Nowa wersja strony ligi WFB

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

adeon pisze: A tak w ogole to przypadkow z brakiem Id graczy na stronie to chyba nie bedzie az tak duzo...
Wydaje mi sie ze prawie na kazdym turnieju bedzie przynajmniej jeden taki przypadek, takze trzeba by dac opcje dla orga nadawania ID gracza. W dodatku ID musi byc krotkie, aby gracze mogli je latwo zapamietac i podawac na turniejach wraz ze swoimi danymi, ew. aby org mogl je szybko i latwo wyszukac z istniejacej bazy danych.

Funkcjonowanie obu systemow jednoczesnie przez okres przejsciowy wydaje sie byc imo dobrym rozwiazaniem :)

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: adeon »

Jak juz pisalem - Id beda 4-ro cyfrowe, a dzialanie obu systemow bedzie na pewno przez pierwsze kilka miesiecy, coby wykryc bledy/niedorobki(aczkolwiek nie sadze, aby bylo ich duzo)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

bardzo mi sie podoba pomysl zautomatyzowania wprowadzania danych.
jednak mam pewne ale co do calej procedury - wydaje mi sie ze jest za duzo krokow przy tym wporwadzaniu (wyluskiwanie danych z arkusza, odpowiednie rozszerzenie, potem odpowiednie kodowanie...) - nie dalo by sie jakos tego zautomatyzowac bardziej? [nie wnikalem w problem bardziej wiec nie wiem czy to jest calkowicie mozliwe - takie moje informatyczne przemyslenia ;-) ]

czy w przyszlosci wprowadznie wynikow bedzie przez arkusz na stronie? (IMO taka opcja by rozwiazala wiele problemow).

ogolnie to bardzo dobra robota - podziwiam, ze Ci sie chcialo - ja pewnie bez czyjeś motywacji (pomocy, bata) nie zrobilbym niczego :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Niewiem jakz ochrona danych ale moze pesel jako ID raczej kazdy pamieta i nie ma problemu zeby pomylic

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Dydu pisze:Niewiem jakz ochrona danych ale moze pesel jako ID raczej kazdy pamieta i nie ma problemu zeby pomylic
ja nie pamietam :)

lepiej nie bawic sie w takie dane

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Dydu pisze:Niewiem jakz ochrona danych ale moze pesel jako ID raczej kazdy pamieta i nie ma problemu zeby pomylic
Mistrz świata - duże piwo dla tego pana.
Znaczy, w bazie niech sobie wewnętrznie istnieje ID z nałożonym PRIMARY KEY.
Ale faktycznie przy wprowadzaniu wyników turnieju PESEL jako identyfikator gracza to genialna sprawa.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Pesel może i jest dobry bo numer jak numer ale nie każdy gracz WFB już go ma:)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

DaBossa pisze:Pesel może i jest dobry bo numer jak numer ale nie każdy gracz WFB już go ma:)
przeciez nr PESEL dostaje sie przy 'urodzeniu' ;-) tzn. kazdy go ma ..a jak nie wie ze ma to niech spyta rodzicow to mu podadza :D
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

DaBossa pisze:Pesel może i jest dobry bo numer jak numer ale nie każdy gracz WFB już go ma:)
Pomyliłeś z NIPem.
PESEL dostajesz przy narodzinach (stąd składa się z daty urodzenia i numeru "seryjnego" ;) ), a dowód osobisty z owym PESELem już w 12. roku życia.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Hmm, pesel bylby dobry, gdyby w battla grali sami dorosli ludzie. Ale jakos trudno mi sobie wyobrazic, aby 13 latek grajacy na masterze, zapytany nagle o pesel potrafil go podac... Moga byc z tym problemy imo.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Gdybym sobie przyszedł po raz pierwszy na turniej Warzone (a wybieram się w najbliższym czasie :P) i organizator kazałby mi podać swój numer pesel, to postukałbym się w czoło i poszedł do domu.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

PESEL jest generalnie ciekawa opcja, jednakze mam dosc dlugofalowe plany co strony, ktore nie pozwola na stosowanie PESEL'a(co sprytniejsi pewnie wiedza o co chodzi ;) ).

Asassello - wprowadzenie formularza do zglaszania wynikow przewiduje, ale jeszcze nie na tym etapie - a obecna forma zglaszania moze wydawac sie trudna, ale uwiez mi - przygotowanie pliku do zgloszenia zajmuje gora 2 minuty(naprawde z duza gorka - mi zajmuje cos takiego kolo 20 sekund...)

Generalnie bardzo sie ciesze, ze jest od was odzew i ze jest on pozytywny - daje to motywacje do dalszej pracy. A plany na przyszlosc mam dosc ciekawe, ale wiecej szczegolow pozniej.... ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

jesli to okres przejsciowy (te formularze) to OK.
ja jako osoba z reguly leniwa, jesli pisze jakis program uzytkowy dla siebie to tak by potem jak najmniej sie narobic ;-)

ogolnie to z niecierpliwoscia czekam az wszystko bedzie w pelni automatyczne (i bedzie poprawnie dzialalo)... :D
pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Ok, dorobilem juz formularz zgloszen nowych graczy - czy taka forma wam pasuje ?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Mysle ze tak. Szybkie i bezbolesne.Choc probowalem przed chwila sie zglosic, i wyskakiwal blad "wprowadz armie". Zaznaczylem Empire.

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

karlee pisze:... i wyskakiwal blad "wprowadz armie".
Fixed 8)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

adeon pisze:Ok, dorobilem juz formularz zgloszen nowych graczy - czy taka forma wam pasuje ?
mile i przyjemne - IMO super :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Id proponuje po miejscu w poprzedniej lidze. Łatwo będzie odzyskać taki numer, i wyszukać go dla danej osoby.
Po prostu organizator powinien mieć ranking z zeszłego sezonu, dzięki czemu będzie mógł znaleźć id dla danego gracza, jeśli ten nie będzie go znał, bądź zapomni. Dla nowych graczy po prostu trzeba będzie uwzględnić w wysyłaniu turniejów prośbe o przyznanie numeru ID.
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
adeon
Wodzirej
Kontakt:

Młody pisze:Id proponuje po miejscu w poprzedniej lidze. Łatwo będzie odzyskać taki numer, i wyszukać go dla danej osoby.
Po prostu organizator powinien mieć ranking z zeszłego sezonu, dzięki czemu będzie mógł znaleźć id dla danego gracza, jeśli ten nie będzie go znał, bądź zapomni. Dla nowych graczy po prostu trzeba będzie uwzględnić w wysyłaniu turniejów prośbe o przyznanie numeru ID.
A co ? Chcialbys miec Id=1 ? :twisted:
Juz pisalem- Id beda 4-ro cyfrowe, a wygeneruje sie je na bazie ostatniego rankingu z graczami posortowanymi wg. nazwiska. Akurat ta kwestia nie podlega dyskusji i zmianie.

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Tylko zamieśc na początku sezonu plik z id dla kazdego gracza, do ściągnięcia na kompa. Niech każdy organizator ma taki , gdyby ktoś swój numer zapomniał.
Ps. Oczywiście że chciałbym mieć nr.1 ;), kto by nie chciał ;]
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

ODPOWIEDZ