Koło do rydwanu

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Koło do rydwanu

Post autor: Yahoo82 »

Planuję zrobić 2 goblińskie rydwany, mam już wszystko rozplanowane, tylko nie wiem z czego zrobić koła. Lepienie ich z GSu to byłaby chyba udręka, z balsy ani z plastiku nie wytnę równych kół. Myślałem o nakrętkach, ale nie wiem jak to wyjdzie w praniu.

Jakieś sugestie?
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

też mam ten problem i na razie rozkminiłem go teoretycznie - jak spróbuję praktycznie, to dam znać. Mój pomysł jest następujący:
1) z taniej masy (miliput, polski greenstuf) lepimy płaski placek
2) Bierzemy mały okrągły przedmiot (np zakrętka po farbie plakatowej) i wycinamy nim w placku kółko/kółka
3) czekamy aż wycięte kółka stwardnieją
4) na te kółka nakładamy paskami masę poddającą się łatwo rzeźbieniu (greenstuff, polski greenstuff) i rzeźbimy z niej deski
5) jak wyrzeźbione deski stwardnieją, to dodajemy szczegóły typu osie, gwoździe czy obręcze (zrobione z greenstuffu lub polskiego greenstuffu)
6) otwór na oś można zrobić na etapie 2 - wbijamy w środek patyczek - kółko będzie miało dziurkę od spodu - lub na etapie 5 - wtedy trzeba całość przewiercić na środku.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

http://www.allegro.pl/item889316077_kol ... go000.html

są trochę grubsze niż oryginały, ale ogólnie są całkiem spoko.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Rafał_Pękala
Mudżahedin

Post autor: Rafał_Pękala »

najlepsze są koła z klocków lego

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

arbiter -> ładne te koła, ale drogie :(

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Że drogie to kwestia względna. kupno kół wyjdzie i tak taniej niż kupno rydwanu, poza tym kola to najtrudniejszy element w scratchbuildach. można wprawdzie kombinować z samodzielnym robieniem ale ja osobiście uznalem że wole wydać te 7zł i zyskać na czasie i jakości.

Ale spoko, dalem tyko kolejną możliwość do rozpatrzenia 8)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

Ja najpierw zrobiłem szablon z plastiku wycięty takim cyrklem z nozem albo igłą. Miałe szablon wiozłem poksyline i obłożyłem obręcz i tak długo formowałem aż nie zrobiła się twarda. Potem ładnie wyszlifowałem. Koła były trochę krzywe ale dało się to zauważyć tylko podczas kręcenia. Szprychy kół zrobiłem z pociętej na 4-6 części patyka do mięsa.

Do goblinskich bym użył szablonu papierowego i posklejał np balsę, patyczki od lodów kawałek sklejki. Obrobił ładnie do okoła, takie miękkie drewno sie łatwo kroi więc nuż tapetowy starczy. Pół - ośkę można zrobić od wkładu ddo długopisu albo z wykałaczki.

Moje koła sam sobie popsułem bo wrzuciłem luzem do torby i się zgniotły. Spowodowało to połamaniem szprych :D:D:D
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

z innych źródeł to polecam koła z zestawów LEGO (jak komuś zostały z młodzieńczych lat ;) ), były tam takie chyba z rydwanów czy czegoś podobnego, wielkość jest ok, wygląd jak najbardziej. Ogólnie LEGO to doskonałe bits pudło :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

wytnij koło z plasticardu i przyklej dwie belki. do belek przyklej główki od szpilek
Obrazek

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

No właśnie też myślałem o plastkiardzie ale trudno z tego wyciąć równe koło.
Zastanawiam się też nad wycięciem koła z balsy i obrobieniu krawędzi GSem. Jakby nie patrzeć balsa świetnie się tnie wzdłuż, a w poprzek już nie bardzo, więc równe te koła nie będą. No ale to w końcu goblińska machina :D
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
Niko
Oszukista

Post autor: Niko »

wycinasz "cos na ksztalt kola" bo faktycznie z kolem jest ciezko... balsy czy plasticardu, co tam sobie wybierzesz a potem docierasz to do odpowiedniego ksztaltu...

ja tak robie kola z plasticardu, odrysowalem sobie cos okraglego na ksztalt/wymiar a potem wycinalem ale bez przesadnej dbalosci... a potem papierem sciernym nadalem dokladniejszy ksztalt... a na koniec obrecze z gs'u

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Teoretyzując...
1. Wąski pasek papieru lub cienkiego polistyrenu, szerokość paska = szerokość obręczy koła.
2. Szablon w kształcie walca/rurki.
3. Nawijamy kolejne warstwy sklejając je ze sobą, aż osiągniemy założoną wysokość obręczy koła.
4. Zsuwamy z szablonu - mamy pierścionek (uważać na Bronka :wink: ).
5. Jeśli użyliśmy papieru - nasączamy go cyjanoakrylem, tak by uzyskać sztywną i twardą masę podatną na wiercenie i szlifowanie.
6. Boczne powierzchnie obręczy (tam gdzie widać warstwy nawiniętego papieru/plastiku) szpachlujemy, szlifujemy, gieesujemy itd.
7. Wyznaczamy na obwodzie obręczy koła położenia szprych, wiercimy otworki, przekładamy szprychy (wykałaczki, drut, pręciki plastikowe itp.).
8. Piastę robimy z grubej tekturki (ewent. 2-3 sklejonych i nasączonych cyjanoakrylem) wycinając kółko przy pomocy wycinaków (wybijaków) do otworów. Albo wiercimy w piaście otwory na szprychy, albo oklejamy zbiegające się końce szprych wetkniętych w obręcz dwoma kółkami z rzeczonej tekturki i zalewamy szczeliny klejem.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

polecam targi staroci [wystawka] szukaj sarych zabawek i problem z głowy :idea:
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, o 00:49 przez Grabz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Skoro to mają być rydwany goblińskie, to raczej nie martwiłbym się, że koła nie będą idealnie równe.

Jeżeli ktoś ma z kolei sugestie jak zrobić koła do rydwany HE to słucham uważnie ;) bo te muszą być wręcz pedantyczne.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Furion pisze:Jeżeli ktoś ma z kolei sugestie jak zrobić koła do rydwany HE to słucham uważnie ;) bo te muszą być wręcz pedantyczne.
Wytocz na tokarko-frezarce cnc. :D
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

to jest akurat bardzo dobry sposób na wszystko :D
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Skoro to mają być rydwany goblińskie, to raczej nie martwiłbym się, że koła nie będą idealnie równe.

Jeżeli ktoś ma z kolei sugestie jak zrobić koła do rydwany HE to słucham uważnie ;) bo te muszą być wręcz pedantyczne.

pozdrawiam
Furion
zależy jakie mają być.

jeżeli "szprychowe" to odsyłam Cie do tego tuta ze steam tankiem, gdzie koleszka zrobiła takie koła
http://www.warhammer-empire.com/theforu ... ic=15219.0

jeżeli takie jak np. w krasnoludzkich machinach tj. jak na moim obrazku, to możesz wykorzystać technikę z tego tuta
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... e&sid=1052
będzie schludne i okrąglutkie

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

odsyłam do
forum mistrzów tuningu>>tutoriale,kursy i poradniki>>bardzo
prosty patent na koła do chaosu itp.

może będą pasować

ODPOWIEDZ