KOHORTEX 9-10.01.10 Bydgoszcz 1350pkt Master WFB

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Re: KOHORTEX 9-10.01.10 Bydgoszcz 1350pkt Master WFB

Post autor: Pająk »

Ziemko pisze:Ciekawe, ktore pierwsze DE byly... Bylem pewny, ze bedzie ich zasyp w top 10.

Do graczy co grali na Kohortexie.
Jak sie podobal test wiedzy i ocena malowania?
test był prosty;-) ocena malowania też całkiem spoko:-)

mały raporcik:

grałem klasycznymi ogrami (NIE IRON TRIBE): Bruiser, Butcher, 3 Bullsy, 3x2 Leadbelcherzy, 4 Ironguts oraz 3 Maneaterzy.

pierwsza bitwa: Lucas z Animosity i jego Dwarfy... miałem dobry stół, wybrałem stronę, powiedziałem mu że wygra 12-8, no max 13-7 i tyle wygrał:-P

druga bitwa: Darek Polit z DE... no tutaj wiedziałem, że muszę próbować ugrać jakieś punkty, ugrałem 4 może być...

trzecia bitwa: tutaj grałem z Zielonym i jego VC- kanapka na ghulach i grave guardach zrobiona przez irongutsów oraz maneaterów i 20:0 dla mnie

czwarta bitwa: Kołek i jego Imperium- Irongutsi z bohaterami przyjęli steam tanka na klatę i rozkręcili go w trzy tury walki(regenka oraz misdispel rządzą:-D ) 14:6

piąta bitwa: Szymon Rychert i jego DE- 13-7 dla mnie

szósta bitwa: Murmandamus(mam nadzieję, że ksywki nie przekręciłem) i jego DE... straszny stół- rzeka na przełaj, poszedłem troszkę na pałę, ogólnie opłaciło się- 11-9 dla mnie

ocena malowania etc.- 15/18
test wiedzy- 10/10

ogólnie 69 z bitew, 25 z hobby zadowolony jestem i czekam na oficjalne wyniki całości:-D

za rok na pewno znowu przyjadę i znowu Ogrami:-D jakoś w Bydgoszczy świetnie mi się nimi gra:-D

gratuluję zwycięzcom!

dziękuję organizatorom za kolejny świetny organizacyjnie turniej:-D

pozdrawiam

Pająk

ps.: za rok ja zgarniam hobbystę;-)

pss.: dziękuję moim przeciwnikom za grę;-)

psss.: dzięki KSCH i Gremlinowi oraz naszej ekipie trójmiejskiej za miły wieczór przy piwku i opowieściach

pssss.: zabrakło tego na turnieju: BWT! BWT! XIII! KOHORTA!
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, o 22:36 przez Pająk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Ziemko pisze: Do graczy co grali na Kohortexie.
Jak sie podobal test wiedzy i ocena malowania?
niestety, najgorszy imo element turnieju. w tescie pojawily sie pytania kompletnie z czapy, jak to o lizakowe miasto, obok fajnych i popsuly ogolne wrazenie :?
o ocenie malowania wolalbym nie pisac... najpierw dostalem 15/18, bo wymodelowane w jednym schemacie traye i podstawki to za malo, 80% skonwertowanych modeli to za malo, no i jak wiadomo kiepsko maluje wiec tu tez nalezalo mnie przyciac... meczylem Gajowego tak dlugo, az dopisal mi 2 punkty, kiedy powiedzialem ze moim zdaniem nalezy sie max to dostalem odpowiedz ze nie, bo to by namieszalo w kategorii hobbystycznej gdzie bylaby kolejna armia do wziecia pod uwage...
prosze zeby nikt nie bral tej wypowiedzi do siebie, bardzo lubie kohortowiczow (poza Blaszem - jego juz nie :? ), i fajnie sie u was bawilem, ale przemyslcie ta kwestie (zwlaszcza w kontekscie dyskusji na LL), bo juz kolejny raz ten element psuje mi odbior fajnego turnieju :)

a tak w ogole to wielkie dzieki dla: organzatorow, na czele z Gajowym ktory praktycznie sam ogarnial ten balagan, wyjatkowo duzej ekipy z Poznania, i moich przeciwnikow - Mike'a, Guzki, Ksch, Atamana i Zapała - fajnie sie grało :)
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Gratki dla Thuriona. :D

Dla podium też ;).

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Dzieki za fajna impreze, szkoda tylko, ze jakis bydgoski taksowkarz morda niemyta stwierdzil, ze dorwal jelenia i skasowal mnie dwa razy drozej niz innych. Myslalem, ze takie rzeczy to tylko w Wawie... ;)

Podro dla wszystkich!

Ps.: I dajcie komplene wyniki!

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

zembol pisze:Dzieki za fajna impreze, szkoda tylko, ze jakis bydgoski taksowkarz morda niemyta stwierdzil, ze dorwal jelenia i skasowal mnie dwa razy drozej niz innych. Myslalem, ze takie rzeczy to tylko w Wawie... ;)

Podro dla wszystkich!

Przed wyjazdem trzeba było się zapytać ile cię może policzyć :]

a może liczył dodatkowo za warunki ekstremalne ?
A poważnie takich to w całym kraju znajdziesz

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

zembol pisze:Dzieki za fajna impreze, szkoda tylko, ze jakis bydgoski taksowkarz morda niemyta stwierdzil, ze dorwal jelenia i skasowal mnie dwa razy drozej niz innych. Myslalem, ze takie rzeczy to tylko w Wawie... ;)

Podro dla wszystkich!

Gajowy mówił że wyniki wrzuci w przeciągu tygodnia

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Turniej udany, niestety pisząc te słowa wciąż tkwię w IC z Gremlinem, bo jak wiecie jest totalna obsuwa pociągowa, zlodowaciałe trakcje itd.
Co do organizacji - miejsce bardzo fajne, winda - kultowa, możliwość kulturalnego picia browarów podczas gry - bezcenne :mrgreen: Gajowy ogarniał z Gokishem temat zawodowo.
Bitwy - pierwsza z Maggim i lekcja przyspieszona grania z nowymi szczurami - 6-14, gdybym nie ściągnął wózka w dwie rundy łucznikami to byłoby tylko gorzej. Jedna krzywa akcja z kolejnością szarż, zasędziowana na moją niekorzyść, na szczęście wybaczyłem sędziemu wieczorem przy piwie :wink:
Druga z Zembolem (Lizaki) - tu wystrzelałem co było do wystrzelania, on zagrał defensywnie, bitewka przyjemna bardzo, jak zwykle z tym rywalem :mrgreen: 12-8
Trzy to gra z mega ryzykantem Gobosem (DE) - szacunek za podejście - bo szarż w pierwszej rundzie zbyt często nie oglądam :mrgreen: 15-5 i wydawało się, że turniej może skończyć się dla mnie dobrze...
Cztery - na koniec dnia bardzo wymagający przeciwnik - Furion HE. Znakomita gra z jego strony - szacunek. Zasłużone 6-14.
Piąta - Mortale i jako przeciwnik mój kompan z wieczornej imprezy, którego ksywki ciągle nie mogę zapamiętać :mrgreen: Bitwa super, dużo kminienia, czajenia, 8-12, przez dwie niezdane ld w ostatniej rundzie na 8kach, ale tak poza tym gites.
No i last and least - moja wtopa tego turnieju totalna - 1-19 z VC Śmiecha. Moja gra fatalna, zawiasy takie łapałem że historia (granie na kacu dla mnie jest słabawe :mrgreen: ). Rywal ugrał to co było do ugrania i tyle.

Łącznie 48 punktów, więc mocno tak sobie, ale granie na małe punkty zawsze jest przyjemne. Zgodzę się ze zdaniem, że armie bardziej są wyrównane, co pokazały wyniki, ale i prawdą też jest, że jeden-dwa rzuty mogą decydować o wszystkim.

Ocena malowania - cóż, muszę zgodzić się z Gobosem, że była strasznie ostra, nie wiem czego wymagać od armii więcej - dostałem 14/18 - konwersji mało - to fakt, ale armia w jednym klimacie (zima), łącznie z podstawkami i trayami. Cóż no ale trzeba było w sumie jakoś te armie porównywać, więc zapewne maksowe były po prostu lepsze.

Test, ech - pisałem już o tym po PGA - jedyny sens, moim zdaniem, ma pytanie o uściślenia, zasady, o rzeczy których wiedza jest przydatna. Co więcej im mocniej byłoby to akcentowane tym lepiej uczestnicy uczyliby się zasad - a więc i mniej wołania sędziów do grania :mrgreen: Pytania o fluff są silnie takie sobie, ja wiem że tu chodzi o hobbyste, ale pytanie o niezniszczone miasto Jaszczuroludzi (ja wpisałem Warszawę :mrgreen: )? Dalej - pytania o statystyki - po co uczyć się ich na pamięć? Znaczy to akurat było proste (wymień trzy oddziały z WS 2), ale chodzi o zasadę. Za to świetne było pytanie o wynik starcia z Varghulfem - takich powinno być więcej, chociaż je spieprzyłem :lol2:

Ale dość marudzenia - poza tym bardzo sprawnie, bez ciśnień - klasa przygotowane.
Wielkie gratulacje dla najlepszych, szczególnie że WE, Bretka i Krasnoludy w top 5 raczej rzadko goszczą. Pozdrowienia dla pomorskiej ekipy - imprezka z Wami była po prostu ZAJEBISTA :mrgreen: Thurion szacunek za sportową postawę - dała wymierne rezultaty =D> :mrgreen:
P.S.: Dzięki rywalom za bitwy, pozdrowienia też dla wszystkich, których udało się poznać, pogadać, wychylić kufelek! Do następnego.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

A jako , że się nudzę a spać się nie chce no to raporcik :)

Grałem lizakami ot tak xP

1 bitwa z Blaszem (a tak challange :] ) DE
Jako , że nie graliśmy razem nigdy to rzuciłem wyzwanie abyśmy mogli zagrać.
Blasz zaczynał 1 pocisk , skinki panik i jakoś pusto się na środku stało.
Potem już byłem powoli wybijany . Mój mężny generał prawie zaciukał sam hydrę ale padł (a gadzina miała 4 rany wbite).

0-20

2 Bitwa z Gołębiem (dobrze pamiętam :]) DoCH

Tak troszkę zadowolony byłem z tego paringu ponieważ z demonami źle póki co mi nie idzie. Zaczynałem więc terradony odpowiednie pozycje zajeły , skinki ruszyły do jeziorka i tam wyczekiwały . Bardzo dużo wystrzelałem potem w walce trochę farta i psy się odbijały :] . Potężna puszka dostała 1 wounda od skinków z S&S , zabił je ale na overrun rzucił całe 3 cale i stanął w 4 calach od Engine , puff i wyparował :] ogólnie zostały przeciwnikowi horrory oraz herald ich . Mi krówka , generał i jakieś skineczki
11-9

3 Bitwa z Kołkiem Empire

Smutna gra bo lizaki mają bardzo słabo z Imperialistami. Bitwa bez historii , nic nie mogłem zrobić. Ubiłem pół jednego oddziału kawalerii i koniec heh.
0-20

4 Bitwa z Justyną Lizaki

Granie o 20 mi się nie uśmiechało i chciałem 10-10 , no ale , że się przy piwie dobrze gra to zagraliśmy (Najlepsza z bitew moich podczas turnieju xP Pozdrawiam Justynę :wink: )
Ja zaczynałem i w tej bitwie udowadniałem , że statystyka to pikuś xP i komety z 3 kości rzucałem . 1 Kometa spadła w mojej 2 turze , Justyna oddaliła się terkami na 10 cali od znacznika no ale cóż 5 cali i terki zamiecione 1 sztuka dużo nie robi. A potem to podchody kto lepiej trafia na 6 :) Bardzo przyjemna gra i bez ciśnieniowa .
13-7

P.S NA KOŃCOWYCH STOŁACH TYLKO TAKIE POWINNY BYĆ !!!!!!!!!

5 Bitwa z Siimsonem Woch

W miarę ciekawa bitwa trochę podchodów trochę kombinowania , mi zostało mało Siimsonowi podobnie , jedyne co mnie zabolało to fakt iż stegadon na Monster Reaction rzucił 4 i dupa xD stanął na drugim końcu stołu .
9-11

6. Bitwa z Lubinem DE

Cyrk czyli jakie kości GW są słabe :]. Lubin w swojej turze zabił mi może 6 skinków z magii i strzelania potem ja potężną armią ruszyłem się minimalnie i pierdziu pocisk z heavena w kuszników :] 5 trupów podczas ucieczki przestraszyli maguskę (generała) i fiu xP 1 mag mniej . Potem ogólne podchody wyjazd na pałę moją kawalerią :] itp zabawy. 3 CO Lubina zatrzymały się na moich 7 skinkach xD dostały szarżę stegadona na tył i buba :). Men of the Match Skink który wytrzymał ostrzał i magię :] szarża na drugą maguskę wbija 1 wounda i wygrywa o 1, ustała i zabiła później ale to zawsze 90 pkt :].

10-10

P.S 2 Mam nadzieję , że w nowym sezonie spotkamy się przy lepszych warunkach atmosferycznych :) i już o tym myślimy aby 30cm śniegu nas nie złapało.

P.S 3 Jak dotrzecie do domu to zameldujcie na forum ,że dojechaliście bo masakra na drogach jak niektórzy od nas po mieście turbo problemy mieli jeździć.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Gobos zawsze sie znajdzie ktos niezadowolony. Jesli jedno pytanie w tescie psuje Ci caly test - to dziwne troche moim zdaniem. (pytalem, bo test w tym roku w przeciwienstwie do tych sprzed roku i dwoch ukladalem ja)

Pytanie o miasto lizardmenskie nie wydaje mi sie trudno - jestem w stanie bez problemu wymienic chociazby jedno miasto z kazdej armii "takowe posiadajace". No, ale ;) (jakby bylo pytanie podaj jedno miasto z Naggaroth to juz byloby ok?) No, ale to moje subiektywne zdanie, ale i tak dzieki za wypowiedzenie sie.

Odnosnie oceny malowania - pisalem Gajowemu, zeby troche lzej ocenial niz rok temu - jesli mialem 80% skonwertowane i nie dostalem 2 pktow za konwersje to zle. Ten system jest nowy i musi troche czasu uplynac zanim bedziemy dokladnie wiedzieli jakie pomalowanie , trej, podstawka dostaje ile. JEsli bedziemy organizowali Kohortex i jesli zostaniemy wybrani i jesli do tego czasu wroce w pelni zdrowia juz do Polski - sam sie zajme ocenianiem malowania, wiec bedzie mozna na mnie narzekac ;)
JEstem i tak wdzieczny Gajowemu, ze to wszystko ogarnal.

Chcialbym w tym miejscu bardzo podziekowac wszystkim, ktorzy przybyli do nas w tym i sie nie "wysypali" na 5 min przed turniejem. Co roku jest o 7-8 osob wiecej na Kohortexach, wiec jakis progres we frekwencji jest.

Ponadto bardzo dziekuje Gokishowi oraz Gajowemu. Ten pierwsze de facto sam zajal sie sprawami logistycznymi przedkohortexowymi (ja robilem wszyskto co mozna bylo zrobic z laptopa), a ten drugi ogarnal caly ten turniej. Bez Was by sie nie udalo.

Poza tym dziekuje Michalowi z BWT za sedziowanie (na pewno bylo na poziomie) oraz reszcie Kohorty za pomoc "techniczna" (szkoda, ze na koniec wyszla taka chryja z noszenieem tych blatow, mam nadzieje, ze jakos ten problem rozwiazemy w wlasnym gronie)

Piszcie prosze co Wam sie podobalo i co nie - zebysmy wiedzieli co poprawic ,jesli za rok bedziemy chcieli organizowac nadal Kohortex i jesli zostanie on nam przyznany.

pozdrawiam el prezeso de XIII Kohorta
Ziemko vel Banshee

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ksch pisze: ale pytanie o niezniszczone miasto Jaszczuroludzi (ja wpisałem Warszawę :mrgreen: )?
ale przeciez byla zniszczona ;)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Shino pisze:
ksch pisze: ale pytanie o niezniszczone miasto Jaszczuroludzi (ja wpisałem Warszawę :mrgreen: )?
ale przeciez byla zniszczona ;)
:)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Pytanie dokladnie bylo takie: Podaj chociaz jedno niezrujnowane, "żyjące" ( w podreczniku jest napisane living) miasto jaszczuroludzi.

Sa 4. Itza , Tlaxtlan , Hexaoatl i Xlanhuapec.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Ech, czyli zero punktów jednak - damn :D

edit
Ziemko - ale czy nie sądzisz, że takie pytania są wkurzające? Wyobraź sobie, że bierzesz test i dostajesz pytanie: wymień bitwę w lesie Athel Loren, w której zginęło najwięcej beastmenów :roll: Poza tym jest to losowe - trafi na własną armię - super, padnie na taką, z którą rzadko się gra - w plecy. Nie chce się tu kłócić, bo nie ma o co, ot pod rozwagę.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 00:06 przez ksch, łącznie zmieniany 1 raz.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

7h w aucie i jestesmy - duze popychaczki dzialaja nawet w taka pogode :P.

bardzo fajny turniej, pierwszy raz bylem na Kohortexie, ale na jednym sie raczej nie skonczy. moze troszke ciasno, ale miejscowka ma swoj klimat, a pan Kaziu to juz w ogole czlowiek instytucja :). zimne piwo, dobre jedzenie, ladna barmanka - same plusy. no i male punkty, co jak dla mnie bylo bardzo mila odmiana. z bitew tylko 50 punktow, ale jak na pierwszy master ta armia chyba jestem zadowolony.
przeciwnikom bardzo dziekuje za gry (zwlaszcza Buchajowi i Atamanowi - pozdro!), Piotrowi - za nocleg w piatek, a wieczornej kompanii pijacej za towarzystwo i rozmowy.
naprawde udany turniej i milo spedzony weekend - dzieki, XIII Kohorto.

EDIT: Ziemko, a takich mongołów jak Relosu nie czytaj i nie kojarz ze zdaniem FW #-o pare razy prosilismy, zeby pisal te swoje posty z rozmyslem, ale bez efektow. dobrze, ze Siweusz sie wypowiedzial jak nie mielismy dostepu do neta.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 00:33 przez CzarnY, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

chlopaki jestem po tym wszystkim tak mocno wydymany mozgowo w kosmos, ze dopiero sie obudzilem (co nie znacza ze jestem przytomny)ale nadal nie ogarniam co spierdolilem przy przeklejaniu ocen hobbbystycznych i naprawa tego bledu zajmie mi troche czasu, pelne i poprawne wyniki jutro/pojutrze pewnie wieczorem (cale szczescie mam kilka posrednich savow :P).

w pierwszej dziesiatce bylo tak:

lukasz luczynski 126 4878
piotr debkowski 113 4455
Pawel Paszek 113 3683
Piotr Otlewski 112 3486
Lukasz Ho Thanh 108 3030
sebastian wroblewski 106 2504
darek polit 105 2777
Tomasz Hądźlik 103 2577
maciej przygórzewski 101 3223
mike kawczynski 101 2116

do tej ekipy gdzies na 8-9 miejsce wbija sie jeszcze mati ktory sila rzeczy wyrzuca mike'a ale to wszystko jak mnie przestanie bolec glowa.

PS przy logistyce przedmasterowej prawie wszedzie bylem z Gokiszem (gdzie sie dalo)

pozdro.

Awatar użytkownika
Lucas
Chuck Norris

Post autor: Lucas »

Hej

Wielkie dzięki za turniej XIII Kohorto!! ;) grało się bardzo przyjemnie i swojsko, klimat restauracji sprawiał, że nawet złe warunki pogodowe nie były w stanie zepsuć nam święta WFB :D

Animosity przyjechało w 13 osób (w tym 12 grająca) i chyba każdy z naszej paczki jest bardzo zadowolony z tego wypadu. Co, więcej w ostatniej kolejce aż 3 graczy od nas było w top 10! Ostatecznie moje krasie postawiły twarde warunki w tym turnieju i zostały nagrodzone top5! 8) Może byłoby powiedzieć, że trochę pechowo, bo w ostatniej bitwie na 3+ zabijałem wampira (rzuciłem 2 :( ) i mogłem w ten sposób uzyskać 20:0, a dałoby mi to drugie miejsce. Mały niedosyt jest, ale koniec końców trzeba się cieszyć z tego, co się ma ;)

Wielkie gratulacje dla zwycięzców! Zwłaszcza Pasiaka, który znalazł receptę na abominację (no może nie morrokową abominację :mrgreen: ).

Duże słowa uznania dla wszystkich organizatorów i "kochanych" sędziów :D Sporo wysiłku na pewno opłaciło się, bo impreza była przednia =D>

Test wiedzy - wg mnie był świetnie ułożony. Fluff, zasady oraz parę haczyków. Z lizardmeńskim miastem był problem, bo ciężko zapamiętać poprawną pisownię tych miast.

Malowanie - restrykcyjne, ale to było przecież zapowiedziane przed turniejem.

Pozdrowienia dla moich przeciwników, chłopaków z Frontu Wschodniego (Karlee wymiatasz :D, a Farthan będzie czekał w Szczecinie na Ciebie :mrgreen:), Ksch i innych starych znajomych!

Do zobaczenia na kolejnych turniejach
Lucas

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Pozdrawiam również! Cały czas nie potrafię ogarnąć, jak mogłeś ugrać tyle krasnalami, ale =D>

Czarny, Karlee - szacunek za sklejenie z barem - Front Wschodni totalna okupacja źródełka :mrgreen:
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

coz to za magiczny przepis na zabijanie abominacji ? ^^

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Raczej niezabijanie :mrgreen: I jest prosty: rozwalasz owe monstrum, prosisz przeciwnika, aby sprawdził co się stało poprzez pojedynczy rzut kostką. Ów rzuca 6, a następnie jeszcze raz 6 - abominacja jest jak nowa :mrgreen:
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ksch pisze:Raczej niezabijanie :mrgreen: I jest prosty: rozwalasz owe monstrum, prosisz przeciwnika, aby sprawdził co się stało poprzez pojedynczy rzut kostką. Ów rzuca 6, a następnie jeszcze raz 6 - abominacja jest jak nowa :mrgreen:

Polecam ;)

ODPOWIEDZ