Chciałbym przedstawić jedną z wielu możliwości naprawienia i skonwertowania skorpiona. Jak wiadomo odnóża są strasznie słabe i przy dłuższym używaniu po prostu się łamią.
Ten tutek ma na celu przedstawić wam jak można to naprawić przy średnich umiejętnościach modelarskich (przynajmniej tak mi się wydaje). Ale do rzeczy;
Etap 1
Najpierw musimy dobrać odpowiednia długość jego nóg. Po przeszukaniu netu i przeglądaniu setki zdjęć zdecydowałem się na różną długość począwszy od przednich krótkich kończąc na tylnych długich. Zabieg ten będzie pozwalał na bardziej epickie ustawienie modelu w fazie końcowej.
Do tego użyłem zwykłych spinaczy do papieru. Trzeba pamiętać aby długość spinaczy dobrać tak aby później można było je przymocować do korpusu, oraz co dopiero wyszło pod koniec zostawić jeszcze kawałek z drugiej strony tak zeby można było to przymocować do podstawki

Etap 2
Pokrywamy spinacz GSem wałkując , robię stożek. Po wykonaniu tego zabiegu trzeba odczekać chwile aż zaschnie GS.

Etap 3
Odmierzam i zaznaczam długopisem miejsca gdzie wypiłuje GS, tak aby można był później odpowiednio ustawić/zgiąć odnóża

Etap 4
Wypiłowuje GS w miejscach gdzie nogi maja sie zginać, modelując ogólny zarys kościstych/pałąkowatych odnóż zostawiając 1mm bruzdę miedzy nimi. Dla ułatwienia późniejszego modelowania wycinam po wewnętrznej stronie większą przerwę, manewr ten ułatwi nam zgięcie nóg.

Etap 5
Mocuje odnóża do korpusu nawiercając otwory. Żeby mocowanie było mocniejsze doklejam GS miedzy korpusem a nogami

Etap 6
Teraz zostało tylko odpowiednie wymodelowanie, tak aby cały robal stał na tych nogach. Ten etap jest momentem kiedy możemy zafundować jakąś fajną pozę naszemu skorpionowi. Ja zdecydowałem się na wykopującego, atakującego ogonem i atakującego szczypcami.
Po wymodelowaniu pozy dokładamy GS na łączeniach, tam gdzie wcześniej wypiłowałem bruzdy. Wzmocni to konstrukcje nóg by się w późniejszym używaniu modelu nie łamały.

A tak wyglądają skorpy po zakończeniu operacji

Skończone i pomalowane skorpiony można zobaczyć w mojej galerii w dziale galerii.
Życzę udanego konwertowania.
Pozdrawiam
R.