Koło do rydwanu
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Koło do rydwanu
Planuję zrobić 2 goblińskie rydwany, mam już wszystko rozplanowane, tylko nie wiem z czego zrobić koła. Lepienie ich z GSu to byłaby chyba udręka, z balsy ani z plastiku nie wytnę równych kół. Myślałem o nakrętkach, ale nie wiem jak to wyjdzie w praniu.
Jakieś sugestie?
Jakieś sugestie?
też mam ten problem i na razie rozkminiłem go teoretycznie - jak spróbuję praktycznie, to dam znać. Mój pomysł jest następujący:
1) z taniej masy (miliput, polski greenstuf) lepimy płaski placek
2) Bierzemy mały okrągły przedmiot (np zakrętka po farbie plakatowej) i wycinamy nim w placku kółko/kółka
3) czekamy aż wycięte kółka stwardnieją
4) na te kółka nakładamy paskami masę poddającą się łatwo rzeźbieniu (greenstuff, polski greenstuff) i rzeźbimy z niej deski
5) jak wyrzeźbione deski stwardnieją, to dodajemy szczegóły typu osie, gwoździe czy obręcze (zrobione z greenstuffu lub polskiego greenstuffu)
6) otwór na oś można zrobić na etapie 2 - wbijamy w środek patyczek - kółko będzie miało dziurkę od spodu - lub na etapie 5 - wtedy trzeba całość przewiercić na środku.
1) z taniej masy (miliput, polski greenstuf) lepimy płaski placek
2) Bierzemy mały okrągły przedmiot (np zakrętka po farbie plakatowej) i wycinamy nim w placku kółko/kółka
3) czekamy aż wycięte kółka stwardnieją
4) na te kółka nakładamy paskami masę poddającą się łatwo rzeźbieniu (greenstuff, polski greenstuff) i rzeźbimy z niej deski
5) jak wyrzeźbione deski stwardnieją, to dodajemy szczegóły typu osie, gwoździe czy obręcze (zrobione z greenstuffu lub polskiego greenstuffu)
6) otwór na oś można zrobić na etapie 2 - wbijamy w środek patyczek - kółko będzie miało dziurkę od spodu - lub na etapie 5 - wtedy trzeba całość przewiercić na środku.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
http://www.allegro.pl/item889316077_kol ... go000.html
są trochę grubsze niż oryginały, ale ogólnie są całkiem spoko.
są trochę grubsze niż oryginały, ale ogólnie są całkiem spoko.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Że drogie to kwestia względna. kupno kół wyjdzie i tak taniej niż kupno rydwanu, poza tym kola to najtrudniejszy element w scratchbuildach. można wprawdzie kombinować z samodzielnym robieniem ale ja osobiście uznalem że wole wydać te 7zł i zyskać na czasie i jakości.
Ale spoko, dalem tyko kolejną możliwość do rozpatrzenia
Ale spoko, dalem tyko kolejną możliwość do rozpatrzenia
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Ja najpierw zrobiłem szablon z plastiku wycięty takim cyrklem z nozem albo igłą. Miałe szablon wiozłem poksyline i obłożyłem obręcz i tak długo formowałem aż nie zrobiła się twarda. Potem ładnie wyszlifowałem. Koła były trochę krzywe ale dało się to zauważyć tylko podczas kręcenia. Szprychy kół zrobiłem z pociętej na 4-6 części patyka do mięsa.
Do goblinskich bym użył szablonu papierowego i posklejał np balsę, patyczki od lodów kawałek sklejki. Obrobił ładnie do okoła, takie miękkie drewno sie łatwo kroi więc nuż tapetowy starczy. Pół - ośkę można zrobić od wkładu ddo długopisu albo z wykałaczki.
Moje koła sam sobie popsułem bo wrzuciłem luzem do torby i się zgniotły. Spowodowało to połamaniem szprych :D:D
Do goblinskich bym użył szablonu papierowego i posklejał np balsę, patyczki od lodów kawałek sklejki. Obrobił ładnie do okoła, takie miękkie drewno sie łatwo kroi więc nuż tapetowy starczy. Pół - ośkę można zrobić od wkładu ddo długopisu albo z wykałaczki.
Moje koła sam sobie popsułem bo wrzuciłem luzem do torby i się zgniotły. Spowodowało to połamaniem szprych :D:D
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
z innych źródeł to polecam koła z zestawów LEGO (jak komuś zostały z młodzieńczych lat ), były tam takie chyba z rydwanów czy czegoś podobnego, wielkość jest ok, wygląd jak najbardziej. Ogólnie LEGO to doskonałe bits pudło
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
- Aron_Banalny
- Masakrator
wytnij koło z plasticardu i przyklej dwie belki. do belek przyklej główki od szpilek
No właśnie też myślałem o plastkiardzie ale trudno z tego wyciąć równe koło.
Zastanawiam się też nad wycięciem koła z balsy i obrobieniu krawędzi GSem. Jakby nie patrzeć balsa świetnie się tnie wzdłuż, a w poprzek już nie bardzo, więc równe te koła nie będą. No ale to w końcu goblińska machina
Zastanawiam się też nad wycięciem koła z balsy i obrobieniu krawędzi GSem. Jakby nie patrzeć balsa świetnie się tnie wzdłuż, a w poprzek już nie bardzo, więc równe te koła nie będą. No ale to w końcu goblińska machina
wycinasz "cos na ksztalt kola" bo faktycznie z kolem jest ciezko... balsy czy plasticardu, co tam sobie wybierzesz a potem docierasz to do odpowiedniego ksztaltu...
ja tak robie kola z plasticardu, odrysowalem sobie cos okraglego na ksztalt/wymiar a potem wycinalem ale bez przesadnej dbalosci... a potem papierem sciernym nadalem dokladniejszy ksztalt... a na koniec obrecze z gs'u
ja tak robie kola z plasticardu, odrysowalem sobie cos okraglego na ksztalt/wymiar a potem wycinalem ale bez przesadnej dbalosci... a potem papierem sciernym nadalem dokladniejszy ksztalt... a na koniec obrecze z gs'u
- Tiger Brown
- Kradziej
Teoretyzując...
1. Wąski pasek papieru lub cienkiego polistyrenu, szerokość paska = szerokość obręczy koła.
2. Szablon w kształcie walca/rurki.
3. Nawijamy kolejne warstwy sklejając je ze sobą, aż osiągniemy założoną wysokość obręczy koła.
4. Zsuwamy z szablonu - mamy pierścionek (uważać na Bronka ).
5. Jeśli użyliśmy papieru - nasączamy go cyjanoakrylem, tak by uzyskać sztywną i twardą masę podatną na wiercenie i szlifowanie.
6. Boczne powierzchnie obręczy (tam gdzie widać warstwy nawiniętego papieru/plastiku) szpachlujemy, szlifujemy, gieesujemy itd.
7. Wyznaczamy na obwodzie obręczy koła położenia szprych, wiercimy otworki, przekładamy szprychy (wykałaczki, drut, pręciki plastikowe itp.).
8. Piastę robimy z grubej tekturki (ewent. 2-3 sklejonych i nasączonych cyjanoakrylem) wycinając kółko przy pomocy wycinaków (wybijaków) do otworów. Albo wiercimy w piaście otwory na szprychy, albo oklejamy zbiegające się końce szprych wetkniętych w obręcz dwoma kółkami z rzeczonej tekturki i zalewamy szczeliny klejem.
1. Wąski pasek papieru lub cienkiego polistyrenu, szerokość paska = szerokość obręczy koła.
2. Szablon w kształcie walca/rurki.
3. Nawijamy kolejne warstwy sklejając je ze sobą, aż osiągniemy założoną wysokość obręczy koła.
4. Zsuwamy z szablonu - mamy pierścionek (uważać na Bronka ).
5. Jeśli użyliśmy papieru - nasączamy go cyjanoakrylem, tak by uzyskać sztywną i twardą masę podatną na wiercenie i szlifowanie.
6. Boczne powierzchnie obręczy (tam gdzie widać warstwy nawiniętego papieru/plastiku) szpachlujemy, szlifujemy, gieesujemy itd.
7. Wyznaczamy na obwodzie obręczy koła położenia szprych, wiercimy otworki, przekładamy szprychy (wykałaczki, drut, pręciki plastikowe itp.).
8. Piastę robimy z grubej tekturki (ewent. 2-3 sklejonych i nasączonych cyjanoakrylem) wycinając kółko przy pomocy wycinaków (wybijaków) do otworów. Albo wiercimy w piaście otwory na szprychy, albo oklejamy zbiegające się końce szprych wetkniętych w obręcz dwoma kółkami z rzeczonej tekturki i zalewamy szczeliny klejem.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Skoro to mają być rydwany goblińskie, to raczej nie martwiłbym się, że koła nie będą idealnie równe.
Jeżeli ktoś ma z kolei sugestie jak zrobić koła do rydwany HE to słucham uważnie bo te muszą być wręcz pedantyczne.
pozdrawiam
Furion
Jeżeli ktoś ma z kolei sugestie jak zrobić koła do rydwany HE to słucham uważnie bo te muszą być wręcz pedantyczne.
pozdrawiam
Furion
- Tiger Brown
- Kradziej
Wytocz na tokarko-frezarce cnc.Furion pisze:Jeżeli ktoś ma z kolei sugestie jak zrobić koła do rydwany HE to słucham uważnie bo te muszą być wręcz pedantyczne.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
- Aron_Banalny
- Masakrator
zależy jakie mają być.Skoro to mają być rydwany goblińskie, to raczej nie martwiłbym się, że koła nie będą idealnie równe.
pozdrawiam
Furion
jeżeli "szprychowe" to odsyłam Cie do tego tuta ze steam tankiem, gdzie koleszka zrobiła takie koła
http://www.warhammer-empire.com/theforu ... ic=15219.0
jeżeli takie jak np. w krasnoludzkich machinach tj. jak na moim obrazku, to możesz wykorzystać technikę z tego tuta
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... e&sid=1052
będzie schludne i okrąglutkie