Banner of Rage

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Banner of Rage

Post autor: Gajowy »

Obrazek

zgodnie z opisem frenzy mozna je stracic tylko wtedy gdy jednostka przegra walke, czyli co bede bsb przechodzil z oddzialu do oddzialu i dawal im po kolei frenzy, czy tez opuszczenie oddzialu przez bsb spowoduje utrate frenzy?

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

A czy jednostka z banerem od której odłączy się facet z banerem jest dalej jednostką z banerem? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

tez sie nad tym glowilem, jednak frenzy stracic nie moge :P

do tego zakladajac, ze mam w jednostce frenzy herosa rownierz z ta zasada, nie deklaruje szarz ale po kolei sprawdzam czy sa mozliwe i zdecyduje sprawdzic najpierw czy sam hero nie ma czasami zasiegu i wychodzi na to ze ma (mimo ze jednostka tez) to czy moge wyrzarzowac samym herosem? wtedy jednostka mimo frenzy nie moglaby szarzowac.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Gajowy pisze:tez sie nad tym glowilem, jednak frenzy stracic nie moge :P
Jak nie możesz, jak możesz? Wyraźnie stoi, że frenzy ma i nie może stracić tylko jednostka z banerem. Jeśli baner odłączysz, to jednostka go nie ma, więc na jakiej zasadzie ma dostawać od niego bonusy? :)

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

no wlansie nie wiem, probuje przecisnac walka :mrgreen: jak zwykle z reszta :roll:

wyobraz sobie sytuacje

mamy BoR na bsb i szarzujemy z oddzialu, w tym samym unicie jest jeszcze jeden heros wiec skoro stracilismy frenzy nie musimy deklarowac szarzy, kwestia tego czy majac zasieg calya jednostka moge wyjechac samym kolesiem ? popre to faktem sprawdzania mozliwosci szarzy kada jednostka po kolei a najpierw wybieram jako sprawdzenie legalnej szarzy zasieg herosa w oddziale.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

No proszę was... :roll:

a tak swoją drogą, to nie jest tak, że jak jest frenzy heros w frenzy unicie to nie można wyszarżowywac herosem tylko trzeba oddziałem całym? z wyjątkiem sytuacji gdy hero ma zasięg a oddział nie bo np jest szybszy. Wtedy Twoja kmina już wogóle jest wałkiem nad wałkami ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: PIOTROSLAV »

Ale chyba przed ruchem szarżujacym sprawdzasz szarże przymusowe, prawda?

Bo wtedy w momencie sprawdzenia szarż przymusowych bsb jest nadal w oddziale, wiec frenzy dziala na jednostke...

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

ale skoro on sam z sebie jest frenzy i moze deklarowac szarze to czemu nie mialbym jego sprawdzic zanim sprawdze cala jednostke? w koncu mam mozliwosc szarzowania to musze... w innym bardziej atrakcyjnym przypadku zmienie kolejnosc sprawdzania szarz przymusowych i pojedzimy cala jednostka.

wałki rules, zwlaszcza te zgodne z zasadami tylko teraz trzeba ustalic jak jest na prawde.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

The unit with this banner- czyli jednostka z tym bannerem. Nie ma bannera w oddziale nie ma też frenzy.
Szarżujesz bohaterem z oddziału to wychodzi on z oddziału i unit traci frenzy. Tylko nie wiem czy możesz szarżować nim bez odziału.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

i wlasnie na tym polegaz ma cala kmina i nikt nie jest w stanie ani odpowiedziec na to pytanie ani uzasadnic swojej wypowiedzi. i pytanie 2, wyobrazmy sobie jednostke z BoR i herosa nie khornea do niej dolaczonego, czy moge wyjechac chlopkiem (rzecz jasna traci frenzy) i wtedy oddzial mimo frenzy szarzowac nie moze? to taki dodatkowy sposob blokowania koniecznosci szarzy z frenzy, solo slaneszyta zawsze znajdzie cos milego do pocisniecia :)

Luk
Wałkarz

Post autor: Luk »

Prosta sprawa skoro bohater mający większy zasięg może wyszarżowywać z oddziału to po prostu może i nie jest do niego przyklejony na stałe ani ograniczony jego ruchem więc nie widzę przeszkód i niezgodności z zasadami aby mógł wyszarżować przed oddziałem nawet jeżeli cały oddział ma zasięg.

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

chodzi o to ze bohater czesto bedzie mial taki sam zasieg.

Luk
Wałkarz

Post autor: Luk »

Rozumiem, przykład podałem tylko po to żeby pokazać, że skoro bohater z frenzy MUSI wyszarżować jeżeli ma większy zasięg to także po prostu może wyszarżować. Jeżeli nadal są jacyś malkontenci można sprawę rozwiązać patrząc na inicjatywę i wyszarżowywać z taką kolejnością.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

wg RAW teoretycznie możliwe choć trudne do udowodnienia 8) natomiast wg zasad współżycia społecznego manewr jest ten tego [-X aczkolwiek jak to już z moralnością zwykle bywa każdy może mieć swoje zdanie :mrgreen: dla mnie exploit zasad (coś jak Ass w szadach w skaucie / linia krasnoludzkich minerów)

żółwik,
Ż.

P.S. zwracam uwagę na zapis na s 52 RB mówiący że jednostki z frenzy (a więc też bohater też), deklarują szarże po "zwykłych nie frenzowych szarżach" i jeśli spełniają wskazane warunki to muszą deklarować pytanie podobne czy jedna jednostka z frenzy może zablokować innej szarżę (z powodu deklaracji przez gracza) IMHO należy doprowadzić wszystkie możliwe szarże do wykonania

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Myślę, że w tym przypadku:
- bohater i oddział posiadają frenzy (z jakiekogolwiek źródła), ale wyszarżowujemy tylko bohaterem by zablokować szarżę oddziału (zakładamy, że i bohater i oddział mają zasięg).

Taki manewr jest niemożliwy, gdyż w zasadzie w momencie sprawdzania zasięgów szarż przy jednostkach z zasadą frenzy, wyszarżowując bohaterem, mamy sytuacje "multiple chargers", gdyż decydujemy się rozdzielić oddziały, a ponadto oba te oddziały mają zasięgi i możliwość szarży. W momencie szarży "multiple chargers" jeśli poszczególne jednostki szarżujące mają możliwość szarży i spełniają jej wszystkie warunki (nie zwracają uwagi na inne jednostki szarżujące na ten sam oddział - one po prostu nie blokują szarży, gdyż wykonują ją w tym samym czasie) to wszystkie z tych jednostek są dostawiane do oddziału szarżującego, zachowując zasadę jak największej maksymalizacji dla wszystkich z tych oddziałów.

W tym przypadku mamy połączenie dwóch zasad - frenzy i wielu szarżujących. Od Ciebie zależy czy chcesz, żeby bohater funkcjonował jako osobny oddział (z czym wiążą się np. osobne testy złamania), ale i tak czy siak, oba oddziały dojdą do combatu, gdyż są wymuszone by szarżować.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

no ale tu nie ma zadnego multiple charges, w sumie nie wiem skad to wziales, jak ziomek z oddzialu wylatuje to drugi unit nie moze szarzowac wcale bez wzgledu na to co ma w zasiegu.

oczywistym jest fakt ze jesli mam herosa bez frenzy w oddziale posiadajacym te zasade i nim wyszarzuje reszta chlopakow pojedzie gdzie im sie tam podoba bez szarzy, caly czas mnei nurtuje pytanie co jesli zarowno oddzial jak i chlopak maja frenzy.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Gajowy pisze:caly czas mnei nurtuje pytanie co jesli zarowno oddzial jak i chlopak maja frenzy.
No to Ci napisałem - albo szarżują jako jeden oddział, albo szarżują jako dwa osobne - ale nigdy nie będzie tak, że jeden zablokuje drugiego, przy szarży na jeden oddział.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

no to zle napisales bo szarzowac jako osobne nie moga.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dokladnie. Po prostu niezaleznie od tego jak mierzysz co i kiedy musisz zadeklarowac oddzialem szarze jesli ma on frenzy.

I podobnie jak bys probowal wyszarzowac nie sfrenzowanym characterem z oddzialu z frenzy to z sfrenzowanym jest odkladnie tak samo. Oddzial go ciagnie za soba

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Shino pisze:
I podobnie jak bys probowal wyszarzowac nie sfrenzowanym characterem z oddzialu z frenzy to z sfrenzowanym jest odkladnie tak samo. Oddzial go ciagnie za soba
jesli nie zadeklaruje szarzy herosem, chcesz mi powiedziec ze nie moge zadeklarowac szarzy nie frenzowanym kolesiem w oddziale frenzy? a to niby dlaczego, skoro moge deklarowac szarze czyms co frenzy nie ma, bo tego nie rozumiem, nie pokrywa sie to z RB, jak z jakiegos powodu nie mozesz deklarowac szarzy to nawet frenzy ci nie pomoze.

ODPOWIEDZ