Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
skoro nie ma wplywu na runy to powinien wymieniac tylko staty podstawowe. pamietaj, ze to uzywanie broni wielkiej dodaje ci +2 do S. czyli nawet jak ci zamieni staty, ty nadal bedziesz mial +2 do sily, bil ostatni itd.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Kuby, mozesz być 1 cal od przeciwnika. Skąd Ci się wzięły te 4 cale? A co do imperium to faktycznie na większe punkty kowadło+minerzy miażdżą ale jak napisałem gram na 1700 i jakoś dziwnym trafem nie moze mi się zmieścić kowadło w rozpie na te punkty
A motyw z podwajaniem siły jest dobry. Zabierzesz mi tafa ale za to dostaniesz po ryju z siłą 10
A motyw z podwajaniem siły jest dobry. Zabierzesz mi tafa ale za to dostaniesz po ryju z siłą 10
Witam. Jakiś czas nie zaglądałem na forum ale pamiętam że była poruszana kwestia tego czy champion z pistoletami w oddziale tundów powoduje, że ostrzał szarży rozpoczyna się w momencie gdy on też ma zasięg czyli na 8 calach. Wziąłem RB do ręki i rzeczywiście jest napisane że jednostka zaczyna strzelać gdy szarżujący jest w zasięgu wszystkich ostrzeliwujących szarżę. Jeśli nie ma przeciwwskazań to może to być przydatne
Łukasz_ pisze:Kuby, mozesz być 1 cal od przeciwnika. Skąd Ci się wzięły te 4 cale? A co do imperium to faktycznie na większe punkty kowadło+minerzy miażdżą ale jak napisałem gram na 1700 i jakoś dziwnym trafem nie moze mi się zmieścić kowadło w rozpie na te punkty
Lukasz a nie przypakiem 4"??
Nie musze widziec przeciwnika zeby uzyc MroC??Grichalk pisze:Nie musisz widzieć przeciwnika żeby użyć MroC. To przeciwnik musi spełniać wszystkie zasady dotyczące szarzy (a wiec widzieć twojego herosa z MroC, lub oddział w którym on jest, mieć zasięg itp.). Z opisu który przedstawiasz , pegaz w ogóle nie może zadeklarować szarży, bo nie widzi twoich oddziałów przez las. Chyba że ustaliliście przed bitwą zasadę, że lasek nie zasłania jednostek na górce.
ty nie musisz widziec, jednak twoj przeciwnik musi miec mozliwosc zaszarzowania.
jesli uzyjesz jej na przeciwniku ktory jest za lasem to masz rune w plecy
jesli uzyjesz jej na przeciwniku ktory jest za lasem to masz rune w plecy
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
1. Czy mamy możliwość odmierzenia dystansu do jakiegoś przeciwnika żeby określić czy jest w zasięgu działania runy wyzwania ?
2. Czy samotny bohater na mouncie (powiedzmy na koniu) porusza sie jak skirmish (nie mając takiej zasady) - chodzi mi konkretnie o możliwości ruchowe i określanie jak widzi (czy np. za zwrot płaci "ruchowo" jak normalny oddział)?
3. Czy unit hamców używa tylko swojej liderki (korzystając z zasady determinacja) czy może korzystać z liderki generała lorda którego ma w pobliżu ?
2. Czy samotny bohater na mouncie (powiedzmy na koniu) porusza sie jak skirmish (nie mając takiej zasady) - chodzi mi konkretnie o możliwości ruchowe i określanie jak widzi (czy np. za zwrot płaci "ruchowo" jak normalny oddział)?
3. Czy unit hamców używa tylko swojej liderki (korzystając z zasady determinacja) czy może korzystać z liderki generała lorda którego ma w pobliżu ?
1. Nie ma takiej możliwości. Trzeba na oko sobie wymierzyć i użyć MRoC. Dodatkowo, jeśli jakiś warunek jest niespełniony, to nie ma runy w plecy.Bandit pisze:1. Czy mamy możliwość odmierzenia dystansu do jakiegoś przeciwnika żeby określić czy jest w zasięgu działania runy wyzwania ?
2. Samotny bohater na mountcie, porusza się jak potwór (obroty i zwroty są darmowe).
3. Hammererzy mają Stubborn na 9, Lord ma LD 10. Lord może użyczyć Hamkom swego LD, ale będzie ono podlegało modyfikatorom w testach złamania. LD Hamków nie będzie podlegało tym modyfikatorom. Używasz zmodyfikowanego LD Lorda do momentu kiedy jest ono większe lub równe, niezmodyfikowanemu LD Hamków. Jeśli jest mniejsze, używasz niezmodyfikowanego LD Hamków.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Dzieki za odpowiedź, rozwinę jeszcze 1 i 2 pytanie bo mi własnie jeszcze coś przyszło do głowy.
1. W przypadku gdy zadeklarujemy żeby dany przeciwnik szarżował lub uciekał, ale okaże się że zasięg runy nie jest wystarczający możemy w tej samej turze zmienić cel ?
2. Czyli samotny bohater ma darmowy ruch i zwrot. A co w takim przypadku:
___ XXX
___ XXX -> przód bohatera na mouncie na początku tury (nie widzi oddziału na jego tyłach)
ooooo
ooooo
ooooo
Czy może się w swojej turze przy deklaracji szarż obrócić i zadeklarować szarżę ?
pozdrawiam
1. W przypadku gdy zadeklarujemy żeby dany przeciwnik szarżował lub uciekał, ale okaże się że zasięg runy nie jest wystarczający możemy w tej samej turze zmienić cel ?
___ XXX
___ XXX -> przód bohatera na mouncie na początku tury (nie widzi oddziału na jego tyłach)
ooooo
ooooo
ooooo
Czy może się w swojej turze przy deklaracji szarż obrócić i zadeklarować szarżę ?
pozdrawiam
1. No raczej nie, nie można się tak bawić runą. To tak samo jak z deklaracjami szarż - jedna decyzja i jest ostateczna.Bandit pisze:Dzieki za odpowiedź, rozwinę jeszcze 1 i 2 pytanie bo mi własnie jeszcze coś przyszło do głowy.
___ XXX
ooooo
ooooo
ooooo
pozdrawiam
2. Pamiętaj, że bohater na moutcie, nie zachowuje się jak skirmish i nie widzi 360 stopni. Ma tylko darmowy obrót i zwrot i inne zasady ruchu dotyczące potworów. Wciąż jednak do szarży musi widzieć swój cel.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
- Aron_Banalny
- Masakrator
czy piąto edycyjni ironi mieli gromril armour, czy ciężką z wykutą r. of stone?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
A teraz pytanie z trochę innej beczki - czy kowadło można przesuwać? Pytam o to na wypadek kowadła i wykopek - jak trafiam na np. wykopki TK, to mam wystawić maksymalnie bo obu stronach kowadła klocki piechoty? Jeśli ta kwestia była już poruszana to z góry przepraszam i proszę o link, gdzie ten problem jest omawiany.