Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
hmm.. to znaczy ze w sumie green stuff raczej nie zrobi się taki twardy jak plastik ?
mam takie dość nietypowe pytanie - czy ktoś ma pomysł jak szybko i równo przeciąć sosnową listewkę ( przekrój kwadratowy, bok 5-7 mm) Reczna piła to masakra 

- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
przy tak malej grubości ostry nóż do tapet powinien dać radę.Foalooke pisze:( przekrój kwadratowy, bok 5-7 mm)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Tiger Brown
- Kradziej
1. Piła włośnica tzw. laubzega (w markecie lub w sklepie z zaopatrzeniem: jubilerów lub dentystów).Foalooke pisze:jak szybko i równo przeciąć sosnową listewkę ( przekrój kwadratowy, bok 5-7 mm)
2. Piłka modelarska - np. wymienne ostrza Excela, do osadzenia w aluminiowej oprawce wymiennie ze skalpelami itp. (w sklepach modelarskich).
3. Piłka modelarska "Tiger" *) - ostrza rozmiaru i kształtu żyletki, z drobniutkimi ząbkami w 2 rozmiarach, osadzone w oprawce z drewnianą rączką (w sklepach modelarskich).
Pkty 2. i 3. wspaniale nadają się do cięcia plastiku (wycinanie części z ramek, konwersje itp.)

"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
nóż do tapet nie daje rady 
używam właśnie laubzegi ale jak mam wyciąć 30 elementów to przestaje dawać radę
(ciężko utrzymać prostopadłą linię cięcia)
zastanawiałem się nad jakąś malutką tarczówką
ale że inżynier ze mnie jak z koziej dupy kontrabas to szukam informacji u innych 

używam właśnie laubzegi ale jak mam wyciąć 30 elementów to przestaje dawać radę

zastanawiałem się nad jakąś malutką tarczówką

- Tiger Brown
- Kradziej
Tarczówka to już sporo ustrojstwa (stolik, prowadnice). Jak masz problemy z równą linią cięcia, to może pokombinuj z jakąś improwizowaną prowadnicą wzdłuż której posuwałaby się rama laubzegi (rama z listewek, płyta drewniana/plastikowa pod kątem prostym do podłoża). Może tu znajdziesz jakieś natchnienie:
http://koga.net.pl/component/option,com ... temid,293/
http://koga.net.pl/component/option,com ... temid,293/
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Tiger Brown, dziękować
Już mam pomysła
Już mam pomysła

O ile się nie mylę to istnieje coś takiego jak mechaniczna piła włosowa. Mam coś takiego w mojej pracowni mdelarskiej
A miliputy różnią się chyba twardością i rzadkością (w niektórych będzie mniej, a w niektórych więcej grudek po zaschnięciu)

A miliputy różnią się chyba twardością i rzadkością (w niektórych będzie mniej, a w niektórych więcej grudek po zaschnięciu)
Arathorn pisze:Łącznie z tym postem jestem od ciebie "skuteczniejszy" o 1353,714286%
zamierzam zrobić podstawki z lawą pod demony khorna...
pierwszą zrobiłem w następujący sposób:
- na podstawkę wikol w niektórych miejscach ( pęcherzyki )
- potem wikol równo po całości, tak, że zrobiły się górki tam gdzie był już wcześniej
- na to przykleiłem skałkę z korka
- skałkę pomalowałem normalnie, rozjaśniałem od czarnego do jasno szarego
- lawę malowałem od ciemno czerwonego, aż po jasno pomarańczowy na najbardziej wystających elementach
wyszło dość fajnie, ale czy macie może jeszcze jakieś pomysły jak to ulepszyć albo zrobić inaczej???
pierwszą zrobiłem w następujący sposób:
- na podstawkę wikol w niektórych miejscach ( pęcherzyki )
- potem wikol równo po całości, tak, że zrobiły się górki tam gdzie był już wcześniej
- na to przykleiłem skałkę z korka
- skałkę pomalowałem normalnie, rozjaśniałem od czarnego do jasno szarego
- lawę malowałem od ciemno czerwonego, aż po jasno pomarańczowy na najbardziej wystających elementach
wyszło dość fajnie, ale czy macie może jeszcze jakieś pomysły jak to ulepszyć albo zrobić inaczej???
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
- quidamcorvus
- Niszczyciel Światów
- Kontakt:
Zrób i zamieść zdjęcie, będzie łatwiej ocenić i ewentualnie coś doradzićkamelot pisze:wyszło dość fajnie, ale czy macie może jeszcze jakieś pomysły jak to ulepszyć albo zrobić inaczej???

Zdjęcia niestety kiepskie, ale coś widać... W rzeczywistości lawa jest bardziej pomarańczowa...

Proszę o komentarze i rady z informacją co, jak i dlaczego poprawić...

Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
Witam
Mam pytanie jak zrobić podstawkę skałę pod Manticore lub Smoka która by miała z 3-4cm wysokości minimum.
Chciałbym aby Smok gdy zostanie wzięty w kanapkę nie zawadzał ogonem lub skrzydłami modele które na około jego stoją
Wiem wiem smoka mało kto w kanapkę weźmie ale dobrze obrazuje jak wysoka ma być taka skała
hehe
Chodzi mi jakie materiały użyć do tego oraz jakie farby i w jakiej kolejności malować itp.. aby wyglądało to jak skała
Styropian odpada jest za miękki i łatwo figurka może się od niego oderwać i uszkodzić
Również z korkiem mam problem nie wiem gdzie owy dostać w małej ilości bo tylko rolki widziałem
Dziękuje.
Mam pytanie jak zrobić podstawkę skałę pod Manticore lub Smoka która by miała z 3-4cm wysokości minimum.
Chciałbym aby Smok gdy zostanie wzięty w kanapkę nie zawadzał ogonem lub skrzydłami modele które na około jego stoją

Chodzi mi jakie materiały użyć do tego oraz jakie farby i w jakiej kolejności malować itp.. aby wyglądało to jak skała

Styropian odpada jest za miękki i łatwo figurka może się od niego oderwać i uszkodzić

Również z korkiem mam problem nie wiem gdzie owy dostać w małej ilości bo tylko rolki widziałem

Dziękuje.
Daemons, X-Wing & Black Tea
styropian nie jest zły tylko trzeba pamiętać o drucie który połączy podstawkę z figurką
co do korka - mniej niż 1m2 nie dostaniesz
Z dodatkowych pomysłów - kora lub klocek drewna - to drugie ciężko wystrugać odpowiednio ale łatwiej figurkę solidnie przymocować - a i waży swoje co może się przydać

co do korka - mniej niż 1m2 nie dostaniesz
Z dodatkowych pomysłów - kora lub klocek drewna - to drugie ciężko wystrugać odpowiednio ale łatwiej figurkę solidnie przymocować - a i waży swoje co może się przydać

kamelot pisze:Zdjęcia niestety kiepskie, ale coś widać... W rzeczywistości lawa jest bardziej pomarańczowa...
Po pierwsze styropian jest do dupy, chyba że zalejesz to gipsem lub podobną papką. A korek to można wziąć od wina
Co do malowania skały to normalnie. Gdzieś jest u nas taki temat, spróbuj ten http://forum.wfb-pol.org/search.php

Co do malowania skały to normalnie. Gdzieś jest u nas taki temat, spróbuj ten http://forum.wfb-pol.org/search.php

Arathorn pisze:Łącznie z tym postem jestem od ciebie "skuteczniejszy" o 1353,714286%
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
za bardzo czerwone(nawet jeśli w realu wygląda bardziej pomarańczowo) rozjaśnij aż do bardzo jasno żółtego/białego bo na razie wygląda bardziej jak krew lub kisiel wiśniowy niż lawa.kamelot pisze:...
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..