Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Andrzej
Pan Spamu

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Andrzej »

Wygląda masakrycznie, zwłaszcza kombo teclis+SD. Bierzesz shadow i robisz smokiem takie rzeczy, że głowa boli :D Kości dispela też masz sporo, a 2xBoS to jakaś rzeźnia(praktycn=znie x3, bo jest jeszcze teclis)

Czym będzie grał przeciwnik
Rabsp pisze:moi 14 Wl z bsb puszka ostatnio zostali przejechani przez 5 psów z heraldem na juggerze, w drugiej turze CC nie bylo co z elfów zbierac :P ale w sumie z BB... daje sporą przewage... wiec mogloby sie udac :D
Ukalez pisze: Ja może też pomyślę o takiej ilości :mrgreen: Na turnieju moja 14 z BB się nie sprawdziła niestety, ale to przez moje rzuty kiepskie na BB, w kluczowych momentach jedynki (chyba w 3 turach kombatu 1 rzuciłem), przez co nie mogłem połamać klocków a te sukcesywnie uszczuplały WL (swoją drogą po drodze też coś tam spada zawsze).
Dokładnie, 14 Wl to zdecydowanie zbyt mało. Do walki dochodzi zwykle 10-12(optymistyczny wariant), po czym mimo ASF zostają po prostu wyrżnięci(np. przez psy) Sam zaczynałem od 2x12, potem było 2x16, aż w końcu nadszedł turniej na 2000. Na takie punkty nijak nie zmieszczą się 2 odziały WL, więc nie mając innego wyjścia wziąłem 20(z dużymi wątpliwościami). Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, chłopaki robiły istne cuda :) Z taką ilością WL da się robić niesamowite numery. Mój ulubiony:

:evil: -wrogowie
8) - WL
:) -bolce
:twisted: - BSB z BB

....................... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: .............. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ................... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

............................................... 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :twisted:
............................................... 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :twisted:
....................................................... 8) 8) 8) 8) 8) 8)

..... :) :) ............ :) :) ................................................... :) :) ............... :) :)
.....:) :) ............ :) :) ................................................... :) :) ............... :) :)

Przeciwnik uchachany, że zaraz ominie WL i zje bolce. Wtedy my wymawiamy magiczne słowo: REFORM :twisted:

....................... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: .............. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ................... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

.............................. 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :twisted:
.......................................................................................................... :twisted:

..... :) :) ............ :) :) ................................................... :) :) ............... :) :)

Następnie pakujemy do niego z bolców i przeciwnik jest w czarnej dupie :D Albo zrobi szarże na WL i spłynie jak dziecko, albo będzie stał i dostawał z bolców :D Wygrałem tym już mnóstwo bitew, jest to zwłaszcza mordercze dla demonów i wszystkich armii naporowych o znikomym strzelaniu i magii. Szczególnie, że przeciwnik rzadko kiedy się tego spodziewa i może się strasznie nadziać :)

Polecam

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Tak was czytam i czytam i mi sie wierzyc nie chce
Według mnie WL sa raczej kiepscy(no... na kawe sa dobrzy :mrgreen: bo kawy jest malo a ich siła z chodzi z ochrony pancerza)
W walce wrecz są mierni bo brak ilosci atakow robi swoje
Np. gromowaładni tez sie nie namęczą strzelając do nich (zosaje im ochrona na 5+ a to raczej słabo) :?
Tak więc gdybym byl twoim przeciwnikiem to beznamysłu bym szarżował :|
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Eltharion pisze:Tak was czytam i czytam i mi sie wierzyc nie chce
Według mnie WL sa raczej kiepscy(no... na kawe sa dobrzy :mrgreen: bo kawy jest malo a ich siła z chodzi z ochrony pancerza)
W walce wrecz są mierni bo brak ilosci atakow robi swoje
Np. gromowaładni tez sie nie namęczą strzelając do nich (zosaje im ochrona na 5+ a to raczej słabo) :?
Chyba gramy w różne gry :D
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Nie a czemu niby?? :?

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Już Ci szybciutko tłumacze...
Grałes kiedys na WL(mówie o takich z Standard of Balance, bo takich najczesciej wystawiam) z BSB? Widać, ze nie... Ty wolisz SM...
Jeśli narzekasz na Sv WL po salwie thundererów, to teraz rozpatrz sobie jaki Sv zostaje Swordmasterom po takiej samej salwie...??
S6 a S5 to dość duża różnica (ranic smoka na 4, a na 5 to jest raczej roznica...)
SM nie maja stubborna <- to jest główny plus WL, ktory wraz z BSB nabiera bardzo duzego znaczenia :) bardzo dobrze spisują sie jako oddział-ściana dla wroga, moze w nich ugrząść cos groźnego, co może potem dostac SD na bok i pozamiatane, a SM raczej tak nie ustoją bez stubborna...
no i oczywiscie WL nie musza miec banerka zeby lazic po lasach... pozawala to graczom na bardziej taktyczne zagrania :D
zależy czym chciałbys szarzować... prawie wszystko (oprócz np. psów z heraldem, BG) jest w ramionach WL z BSB mile widziane :D nawet te rankowe piechoty Bloodletterów albo innego czegoś, co zatrzyma sie na WL i dostanie od boku szarze 5 SM albo 6 DP...

Wjedź Saurusem na CO, BSB puszką albo jescze innym OneManArmy w 14 SM... po 2-3 turach CC nawet pomimo ASF, SM wieją...
Wjedź tym samym w 14 WL... ugrzęźniesz na stubbornie i masz wiekszą szanse na strate Wounda po tym jak WL skuteczniej niz SM skasują Ci Sv.

SM maja lepiej pod tym wzgledem, ze maja 2 Ataki, ale oni musza tyle miec, bo inaczej to juz wogole by byli plewni... wszystko by ich mieszało z błotem pomimo ASF... musza miec tyle ataków, zeby nabic tyle CR coby nie zostali zlamani... co im sie to bardzo czesto przytrafia z powodu braku stubborna -.-

ja nie mówie, że WL sa najlepsi, a SM sa do bani i nie oplaca sie ich wogole wystawiac... chodzi mi o to, ze WL sa bardziej uniwersalni i czesciej sie przydaja niz SM. U mnie w rozpisce znajduje sie miejsce dla przynajmniej jednej 5-6 SM i jednego duzego oddzialu WL (min.14 z fcg i SoB)

a do krojenia rankowej piechoty (ktorej i tak jest w WFB teraz mniej...) moga posłuzyć takze DP, albo słynne piątki SM :P
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Ej!! :?
Ja nic nie wspominalem ze SM'im sa lepsi (acz faktycznie wole miec ich w armi niz WL którzy maja tak brzydkie figurki ze to jest poprosu ..)
Po zatym Wl sie nie straszy :twisted: (bo to raczej syzyfowa praca #-o )
Ich se zabija np. takimi SM z 2 atakami

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

a SM se zabija np. takim BSB z 3 atakami S5, Sv 1+/reroll i 16" ruchu...
jak grasz HE vs. HE i masz w dyspozycji BSB puszke, a wróg ma klocek SM ktorym chce zaszarzowac Twoj klocek WL, to poprostu ubiegasz przeciwninika i 16 calowym BSBkiem lapiesz klocek SM. Sukcesywnie uszczuplasz ich szeregi co skutkuje zbreakowaniem SM i zagonieniem przez Twojego BSB...

WL broń Boże nie mozesz sie wbijać w cos co ma DUZO ataków i dużą liczebność(a do tego jeszcze ASF... 0o)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Mam zamiar zacząć grać He i na początek chciałbym kupić Batalion i Ab oraz farbki.Mam już Brete na 1k p.Więc zasady znam.

1.Czy Batalion to dobre rozwiązanie na początek??
2.Czy dokupienie 2x5 SM, Draga z lordem, 2 klocków łuczników i 3 bolców ma sens?

To powinna być już armia na gdzieś 1800p.
Reszta to BSB Mag i itemy oraz sztandary.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Podstawowe pytanie: Grasz turniejowo czy for fun?
drugie pytanie: Przeszkadzają Ci proxy?
Bo batalion to nawet fajna opcja bo masz 16 luków które ci się przydają i 8 Silver helmow z których proxujesz dragon princów. Masz bolca który na pewno Ci sie przyda, i speary które już nie koniecznie.
I sold my soul for rock'n roll

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Silver helmy mogę przerobić na dragon princów.
A grać narazie zamierzam towarzysko dopiero później zaczne łazić na turnieje.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Jak to w końcu jest z jednostkami z RoR?? HE mogą je brać tak jak jednostki z DoW?? Czy tylko DoW może brać??

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

mozna je brac. Gdzies chyba jest napisane co konkretnie, czy zabiera jakies dodatkwe sloty etc. Poczytaj jakies restricted, BP+r czy inne uscislenia.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Znalazłem, dzięki. Niestety Asarnil nie przejdzie :?

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Też już z tym kombinowałem :wink: ale się odbiłem. Z resztą nie lubie grać na special charakterach.
Paskudny uśmiech power gamera

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

witam nowego gracza
co do kupna batalionu to odradzam
lepiej kupić:
3 bolce
2 orły
20 łuków
12 DP
Gościa na smoku
z którego robisz lorda na smoku i 2 magów biorąc nogi od np. łuczników
10-15 PG do trzymania magów
zestaw Noblów

potem można kupić coś co będzie robić za lekką jazdę
WL i/lub SM
jak lubisz to rydwany

zrobiłem rozpe na podanych gdzieś wyżej Characterach i wychodzi zabójcza na wszystko
chwilowo zamierzam zagrać z TK w sojuszu z kimśtam
więc chyba na teclisie wezmę lighta
magowi z RoF i SW dam fire albo coś innego i będzie gejownie magią załatwiał bo jest na koniku w oddziale ER z łukami
mag z seer'em będzie latał w 10 PG za smokiem i go leczył 4 (chyba) z life a poza tym jakieś bezzasięgowe cudo
ostatni mag dispeluje i rzuca ssawkę ;)
BSB z BB jeździ w 6 DP z SoB - tu rodzi się pytanie czy warto dać tam gościa z HoF co by na kombaty szedł ale chyba nie
gość na orle rozstrzeliwuje skorpiony i jak trzeba to może zaszarżować
Smok z kawalerią łamią flanke i leccy idą na maszynki a DP wracają od tylca;)
Teclis idzie w klocku PG i wali czarami w co popadnie :)

Edit:
podliczyłem PD i DD
PD: [2+2]+[4+2+2+2]+[1]+[2+2]+[2+2]= 23
4 podstawowo
10 za magiczne lvl
1 za RoF
4 za 2xBoS
4 za magie teclisa
DD: [2+2]+[2+1+1+1]+[1+2+2]+[2]=16
4 podstawowe
5 za magiczne lvl
5 za Dps
2 od teclisa

robi wrażenie
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

na parówkach PD i DD się liczy pojedyńczo czyli na sojuszmasz po prostu 2 PD i 2 DD
(sojusz z krasiami 4 DD)
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja mam niestety ograniczony budrzet i batlion byłby najleprzym rozwiązaniem dla mnie i może do tego kupił bym 1 dodatkowy odział łuczników lub SM comand albo SM comand i SM.Ab noi farbki.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

po kiego ci kolejni łucznicy jak zamierzałeś chyba złożyć armie na 1800, na te pkt wystawia się jeden oddział...
dokuplepiej WL, DP albo drugą repetę...
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Hoeth
Pseudoklimaciarz

Post autor: Hoeth »

Witam, jako że to mój pierwszy post witam się ze wszystkimi.

A teraz mam małe pytanie, co jeszcze dokupić to mojej armi. Oto co posiadam:
20 archers
20 spearmens
20 swordmasters FCG
5 phoenix guard FCG
3 bolce
5 ellyrianów konwertowani z sh
tiranoc chariot
3 magów z buta
noble na koniu i z buta
Prince na smoku

Myślę jeszcze o zakupie 5-7 dragonek FCG, bolca, pg. Może jeszcze się zastanowię nad orzełkami i WL. A i byłbym wdzięczny jakby ktoś zapodał linka do bp gdzie pisane jest o DoW do HE.
Animosity Szczecin
Obrazek
IN FLAMES WE TRUST!

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

1-2 orzelki i 10-12dp. I Bd mial uniwersalna ilosc jednostek do wystawiania sie. PG sa zadko uzywani ale mozesz ich kupic, jednak ja juz cos kupywac to najpierw to co napisalem.

Zablokowany