Pytanie niby proste, jednak zostalem od 2 osob zasypany sprzecznymi argumentami.
Z jednej strony :
Z drugiej :Torkil pisze: str. 84(mały RB) "machina i jej obsługa poruszają się tak jak jednostka harcowników"
co za tym idzie.
str. 65 "Piesza Postać wielkości człowieka(20/25mm) ma prawo przyłączyć się do jednostki harcowników. żadna inna Postać nie może przyłączyć się do jednostki harcowników."
Także żadne konie, smoki, teradony, świnie bojowe i innego typu ewenementy, dosiadane przez bohaterów.
Kto ma racje? Najchetniej zobaczylbym wypowiedz kogos z LS, poparta cytatem, bo ja osobiscie sam juz nie wiemGniewko pisze:Po dokładnej lekturze podręcznika nie znalazłem ŻADNYCH zasad zabraniających postaci o jakimkolwiek US dołączenia się do maszyny wraz z obsługą. Oto moje argumenty:
- zasady maszyn podają, że do obsługi może dołączyć postać, tak, jakby dołączała do innego oddziału (o ile zasady tej postaci jej na to pozwalają lub zasady samej maszyny na to pozwalają - tutaj precyzuje AB danej armii)
- zasady mówią, że maszyna wraz z obsługą NIE jest skirmishem (jest to wprost powiedziane w podręczniku głównym, dokładnie strona 85, prawa kolumna, podrozdział o strzelaniu do maszyn, zdanie "War machines don't count as skirmishing")

z gory dziekuje
pzdr