Walizki dla figurek.
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Walizki dla figurek.
ja mam 3 formaty waliz gw i jestem zadowolony.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
ja mam takie pytanko co do waliz metalowych.jaka jest szansa ze magnes odklei mi sie od podstawki od modelu, nie od walizy ino od modelu zaznaczam, i ze ten oto model poobija mi podczas transportu reszte figurek?czy wogole istnieje taka sznasa, moze komus sie to juz przytrafilo?
"Popatrz, leci ptaszek
Może on w swej wolności,
poznał istotę miłości
Popatrz dalej, obsrał daszek
Widać gdy go coś dręczy,
to się chłopak z tym nie męczy"
Może on w swej wolności,
poznał istotę miłości
Widać gdy go coś dręczy,
Bean, jeżeli przykleisz tylko klejem cyjano akrylowym do podstawki to jest takie prawdopodobieństwo. swego czasu Rafix zaproponował wklejanie magnesów w gniazda z gsu - tak przymocowany magnes mi się jeszcze nie odkleił
.
Natomiast, jeżeli oczywiście nie będziesz walizą kręcił młynków, nie ma zbytnio szansy by ci pooobijało całą armię
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Natomiast, jeżeli oczywiście nie będziesz walizą kręcił młynków, nie ma zbytnio szansy by ci pooobijało całą armię
a jest jakas alternatywa dla tego wklejania w gniazda z gsu? przenosil bede raczej tylko piechote i kawalerie zwykla a nie steam tanki na magnesach takze mysle ze nie trzeba jakiego super mocnego kleju ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
"Popatrz, leci ptaszek
Może on w swej wolności,
poznał istotę miłości
Widać gdy go coś dręczy,
Może on w swej wolności,
poznał istotę miłości
Widać gdy go coś dręczy,
ja testuje teraz takie rozwiazanie, wklejam magnes i zalewam podstawkę wikolem od środka tak, żeby magnes był cały pokryty. Na razie jakoś dziala ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Zależy oczywiście od modelu - jak mały plastikowy, bez problemu. Jak smok, być może będziesz musiał armię naprawić.Bean_ pisze:ja mam takie pytanko co do waliz metalowych.jaka jest szansa ze magnes odklei mi sie od podstawki od modelu, nie od walizy ino od modelu zaznaczam, i ze ten oto model poobija mi podczas transportu reszte figurek?czy wogole istnieje taka sznasa, moze komus sie to juz przytrafilo?
Wszystko zależy od kleju i odległości. Ja używam zwykłego kleju do metalu i działa, bardzo rzadko coś się odklei, zazwyczaj dlatego że źle przykleiłem. Co do odległości - klej to jedno, odległość magnesu od płytki metalowej to drugie. Jeżeli obawiasz się o magnesy, przyklej jakąś plastikową płyteczkę między magnes a podstawkę, tak żeby magnes był na równi z podstawką, żeby nie rwało go w dół za bardzo
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Czesc ,
Jak sobie radzicie z transportem większych modeli jak np. smok helfow.
Jak sobie radzicie z transportem większych modeli jak np. smok helfow.
A good beginning makes a good ending
Rebeliant - u mnie wszystkie modele do 11 cm wysokości mieszczą się normalnie ( mają przyklejoną blachę do podstawki więc mocowanie mają pancerne), w przypadku wyższych planuję coś takiego
Przyczepiamy magnesami gąbkę do podłoża a figurkę przyczepiamy do ścianki
( należny jednak pamiętać ze w tym momencie maksymalna szerokość figurki nie może przekroczyć 11 cm)
Mozna tez pomyśleć o osobnych pudelkach na tego tpu bestie albo skleić je w sposób składany![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Przyczepiamy magnesami gąbkę do podłoża a figurkę przyczepiamy do ścianki
Mozna tez pomyśleć o osobnych pudelkach na tego tpu bestie albo skleić je w sposób składany
A czym sklejałeś gąbkę wyciętą, z cieńszą podstawą (albo z separatorem jak kto woli)Foalooke pisze:Ja kupiłem skrzynię na narzędzia, gąbkę akustyczną i wyciąłem sobie sam - mam pudło na 288 modeli piechoty za niecałe 120 złotych
Dodatkowo możesz sobie przyciąć gąbki w rozmiarze jaki ci idealnie pasuje
edit
2 fotki - na pierwszym stara walizka - 144 modele koszt ok50 złotych
na drugim nowe bydle - wspomniane 288 modeli + przegródka na kostki, miarki itp - ok 120 złotych
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... cc5902a7a5
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 26a29.html
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
jak juz wczesniej pisalem, polecam klej polimerowy - klei mocno, nie wsiaka w gabke, nie topi gabki.Dziekan pisze:A czym sklejałeś gąbkę wyciętą, z cieńszą podstawą (albo z separatorem jak kto woli)
"I fart in your general direction" ![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
wikol albo kropekla - oba równie dobrze trzymają ale;
-wikol długo schnie i trzeba obciążyć gąbkę książkami na jakieś 3h
- cyjano akrylu schodzą spore ilości bo wsiąka w gąbkę
Dzięki SzamanSzaman pisze:jak juz wczesniej pisalem, polecam klej polimerowy - klei mocno, nie wsiaka w gabke, nie topi gabki.Dziekan pisze:A czym sklejałeś gąbkę wyciętą, z cieńszą podstawą (albo z separatorem jak kto woli)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Dzięki Foalookewikol albo kropekla - oba równie dobrze trzymają ale;
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Hmmm a ja chce walizke do której mi się zmieszczą wszystkie figurki moich skavenów:P Dzwonek, furmanka, abomka, 2doomwheele 200slaveów itd... dużo tego. Szczerze mówiąc myślałem o monster figure case GW i tam wszystko poupakowywać razem z trayami tylko poodzielać między sobą gąbkami. hmmmmm jakieś porady?
Ma ktoś może namiary na walizkę o mniej więcej takich wymiarach:
250x390x200 mm (wewnętrzne)
Szukałem w internecie, to albo mi wyskakiwały skrzynki, albo tak wielkie walizki kobyły, że głowa mała.
Wymiary nie muszą się idealnie zgadzać (może być trochę większa)
250x390x200 mm (wewnętrzne)
Szukałem w internecie, to albo mi wyskakiwały skrzynki, albo tak wielkie walizki kobyły, że głowa mała.
Wymiary nie muszą się idealnie zgadzać (może być trochę większa)
http://www.sklep.outhorn.pl/plecak_gors ... ,3821.htmlLuciu pisze:Hmmm a ja chce walizke do której mi się zmieszczą wszystkie figurki moich skavenów:P Dzwonek, furmanka, abomka, 2doomwheele 200slaveów itd... dużo tego. Szczerze mówiąc myślałem o monster figure case GW i tam wszystko poupakowywać razem z trayami tylko poodzielać między sobą gąbkami. hmmmmm jakieś porady?
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.