Banner of Rage
Moderator: JarekK
Banner of Rage
zgodnie z opisem frenzy mozna je stracic tylko wtedy gdy jednostka przegra walke, czyli co bede bsb przechodzil z oddzialu do oddzialu i dawal im po kolei frenzy, czy tez opuszczenie oddzialu przez bsb spowoduje utrate frenzy?
tez sie nad tym glowilem, jednak frenzy stracic nie moge
do tego zakladajac, ze mam w jednostce frenzy herosa rownierz z ta zasada, nie deklaruje szarz ale po kolei sprawdzam czy sa mozliwe i zdecyduje sprawdzic najpierw czy sam hero nie ma czasami zasiegu i wychodzi na to ze ma (mimo ze jednostka tez) to czy moge wyrzarzowac samym herosem? wtedy jednostka mimo frenzy nie moglaby szarzowac.
do tego zakladajac, ze mam w jednostce frenzy herosa rownierz z ta zasada, nie deklaruje szarz ale po kolei sprawdzam czy sa mozliwe i zdecyduje sprawdzic najpierw czy sam hero nie ma czasami zasiegu i wychodzi na to ze ma (mimo ze jednostka tez) to czy moge wyrzarzowac samym herosem? wtedy jednostka mimo frenzy nie moglaby szarzowac.
Jak nie możesz, jak możesz? Wyraźnie stoi, że frenzy ma i nie może stracić tylko jednostka z banerem. Jeśli baner odłączysz, to jednostka go nie ma, więc na jakiej zasadzie ma dostawać od niego bonusy?Gajowy pisze:tez sie nad tym glowilem, jednak frenzy stracic nie moge
no wlansie nie wiem, probuje przecisnac walka jak zwykle z reszta
wyobraz sobie sytuacje
mamy BoR na bsb i szarzujemy z oddzialu, w tym samym unicie jest jeszcze jeden heros wiec skoro stracilismy frenzy nie musimy deklarowac szarzy, kwestia tego czy majac zasieg calya jednostka moge wyjechac samym kolesiem ? popre to faktem sprawdzania mozliwosci szarzy kada jednostka po kolei a najpierw wybieram jako sprawdzenie legalnej szarzy zasieg herosa w oddziale.
wyobraz sobie sytuacje
mamy BoR na bsb i szarzujemy z oddzialu, w tym samym unicie jest jeszcze jeden heros wiec skoro stracilismy frenzy nie musimy deklarowac szarzy, kwestia tego czy majac zasieg calya jednostka moge wyjechac samym kolesiem ? popre to faktem sprawdzania mozliwosci szarzy kada jednostka po kolei a najpierw wybieram jako sprawdzenie legalnej szarzy zasieg herosa w oddziale.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- PIOTROSLAV
- "Nie jestem powergamerem"
Ale chyba przed ruchem szarżujacym sprawdzasz szarże przymusowe, prawda?
Bo wtedy w momencie sprawdzenia szarż przymusowych bsb jest nadal w oddziale, wiec frenzy dziala na jednostke...
Bo wtedy w momencie sprawdzenia szarż przymusowych bsb jest nadal w oddziale, wiec frenzy dziala na jednostke...
ale skoro on sam z sebie jest frenzy i moze deklarowac szarze to czemu nie mialbym jego sprawdzic zanim sprawdze cala jednostke? w koncu mam mozliwosc szarzowania to musze... w innym bardziej atrakcyjnym przypadku zmienie kolejnosc sprawdzania szarz przymusowych i pojedzimy cala jednostka.
wałki rules, zwlaszcza te zgodne z zasadami tylko teraz trzeba ustalic jak jest na prawde.
wałki rules, zwlaszcza te zgodne z zasadami tylko teraz trzeba ustalic jak jest na prawde.
i wlasnie na tym polegaz ma cala kmina i nikt nie jest w stanie ani odpowiedziec na to pytanie ani uzasadnic swojej wypowiedzi. i pytanie 2, wyobrazmy sobie jednostke z BoR i herosa nie khornea do niej dolaczonego, czy moge wyjechac chlopkiem (rzecz jasna traci frenzy) i wtedy oddzial mimo frenzy szarzowac nie moze? to taki dodatkowy sposob blokowania koniecznosci szarzy z frenzy, solo slaneszyta zawsze znajdzie cos milego do pocisniecia
Prosta sprawa skoro bohater mający większy zasięg może wyszarżowywać z oddziału to po prostu może i nie jest do niego przyklejony na stałe ani ograniczony jego ruchem więc nie widzę przeszkód i niezgodności z zasadami aby mógł wyszarżować przed oddziałem nawet jeżeli cały oddział ma zasięg.
chodzi o to ze bohater czesto bedzie mial taki sam zasieg.
Rozumiem, przykład podałem tylko po to żeby pokazać, że skoro bohater z frenzy MUSI wyszarżować jeżeli ma większy zasięg to także po prostu może wyszarżować. Jeżeli nadal są jacyś malkontenci można sprawę rozwiązać patrząc na inicjatywę i wyszarżowywać z taką kolejnością.
wg RAW teoretycznie możliwe choć trudne do udowodnienia natomiast wg zasad współżycia społecznego manewr jest ten tego aczkolwiek jak to już z moralnością zwykle bywa każdy może mieć swoje zdanie dla mnie exploit zasad (coś jak Ass w szadach w skaucie / linia krasnoludzkich minerów)
żółwik,
Ż.
P.S. zwracam uwagę na zapis na s 52 RB mówiący że jednostki z frenzy (a więc też bohater też), deklarują szarże po "zwykłych nie frenzowych szarżach" i jeśli spełniają wskazane warunki to muszą deklarować pytanie podobne czy jedna jednostka z frenzy może zablokować innej szarżę (z powodu deklaracji przez gracza) IMHO należy doprowadzić wszystkie możliwe szarże do wykonania
żółwik,
Ż.
P.S. zwracam uwagę na zapis na s 52 RB mówiący że jednostki z frenzy (a więc też bohater też), deklarują szarże po "zwykłych nie frenzowych szarżach" i jeśli spełniają wskazane warunki to muszą deklarować pytanie podobne czy jedna jednostka z frenzy może zablokować innej szarżę (z powodu deklaracji przez gracza) IMHO należy doprowadzić wszystkie możliwe szarże do wykonania
Myślę, że w tym przypadku:
- bohater i oddział posiadają frenzy (z jakiekogolwiek źródła), ale wyszarżowujemy tylko bohaterem by zablokować szarżę oddziału (zakładamy, że i bohater i oddział mają zasięg).
Taki manewr jest niemożliwy, gdyż w zasadzie w momencie sprawdzania zasięgów szarż przy jednostkach z zasadą frenzy, wyszarżowując bohaterem, mamy sytuacje "multiple chargers", gdyż decydujemy się rozdzielić oddziały, a ponadto oba te oddziały mają zasięgi i możliwość szarży. W momencie szarży "multiple chargers" jeśli poszczególne jednostki szarżujące mają możliwość szarży i spełniają jej wszystkie warunki (nie zwracają uwagi na inne jednostki szarżujące na ten sam oddział - one po prostu nie blokują szarży, gdyż wykonują ją w tym samym czasie) to wszystkie z tych jednostek są dostawiane do oddziału szarżującego, zachowując zasadę jak największej maksymalizacji dla wszystkich z tych oddziałów.
W tym przypadku mamy połączenie dwóch zasad - frenzy i wielu szarżujących. Od Ciebie zależy czy chcesz, żeby bohater funkcjonował jako osobny oddział (z czym wiążą się np. osobne testy złamania), ale i tak czy siak, oba oddziały dojdą do combatu, gdyż są wymuszone by szarżować.
- bohater i oddział posiadają frenzy (z jakiekogolwiek źródła), ale wyszarżowujemy tylko bohaterem by zablokować szarżę oddziału (zakładamy, że i bohater i oddział mają zasięg).
Taki manewr jest niemożliwy, gdyż w zasadzie w momencie sprawdzania zasięgów szarż przy jednostkach z zasadą frenzy, wyszarżowując bohaterem, mamy sytuacje "multiple chargers", gdyż decydujemy się rozdzielić oddziały, a ponadto oba te oddziały mają zasięgi i możliwość szarży. W momencie szarży "multiple chargers" jeśli poszczególne jednostki szarżujące mają możliwość szarży i spełniają jej wszystkie warunki (nie zwracają uwagi na inne jednostki szarżujące na ten sam oddział - one po prostu nie blokują szarży, gdyż wykonują ją w tym samym czasie) to wszystkie z tych jednostek są dostawiane do oddziału szarżującego, zachowując zasadę jak największej maksymalizacji dla wszystkich z tych oddziałów.
W tym przypadku mamy połączenie dwóch zasad - frenzy i wielu szarżujących. Od Ciebie zależy czy chcesz, żeby bohater funkcjonował jako osobny oddział (z czym wiążą się np. osobne testy złamania), ale i tak czy siak, oba oddziały dojdą do combatu, gdyż są wymuszone by szarżować.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
no ale tu nie ma zadnego multiple charges, w sumie nie wiem skad to wziales, jak ziomek z oddzialu wylatuje to drugi unit nie moze szarzowac wcale bez wzgledu na to co ma w zasiegu.
oczywistym jest fakt ze jesli mam herosa bez frenzy w oddziale posiadajacym te zasade i nim wyszarzuje reszta chlopakow pojedzie gdzie im sie tam podoba bez szarzy, caly czas mnei nurtuje pytanie co jesli zarowno oddzial jak i chlopak maja frenzy.
oczywistym jest fakt ze jesli mam herosa bez frenzy w oddziale posiadajacym te zasade i nim wyszarzuje reszta chlopakow pojedzie gdzie im sie tam podoba bez szarzy, caly czas mnei nurtuje pytanie co jesli zarowno oddzial jak i chlopak maja frenzy.
No to Ci napisałem - albo szarżują jako jeden oddział, albo szarżują jako dwa osobne - ale nigdy nie będzie tak, że jeden zablokuje drugiego, przy szarży na jeden oddział.Gajowy pisze:caly czas mnei nurtuje pytanie co jesli zarowno oddzial jak i chlopak maja frenzy.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
no to zle napisales bo szarzowac jako osobne nie moga.
dokladnie. Po prostu niezaleznie od tego jak mierzysz co i kiedy musisz zadeklarowac oddzialem szarze jesli ma on frenzy.
I podobnie jak bys probowal wyszarzowac nie sfrenzowanym characterem z oddzialu z frenzy to z sfrenzowanym jest odkladnie tak samo. Oddzial go ciagnie za soba
I podobnie jak bys probowal wyszarzowac nie sfrenzowanym characterem z oddzialu z frenzy to z sfrenzowanym jest odkladnie tak samo. Oddzial go ciagnie za soba
jesli nie zadeklaruje szarzy herosem, chcesz mi powiedziec ze nie moge zadeklarowac szarzy nie frenzowanym kolesiem w oddziale frenzy? a to niby dlaczego, skoro moge deklarowac szarze czyms co frenzy nie ma, bo tego nie rozumiem, nie pokrywa sie to z RB, jak z jakiegos powodu nie mozesz deklarowac szarzy to nawet frenzy ci nie pomoze.Shino pisze: