Ogry pod Bazyla

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Ogry pod Bazyla

Post autor: Pająk »

witam,

na Bazyla raczej pojadę funową armią i rozpiską, ale zarazem z nastawieniem że tanio skóry nie sprzedam;-)

z góry zaznaczam, że nie posiadam modeli Rhinoxów...

Co myślicie o takim zestawieniu:

Tyrant @ 325 Pts
General; Luck Gnoblar (x1); Brace of Handguns; Heavy Armour; Iron Fist
Tenderiser [50]
Wyrdstone Necklace [20]
Deathcheater [20]

Bruiser @ 219 Pts
Look-Out Gnoblar; Luck Gnoblar (x1); Ogre Club; Heavy Armour; Battle
Standard
Jade Lion [30]
Sword of Might [20]

Butcher @ 175 Pts
Skull Mantle [20]
Dispel Scroll [25]

Butcher @ 180 Pts
Bangstick [25]
Dispel Scroll [25]

4 Ironguts @ 252 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard;
Musician
War Banner [25]

4 Ironguts @ 227 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard;
Musician

2x3 Ogre Bulls @ 127 Pts

2ndWeapon; Musician

3 Ogre Bulls @ 105 Pts
Ogre Club

4x2 Leadbelchers @ 110 Pts
Light Armour

2x1 Cannon @ 85 Pts

Bazyliszek- Łucznik Bezpolitosny @ 150 Pts

Casting Pool: 6

Dispel Pool: 4

Models in Army: 37

Total Army Cost: 2347

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Bez gnoblarów? Zbrodnia! :wink:

Herosi spoko, sam ich na bazylu wystawie w takiej właśnie konfiguracji :mrgreen:
Chociaż na Twoim miejscu poszukałbym ptk na tooth gnoblary dla magów, może kosztem jednych bulli -> akurat by starczyło jeszcze na 2 oddział gnobów :twisted:

Reszta, nie powiem, ciekawa, taka mała ogórowa strzelnica z pierdolnięciem 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

czy tyran z magiczna bronia moze uzywac pistoli i iron fista? hę? [-X
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

ironfist jako tarcza przy strzelaniu- wg BP może być tak użyty

pistole niby dlaczego nie?

@ Antonio

nie znoszę gnoblarów... pomalowany mam tylko 1 oddział traperów, raczej nie będzie mi się chciało malować więcej:-P ale przemyślę to jeszcze... a co do toothgnoblarów... hmm... to jest kwestia do przemyślenia poważnego;-)

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

jeżeli chodzi o gnoblary to spoko bo najprawdopodobniej jade na Bazyla...oddział ładnie zbejcowany z podstawkami +oddział bejca z niedobitkami :D chyba też mają podstawki :D

narobiłeś chęci na ogry..ale tylko na małe ptky :D

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

no na małe punkty teraz na Kohortexie też mi się fajnie pograło;-) czekam jeszcze na ostateczne wyniki, ale 69 z bitew robi wrażenie;-) przynajmniej u Ogrów:-P

a co do oferty gnoblarowej dzięki;-) zastanowię się;-)

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Bardzo fajna rozpiska. Według mnie brak gnoblarów to duży plus. Masz ostrzał, regony do walnięcia i wsparcie magii. Po cholerę gnoblary, które z większością rzeczy sobie nie radzą... Odginanie na 4 cale to grube nieporozumienie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

przedewszystkim porzycz rhinoxy i zagraj na ironskinach

;)

a tak serio:

jak dla mnie i tak 2 antymagami nie poczarujesz. Imo warto by jednego zamienic na huntera (zawsze mobilny bolec. Nawet goly taki hunter moze chodzic )

bsb dalbym siegebreakera bo zawsze warto dawac dwuraki bohaterom :D
no i dalbym tyrantowi mawseekera zamiast deathcheatera

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

ja bym jednak na twoim miejscu wrzucił tych traperów bo jak trafisz na park maszynowy to moze być kiepsko a traperzy potrafią sie zająść maszynką czy dwoma zamin zginą :wink:

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

z BSB nie ściągnę Jade Lion;-) czyli Siegebreaker odpada, ale normalnie byłby na pewno w rozpisce.

z Deathcheaterem mogę spokojnie smoki na klatę przyjmować :wink: przynajmniej spokojniej niż teraz:-P a głupota mi się nie uśmiecha nawet z 9 Ld... mam tendencję do oblewania w kluczowych momentach, znam to po grze lizakami...

co do magii... nie każdy gra na wypasie magicznym, a 4 czary plus bound sobie rzucę. z resztą butcherzy też dość dobrze się biją ;-)

co do Huntera- jego funkcję w zasadzie spełnia Bazyliszek, są dwa cannony... nie wiem czy jest sens brać jeszcze jednego straszaka large targetów...

co do trapperów- dwarfickiej maszynki raczej nie przepchną... orków spotyka się mało teraz na stołach... z Empire sobie by radzili, ale jakoś nie mam miejsca na nich, może za jedne bulle bez niczego i wtedy jeszcze 20 w regimencie... ale sam nie wiem...

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

sprawdziłem jest git. :oops:
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Post autor: FIFI (_!_) »

ja widze jedną zmianę, zmieniłbym armie na ironskin tribe i zamiast tych gołych buli dał kolejny oddział leadów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

nie dysponuję już tyloma armatkami, żeby to ładnie zrobić ;-) nie mówiąc już o tym, że i tak rzadko wystawia się więcej niż 2/3 oddziały... ;-)

a 3 bulli ma swoje zastosowania

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

modele się znajdą :D IMO wole leadów zamiast buli...też odgina a siła uderzeniowa tylko trochu mniejsza :D

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

ale ja trójkami bulli pcham się do combatu... nie tylko odginam;-)

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Ja tam się ostatnio do Yetich przekonałem. Pewnie, są z 10 pkt za drodzy ale na standardowym polu bitwy to Twoja armia będzie się (z braku miejsca między terenami) w dwu warstwach musiała wystawić i nie wykorzysta w pełni potencjału. A tak puszczasz sobie kogoś laskiem. No i masz jedną więcej broń na wraithy czy driady...

Maciek

blady da'Rasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: blady da'Rasta »

zainwestowalbym w maneaterow z 2 powodow:
1. zyskujesz jeden pewny oddzial ktory nie spanikuje w decydujacym momencie a z herosem / ami bedzie mogl przyjac calkiem konkretna szarze
2. z handgunami wpisze sie ladnie w strzelajacy klimat armii

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

ja bardzo lubie maneaterów ostatnio dwójka przebiegła po hydrze nawet jej nie zauwarzając (a bruiser który biegł z nimi nie zdążył wypłacić ataków nawet)

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Co do Maneaterów myślałem o tym, gdyż zamiast jednego z dział i jednych bullsów mogliby się fajnie skomponować z resztą armii... I to przy Łuczniku Bezpolitosnym ma sens... ale nie jestem jeszcze do końca do tego przekonany... Bo usuwając jedno działko mimo wszystko mam mniejszy odpór względem Smoków i Greater Demonów...

ODPOWIEDZ