Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Flo
Wałkarz

Re: Szybkie pytania

Post autor: Flo »

hmm.. to znaczy ze w sumie green stuff raczej nie zrobi się taki twardy jak plastik ?

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Jak plastik to na pewno nie.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Arathorn
Mudżahedin

Post autor: Arathorn »

A do czego porównasz twardość Brown Stuff'u?
Arathorn pisze:Łącznie z tym postem jestem od ciebie "skuteczniejszy" o 1353,714286% :mrgreen:

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

mam takie dość nietypowe pytanie - czy ktoś ma pomysł jak szybko i równo przeciąć sosnową listewkę ( przekrój kwadratowy, bok 5-7 mm) Reczna piła to masakra :x
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Foalooke pisze:( przekrój kwadratowy, bok 5-7 mm)
przy tak malej grubości ostry nóż do tapet powinien dać radę.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Foalooke pisze:jak szybko i równo przeciąć sosnową listewkę ( przekrój kwadratowy, bok 5-7 mm)
1. Piła włośnica tzw. laubzega (w markecie lub w sklepie z zaopatrzeniem: jubilerów lub dentystów).
2. Piłka modelarska - np. wymienne ostrza Excela, do osadzenia w aluminiowej oprawce wymiennie ze skalpelami itp. (w sklepach modelarskich).
3. Piłka modelarska "Tiger" *) - ostrza rozmiaru i kształtu żyletki, z drobniutkimi ząbkami w 2 rozmiarach, osadzone w oprawce z drewnianą rączką (w sklepach modelarskich).
Pkty 2. i 3. wspaniale nadają się do cięcia plastiku (wycinanie części z ramek, konwersje itp.)

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

nóż do tapet nie daje rady ;)

używam właśnie laubzegi ale jak mam wyciąć 30 elementów to przestaje dawać radę :( (ciężko utrzymać prostopadłą linię cięcia)
zastanawiałem się nad jakąś malutką tarczówką :D ale że inżynier ze mnie jak z koziej dupy kontrabas to szukam informacji u innych :D

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Tarczówka to już sporo ustrojstwa (stolik, prowadnice). Jak masz problemy z równą linią cięcia, to może pokombinuj z jakąś improwizowaną prowadnicą wzdłuż której posuwałaby się rama laubzegi (rama z listewek, płyta drewniana/plastikowa pod kątem prostym do podłoża). Może tu znajdziesz jakieś natchnienie:
http://koga.net.pl/component/option,com ... temid,293/
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Biały sprej jako podkład i jedziesz.

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Czym różnią się poszczególne rodzaje milliputa?

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Tiger Brown, dziękować

Już mam pomysła :D

Awatar użytkownika
Arathorn
Mudżahedin

O ile się nie mylę to istnieje coś takiego jak mechaniczna piła włosowa. Mam coś takiego w mojej pracowni mdelarskiej :lol2:

A miliputy różnią się chyba twardością i rzadkością (w niektórych będzie mniej, a w niektórych więcej grudek po zaschnięciu)
Arathorn pisze:Łącznie z tym postem jestem od ciebie "skuteczniejszy" o 1353,714286% :mrgreen:

Awatar użytkownika
kamelot
Kradziej

Post autor: kamelot »

zamierzam zrobić podstawki z lawą pod demony khorna...
pierwszą zrobiłem w następujący sposób:
- na podstawkę wikol w niektórych miejscach ( pęcherzyki )
- potem wikol równo po całości, tak, że zrobiły się górki tam gdzie był już wcześniej
- na to przykleiłem skałkę z korka
- skałkę pomalowałem normalnie, rozjaśniałem od czarnego do jasno szarego
- lawę malowałem od ciemno czerwonego, aż po jasno pomarańczowy na najbardziej wystających elementach

wyszło dość fajnie, ale czy macie może jeszcze jakieś pomysły jak to ulepszyć albo zrobić inaczej???
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

kamelot pisze:wyszło dość fajnie, ale czy macie może jeszcze jakieś pomysły jak to ulepszyć albo zrobić inaczej???
Zrób i zamieść zdjęcie, będzie łatwiej ocenić i ewentualnie coś doradzić :)

Awatar użytkownika
kamelot
Kradziej

Zdjęcia niestety kiepskie, ale coś widać... W rzeczywistości lawa jest bardziej pomarańczowa...

Obrazek

Obrazek

Proszę o komentarze i rady z informacją co, jak i dlaczego poprawić... :wink:
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Witam

Mam pytanie jak zrobić podstawkę skałę pod Manticore lub Smoka która by miała z 3-4cm wysokości minimum.
Chciałbym aby Smok gdy zostanie wzięty w kanapkę nie zawadzał ogonem lub skrzydłami modele które na około jego stoją :) Wiem wiem smoka mało kto w kanapkę weźmie ale dobrze obrazuje jak wysoka ma być taka skała :) hehe

Chodzi mi jakie materiały użyć do tego oraz jakie farby i w jakiej kolejności malować itp.. aby wyglądało to jak skała :)
Styropian odpada jest za miękki i łatwo figurka może się od niego oderwać i uszkodzić :|
Również z korkiem mam problem nie wiem gdzie owy dostać w małej ilości bo tylko rolki widziałem :|

Dziękuje.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

styropian nie jest zły tylko trzeba pamiętać o drucie który połączy podstawkę z figurką ;)

co do korka - mniej niż 1m2 nie dostaniesz

Z dodatkowych pomysłów - kora lub klocek drewna - to drugie ciężko wystrugać odpowiednio ale łatwiej figurkę solidnie przymocować - a i waży swoje co może się przydać ;)

Awatar użytkownika
kamelot
Kradziej

kamelot pisze:Zdjęcia niestety kiepskie, ale coś widać... W rzeczywistości lawa jest bardziej pomarańczowa...

Obrazek

Obrazek

Proszę o komentarze i rady z informacją co, jak i dlaczego poprawić... :wink:

Awatar użytkownika
Arathorn
Mudżahedin

Po pierwsze styropian jest do dupy, chyba że zalejesz to gipsem lub podobną papką. A korek to można wziąć od wina :lol2:

Co do malowania skały to normalnie. Gdzieś jest u nas taki temat, spróbuj ten http://forum.wfb-pol.org/search.php :P

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

kamelot pisze:...
za bardzo czerwone(nawet jeśli w realu wygląda bardziej pomarańczowo) rozjaśnij aż do bardzo jasno żółtego/białego bo na razie wygląda bardziej jak krew lub kisiel wiśniowy niż lawa.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ