kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: Mac »

Korzystam z Rulebook'a, mówię jak mam w nim napisane - i jest tam, w dziale o ruchu bohaterów, że posługują się zasadami dotyczącymi harcowników. Nie ma natomiast takie dopisku do strzelania/magii. Nie wiem czy jakieś konkretne uściślenia do tego wyszło, czy może sprawa wygląda inaczej, czy może nie zauważyłem jakiegoś zapisku. Napisałem posta na podstawie informacji z Rulebook'a.

(również w ten sposób dotychczas grałem - i zdaje się, że w opinii większości błędnie? :oops: )
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Spoko, faktem jest, że w RB piszą wyłącznie o ruchu, natomiast FAQ to klaruje:

Q. Do US1 characters (on foot) have a 360-degree line of sight? How about any single US1 model on foot, such as the last model of an infantry unit? Are the models in both instances treated fully as Skirmishers?
A. Yes, they are exactly the same.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Ok, dzięki za wyjaśnienie i przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

Mam 5 pytań:
1. Kiedy konkretnie kończy się czelendż?
Chodzi mi o sytuacje gdy 2 characterów jest w CC z typem na ridden monsterze(jest tam czelendż i jeden z nich nie może atakować) i czy w momencie gdy jeździeć ginie w 1 turze(monster zostaje) to czy czelendż się kończy i 2 character może wypłacić ataki w monstra?
2. Czy "1" z lore of beasts i "2" z lore of fire sie kumulują?
3. Co się dzieje z oddziałem A, który szarżując na oddział B zbliża się do NG z fanatykami, którzy zostają wypuszczeni przez oddział B i przy okazji go anihilują? Czy pali szarżę jeżeli w lini szarży w zasięgu nie ma żadnego wroga, czy może zatrzymuje się tam gdzie był oddział?
4. Czy fanatycy przez oddział poruszają się prosto w linii? Czyli czy wpadając od frontu mogą po przejściu przez oddział wyjść z flanki?
5. Co się dzieje z fanatykami w takiej sytuacji: Przewchodzą przez oddział A i poruszają się w kierunku oddziału B stojącego mniej niz 2 cale ale wiecej niz cal od oddziału A. Czy przesuwa sie oddział by zmieścić fanatyka, Czy może fanatyk przechodzi także przez oddział B?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Ad 1. O ile się nie mylę, w turze, w której jest challenge nikt z zewnątrz nie może deklarować ataków w żadnego z uczestników.
Ad 2. Nie. Lore of fire wymusza użycie ognistego miecza, Lore of Beast wymusza walkę bez broni.
Ad 3. Nie rozumiem, jakim sposobem fanatycy wypuszczeni przez oddział B mają go sami zniszczyć?
Ad 4. Prosta linia.
Ad 5. Moim zdaniem należałoby rozsunąć oddziały tak, aby fanatyk zmieścił się i był po calu od każdego z oddziałów (bo zakładam, że AB zielonych nie opisuje takiej sytuacji).

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Post autor: Wrubel »

Witam

Mamy 4 maneaterów, każdy uzbrojony inaczej - muszę rozdzielać ataki czy wszystko idzie w oddział????

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

Byro pisze:Nie rozumiem, jakim sposobem fanatycy wypuszczeni przez oddział B mają go sami zniszczyć?
Oddział B ich nie wypuszcza (to nie są nocniki) po prostu są wypuszczane przez środek oddziału B, przepraszam za nieprecyzyjny skrót myślowy

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

squiq pisze:Witam

Mamy 4 maneaterów, każdy uzbrojony inaczej - muszę rozdzielać ataki czy wszystko idzie w oddział????
Na pewno możesz deklarować w poszczególnych gości, ale chyba nie ma nakazu. W wypadku braku deklaracji, po zadaniu 3 ran IMO powinien zejść losowo określony i tyle.

@Deather - w takiej sytuacji szarża powinna być spalona (chyba, że po drodze oryginalnej szarży pojawi się nowy cel, zgodnie z Enemy in the Way)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

DE mają taki płaszczyk (nie pamiętam nazwy), który daje minusy do strzelania w postać noszącą ten przedmiot. Jak to jest w przypadku, gdy bohater dosiada wierzchowca. Czy modyfikator działa przed, czy po hit lokacji??

Dziękuję i pozdrawiam,

edit: sam przeczytałem swojego posta i się za głowę złapałem, ehh chodzi oczywiście o zmniejszenie S z jaką trafiana jest postać z broni zasięgowej :wink: pytanie nadal aktualne.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Post autor: gerwaz26 »

Pytanko. Jest taka sytuacja

O

WWWWW
BUBUBUBUBU
BUBUBUBUBU
BUBUBUBUBU

O-Organki krasnoludzkie.
W-Warhounds z WoCh'a
BU-Big'Uns

Kumpel strzelal z organek w BU strzelil na 30" BU byli na 32" wiec w nich nie trafil. Czy hity dostaja warhoundsy czy nic sie nie dzieje? Informacje dodatkowe. Organki staly na gorce, dlatego strzelal w orki, i gralismy parowke ,dlatego psy wocha stoja przed orasami :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Byro pisze:W wypadku braku deklaracji, po zadaniu 3 ran IMO powinien zejść losowo określony i tyle.
Na pewno nie. Jeżeli już to ja decyduje o tym który spada.
Czy hity dostaja warhoundsy czy nic sie nie dzieje?
Nikt hitów nie dostaje. Swoją drogą to nie widziałem jeszcze organek z 30" zasięgu. Organki mają zasięg 24", procedura strzału wygląda tak:
- deklarujesz w co strzelasz
- sprawdzasz zasięg
- jeżeli zasięg jest prawidłowy rzucasz kostką artyleryjską w celu ustalenia ilości autohitów.
- rzucasz na zranienie ilością kostek wskazaną przez kość artyleryjską
- sv, wardy itp. , ściągamy zabitych

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

A to nie jest tak ze kosc altyleryjska dodaje dystans do normalnej odleglosci strzalu z organek ?? Bo tak kumpel twierdzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

squiq pisze:
Byro pisze:W wypadku braku deklaracji, po zadaniu 3 ran IMO powinien zejść losowo określony i tyle.
Na pewno nie. Jeżeli już to ja decyduje o tym który spada.
Decydowałbyś gdybyś deklarował ataki, nie deklarujesz to niby czemu masz decydować jako atakujący?
@ Gerwaz
artyleryje dodaje się do flame cannona a nie do organek.
@Ukalez
jak trafienie wejdzie w postać to siła ulega zmianie, w mounta - nie.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, o 10:12 przez Byro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Głupoty gada.

Edit: Byro mnie ubiegł. Odp do pytania gerwaza.

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Kurde to niezle nas wszystkich walowal oszukista jeden. Dobra dzieki za sprostowanie. Juz my mu damy :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Byro pisze:decydowałbyś gdybyś deklarował ataki, nie deklarujesz to niby czemu masz decydować jako atakujący?
Dogadaliśmy się na maxa, patrzę z pozycji broniącego :). Ogr decyduje którego ściąga, taka by była interpretacja.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

squiq pisze:
Byro pisze:decydowałbyś gdybyś deklarował ataki, nie deklarujesz to niby czemu masz decydować jako atakujący?
Dogadaliśmy się na maxa, patrzę z pozycji broniącego :). Ogr decyduje którego ściąga, taka by była interpretacja.
No to się dogadaliśmy :D

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

gerwaz26 pisze:Kurde to niezle nas wszystkich walowal oszukista jeden. Dobra dzieki za sprostowanie. Juz my mu damy :P
Mógł to robić całkiem nieświadomie. Zapis w angielskim AB jest dosyć niejasny i przy szczątkowej znajomości języka mogą wyniknąć takie wałki. Do tego pewnie nasłuchał się o organkach "jakie to były wspaniałe w poprzedniej edycji" ;)
Sam tak kiedyś wałowałem :twisted:

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Nie posadzam go o kiepska znajomosc angielskiego :P a poza tym jest on szczesliwym posiadaczem polskiego booka wiec to jeszcze wiekszy walek jest :twisted:
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Deather pisze:Mam 5 pytań:
1. Kiedy konkretnie kończy się czelendż?
Chodzi mi o sytuacje gdy 2 characterów jest w CC z typem na ridden monsterze(jest tam czelendż i jeden z nich nie może atakować) i czy w momencie gdy jeździeć ginie w 1 turze(monster zostaje) to czy czelendż się kończy i 2 character może wypłacić ataki w monstra?
2. Czy "1" z lore of beasts i "2" z lore of fire sie kumulują?
3. Co się dzieje z oddziałem A, który szarżując na oddział B zbliża się do NG z fanatykami, którzy zostają wypuszczeni przez oddział B i przy okazji go anihilują? Czy pali szarżę jeżeli w lini szarży w zasięgu nie ma żadnego wroga, czy może zatrzymuje się tam gdzie był oddział?
4. Czy fanatycy przez oddział poruszają się prosto w linii? Czyli czy wpadając od frontu mogą po przejściu przez oddział wyjść z flanki?
5. Co się dzieje z fanatykami w takiej sytuacji: Przewchodzą przez oddział A i poruszają się w kierunku oddziału B stojącego mniej niz 2 cale ale wiecej niz cal od oddziału A. Czy przesuwa sie oddział by zmieścić fanatyka, Czy może fanatyk przechodzi także przez oddział B?
1)challange to pojedynek 2 postaci (choc moga miec swoje mounty). Challange sie konczy w turze gdy jeden z nich ginie (dopiero po CR sie konczy i w nastepnym HtH mount juz nie jest w pojedynku; rownoczesnie mozna rozpoczac kolejny challange)
2)nie
3)zatrzymujesz sie tam gdzie byl oddzial (wypuszczanie fanatykow obliguje dokonczenie szarzy/nie wymusza konczenia zwyklego ruchu)
4)ida po linii prostej. (wew oddziału nie ma magicznego skręcenia)
5)jezeli pomiedzy tymi oddzialami nie bylo 2" odstepu to fanatyk przebiegnie takze przez oddzial B. /kiedys wystarczal 1" ale obecnie fanatyk oddzialem jednego z graczy wiec musi sie zatrzymac 1" za oddzialem-sam ma ok 1" podstawke stad 2")

Zablokowany