Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
nie są fizycznie w btb więc nie tak samo nie mogą atakować po furnancie
mam pytanie o Srom banner czy katapy z runami itd muszą kulać na 4+ żeby strzelać ??
mam pytanie o Srom banner czy katapy z runami itd muszą kulać na 4+ żeby strzelać ??
Wg starego errato-uściślenia by GW (do poprzednich szczurów) krasnoludzkie maszyny z runami musiały rzucać na 4+
Działa też na zionięcie smoka (podmuchy zatykają oddech ), korzonki drzewca (czymś w końcu musi się trzymać ziemi w czasie burzy), a i krzyk banshee chyba też.
Opis sztandaru niespecjalnie się zmienił, więc zapisy tego FAQu można nadal uważać za w jakiś sposób wiążące. Zreszta, gdzieś na tym forum już była ta kwestia i poszła taka odpowiedź.
Działa też na zionięcie smoka (podmuchy zatykają oddech ), korzonki drzewca (czymś w końcu musi się trzymać ziemi w czasie burzy), a i krzyk banshee chyba też.
Opis sztandaru niespecjalnie się zmienił, więc zapisy tego FAQu można nadal uważać za w jakiś sposób wiążące. Zreszta, gdzieś na tym forum już była ta kwestia i poszła taka odpowiedź.
KrzysiekW pisze:Wg starego errato-uściślenia by GW (do poprzednich szczurów) krasnoludzkie maszyny z runami musiały rzucać na 4+
Breath weapon, krzyk banshee, korzonki są specjalnymi atakami zasięgowymi. Nie jest to ani missile weapon ani warmachine i storm banner na nie nie działa. (chyba, ale oswieccie mnie...dlaczego storm banner mialby na to dzialac ;p)
Co do pytania Manfreda: Zapisek przy storm bannerze jest taki sam jak w poprzedniej edycji i pewnie zostanie zfaqowany tak samo. As Shino sad: tak działa na katapy z runami, magiczne strzelanie.
3, 2, 1 oświecam Cię:Morrok pisze:Breath weapon, krzyk banshee, korzonki są specjalnymi atakami zasięgowymi. Nie jest to ani missile weapon ani warmachine i storm banner na nie nie działa. (chyba, ale oswieccie mnie...dlaczego storm banner mialby na to dzialac ;p)
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=1569
Link do tej dyskusji jest nawet w pierwszym poście tego tematu (z racji zmian technicznych trza tylko trochę poprzeklejać i włala). Opis sztandaru zmienił się tylko w jednym miejscu - wygasa na 4+. Nie zmieniło się nic innego, więc nie ma podstaw żeby nagle interpretacja się zmieniła.
Nie musicie dziękować.
Edit: chyba, ze jakieś inne zasady w międzyczasie się zmieniły, np. interpretacja korzonków. Doczytam i ew. sprostuję. Nadal natomiast nie jestem pewien co do blokowania krzyku banshee, to fakt.
Ano doczytałem, i FAQ WE potwierdza, ze to shooting attack.
Głosowanie nad uściśleniem w tej sprawie(i innymi szczurzymi problemami)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Chodzi o Rat Ogre Bonebreaker czy Boneripper'a (szczuroogra Thanquola)? - ten ostatni ma podstawkę 40x40.
Nie wiem jaką ma podstawkę Rat Ogre Bonebreaker - jest monstrous mountem czyli raczej to będzie monsterowe 50x50.
Vermin Lord ma na pewno podstawkę 50x50. Jest traktowany jako monsterous character/monster (choćby wspomniane przy opisie Skitterleapu) i w książce, tam gdzie są pokazane modele na podstawkach widać, że jest na 50x50 (można porównać z Boneripperem Thanquola).
Nie wiem jaką ma podstawkę Rat Ogre Bonebreaker - jest monstrous mountem czyli raczej to będzie monsterowe 50x50.
Vermin Lord ma na pewno podstawkę 50x50. Jest traktowany jako monsterous character/monster (choćby wspomniane przy opisie Skitterleapu) i w książce, tam gdzie są pokazane modele na podstawkach widać, że jest na 50x50 (można porównać z Boneripperem Thanquola).
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Bonebreaker to na pewno nie jest piechota... Choćby z zasady "Trained Mount" to wynika:Morrok pisze:Bonebreaker/rat ogre/ boneripper piechotą- 40x40
i tam dalej z wyjątkami do jakich oddziałów może się dołączyć. Zresztą Bonebreaker ma trochę inne statystyki o zwykłego szuroogra.A Rat Ogre Bonebreaker uses all the rules for Monstrous Mount from the Warhammer rulebook (...)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Na forum wood elfów narzekają ze abominacja leci sobie przez las jak chce, więc chciałem dowiedzieć się czy czegoś nie wiem czy gracze we są wałowani.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.