Rozpiski
Moderator: Kołata
Użyć jej to nie problem, szczególnie jak to jazda big-unsów i jest ich dużo, tylko że wtedy nie ma miejsca w punktach i slotach na park maszyn, więc wystawianie ich się nie opłaca.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
co Ty gadasz ze miejsca nie ma na maszyny przy jezdzie, 6x bolec(z bullim) i 2x doom to tylko 400 pkt, jak na 2000+ to prawie nic, na mniejsze punkty tez nie jest zle bo 2x bolec(bully) i doom to tez niewiele(240) wiec nie rozumiem dlaczego tak piszesz. No chyba ze chcesz sporo jazdy wystawic, to wtedy maszyny sie mieszcza ale problem z corami moze byc.
savage BB mnie nie przekonuja...salwa glade guardow i posprzatane. albo laduja w debilnej szarzy po ktorej mniej lub bardziej widowiskowo gina.
orc BB juz jakby lepiej-ale ciagle pozostaje kwestia animozji+malej liczby atakow. liczebnosc tez nikla-z powodu kosztu punktowego.
w zasadzie w szarzy przyzwoita kawaleria powinna miec min 1A s5 i 1s3. to kryterium spelniaja(choc tutaj to dzik jest ten twardy)
ale nadal wole rydwan/squigi
orc BB juz jakby lepiej-ale ciagle pozostaje kwestia animozji+malej liczby atakow. liczebnosc tez nikla-z powodu kosztu punktowego.
w zasadzie w szarzy przyzwoita kawaleria powinna miec min 1A s5 i 1s3. to kryterium spelniaja(choc tutaj to dzik jest ten twardy)
ale nadal wole rydwan/squigi
Dzięki temu że teraz można wystawić dwa rydwany goblińskie na jeden slot ta jednostka wreszcie się stała jako tako użyteczna, i tak większość ludzi woli czuki.
Squigi w obu wersjach są wprost genialne, tylko że trochę ryzykowne(jedne mogą wybuchnąć gdzie nie trzeba, a drugie wykonać za długi lub za krótki ruch(powinni znieść limit ilość hopsów w jednostce, 20 hopów to było by coś ). Jeżeli walczysz z armiami które kiepsko strzelają(lub mało strzelają) te kulczase paskudy są niezbędne.
Squigi w obu wersjach są wprost genialne, tylko że trochę ryzykowne(jedne mogą wybuchnąć gdzie nie trzeba, a drugie wykonać za długi lub za krótki ruch(powinni znieść limit ilość hopsów w jednostce, 20 hopów to było by coś ). Jeżeli walczysz z armiami które kiepsko strzelają(lub mało strzelają) te kulczase paskudy są niezbędne.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
Ja też jestem po powrocie do grania zielonymi za mną pierwszy turniej na 1500 pkt i troche spostrzerzeń:
- Bohaterów mamy słabych BOBB w porównaniu do lizakowego veterana to żal, kombinacje przedmiotów bardzo ograniczone ja gram na martongsu i effigy, brak sensownych pancerzy
- Fanatyce do bani kto mógł wymyśleć że fanatyk zabija się o górkę!! 25pkt za tak losową jednostke to jakiś żart
- Animozja z BP daje radę ale i tak fasty oblewające animozję ustawione do szarży na armatę to smutny widok
- Sieci są super udało mi sie zasieciować na śmierć oddział zombi mocno podnoszą przeżywalność NG
- Magia jak zawsze daję radę zarówno duża i mała w każdej znajdzie się coś ciekawego do rzucenia, no ale na magię zawsze nie mogliśmy narzekać
- Maszyny ok czukki tanie ale rzadko trafiają, nie mogłem ustrzelić z 4 czukk przez 2 tury samotnego wampira ale to kwestia kostek
To tyle na turnieju dostałem 2:18 z imperium ale tu jeden rzut załatwił cała bitwę 1 na animozję przerzut i 1 a potem panika na 8 i kluczowy oddział do piachu, potem 11:9 z VC ale z armią na 2 klocach gwardii, pochowałem się i utłukłem śmiecie, i 4:16 z lizakami tutaj nie mogłem ustrzelic stedzia a 2 hero veteranów na coldach rozjechało mi pół armii kolesie są przegięci tyl mojego zobaczymy jak pójdzie na 2000 +
- Bohaterów mamy słabych BOBB w porównaniu do lizakowego veterana to żal, kombinacje przedmiotów bardzo ograniczone ja gram na martongsu i effigy, brak sensownych pancerzy
- Fanatyce do bani kto mógł wymyśleć że fanatyk zabija się o górkę!! 25pkt za tak losową jednostke to jakiś żart
- Animozja z BP daje radę ale i tak fasty oblewające animozję ustawione do szarży na armatę to smutny widok
- Sieci są super udało mi sie zasieciować na śmierć oddział zombi mocno podnoszą przeżywalność NG
- Magia jak zawsze daję radę zarówno duża i mała w każdej znajdzie się coś ciekawego do rzucenia, no ale na magię zawsze nie mogliśmy narzekać
- Maszyny ok czukki tanie ale rzadko trafiają, nie mogłem ustrzelić z 4 czukk przez 2 tury samotnego wampira ale to kwestia kostek
To tyle na turnieju dostałem 2:18 z imperium ale tu jeden rzut załatwił cała bitwę 1 na animozję przerzut i 1 a potem panika na 8 i kluczowy oddział do piachu, potem 11:9 z VC ale z armią na 2 klocach gwardii, pochowałem się i utłukłem śmiecie, i 4:16 z lizakami tutaj nie mogłem ustrzelic stedzia a 2 hero veteranów na coldach rozjechało mi pół armii kolesie są przegięci tyl mojego zobaczymy jak pójdzie na 2000 +
true jakby chociaż jakieś fajne kombo z przedmiotów można było na nim zrobić. Ale w tym też armia odstaje od "nowszych"BOBB w porównaniu do lizakowego veterana to żal,
wał modyfikator z siatek się nie kumuluje. Nawet jak rzucisz z 10 oddziałów na jeden wroga to i tak ma -1 tylko.Sieci są super udało mi sie zasieciować na śmierć oddział zombi
z tego co pamiętam to jednak siatki się kumulują w zależności o ilości oddziałów.wał modyfikator z siatek się nie kumuluje. Nawet jak rzucisz z 10 oddziałów na jeden wroga to i tak ma -1 tylko.
ps. w BP fanole nie zabijają się o górki tylko wlatują
" Niech wygra ten, kto ma więcej szczęścia w kościach!!! "
górka to teren otwarty na ktorym fany hasają jak chcą. wiem wiem ze w ab jest inaczej.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Witam nie znalazłem zadnego odpowiedniego watku a nie chce zasmiecac forum, czy ktos z orczych generalow wybiera sie na strategikon i mial by pozyczyc 2x5 wilkow i 2x chukki ? bede bardzo wdzieczny w zamian mam na wymiane klope hoppki troche fanoli i orasów
pozdrawiam
pozdrawiam
Moja pierwsza poważna rozpiska na 1000 do oceny: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 29#p448329
Wymysliłem sobie takie coś na Kohortex...;p....nie bede opisywał strategi jaką mam w głowie bo mi sie niechce a pozatym to taka moja słodka tajemnica;p
Co myślicie??
Unnamed1350 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Black Orc Big Boss @ 157 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Amulet of Protectyness [25]
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 175 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Martog's Best Basha [15]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
1 Boar @ [0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 96 Pts
Light Armour; Shield
Wollopa's One Hit Wunda [15]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
1 Wolf @ [0] Pts
25 Night Goblins @ 125 Pts
Shield
2 Fanatic @ [50] Pts
Shield
2 Fanatic @ [50] Pts
5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Spear; Light Armour; Musician
10 Savage Big 'Uns @ 140 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Choppa; Warpaint
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Wolf Chariot @ 60 Pts
1 Wolf Chariot @ 60 pts
1 Wolf Chariot @ 60 Pts
1 Wolf Chariot @ 60 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Co myślicie??
Unnamed1350 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Black Orc Big Boss @ 157 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Amulet of Protectyness [25]
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 175 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Martog's Best Basha [15]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
1 Boar @ [0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 96 Pts
Light Armour; Shield
Wollopa's One Hit Wunda [15]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
1 Wolf @ [0] Pts
Shield
2 Fanatic @ [50] Pts
Shield
2 Fanatic @ [50] Pts
10 Savage Big 'Uns @ 140 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Choppa; Warpaint
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Wolf Chariot @ 60 Pts
1 Wolf Chariot @ 60 pts
1 Wolf Chariot @ 60 Pts
1 Wolf Chariot @ 60 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Na tym goblinie "samobójcy" nie lepiej zamiast butów dać Guzzla Backbone Brew i Collar?
Buty dają Ci tylko +1 atak(masz tylko WS4), natomiast Guzzla Backbone Brew na 3+ daje Ci hate, który bardziej Ci sie przyda niż ten atak a na 5+ i tak masz +1 atak, oraz ważną odp. na psyche. Frenzy jest problemem, ale przy 18'' zasięgu szarży wybierzesz cel, który Cię interesuje. Stupidity na 1-2 też jest problemem, ale masz offensywnego generała więc raczej będziesz w zasięgu jego Ld. Po co collar nie musze chyba wspominać.
EDIT: no i zostaje Ci 10 pkt
Buty dają Ci tylko +1 atak(masz tylko WS4), natomiast Guzzla Backbone Brew na 3+ daje Ci hate, który bardziej Ci sie przyda niż ten atak a na 5+ i tak masz +1 atak, oraz ważną odp. na psyche. Frenzy jest problemem, ale przy 18'' zasięgu szarży wybierzesz cel, który Cię interesuje. Stupidity na 1-2 też jest problemem, ale masz offensywnego generała więc raczej będziesz w zasięgu jego Ld. Po co collar nie musze chyba wspominać.
EDIT: no i zostaje Ci 10 pkt
Oi,
Gdzie Bossowie? W Savagach czy w Nocnych? Bo moze warto zainstalowac chociaz jedne siatki, wlasnie do obrony bossow.
I jeszcze Amulet of Prote... Masz ASv 2+, czyli dosc solidnie, ale bedziesz musial uzywac ASv przeciwnika, co moze oznaczac oslabienie obrony. Wlasciwie to tylko Warda kradniesz.
A reszta ciekawa. Na prawde ciekaw jestem jak sie spisza Goblinskie Rydwany. Przy tylu testach strachu moze byc ciezko, ale z drugiej strony trzech rydwanow moze nie wytrzymac nawet piechota saurusow.
Gdzie Bossowie? W Savagach czy w Nocnych? Bo moze warto zainstalowac chociaz jedne siatki, wlasnie do obrony bossow.
I jeszcze Amulet of Prote... Masz ASv 2+, czyli dosc solidnie, ale bedziesz musial uzywac ASv przeciwnika, co moze oznaczac oslabienie obrony. Wlasciwie to tylko Warda kradniesz.
A reszta ciekawa. Na prawde ciekaw jestem jak sie spisza Goblinskie Rydwany. Przy tylu testach strachu moze byc ciezko, ale z drugiej strony trzech rydwanow moze nie wytrzymac nawet piechota saurusow.
Dokładnie kolega Deather ma w zupełności rację, , ciekawym rozwiązaniem dla BOBB jest Effigy of Mork + Martog's Best Basha lub Warboss Imbad's Iron Gnashas + Sword of Battle ( lepiej mieć dużo ataków kiedy chce się korzystać z KB)Deather pisze: powinieneś zrezygnowaz z amuletu albo z h. armour i shield na generale. Bo nawet przy ostrzale korzystasz z save i ward save np. łuczników.
Osobiście uważam, że goblińskie rydwany to kupa, byle armia z banda łuczników Ci je zmasakruje przy ich T=4, a statystycznie przynajmnie 2 razy do nich odpalą zanim gdzieś one dojadą
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Guzzla Backbone Brew jest za losowa...nie doś że armia losowa to jeszcze ten przedmiot...dzieki za rade ale jednak wole pewniejsze rozwiązania...
ninjaska...ja nie urzywam siatek z zasady...nie widze potrzeby nigdy nie widziałem....poprostu gram zawsze bez nich....co do bossów to własnie to mnie też troszke nęka bo chciałem mieć go chociaż w orkach....nad tym pomyślę jeszcze...
A co do rydwanów nie moge zakładać że bede grał tylko z armiami wzbudzającymi strach i że moja armia bedzie ciągle panikować...pozatym rydwany mam raczej ograne potrafie nimi dobrze zagrać wiec bedzie raczej z tej strony ok...;]
Pozatym jeszcze tego nie testowałem,dzisj zagram z raptorem i jego DE i zobaczymy co z tego wyniknie....oczywiście biore pod uwage zmiany wiec po bitwie podziele się wynikiem....pozdro
ninjaska...ja nie urzywam siatek z zasady...nie widze potrzeby nigdy nie widziałem....poprostu gram zawsze bez nich....co do bossów to własnie to mnie też troszke nęka bo chciałem mieć go chociaż w orkach....nad tym pomyślę jeszcze...
A co do rydwanów nie moge zakładać że bede grał tylko z armiami wzbudzającymi strach i że moja armia bedzie ciągle panikować...pozatym rydwany mam raczej ograne potrafie nimi dobrze zagrać wiec bedzie raczej z tej strony ok...;]
Też myślałem nad tym ale wiesz ja tam czasem sobie lubie wyjechać z odziału do np. niepilnowanego maga albo w jakąś maszynke...no i wtedy przyda sie AS na ostrzał...Deather pisze:powinieneś zrezygnowaz z amuletu albo z h. armour i shield na generale. Bo nawet przy ostrzale korzystasz z save i ward save np. łuczników.
Pozatym jeszcze tego nie testowałem,dzisj zagram z raptorem i jego DE i zobaczymy co z tego wyniknie....oczywiście biore pod uwage zmiany wiec po bitwie podziele się wynikiem....pozdro
Jezeli dobrze masz ograne rydwany, to koniecznie bierz, zwlaszcza duzo. Ja zawsze bylem zwolennikiem Min-Max. Jak brac Rydwany to ile sie da.Undead84 pisze: ninjaska...[...]
Co armii, ktore wzbudzaja strach: 3 armie elfow, dwie undeadow, ogry, demony. Plus w poszczegolnych armiach pojedyncze oddzialy. Jezeli by wszystkie armie byly tak samo reprezentowane, to masz ~50% na trafienie armii ze strachem, mozliwe, ze jednak demonow i elfow bedzie wiecej niz bretonczykow -_0