Asarnil, Mengil, Voland i tacy tam

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Asarnil, Mengil, Voland i tacy tam

Post autor: Furion »

Czy ci bohaterowie mogą dołączać do innych oddziałów? w sensie jak spadnie smok i zstanie sam Asarnil, lub spadną wszyscy Mengile i zostanie sam Mangil?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Wg mnie nie.
Tak samo jak nie mogą się odłączać od macierzystego unitu tak samo jak już stracą tenże unit wydaje mi się, że nie mogą zasilać szeregów innych unitów bo są specjalnym typem bohaterów.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Porównałbym ich do championów (również tych nazwanych z nowych AB), z tego choćby powodu nie powinni móc dołączać do innych oddziałów (choć z tym dragon lordem to tak do końca nie wiem).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Ale nie wiem, czy wiesz Byro, że jest taki zapis w RoR, który mówi, że wszyscy Ci nazwani ludkowie to characterzy, którego to zapisu nie ma przy imiennych czempionach, którzy mają zapis o tym, że są upgradem oddziału.

Czyli działają na nich czary działające na bohaterów, i jak dla mnie mogą oni dołączyć do innego oddziału jeśli ich własny został zniszczony.

A odpowiedni zapis brzmi:
All named models in a Regiments of Renown count as characters in the game. These characters cannot leave their unit (unless specified), but do not use up any of the character slots from the army list (unless specified).
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Imo asarnil może się dołączyć (jak dark emissary czy truthsayer), natomiast wszystkich innych traktowałbym jako championów
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

tomekjar pisze:All named models in a Regiments of Renown count as characters in the game. These characters cannot leave their unit (unless specified), but do not use up any of the character slots from the army list (unless specified).
Właśnie o ten zapis mi chodziło.
Jankiel pisze:Imo asarnil może się dołączyć (jak dark emissary czy truthsayer), natomiast wszystkich innych traktowałbym jako championów
Jankielu, możesz ustosunkować się / zrewidować swoją opinię wobec tego, co napisał Tomekjar?

===
A tymczasem, lecimy dalej: skoro bohaterowie nie mogą tworzyć unitów, to co się dzieje, jak zostanie np. 3 imiennych bohaterów w oddziale? Przykład Al Mukart's Desert Dogs. Rozbijają się na osobne unity i każdy z nich może dołączać gdzie indziej?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jankielu, możesz ustosunkować się / zrewidować swoją opinię wobec tego, co napisał Tomekjar
Nic nie będę rewidował. Tego FAQa widziałem i moim zdaniem on niewiele wyjaśnia
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Furion pisze:Przykład Al Mukart's Desert Dogs.
Oni nie tworzą nowego unitu a dalej są w swoim macierzystym którego są integralną częścią i wg mnie zostają do samego końca [ czyli wybicia wszystkich lub końca gry :) ]
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

Rzeczywiście taki oddzialik herosów z RoR byłby nieźle przegięty

Voland, Asarnil z doktorem Mengilem razem pewnie by klocki nawet od przodu łamali
... raczej albo stawiali

Furion, w ogóle skąd Ty masz takie dzikie pomysły?

Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.
Opieram się na AL do RoR autorstwa Alessio Cavatore, cytat zapodał tomekjar.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Fisch pisze: Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.
alez oczywiscie, ze nie. Skoro chcesz rawowac to prosze:
Bylo w faqu odpowiedz gava czy truthsayer i emisariusz mimo, ze sa rorami czy moga dolaczac do oddzialow. Odpowiedz by,la, ze tak.

Gdyby to wieksza ilosc characterow miala moc byc wlaczana do oddzialow pewnie w faqu byloby ror characters oon their own a nie wymienieni z nazwy truthsayer i emisariusz

;)

tak serio teraz. Nie ma nigdzie nic na ten temat. IMO mengil voland itp. nie moga wchodzic odo oddzialow. Ibn i shufti itp. nie rozlaczaja sie jak sa sami.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Furion pisze:A tymczasem, lecimy dalej: skoro bohaterowie nie mogą tworzyć unitów, to co się dzieje, jak zostanie np. 3 imiennych bohaterów w oddziale? Przykład Al Mukart's Desert Dogs. Rozbijają się na osobne unity i każdy z nich może dołączać gdzie indziej?
Jest w FAQ-u: W Skrócie- masz oddział+ kilku herosów, wybijasz oddzial ze strzelania/magii/combatu, po czy w następnej fazie oponenta, który włada tymże oddzialikiem, chłopaki rozdzielają się. Nie pamiętam tylko czy to się dzieje przed czy po szarżach

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

proponowalbym dla uproszczenia przyjac zapis w stylu: wszyscy imienni herosi/czempioni RoR sa traktowani jako czempioni swoich oddzialow w kazdym punkcie, stąd nie moga opuszczac swoich macierzystych oddzialow ani (nawet jesli sa ostatnim modelem) dolaczac sie do innych jednostek, tworza oni do ostatniego modelu regon. Zasada nie obowiazuje dla modeli RoR zajmujacych slot Hero/Lord.

zastosowanie takiej lub podobnej logiki spowoduje, ze takie postacie, ktore sa ewidentnie herosami (jak Asarnil lub Emisariusz) nie straca z ogolnego zastosowania jako herosi, a dziwne sytuacje typu te zaprezentowane przez Furiona rozwiazujemy.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

@Gajowy
Asarnil straci, albowiem jest rarem, który dodatkowo zabiera slot Hero. Więc będzie co.ś takiego jak proponujesz dotyczyło wyłącznie Emisariusza i Truthsayera.

I nie wiem czemu w ogóle jest ta dyskusja? Macie jasny zapis w Army List RoR czym są wszyscy imienni. A są bohaterami, którzy nie mogą wyjść z oddziału. To czemu niektórzy z was piszą, że do oddziałów wchodzić nie mogą (jak już są sami oczywiście), skoro jest to cecha każdego bohatera? Nagle dzielimy bohaterów na lepszych i gorszych? Sytuacje takie będą raczej rzadkimi przypadkami, więc nie ma co kruszyć kopii o tę sprawę.

Inna sprawa, że w samym Army Liście zaznaczone jest w Unit Entry, kiedy model nie może wchodzić do oddziałów i nawet specjalnie jest napisane, że dany model nie liczy się jako character. Właśnie po to, żeby do oddziałów wchodzić nie mógł, co dowodzi, że reszta kolesi może to robić. Mowa tu o druidzie od gigantów.

Inna sprawa, że inny Unit Entry zawiera zapis, który wprost pozwala dołączać do innych oddziałów, i to bez konieczności wybicia reszty oddziału. Mowa to o koleżce Bronzino, który od samego początku gry musi być w jednym ze swych dział, ale potem może dołączać do innych dział lub działać jak character.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Shino pisze:
Fisch pisze: Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.
alez oczywiscie, ze nie. Skoro chcesz rawowac to prosze:
Bylo w faqu odpowiedz gava czy truthsayer i emisariusz mimo, ze sa rorami czy moga dolaczac do oddzialow. Odpowiedz by,la, ze tak.

Gdyby to wieksza ilosc characterow miala moc byc wlaczana do oddzialow pewnie w faqu byloby ror characters oon their own a nie wymienieni z nazwy truthsayer i emisariusz

;)

tak serio teraz. Nie ma nigdzie nic na ten temat. IMO mengil voland itp. nie moga wchodzic odo oddzialow. Ibn i shufti itp. nie rozlaczaja sie jak sa sami.
Co do "faqa gava", nie ma tam nic o tym, czy Truthsayer i Emisariusz mogą dołączyć do oddziału. Właśnie go przeczytałem. To jest w ich własnych zasadach z albionu. Obczaj sobie jeszcze raz dokładnie.

A co do drugiego. Też nie masz racji. Czym się rózni Asarnil od Volanda? Są takimi samymi herosami. Nie wmówisz mi, że nie. Obydwaj mogą dołączyć się do innych odzialów gdy ich ojczyste wyparują.

Ibn i shufti są popieprzeni i nie ma co się na nich powolywać. To jedyny oddział majacy trzech herosów.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2010, o 11:35 przez Fisch, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Gajowy pisze:zastosowanie takiej lub podobnej logiki spowoduje, ze takie postacie, ktore sa ewidentnie herosami (jak Asarnil lub Emisariusz) nie straca z ogolnego zastosowania jako herosi, a dziwne sytuacje typu te zaprezentowane przez Furiona rozwiazujemy.
Ale Asarnil nie jest herosem jako takim. Nie wykupujesz go w puli herosów.
Po prostu jest RoRem zajmującym slot hero. Podobnie jak Malakai.

Jest uwazany za herosa tak samo jak Mengil i reszta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

lumpini tez maja wiecej herosow
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Fisch pisze:
Co do "faqa gava", nie ma tam nic o tym, czy Truthsayer i Emisariusz mogą dołączyć do oddziału. Właśnie go przeczytałem. To jest w ich własnych zasadach z albionu. Obczaj sobie jeszcze raz dokładnie.
Q. Are the Dark Emissary and Truthsayer considered to be characters
(i.e. can they join other friendly units, accept and issue challenges,
etc.) ?

A. Yes.
S. Gav Thorpe � Warhammer Design Team

wlasnie go sobie przeczytalem

teraz ty to sobie przeczytaj

Awatar użytkownika
Deliberitus886
Mudżahedin

Post autor: Deliberitus886 »

Co do kwestii tego herosa. to
Rory są regimentami jeżeli składają się nawet z samych herosów to nadal zajmują sloty oddziałów . Czyli według zasad niemożna włączyć regimentu do regimentu nie.
Natomiast Rory mają imiennych czempionów wbudowanych w ich koszt którzy nie są brani pod uwagę przy wystawieniu , tacy herosi traktowani jak czempioni . Tak więc jeżeli regiment wyginie to szefa według mnie dołączyć się nie da regimentu bo sam tak jakby jest regimentem <nieposiana oddzielnego slotu herosa tylko jest wystawiany razem z regimentem i jest w jego koszt wliczony.>
Widzę Wszystko

Awatar użytkownika
Rafał_Pękala
Mudżahedin

Post autor: Rafał_Pękala »

A ja mam takie pytanie odnośnie Asarnila, mianowicie wystawia się go razem z jednostkami czy razem z herosami?

ODPOWIEDZ