Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Matis99
Chuck Norris

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: Matis99 »

Jab pisze:Jak juz o magii mówimy to proponuje dołożyć condenserowi (ze skavenów) ze powoduje generowanie 1 PD.
Generuje PD tylko na na 5+. To może organizator przy przyjmowaniu rospy na turniej będzie rzucał na 5+, czy się liczy do limitu :lol2: ?

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Matis99 pisze:
Jab pisze:Jak juz o magii mówimy to proponuje dołożyć condenserowi (ze skavenów) ze powoduje generowanie 1 PD.
Generuje PD tylko na na 5+. To może organizator przy przyjmowaniu rospy na turniej będzie rzucał na 5+, czy się liczy do limitu :lol2: ?<kiepski żart>
Super xD patrz na banner of sorc z HE tam też generujesz dodatkową kość na 5+ a sam kosztuje 2 PD. Jedyna różnica polega na tym że ta kość jest do puli ogólnej a condenser daje to konkretnemu engi no ale w dodatku bostuje mu błyskawice :roll:
Więc jeden PD to nie taka straszliwa cena.
Paskudny uśmiech power gamera

Matis99
Chuck Norris

Jab pisze:
Super xD patrz na banner of sorc z HE tam też generujesz dodatkową kość na 5+ a sam kosztuje 2 PD. Jedyna różnica polega na tym że ta kość jest do puli ogólnej a condenser daje to konkretnemu engi no ale w dodatku bostuje mu błyskawice :roll:<jak ty mi coś wpychasz, to ja też :P>
Analogia do szmaty nie ma zastosowania. Banner of sorcery wcale nie generuje dodatkowej kości na 5+. Generuje średnio 2 kości, bo może wygenerować 1 (na 1-2), 2 (na 3-4) lub 3 (na 5-6). Zatem sensowne jest, aby kosztował 2 punkty. Condenser generuje średnio 1/3 kości, bo na 1-2 generuje 0, na 3-4 generuje 0 i na 5-6 generuje 1. Czy zatem ma sens, aby kosztował 1 punkt? Jak dla mnie nie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Za condensera na pewno nie będzie dodatkowych kości.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Ktoś tu chyba ma jakąś małą traumę i stara się jak może ciąć skaveny....

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Item nie jest za mocny....mimo, iż to raczej jeden z lepszych itemów szczurków.....ale nie jest przepakowany, zdecydowanie.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Traumy raczej nie, choć przyznam że nowe szczury mocno biją :wink:
To jest dyskusja Necromanter, nie nabijaj Sobie postów nic nie wnoszącymi komentarzami :|
I owszem analogia do szmaty jest jak najbardziej wskazana, dlaczego?
Patrz na punkty. No więc szmata kosztuje 50 ptk, którą to najczęściej wsadzasz do klocka piechoty (jakiejkolwiek ze speciali :wink: )
Sztandarowy do tego kosztuje 12 ptk (albo 20 jeśli wsadzasz go DP) więc to kosztuje 62 ptk.
I mylisz się matis :roll: na rzucie 1-2 jesteś w plecy jedną kostkę, na 3-4 wychodzisz na zero a na 5-6 jesteś do przodu, więc idąc tym tokiem rozumowania condenser jest:
- ponad 3 razy tańszy
- bezpieczniejszy niż szmata bo na rzucie 1-2 nic nie tracisz
- nie musisz tworzyć oddziału, który najczęściej chowasz w lesie w obawie przed stratą cennej szmaty
- dodatkowo condenser boostuje zaklęcie na którym engi bazuje
Tak więc wszystko przemawia za condenserem :D

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

To ,że szmata jest ścięta za bardzo, była już chyba dyskusja. Płacenie 2 PD, 50pkt. i oddział( bo kto normalny będzie szedł tym do walki?) to troszkę za dużo.

Ale Condenser tylko na 5+ generuje tego PD(jednego) i tylko dla posiadacza, kiedy to Szmatka daje do ogólnej puli. Poza tym, maksymalnie wygenerować może 3 Pd, a condenser 1 i to przy farcie. Czyli Condenser nie jest taki super, raczej płacisz za Boost jednego czaru, a nie za PD.

Szmata>Condenser, chyba to oczywiste:)

Matis99
Chuck Norris

Jab pisze: I mylisz się matis :roll: na rzucie 1-2 jesteś w plecy jedną kostkę, na 3-4 wychodzisz na zero a na 5-6 jesteś do przodu
:roll: , innymi słowy, za przedmiot który generuje statystycznie 2 PD płacisz wirtualne 2 PD rozpiskowe. I jest dobrze. Ty natomiast proponujesz, żeby za przedmiot, który w 66 % nie generuje żadnych kości, płacić 1 PD! I to już nie jest dobrze, bo w 2/3 szans ta inwestycja się nie zwróci.

Natomiast co do oddziałów piechoty, sztandarowych i zastosowań taktycznych, nie wiem, co to ma do rzeczy, tzn. do liczenia jako takich PD. Równie dobrze mógłbyś chcieć, aby hydra kosztowała 2 PD, bo lata po lasach, ma regenkę, hate'a, zieje i kosztuje tylko 175 punktów...

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Matis99 pisze:
Jab pisze: I mylisz się matis :roll: na rzucie 1-2 jesteś w plecy jedną kostkę, na 3-4 wychodzisz na zero a na 5-6 jesteś do przodu
:roll: , innymi słowy, za przedmiot który generuje statystycznie 2 PD płacisz wirtualne 2 PD rozpiskowe. I jest dobrze. Ty natomiast proponujesz, żeby za przedmiot, który w 66 % nie generuje żadnych kości, płacić 1 PD! I to już nie jest dobrze, bo w 2/3 szans ta inwestycja się nie zwróci.

Natomiast co do oddziałów piechoty, sztandarowych i zastosowań taktycznych, nie wiem, co to ma do rzeczy, tzn. do liczenia jako takich PD. Równie dobrze mógłbyś chcieć, aby hydra kosztowała 2 PD, bo lata po lasach, ma regenkę, hate'a, zieje i kosztuje tylko 175 punktów...
:shock: :shock: :shock:
Mówimy o koszcie jaki musisz ponieść żeby takowy przedmiot posiadać, więc nie bardzo rozumiem o czym Ty mówisz :shock:
A inwestycja zwraca się ZAWSZE kiedy rzucasz błysk ponieważ ten przedmiot Ci boostuje ten czar a w dodatku masz szanse wygenerować kostkę, a to wszystko za bajeczne 20 ptk.
A w dodatku szmata ma 33% na to że w ogóle będziesz stratny 33% ze się zwróci i 33% ze się opłaci, więc przemyśl co jest bezpieczniejsze + tańsze :idea: :idea: :idea:
Swoją drogą ta rozmowa jest jałowa skoro LS mówi, że i tak kosztować PD nie będzie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jab pisze: Swoją drogą ta rozmowa jest jałowa skoro LS mówi, że i tak kosztować PD nie będzie.
no jest :D ale to, ze ten przedmiot nie bedzie zajmowal kostki przeciez nie od dzis wiadomo...

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jab: pograsz trochę jeszcze w warhammera, to będziemy dyskutować o odginaniu szarż skirmiszerów ;-) Narazie poćwicz :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Orłami nie podginasz szarży kiedy sztormówka jest włączona, a ellyrianami też nie pobrykasz jeżeli masz nie wiele miejsca (bo np gracie na małych ptk.) Więc możesz spuścić z protekcjonalnego tonu... Ale tyle off topu.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Censerzy są świetni. Ale to czy dojdą to już kwestia pojedynku taktycznego między graczem skavenów, a przeciwnikiem. Można sobie z nimi spoko dać radę.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

gillead
Pseudoklimaciarz

Post autor: gillead »

Jab:

Chłopie proszę, opanuj się :lol2: Ty tak zawsze? Coś dobrego znajdzie się w armii, przeciwko której możliwe, że będziesz grał to odrazu jest przepakowanie armii? BP jest po to by wyrównywać szanse, a nie dostosowywać je pod Ciebie :) Po kolei:

Condenser: straszne nieprawdaż? daje AŻ(!!!!) 2 dodatkowe uderzenia... rozwale Ci nimi pół armii, oczywiście używając dodatkowej kostki, którą srednio dostanę 2 razy w grze (licząc 6 tur na bitwe) za 20 pkt, a twój sztandar dostarczy srednio... czekaj ile? ach no tak : 12 (słownie dwanaście) I to tylko za 30 pkt więcej? No to ja wnioskuję żeby sztandar kosztował 300 pkt :D Tak dla zabawy^^

Censer: jak wystawiam sztormówkę (która i tak mi się skończy za turę lub dwie, a że brak "one use only" jest jedynie błędem drukarskim wszyscy wiemy, to jakim cudem nie uda Ci się odgiąć szarży orłem? jeśli nie masz miejsca żeby użyć ellyrianów to radzę zacząć ustawiać ich jakoś rozsądniej ( chyba że pole macie 10 x 10 cali no to wtedy rzeczywiście braknie miejsca^^), że wygrywają z chaosnikami? Dobrze wiemy, że są jednostki, którymi się w inne nie szarżuje z powodu różnych bonusów, czy też ilości oddziałów (pomyśl czy Ci bearerzy poradzili by sobie z tą łatwością z dużym klockiem choćby nocnych goblinów?) i tak jak nie szarżujesz łucznikami w knightów z zamiarem złamania ich czy też zniszczenia, tak nie szarżujesz mało licznymi jednostkami w bearerów... Ech, że też tak trudno zacząć myśleć zamiast wszystko zwalać na armię^^

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stefczyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stefczyk »

2 sprawy co do Kondensatorka, tak jasne niech kosztuje 1 PD =D> Jab kondensator nijak ma się do sztandaru HE, grając z tym sztandarem zawsze masz gwarancje, że w jakoś sposób dostaniesz boosta do swojej puli statystycznie jest to 2 czyli tyle ile płacisz, możesz dostać tylko 1 ale tak samo 3 więc zawsze masz jakieś kostki ekstra do rozdysponowania pomiędzy magów. Jeżeli biorę kondensatorek to zakładam, że być może kiedyś uda mi się złapać jakiegoś boosta do maga, ale gwarancji nie mam. Po za tym to, że dostaje + 2 do hitów jest fajne, ale jak kulnę "1" to mi nawet to +2 nic nie da...
A co do PC to tak są mega gięci za 16p. Ale mają też wady pomijam przytoczone wcześniej zauważ też, iż nie posiadają oni nic co może ochronić ich przed jakimikolwiek ranami, więc ostrzał goli ich aż miło, a T4 to wcale nie tak dużo przy dużej magi i strzelaniu, no i jeszcze kwestia tego, że z gazu zgarniają też sami.
- Hej móżdżku, co będziemy robić dziś wieczorem?
-To co zwykle Pinky, to co zwykle. Spróbujemy opanować świat.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...
A mój Bóg w dłoniach ma błyskawice,
miotając gromy, odbiera życie...

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

BUahahahah żenada. Pamiętacie jak mówiłem o zmianach do każdej armii jakiś rok temu? Wtedy - BOGINS trollujesz!!!!!!! ...Chcesz bana??? A teraz sami dajecie i w daodatku mamy precedens.
Polecam temat o bretonni http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 3&start=40
bestie http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=145&t=13433
chd - pod wpływem bp http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 08&start=0
Z tego co widze, to i teraz WoCh coś chce, łoody, dwarfy, ogry... jutro jak jeszcze poczytam kto tam co nie chce dla swojej armii to sam założę, PONOWNIE tematy dla paru armii nie mających 7ed spapranego booka!
Tak więc śmieszność sama się rodzi... jeszcze tak dopuśćcie z 2-3 armijki i będzie fajowo-kolorowo POLHAMMER rulez...

Awatar użytkownika
Mobi
Mudżahedin

Post autor: Mobi »

by panowala "wzgledna" rownosc chyba musimy wrocic do 6ed... no dajmy ew DE tego hate'a... i jakos pojdzie...
Czasami mysle ze Ewa w raju opieprzyla nie tylko jablko ale i weza.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Bogins jesteś zły że twoje CHD z dupy nie zyskały akceptacji i wyżywasz się na bardziej zdolnych ? : ]

lamka
Obrazek
T

MeanGreen
Wałkarz

Post autor: MeanGreen »

Ja nie rozumiem jednej rzeczy, skoro cała liga whfb jest rozgrywana właściwie głównie po to aby wyłonić reprezentację na euro zawody a większość turniejów rozgrywana jest na BP to później mamy repe ograną w polhammerze, która jedzie właściwie w tym momencie na zawody w innej grzej na zasadach euro. Czy nie byłoby lepiej po prostu darować sobie ten cały BP i po prostu grać na zasady euro, one również pełnią bezsprzecznie rolę wprowadzenia pewnej równowagi miedzy armiami.

Nie chcę być źle zrozumiany - nie jestem przeciwny ingerencji w oryginalne zasady ani nie chcę dyskusji na temat wyższości polhammera nad euro czy vice versa ale w chwili obecnej te dwa systemy różnią się już bardzo znacząco od siebie.

Dla przykładu armia O&G w obecnym BP z dodatkowymi przedmiotami gra się zupełnie inaczej niż tą samą armią na zasadach euro. Te przedmioty zmieniają bardzo dużo. Myślę, że z innymi armiami jest podobnie choć może nie do tego stopnia.

ODPOWIEDZ