. a WH ma 27? lat. Druga sprawa Tolkien tak naprawde stworzył cały świat fantasy. Większość aktualnych rozwiązań i światów: WH, D&D itd. pochodzi właśnie od Tolkiena. np. rasy, pismo, nazwy. Ale tak w skrócie świat WH jest już bardziej rozwinięty i zdecydowanie bardziej mroczny od LoTRa, jednak Lotr jest pierwozorem wiec rozwiązania tu można znaleść już lekko przerobione ale mechanizm jest ten sam. Ponadto WH to Dark Fantasy a LotR to Heroic Fatasy. Pisałem z tego mature z porównania WH i LotR wiec coś na ten temat wiem :mrgreen: Dobra koncze bo do pracy się spóźnie ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

tetsuo pisze:
Skad mam wziazdz wersje po angielsku?
Przeczytaj po polsku :| :
http://www.berserkfan.info/news.php
(kiedyś była tu tez wersja angielska)
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

GarG pisze:Pisałem z tego mature
Mature ? Chyba egzamin po licealny ! bo to coś co jest na koniec liceum ni jak nie można nazwać Maturą ani egzaminem dojrzałości :wink:

Dobra dosyć offtopu

Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.

Heroic fantasy -> Herohammer :wink:

Zamiast sie kłócić możemy dojsć do wniosku że Świat młotka to świat Lotra tyle ze 1000 lat później i git i Buziak na zgode :*
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

gervaz pisze:jak do tej pory nie pojawiły się w tym wątku 3 arcybattlowe filmy:
"Kapitan Alatriste" - film przedstawia m.in. walki w okresie wojny 30 letniej. Pierwsza scena - atak na stanowisko artylerii w nocy niezwykle przypomina klimatem Mordheim - kilku oberwańców załatwia nożami i deskami żołnierzy, pojawia się broń palna.
Ostatnia scena to walka dwóch dużych regimentów piechoty na piki. Wezwani do poddania żołnierze stają do z góry przegranej walki.
Film ma trochę pociętą fabułę, ale za to nadrabia platycznością, pojedynkami i scenami batalistycznymi (np. w tunelach minerskich). Niektóre kadry jakby żywcem z obrazów Velasqueza. :)
Miłośnikom WFB (DoW w szczególności) polecam. :)
Na zachętę - fragment finałowej batalii:
http://www.youtube.com/watch?v=TqB92RmzUzM

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Post autor: Rion »

No to tak jak mówiłem
Dibo pisze:Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.
"Wszystko już było" jak mawia mój ojciec :wink:

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Dibo pisze:Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.

Zamiast sie kłócić możemy dojsć do wniosku że Świat młotka to świat Lotra tyle ze 1000 lat później i git i Buziak na zgode :*
Generalnie Dibo się z Tobą nie zgodze bo on stworzył własny świat. Stworzył pierwowzór zachowania, historie i częściowo wygląd poszczególnych ras itd. Tego jest naprawde dużo.

Świat młotka jest podobny z racji tego że czerpie z pomysłów Tolkiena ;) Ale na swój sposob jest zupełnie inny.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

GarG pisze:

Generalnie Dibo się z Tobą nie zgodze bo on stworzył własny świat. Stworzył pierwowzór zachowania, historie i częściowo wygląd poszczególnych ras itd. Tego jest naprawde dużo.

Świat młotka jest podobny z racji tego że czerpie z pomysłów Tolkiena ;) Ale na swój sposob jest zupełnie inny.

Zgadzam się GarG

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Pomijacie fakt, że za film odpowiedzialny jest Peter Jackson bo to tylko jego wizja Śródziemia.
Po samej książce oba światy wydawały mi się kiedyś bardziej podobne, choć i tak wyraźnie nie te same.

Dzięki wątkowi odkryłem, że jest trzecia cześć Underworld: Bunt Lykanów, gdzie akcja cofa się o setki lat wstecz. Potwierdzam, że wampiry wyglądają jak warhammerowskie DE. Identyczne zbroje, powtarzalne kusze, balisty, smukłe sylwetki, blade twarze i tylko szpiczaste zęby zamiast uszu :)
Jeszcze lekki klimat sado-maso i krew pita z pucharów.
No i to w Warhammerze zdecydowanie brakuje wilkołaków.

A najfajniejszą imperialną wioskę widziałem w Nieustraszonych Braciach Grimm. Plus wieża czarownicy w magicznym lesie. Klimat!

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

no świetna wioska tam była z tych nowych filmów patrząc : ]

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Zacznę może od najsłabszej strony filmu, a jest nią fabuła. Już na samym początku wiadomo o co chodzi i brakuje zaskakujących zwrotów akcji. Jest prosta i nieskomplikowana, kolejny sprawdzony standard, choć na swój sposób ma to swoje zalety, o ile lubi się oglądać powtórkę z rozrywki w nowej odsłonie. Muzyka dopasowana świetnie, a utwór Leony Lewis - I See You nawet mi zapadł w pamięci. No i najmocniejsza strona filmu to efekty. Te są naprawdę wywalone w kosmos. Na'vi i ich planeta są niezwykle realistyczne. Połączenie efektów i aktorów to zupełny majstersztyk. Cały film jest niezwykle realistyczny. Gdyby nie fakt że akcja dzieje się na obcej planecie i ludzie dysponują techniką wyprzedzająca nasze czasy, niemal uwierzyłem w realność tego obrazu. Duży wpływ na sam film i jego odbiór mają efekty 3D. To między innymi one urzeczywistniają obraz i pomagają przenieść nam się na Pandorę.

Gorąco polecam wszystkim. Ten film trzeba obejrzeć chociażby dla samych efektów. Po prostu wypas.

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Podpiszę się pod przedmówcą, ale za za swojej strony napiszę jedno tym filmie, pozytywnie... JA PIERDOLĘ...

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Z klimatem Warhammera kojarzą mi się głównie filmy

- Braterstwo Wilków
- Jeździec bez Głowy
- Pachnidło

Każdy z nich to jak gotowy scenariusz do WFRP, choć epoka nieco inna, jednakże klimat i przedstawiona historia są maksymalnie warhammerowe.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Rion pisze:Van Helsing - Sylwania :wink:
Oj ja głupi że powiedziałem Sylvania #-o

Nie to że nie pasuje, wręcz przeciwnie. Ale po obejrzeniu tego filmu drugi raz (dzisiaj) to doszedłem do wniosku że sam tytułowy bohater to istny łowca czarownic. Że też o tym zapomniałem... :roll:

PS. I jeszcze raz: #-o

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

Flora i Fauna Pandory to najpiękniejsza rzecz jaką widziałem na srebrnym ekranie. Avatara w kinie trzeba zobaczyć.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

http://www.seans24.pl/film,5863,solomon ... iastun-eng

bohater to taki łowca czarownic warhammerowy
są też wojownicy Chaosu i demony ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ