Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
Re: Rozpiski WE
Rozpiska alternatywna:
1350 Pts - Wood Elves Army
Alter Noble @ 138 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]
Spellsinger @ 140 Pts
General; Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
5 Wild Riders @ 130 Pts
6 Wardancers @ 108 Pts
5 Wardancers @ 90 Pts
8 Waywatchers @ 192 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 72
Total Army Cost: 1350
1350 Pts - Wood Elves Army
Alter Noble @ 138 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]
Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
5 Wild Riders @ 130 Pts
6 Wardancers @ 108 Pts
5 Wardancers @ 90 Pts
8 Waywatchers @ 192 Pts
Models in Army: 72
Grałem na te punkty milion razy i najlepiej działa drzewo ( tak, tak jak chcesz sobie pojechac fluffowo to WW bierz w ciemna, jeżeli chchesz coś ugrac - drzewo) - kontra na hydre, stegadona, mało jest rzeczy które moga mu zagrozić na te punkciki. Altera zamień na BSB, alter i tak spadnie czy to z silnika, jakiegos śmiesznego pocisku, czy z gejowego ostrzału DE, których bedzie masa...ksch pisze:
Po testach z poprzednią rozpiską, doszedłem do wniosku, że brakuje mi uderzenia. Grałem z lizakami, więc waywatcherzy średnio się sprawdzali (przez terki ofc). Równocześnie nie miałem odpowiedzi na stegadony. Uznałem więc, że warto wrócić do starej opcji z Alterem, który może kombinować szarże z wildami. Stąd też pomysł do łamania warbannerem, ale nie wiem czy się uchowa. Alternatywna rozpa nie ma sztandaru na wildach, za to jest ośmiu waywatcherów. Ta wygląda na nieposiadającą szczególnych luk - jest ostrzał, jest coś do walki. Możnaby też zrobić latający cyrk na 2GR+2WR plus mocny ostrzał. Ciekaw jestem Waszych opinii, bo ostro łamię sobie nad tym głowę
Ja ta rozpiske widze tak:
bsb z hoda
spellsinger 2xds
8driad
2dyszki łuków
2x6wildów
7/8 WD
drzewko
punkty sie +/- powinny zgadzać : ) - wczoraj tym grałem ale nie pamietam dokładnie co miałem ; D
Wardancerów potrzebujesz, aby ubić coś czasem z KB, 2 dyszki łuków+hoda wystarcza, aby pozbyc sie fastów bolców czy wklepac troche LT. Wildzi powinni szachowac flanki, badz czekac na swoja szanse w lesie badz schowani bezpiecznie za driadami. VC ta rozpiska powinienes zjechać, DE tez (wczoraj 17:3 im taka rozpiska zasadziłem), z lizakami tez nie powinno być jakoś imba ciężko, jedynie z DL bedzie ostro pod górke ale z nimi zawsze ejst pod górke. Z HE to zalezy jak leży

-------------
Edit:
Dorzucam do tego 20:0 ne DE totalna gejowizna maguska z tome of furion i ds z magia ognia ( 2,4,5 - czaryy zgroza!, ja wylosowałem 3ke z AL ale weszła tylko raz ; ) )+ bsb z pendantem 2x10 shadów 2 bolce 2 x harpie 2x 10 kuszoli 5dr z kuszami, fakt ze bolce jakos omijały mojego treemana badz zdawałem warda skonczył gre na 4W wiec nawet połówki za niego nie było. Ogólnie wyczysciłem stół w 5tej turze, mimo iz nie zaczynałem straciłem połówke driad, połówke bsbka, który sam sie zranił... , połówke jednych wildów, 2 połówki łuczników w - jednym oddziale zostało 2, w drugim 3. Jeśli umiejętnie wykorzystuje się tereny i screen z driad mozna spokojnie remisować. Fakt ze mój przeciwnik miał troche pecha doprowadził do tego ze go zmasakrowałem ; )
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, o 14:15 przez Gremlin, łącznie zmieniany 2 razy.
Po zastanowiniu brakuje troche screena z driad, badz poprostu jeszcze jednego wystawienia, stąd kolejna 8mka driad by weszła, kosztem niestety wildów 2x 5 i 3ech WD (goła 5), będzie musiała wystarczyć. Chociaz nie ejstem zwolennikiem gołych 5tek
, na pocieszenie sa punkty na muzyków dla kuszników, ew muzyka dla WD i muzyka dla jednego oddziału łuczników = 1349/1350.
Jak bym jechał Kris, to brałbym coś takiego
. Ta druga wersja chyba bardziej by Ci leżała, więcej oddziałów, tańszych etc
. Imo to najsilniejsze WE na te punkty ( tak taki standard w zasadzie), ale możesz grac inaczej 

Jak bym jechał Kris, to brałbym coś takiego

Ja co prawda nie jadę, ale brałem udział w testach na turniej.
Grałem czymś takim:
Caddy generał
BSB z Hailem i Banem
10 łuków
3*8 driad
4 treekiny
7 tancerzy
drzewo
Gra się fajnie i moim zdaniem ma to potencjał głównie dzięki driadom i niedocenianym treekinom, które MOIM zdaniem są znacznie lepsze niż WR. No na pewno mają większą przeżywalność.
Grałem czymś takim:
Caddy generał
BSB z Hailem i Banem
10 łuków
3*8 driad
4 treekiny
7 tancerzy
drzewo
Gra się fajnie i moim zdaniem ma to potencjał głównie dzięki driadom i niedocenianym treekinom, które MOIM zdaniem są znacznie lepsze niż WR. No na pewno mają większą przeżywalność.
Imo 12 ataków z ws4 moze i z s5 nie zawsze daje rade... jezeli mieli by stubborna brałbym ich w ciemno - a tak, grałem na nich 3 razy nigdy mi sie nie spłacili. Tym bardzie M5 nie jest dla mnie, bo to przeciez taki kloc jak drzewo, tylko szerszy...
Wole 2x wildów, dlatego ze bardziej pasuja do mojego stylu gry : ) .
Pozdrawiam
Gremlinno

Pozdrawiam
Gremlinno

10 wildów = 10 ran na T3. 4 treekiny = 12 ran na T5. Jak dla mnie na tak małe punkty przeżywalność jest jednym z bardziej istotnych kryteriów przy selekcji jednostek. Jakby Treekiny miały stubron to pewnie bym 3 razy po 4 wystawiał...... Ale bsb w okolicy dużo im dodaje, także nie jest źle. Co do ruchu - 5 cali nie jest problemem, kiedy cała armia też tyle się rusza...Gremlin pisze:Imo 12 ataków z ws4 moze i z s5 nie zawsze daje rade... jezeli mieli by stubborna brałbym ich w ciemno - a tak, grałem na nich 3 razy nigdy mi sie nie spłacili. Tym bardzie M5 nie jest dla mnie, bo to przeciez taki kloc jak drzewo, tylko szerszy...Wole 2x wildów, dlatego ze bardziej pasuja do mojego stylu gry : ) .
Pozdrawiam
Gremlinno
Gremlin - dzięki za rady. Napiszę tak: nie mam chyba nerwów do grania na drzewie, ale to zapewne efekt ciągłego grania na duże pkt, na małe rzeczywiście może być rzeźnicze.
Adeon - jasne, że większa przeżywalność Treekinów na papierze, pamiętaj jednak, iż w praktyce liczy się jeszcze mobilność, a tutaj WR mają ogromną przewagę - łatwiej im się przed ostrzałem schować, łatwiej szybko wejść w CC.
Adeon - jasne, że większa przeżywalność Treekinów na papierze, pamiętaj jednak, iż w praktyce liczy się jeszcze mobilność, a tutaj WR mają ogromną przewagę - łatwiej im się przed ostrzałem schować, łatwiej szybko wejść w CC.
Ja pojade na drzewie 
Jeśli zwolni sie dla mnie miejsce...

Jeśli zwolni sie dla mnie miejsce...
Patrząc na to, co dzieje się z graczami z Krk to raczej możesz być spokojny o miejsce 

Czyli WE bez ostrzału - masz uderzenie, ale moim zdaniem brak strzelania to poważne przeoczenie 

@ Pitul:
Noble @ 130 Pts
Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]
Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
5 Wild Riders @ 148 Pts
Standard;
5 Wild Riders @ 173 Pts
Standard; War Banner [25]
8 Dryads @ 96 Pts
Treeman @ 285 Pts
Models in Army: 51
Noble @ 130 Pts
Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]
Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
10 Glade Guard @ 126 Pts
Musician
5 Wild Riders @ 148 Pts
Standard;
5 Wild Riders @ 173 Pts
Standard; War Banner [25]
8 Dryads @ 96 Pts
Treeman @ 285 Pts
Models in Army: 51
Pitul pisze:na 1350 pkt. trudno zrobić rozpiske WE która ma dobre strzelanie i słe przebicia
Na te punkty własnei najłatwiej zrobic rozpiske która mozesz cos więcej ugrać, bo ta armia wąłsnei na takie punkty jest mocna

Strasznie fajna rozpiska. Kiedyś ją potestujęksch pisze:@ Pitul:
...

Najlepsze jest to, że mnie też się, tak jakoś nagle spodobała
Dzięki Pitul