Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Morsereg »

skoro nie ma wplywu na runy to powinien wymieniac tylko staty podstawowe. pamietaj, ze to uzywanie broni wielkiej dodaje ci +2 do S. czyli nawet jak ci zamieni staty, ty nadal bedziesz mial +2 do sily, bil ostatni itd.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Kuby, mozesz być 1 cal od przeciwnika. Skąd Ci się wzięły te 4 cale? A co do imperium to faktycznie na większe punkty kowadło+minerzy miażdżą ale jak napisałem gram na 1700 i jakoś dziwnym trafem nie moze mi się zmieścić kowadło w rozpie na te punkty :wink:

A motyw z podwajaniem siły jest dobry. Zabierzesz mi tafa ale za to dostaniesz po ryju z siłą 10 :D

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Witam. Jakiś czas nie zaglądałem na forum ale pamiętam że była poruszana kwestia tego czy champion z pistoletami w oddziale tundów powoduje, że ostrzał szarży rozpoczyna się w momencie gdy on też ma zasięg czyli na 8 calach. Wziąłem RB do ręki i rzeczywiście jest napisane że jednostka zaczyna strzelać gdy szarżujący jest w zasięgu wszystkich ostrzeliwujących szarżę. Jeśli nie ma przeciwwskazań to może to być przydatne ;)

kuby
Wałkarz

Post autor: kuby »

Łukasz_ pisze:Kuby, mozesz być 1 cal od przeciwnika. Skąd Ci się wzięły te 4 cale? A co do imperium to faktycznie na większe punkty kowadło+minerzy miażdżą ale jak napisałem gram na 1700 i jakoś dziwnym trafem nie moze mi się zmieścić kowadło w rozpie na te punkty :wink:

A motyw z podwajaniem siły jest dobry. Zabierzesz mi tafa ale za to dostaniesz po ryju z siłą 10 :D

Lukasz a nie przypakiem 4"?? :)

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Proponuję dogłębniejszą lekturę tabelki " 1" od siebie" na drugiej stronie rozdziału nt. ruchu :wink:

Chodzi oczywiście o mały podręcznik

kuby
Wałkarz

Dzieki, sprawdze :) W ogole wywnioskowalem ze trudno sie gra dwarfom pzrciwko Imperium rozpisanego turniejowo.

kuby
Wałkarz

Grichalk pisze:Nie musisz widzieć przeciwnika żeby użyć MroC. To przeciwnik musi spełniać wszystkie zasady dotyczące szarzy (a wiec widzieć twojego herosa z MroC, lub oddział w którym on jest, mieć zasięg itp.). Z opisu który przedstawiasz , pegaz w ogóle nie może zadeklarować szarży, bo nie widzi twoich oddziałów przez las. Chyba że ustaliliście przed bitwą zasadę, że lasek nie zasłania jednostek na górce.
Nie musze widziec przeciwnika zeby uzyc MroC??

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

Nie musisz widzieć przeciwnika żeby użyć MroC.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ty nie musisz widziec, jednak twoj przeciwnik musi miec mozliwosc zaszarzowania.
jesli uzyjesz jej na przeciwniku ktory jest za lasem to masz rune w plecy :)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

wedlug tego co jest zapisane w opisie runy, nie można jej użyć na jednostkę nie mającą możliwości wykonania skutecznej szarży więc nie, nie ma runy w plecy :) poprostu jej nie może użyć :)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

DawiZharr pisze:wedlug tego co jest zapisane w opisie runy, nie można jej użyć na jednostkę nie mającą możliwości wykonania skutecznej szarży więc nie, nie ma runy w plecy :) poprostu jej nie może użyć :)
dokładnie
Obrazek

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Post autor: Bandit »

1. Czy mamy możliwość odmierzenia dystansu do jakiegoś przeciwnika żeby określić czy jest w zasięgu działania runy wyzwania ?
2. Czy samotny bohater na mouncie (powiedzmy na koniu) porusza sie jak skirmish (nie mając takiej zasady) - chodzi mi konkretnie o możliwości ruchowe i określanie jak widzi (czy np. za zwrot płaci "ruchowo" jak normalny oddział)?
3. Czy unit hamców używa tylko swojej liderki (korzystając z zasady determinacja) czy może korzystać z liderki generała lorda którego ma w pobliżu ?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Bandit pisze:1. Czy mamy możliwość odmierzenia dystansu do jakiegoś przeciwnika żeby określić czy jest w zasięgu działania runy wyzwania ?
2. Czy samotny bohater na mouncie (powiedzmy na koniu) porusza sie jak skirmish (nie mając takiej zasady) - chodzi mi konkretnie o możliwości ruchowe i określanie jak widzi (czy np. za zwrot płaci "ruchowo" jak normalny oddział)?
3. Czy unit hamców używa tylko swojej liderki (korzystając z zasady determinacja) czy może korzystać z liderki generała lorda którego ma w pobliżu ?
1. Nie ma takiej możliwości. Trzeba na oko sobie wymierzyć i użyć MRoC. Dodatkowo, jeśli jakiś warunek jest niespełniony, to nie ma runy w plecy.
2. Samotny bohater na mountcie, porusza się jak potwór (obroty i zwroty są darmowe).
3. Hammererzy mają Stubborn na 9, Lord ma LD 10. Lord może użyczyć Hamkom swego LD, ale będzie ono podlegało modyfikatorom w testach złamania. LD Hamków nie będzie podlegało tym modyfikatorom. Używasz zmodyfikowanego LD Lorda do momentu kiedy jest ono większe lub równe, niezmodyfikowanemu LD Hamków. Jeśli jest mniejsze, używasz niezmodyfikowanego LD Hamków.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Post autor: Bandit »

Dzieki za odpowiedź, rozwinę jeszcze 1 i 2 pytanie bo mi własnie jeszcze coś przyszło do głowy.

1. W przypadku gdy zadeklarujemy żeby dany przeciwnik szarżował lub uciekał, ale okaże się że zasięg runy nie jest wystarczający możemy w tej samej turze zmienić cel ?
2. Czyli samotny bohater ma darmowy ruch i zwrot. A co w takim przypadku:

___ XXX
___ XXX -> przód bohatera na mouncie na początku tury (nie widzi oddziału na jego tyłach)

ooooo
ooooo
ooooo

Czy może się w swojej turze przy deklaracji szarż obrócić i zadeklarować szarżę ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Bandit pisze:Dzieki za odpowiedź, rozwinę jeszcze 1 i 2 pytanie bo mi własnie jeszcze coś przyszło do głowy.

1. W przypadku gdy zadeklarujemy żeby dany przeciwnik szarżował lub uciekał, ale okaże się że zasięg runy nie jest wystarczający możemy w tej samej turze zmienić cel ?
2. Czyli samotny bohater ma darmowy ruch i zwrot. A co w takim przypadku:

___ XXX
___ XXX -> przód bohatera na mouncie na początku tury (nie widzi oddziału na jego tyłach)

ooooo
ooooo
ooooo

Czy może się w swojej turze przy deklaracji szarż obrócić i zadeklarować szarżę ?

pozdrawiam
1. No raczej nie, nie można się tak bawić runą. To tak samo jak z deklaracjami szarż - jedna decyzja i jest ostateczna.
2. Pamiętaj, że bohater na moutcie, nie zachowuje się jak skirmish i nie widzi 360 stopni. Ma tylko darmowy obrót i zwrot i inne zasady ruchu dotyczące potworów. Wciąż jednak do szarży musi widzieć swój cel.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

czy piąto edycyjni ironi mieli gromril armour, czy ciężką z wykutą r. of stone?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ciężka zbroja z runą kamienia + tarcza
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

i kosztowali 20 pkt ...

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

A teraz pytanie z trochę innej beczki - czy kowadło można przesuwać? Pytam o to na wypadek kowadła i wykopek - jak trafiam na np. wykopki TK, to mam wystawić maksymalnie bo obu stronach kowadła klocki piechoty? Jeśli ta kwestia była już poruszana to z góry przepraszam i proszę o link, gdzie ten problem jest omawiany.

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Cytat z polskiego AB:
Kowadło jest machiną wojenną, której nie możńa przesuwać ani w żaden sposób atakować (tak jak nie można przesunąć czy zaatakować wzgórza!).

Zablokowany