Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gashlug
Wałkarz
Kontakt:

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Gashlug »

Deather pisze:Bitwa o squig herdy II: Powrót fanatyka :wink:
:D

Tak jest, jak już ustaliliśmy, każdy fanatyk jest traktowany jako oddzielna, jednoosobowa jednostka, więc puszczanie kilku po jednej linii jest ryzykowne, a wiadomo: jak coś może pójść źle, to pójdzie :twisted: Więc na farta w rzutach bym nie liczył.

Mnie zastanawia jedno, a mianowicie w AB podano: "Fanatycy pozostają w ukryciu [...] póki nie będzie okazji by wepchnąć ich w szeregi wrogiej jednostki". Czy zatem tą okazją ma być wyłącznie słynne 8 cali? W końcu ruch to 2k6''.
Obrazek

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

Szemkel pisze: 3 nawalone w trzy dupy gobliny:
1. utrzymują tą samą prędkość kątową z przyśpieszenim większym równym zero równym dla wszystkich goblinów,
2. ich prędkość liniowa ma tę samą wartość, zwrot i kierunek z przyśpieszenim większym równym zero równym dla każdego,
3. do obracania takiej kuli potrzebne jest wychylenie środką ciężkości ciała więc dodatkowo względem punktu, który jest dokładnie za nimi zataczają okrąg o promieniu R co zmusza gobliny do włożenia jeszcze większej siły,
4. ciekawostka kula o średnicy tylko 30cm żelazna (uznałem, że to w sam raz dostepny surowiec dla goblina -> poza tym to jeden z lżejszych metali -> gobliny na pewno nie maja takiej huty żeby przetapiać aluminium) waży w przybliżeniu 111,26 kg.

Po spełnieniu tych warunków gobliny nie zabiją siebie na wzajem. A de facto i tak każdy będzie miał inny tor ruchu -> nie wpadnie na drugiego. Zrobią takie sliczne trzy wielokrotne pętelki.

Fizycznie to obie sytuacje są możliwe. Praktycznie Twoja nie zaistnieje nigdy (dla mnie decydującye jest -> 3 nawalone w trzy dupy gobliny).

to sie leczy wiesz o tym??? :mrgreen: :mrgreen:
jak wy juz wprowadzacie warha w świat realny to moze obalicie zasady działania vampirów bo przeciesz to nie moze być aby umarlaki stapały po ziemi??

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

Armybook str. 25 pisze: Release the fanatics
Fanatics are always released when the concealing unit comes to within 8'' of the enemy or vice versa.
Niestety to jest jedyna zasada mówiąca o momencie w którym wypuszczmy fanoli więc, niestety odpowiedzią na twoje pytanie jest "tak, wyłącznie wtedy"

Dalszej części posta nie czytać, może jest spowodowana dzisiejszym seansem Avatara
[SPAM MODE ON]
Tytuł: Powrót fanatyka

Początek epicki:
Walka na argumenty, kilkukrotne powatrzanie niektórych
epickie eksplozje cytatów z ksiąg pełnych mistycznej wiedzy
Chwila ciszy ...
I na pobojowisko upadłych argumentów wkracza tajemnicza postać
Dyskusja wskutek zaskakującego zwrotu akcji zmienia tor
Jednak podstępny plan tajemniczego jegomościa okazał się nieskuteczny i wszystko wraca do normy
Happy end
[SPAM MODE OFF]

Awatar użytkownika
Gashlug
Wałkarz
Kontakt:

Undead84 pisze:
jak wy juz wprowadzacie warha w świat realny to moze obalicie zasady działania vampirów bo przeciesz to nie moze być aby umarlaki stapały po ziemi??
Tam zaraz nie może. Widziałeś kiedyś kury biegające po odcięciu im głowy? Toż to umarlak, a nie żywe, a przecież biega :D :D :D
Obrazek

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Szemkel pisze:
[b]splat![/b] pisze: Gratulacje! Skoro mieszamy tu fizykę i gobliny: [/size].
Gdy mieszamy fizykę i goblina to wychodzi zdechły goblin
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

natchnela mnie waga kulie to sto trzydziesci kilo cos.. jak takie cos sie kreci to z jaka sila odzialywuje na goblina? zasadne jest zatem stosowanie modeli plastikowych z dodatkowa kula jako przeciwwagą, w przeciwnym razie to goblin jako lzejszy kreci sie wokół kuli - goblin to broń a kula to nośnik.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Undead84 pisze:to sie leczy wiesz o tym??? :mrgreen: :mrgreen:
Wiem :mrgreen: Po prostu uwielbiam fizykę. Nie będę udowadniał, że vampiry nie działają. Po prostu odpowiedziałem bezsensownie na bezsensowny argument. :mrgreen:

Loko: Jakoś w sobotę lub w niedzielę jesli się ogarnę to z ciekawości policzę i zrobię oddzielny topik. :mrgreen:

Koniec offtopu.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Post autor: Jeżus »

Czy mogę na jedno miejsce speciali wstawić Wolf chariot i spear chukke? :?:
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Nie. To działa tylko na 2x chucka, a na 2x wolf chariot o ile grasz na BP. :wink:

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Myślałem że ideą forum jest konstruktywna wymiana poglądów. Ja nie zgodziłem się z Undead84 że logicznie nie da się przedstawić jednoczesnego ruchu 2-3 fanatyków. Ty Szemkel twierdzisz, że odpowiadasz bezsensownie na bezsensowny argument, ba, chcesz przy odpowiedz wykorzystać jedną z gałęzi nauki bazującej na logicznym wyjaśnieniu problemu - fizykę. Nie po to by moje twierdzenia obalić, tylko by pokazać że się da, tylko warunki by to spełnić są ciężkie. Pozostanie nam tylko jeszcze jedna niewiadoma - grzyby:)
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Post autor: Jeżus »

Dzięki bo się zastanowiałem...
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Post autor: gerwaz26 »

Mam takie pytanie czy spell 6 z Little Waagh! moze wybrac jako cel inzyniera bedacego w obsludze dziala czy musze rzucac w co trafie i co bedzie inicjatywe zdawac?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gashlug
Wałkarz
Kontakt:

Sam wybierasz dowolny model wroga, oczywiście w zasięgu działania czaru. Czar dobry na wraże machiny, które nie mają inicjatywy.
Obrazek

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Post autor: gerwaz26 »

Moment to jezeli rzucam ten spell na cos co nie ma inicjatywy to automatycznie wchodzi? Bo mi powiedziano ze maszynki nie zdaja na 5-6.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gashlug
Wałkarz
Kontakt:

Zasady czaru wyraźnie mówią, że tylko inicjatywa atakowanego celu może go uratować. Można atakować dowolny model wroga. O jakichś specjalnych zasadach rzucania na machiny nie wiem.
Obrazek

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Post autor: GoblinNadGobliny »

jak ktos nie ma inicjatywy to automatycznie oblewa jej test.
Obrazek

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Czy bohater w rydawanie może wejść do oddziału.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

likaon pisze:Czy bohater w rydawanie może wejść do oddziału.
Postacie w rydwanie mogą przyłączyć się jedynie do jednostki rydwanów
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

likaon pisze:Czy bohater w rydawanie może wejść do oddziału.
tak o ile jestes Mumia,masz swoje wlasne kosciste 4 kolka,szofera...a w okolicy jest grupka zagubionych szkilecikow w rownie oldschoolowych bryczkach.
Wiatr w bandazach...piasek pod kolkami...i piramida w tle.
Czego chciec wiecej od nieżycia?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Czy spiteful shield zadaje atakującemu modelowi 1S5 tylko jak "on rzuci" niemodyfikowaną 1 (po ewentualnych przerzutach). Zastanawiam się czy dostaje też obrażenie jeśli rzuci 6 zamienianą na 1 gdy jest pod działaniem gork'll fix it.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

ODPOWIEDZ