+1Zaklinacz Kostek pisze:I mangę i anime powinno się zaorać.
Filmy
13 Wojownik jak najbardziej
Oj tam czepiacie sie ! anime są oki .... A od "Berserkera" bardziej pasuje "Record of Lodoss War".
http://www.youtube.com/watch?v=ZVedH5-9Vms
Lobo
... KURDE BELE !! 

Oj tam czepiacie sie ! anime są oki .... A od "Berserkera" bardziej pasuje "Record of Lodoss War".
http://www.youtube.com/watch?v=ZVedH5-9Vms
Lobo

Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Jak się na czymś nie znasz to o tym nie pisz ok?tetsuo pisze: Musze wspomniec o filmie animowanym jakim jest BERSERK. Wiem ze jest to manga,

A wiesz dla czego?! Bo to Polsko-Rosyjski filmgervaz pisze:i opus magnum - "1612" - tu nawet nie chodzi o liczne sceny walk z użyciem broni palnej i białej, szarże kawalerii, szturmy -czy battlowe klimaty w stylu snajperskich strzałów z armaty, czy konwertowania armat z tego, co ma się pod ręką. W scenie na łodzi najemnicy grają w kości - i gdy łodzią wstrząsneło, pada (po polsku!) zdanie, jakie mogłoby się pojawić przy każdej grze - "Trzeba przerzucić kości!".

A jak juz tak bardzo chcecie porównywać LoTRa do WH to zacznijcie od tego ze Tolkien pisał 1 Tom bodajże w 1935r. a WH ma 27? lat. Druga sprawa Tolkien tak naprawde stworzył cały świat fantasy. Większość aktualnych rozwiązań i światów: WH, D&D itd. pochodzi właśnie od Tolkiena. np. rasy, pismo, nazwy. Ale tak w skrócie świat WH jest już bardziej rozwinięty i zdecydowanie bardziej mroczny od LoTRa, jednak Lotr jest pierwozorem wiec rozwiązania tu można znaleść już lekko przerobione ale mechanizm jest ten sam. Ponadto WH to Dark Fantasy a LotR to Heroic Fatasy. Pisałem z tego mature z porównania WH i LotR wiec coś na ten temat wiem

kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Przeczytaj po polskutetsuo pisze:Skad mam wziazdz wersje po angielsku?tTo go najpierw przeczytaj

http://www.berserkfan.info/news.php
(kiedyś była tu tez wersja angielska)
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
Mature ? Chyba egzamin po licealny ! bo to coś co jest na koniec liceum ni jak nie można nazwać Maturą ani egzaminem dojrzałościGarG pisze:Pisałem z tego mature

Dobra dosyć offtopu
Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.
Heroic fantasy -> Herohammer

Zamiast sie kłócić możemy dojsć do wniosku że Świat młotka to świat Lotra tyle ze 1000 lat później i git i Buziak na zgode :*
Czcij Koze !!
Film ma trochę pociętą fabułę, ale za to nadrabia platycznością, pojedynkami i scenami batalistycznymi (np. w tunelach minerskich). Niektóre kadry jakby żywcem z obrazów Velasqueza.gervaz pisze:jak do tej pory nie pojawiły się w tym wątku 3 arcybattlowe filmy:
"Kapitan Alatriste" - film przedstawia m.in. walki w okresie wojny 30 letniej. Pierwsza scena - atak na stanowisko artylerii w nocy niezwykle przypomina klimatem Mordheim - kilku oberwańców załatwia nożami i deskami żołnierzy, pojawia się broń palna.
Ostatnia scena to walka dwóch dużych regimentów piechoty na piki. Wezwani do poddania żołnierze stają do z góry przegranej walki.

Miłośnikom WFB (DoW w szczególności) polecam.

Na zachętę - fragment finałowej batalii:
http://www.youtube.com/watch?v=TqB92RmzUzM
No to tak jak mówiłem

"Wszystko już było" jak mawia mój ojciecDibo pisze:Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.

Generalnie Dibo się z Tobą nie zgodze bo on stworzył własny świat. Stworzył pierwowzór zachowania, historie i częściowo wygląd poszczególnych ras itd. Tego jest naprawde dużo.Dibo pisze:Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.
Zamiast sie kłócić możemy dojsć do wniosku że Świat młotka to świat Lotra tyle ze 1000 lat później i git i Buziak na zgode :*
Świat młotka jest podobny z racji tego że czerpie z pomysłów Tolkiena

kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
GarG pisze:Generalnie Dibo się z Tobą nie zgodze bo on stworzył własny świat. Stworzył pierwowzór zachowania, historie i częściowo wygląd poszczególnych ras itd. Tego jest naprawde dużo.Dibo pisze:Tolkien sam nie wymyślił za dużo ... przecież opierał sie na legendach staroangielskich i skandynawskich . Czyli tak naprawde to nie on wymyślił swiat fantasy . To że gdzieś są elfy i krasnoludy nie oznacza kalki z tolkiena.
Świat młotka jest podobny z racji tego że czerpie z pomysłów TolkienaAle na swój sposob jest zupełnie inny.
Zgadzam się GarG
Pomijacie fakt, że za film odpowiedzialny jest Peter Jackson bo to tylko jego wizja Śródziemia.
Po samej książce oba światy wydawały mi się kiedyś bardziej podobne, choć i tak wyraźnie nie te same.
Dzięki wątkowi odkryłem, że jest trzecia cześć Underworld: Bunt Lykanów, gdzie akcja cofa się o setki lat wstecz. Potwierdzam, że wampiry wyglądają jak warhammerowskie DE. Identyczne zbroje, powtarzalne kusze, balisty, smukłe sylwetki, blade twarze i tylko szpiczaste zęby zamiast uszu
Jeszcze lekki klimat sado-maso i krew pita z pucharów.
No i to w Warhammerze zdecydowanie brakuje wilkołaków.
A najfajniejszą imperialną wioskę widziałem w Nieustraszonych Braciach Grimm. Plus wieża czarownicy w magicznym lesie. Klimat!
Po samej książce oba światy wydawały mi się kiedyś bardziej podobne, choć i tak wyraźnie nie te same.
Dzięki wątkowi odkryłem, że jest trzecia cześć Underworld: Bunt Lykanów, gdzie akcja cofa się o setki lat wstecz. Potwierdzam, że wampiry wyglądają jak warhammerowskie DE. Identyczne zbroje, powtarzalne kusze, balisty, smukłe sylwetki, blade twarze i tylko szpiczaste zęby zamiast uszu

Jeszcze lekki klimat sado-maso i krew pita z pucharów.
No i to w Warhammerze zdecydowanie brakuje wilkołaków.
A najfajniejszą imperialną wioskę widziałem w Nieustraszonych Braciach Grimm. Plus wieża czarownicy w magicznym lesie. Klimat!
Zacznę może od najsłabszej strony filmu, a jest nią fabuła. Już na samym początku wiadomo o co chodzi i brakuje zaskakujących zwrotów akcji. Jest prosta i nieskomplikowana, kolejny sprawdzony standard, choć na swój sposób ma to swoje zalety, o ile lubi się oglądać powtórkę z rozrywki w nowej odsłonie. Muzyka dopasowana świetnie, a utwór Leony Lewis - I See You nawet mi zapadł w pamięci. No i najmocniejsza strona filmu to efekty. Te są naprawdę wywalone w kosmos. Na'vi i ich planeta są niezwykle realistyczne. Połączenie efektów i aktorów to zupełny majstersztyk. Cały film jest niezwykle realistyczny. Gdyby nie fakt że akcja dzieje się na obcej planecie i ludzie dysponują techniką wyprzedzająca nasze czasy, niemal uwierzyłem w realność tego obrazu. Duży wpływ na sam film i jego odbiór mają efekty 3D. To między innymi one urzeczywistniają obraz i pomagają przenieść nam się na Pandorę.
Gorąco polecam wszystkim. Ten film trzeba obejrzeć chociażby dla samych efektów. Po prostu wypas.
Zacznę może od najsłabszej strony filmu, a jest nią fabuła. Już na samym początku wiadomo o co chodzi i brakuje zaskakujących zwrotów akcji. Jest prosta i nieskomplikowana, kolejny sprawdzony standard, choć na swój sposób ma to swoje zalety, o ile lubi się oglądać powtórkę z rozrywki w nowej odsłonie. Muzyka dopasowana świetnie, a utwór Leony Lewis - I See You nawet mi zapadł w pamięci. No i najmocniejsza strona filmu to efekty. Te są naprawdę wywalone w kosmos. Na'vi i ich planeta są niezwykle realistyczne. Połączenie efektów i aktorów to zupełny majstersztyk. Cały film jest niezwykle realistyczny. Gdyby nie fakt że akcja dzieje się na obcej planecie i ludzie dysponują techniką wyprzedzająca nasze czasy, niemal uwierzyłem w realność tego obrazu. Duży wpływ na sam film i jego odbiór mają efekty 3D. To między innymi one urzeczywistniają obraz i pomagają przenieść nam się na Pandorę.
Gorąco polecam wszystkim. Ten film trzeba obejrzeć chociażby dla samych efektów. Po prostu wypas.
Z klimatem Warhammera kojarzą mi się głównie filmy
- Braterstwo Wilków
- Jeździec bez Głowy
- Pachnidło
Każdy z nich to jak gotowy scenariusz do WFRP, choć epoka nieco inna, jednakże klimat i przedstawiona historia są maksymalnie warhammerowe.
- Braterstwo Wilków
- Jeździec bez Głowy
- Pachnidło
Każdy z nich to jak gotowy scenariusz do WFRP, choć epoka nieco inna, jednakże klimat i przedstawiona historia są maksymalnie warhammerowe.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." 

Oj ja głupi że powiedziałem SylvaniaRion pisze:Van Helsing - Sylwania

Nie to że nie pasuje, wręcz przeciwnie. Ale po obejrzeniu tego filmu drugi raz (dzisiaj) to doszedłem do wniosku że sam tytułowy bohater to istny łowca czarownic. Że też o tym zapomniałem...

PS. I jeszcze raz:

- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
http://www.seans24.pl/film,5863,solomon ... iastun-eng
bohater to taki łowca czarownic warhammerowy
są też wojownicy Chaosu i demony
bohater to taki łowca czarownic warhammerowy
są też wojownicy Chaosu i demony