Asarnil, Mengil, Voland i tacy tam
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Asarnil, Mengil, Voland i tacy tam
Czy ci bohaterowie mogą dołączać do innych oddziałów? w sensie jak spadnie smok i zstanie sam Asarnil, lub spadną wszyscy Mengile i zostanie sam Mangil?
Wg mnie nie.
Tak samo jak nie mogą się odłączać od macierzystego unitu tak samo jak już stracą tenże unit wydaje mi się, że nie mogą zasilać szeregów innych unitów bo są specjalnym typem bohaterów.
Tak samo jak nie mogą się odłączać od macierzystego unitu tak samo jak już stracą tenże unit wydaje mi się, że nie mogą zasilać szeregów innych unitów bo są specjalnym typem bohaterów.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Porównałbym ich do championów (również tych nazwanych z nowych AB), z tego choćby powodu nie powinni móc dołączać do innych oddziałów (choć z tym dragon lordem to tak do końca nie wiem).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Ale nie wiem, czy wiesz Byro, że jest taki zapis w RoR, który mówi, że wszyscy Ci nazwani ludkowie to characterzy, którego to zapisu nie ma przy imiennych czempionach, którzy mają zapis o tym, że są upgradem oddziału.
Czyli działają na nich czary działające na bohaterów, i jak dla mnie mogą oni dołączyć do innego oddziału jeśli ich własny został zniszczony.
A odpowiedni zapis brzmi:
Czyli działają na nich czary działające na bohaterów, i jak dla mnie mogą oni dołączyć do innego oddziału jeśli ich własny został zniszczony.
A odpowiedni zapis brzmi:
All named models in a Regiments of Renown count as characters in the game. These characters cannot leave their unit (unless specified), but do not use up any of the character slots from the army list (unless specified).
Właśnie o ten zapis mi chodziło.tomekjar pisze:All named models in a Regiments of Renown count as characters in the game. These characters cannot leave their unit (unless specified), but do not use up any of the character slots from the army list (unless specified).
Jankielu, możesz ustosunkować się / zrewidować swoją opinię wobec tego, co napisał Tomekjar?Jankiel pisze:Imo asarnil może się dołączyć (jak dark emissary czy truthsayer), natomiast wszystkich innych traktowałbym jako championów
===
A tymczasem, lecimy dalej: skoro bohaterowie nie mogą tworzyć unitów, to co się dzieje, jak zostanie np. 3 imiennych bohaterów w oddziale? Przykład Al Mukart's Desert Dogs. Rozbijają się na osobne unity i każdy z nich może dołączać gdzie indziej?
Nic nie będę rewidował. Tego FAQa widziałem i moim zdaniem on niewiele wyjaśniaJankielu, możesz ustosunkować się / zrewidować swoją opinię wobec tego, co napisał Tomekjar
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Oni nie tworzą nowego unitu a dalej są w swoim macierzystym którego są integralną częścią i wg mnie zostają do samego końca [ czyli wybicia wszystkich lub końca gryFurion pisze:Przykład Al Mukart's Desert Dogs.

The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
Rzeczywiście taki oddzialik herosów z RoR byłby nieźle przegięty
Voland, Asarnil z doktorem Mengilem razem pewnie by klocki nawet od przodu łamali
... raczej albo stawiali
Furion, w ogóle skąd Ty masz takie dzikie pomysły?
Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.
Opieram się na AL do RoR autorstwa Alessio Cavatore, cytat zapodał tomekjar.
Voland, Asarnil z doktorem Mengilem razem pewnie by klocki nawet od przodu łamali
... raczej albo stawiali
Furion, w ogóle skąd Ty masz takie dzikie pomysły?
Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.

alez oczywiscie, ze nie. Skoro chcesz rawowac to prosze:Fisch pisze: Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.
Bylo w faqu odpowiedz gava czy truthsayer i emisariusz mimo, ze sa rorami czy moga dolaczac do oddzialow. Odpowiedz by,la, ze tak.
Gdyby to wieksza ilosc characterow miala moc byc wlaczana do oddzialow pewnie w faqu byloby ror characters oon their own a nie wymienieni z nazwy truthsayer i emisariusz

tak serio teraz. Nie ma nigdzie nic na ten temat. IMO mengil voland itp. nie moga wchodzic odo oddzialow. Ibn i shufti itp. nie rozlaczaja sie jak sa sami.
Jest w FAQ-u: W Skrócie- masz oddział+ kilku herosów, wybijasz oddzial ze strzelania/magii/combatu, po czy w następnej fazie oponenta, który włada tymże oddzialikiem, chłopaki rozdzielają się. Nie pamiętam tylko czy to się dzieje przed czy po szarżachFurion pisze:A tymczasem, lecimy dalej: skoro bohaterowie nie mogą tworzyć unitów, to co się dzieje, jak zostanie np. 3 imiennych bohaterów w oddziale? Przykład Al Mukart's Desert Dogs. Rozbijają się na osobne unity i każdy z nich może dołączać gdzie indziej?
proponowalbym dla uproszczenia przyjac zapis w stylu: wszyscy imienni herosi/czempioni RoR sa traktowani jako czempioni swoich oddzialow w kazdym punkcie, stąd nie moga opuszczac swoich macierzystych oddzialow ani (nawet jesli sa ostatnim modelem) dolaczac sie do innych jednostek, tworza oni do ostatniego modelu regon. Zasada nie obowiazuje dla modeli RoR zajmujacych slot Hero/Lord.
zastosowanie takiej lub podobnej logiki spowoduje, ze takie postacie, ktore sa ewidentnie herosami (jak Asarnil lub Emisariusz) nie straca z ogolnego zastosowania jako herosi, a dziwne sytuacje typu te zaprezentowane przez Furiona rozwiazujemy.
zastosowanie takiej lub podobnej logiki spowoduje, ze takie postacie, ktore sa ewidentnie herosami (jak Asarnil lub Emisariusz) nie straca z ogolnego zastosowania jako herosi, a dziwne sytuacje typu te zaprezentowane przez Furiona rozwiazujemy.
@Gajowy
Asarnil straci, albowiem jest rarem, który dodatkowo zabiera slot Hero. Więc będzie co.ś takiego jak proponujesz dotyczyło wyłącznie Emisariusza i Truthsayera.
I nie wiem czemu w ogóle jest ta dyskusja? Macie jasny zapis w Army List RoR czym są wszyscy imienni. A są bohaterami, którzy nie mogą wyjść z oddziału. To czemu niektórzy z was piszą, że do oddziałów wchodzić nie mogą (jak już są sami oczywiście), skoro jest to cecha każdego bohatera? Nagle dzielimy bohaterów na lepszych i gorszych? Sytuacje takie będą raczej rzadkimi przypadkami, więc nie ma co kruszyć kopii o tę sprawę.
Inna sprawa, że w samym Army Liście zaznaczone jest w Unit Entry, kiedy model nie może wchodzić do oddziałów i nawet specjalnie jest napisane, że dany model nie liczy się jako character. Właśnie po to, żeby do oddziałów wchodzić nie mógł, co dowodzi, że reszta kolesi może to robić. Mowa tu o druidzie od gigantów.
Inna sprawa, że inny Unit Entry zawiera zapis, który wprost pozwala dołączać do innych oddziałów, i to bez konieczności wybicia reszty oddziału. Mowa to o koleżce Bronzino, który od samego początku gry musi być w jednym ze swych dział, ale potem może dołączać do innych dział lub działać jak character.
Asarnil straci, albowiem jest rarem, który dodatkowo zabiera slot Hero. Więc będzie co.ś takiego jak proponujesz dotyczyło wyłącznie Emisariusza i Truthsayera.
I nie wiem czemu w ogóle jest ta dyskusja? Macie jasny zapis w Army List RoR czym są wszyscy imienni. A są bohaterami, którzy nie mogą wyjść z oddziału. To czemu niektórzy z was piszą, że do oddziałów wchodzić nie mogą (jak już są sami oczywiście), skoro jest to cecha każdego bohatera? Nagle dzielimy bohaterów na lepszych i gorszych? Sytuacje takie będą raczej rzadkimi przypadkami, więc nie ma co kruszyć kopii o tę sprawę.
Inna sprawa, że w samym Army Liście zaznaczone jest w Unit Entry, kiedy model nie może wchodzić do oddziałów i nawet specjalnie jest napisane, że dany model nie liczy się jako character. Właśnie po to, żeby do oddziałów wchodzić nie mógł, co dowodzi, że reszta kolesi może to robić. Mowa tu o druidzie od gigantów.
Inna sprawa, że inny Unit Entry zawiera zapis, który wprost pozwala dołączać do innych oddziałów, i to bez konieczności wybicia reszty oddziału. Mowa to o koleżce Bronzino, który od samego początku gry musi być w jednym ze swych dział, ale potem może dołączać do innych dział lub działać jak character.
Co do "faqa gava", nie ma tam nic o tym, czy Truthsayer i Emisariusz mogą dołączyć do oddziału. Właśnie go przeczytałem. To jest w ich własnych zasadach z albionu. Obczaj sobie jeszcze raz dokładnie.Shino pisze:alez oczywiscie, ze nie. Skoro chcesz rawowac to prosze:Fisch pisze: Moim zdaniem imienni championi z RoR nie mogą opuścić regimentu ale gdy zostaną sami stają się zwykłymi herosami (nie championami) i mogą się dołączyć gdzie chcą. Można na nich rzucać beast anger itp.
Bylo w faqu odpowiedz gava czy truthsayer i emisariusz mimo, ze sa rorami czy moga dolaczac do oddzialow. Odpowiedz by,la, ze tak.
Gdyby to wieksza ilosc characterow miala moc byc wlaczana do oddzialow pewnie w faqu byloby ror characters oon their own a nie wymienieni z nazwy truthsayer i emisariusz
tak serio teraz. Nie ma nigdzie nic na ten temat. IMO mengil voland itp. nie moga wchodzic odo oddzialow. Ibn i shufti itp. nie rozlaczaja sie jak sa sami.
A co do drugiego. Też nie masz racji. Czym się rózni Asarnil od Volanda? Są takimi samymi herosami. Nie wmówisz mi, że nie. Obydwaj mogą dołączyć się do innych odzialów gdy ich ojczyste wyparują.
Ibn i shufti są popieprzeni i nie ma co się na nich powolywać. To jedyny oddział majacy trzech herosów.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2010, o 11:35 przez Fisch, łącznie zmieniany 1 raz.

Ale Asarnil nie jest herosem jako takim. Nie wykupujesz go w puli herosów.Gajowy pisze:zastosowanie takiej lub podobnej logiki spowoduje, ze takie postacie, ktore sa ewidentnie herosami (jak Asarnil lub Emisariusz) nie straca z ogolnego zastosowania jako herosi, a dziwne sytuacje typu te zaprezentowane przez Furiona rozwiazujemy.
Po prostu jest RoRem zajmującym slot hero. Podobnie jak Malakai.
Jest uwazany za herosa tak samo jak Mengil i reszta.

Q. Are the Dark Emissary and Truthsayer considered to be charactersFisch pisze:
Co do "faqa gava", nie ma tam nic o tym, czy Truthsayer i Emisariusz mogą dołączyć do oddziału. Właśnie go przeczytałem. To jest w ich własnych zasadach z albionu. Obczaj sobie jeszcze raz dokładnie.
(i.e. can they join other friendly units, accept and issue challenges,
etc.) ?
A. Yes.
S. Gav Thorpe � Warhammer Design Team
wlasnie go sobie przeczytalem
teraz ty to sobie przeczytaj
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Co do kwestii tego herosa. to
Rory są regimentami jeżeli składają się nawet z samych herosów to nadal zajmują sloty oddziałów . Czyli według zasad niemożna włączyć regimentu do regimentu nie.
Natomiast Rory mają imiennych czempionów wbudowanych w ich koszt którzy nie są brani pod uwagę przy wystawieniu , tacy herosi traktowani jak czempioni . Tak więc jeżeli regiment wyginie to szefa według mnie dołączyć się nie da regimentu bo sam tak jakby jest regimentem <nieposiana oddzielnego slotu herosa tylko jest wystawiany razem z regimentem i jest w jego koszt wliczony.>
Rory są regimentami jeżeli składają się nawet z samych herosów to nadal zajmują sloty oddziałów . Czyli według zasad niemożna włączyć regimentu do regimentu nie.
Natomiast Rory mają imiennych czempionów wbudowanych w ich koszt którzy nie są brani pod uwagę przy wystawieniu , tacy herosi traktowani jak czempioni . Tak więc jeżeli regiment wyginie to szefa według mnie dołączyć się nie da regimentu bo sam tak jakby jest regimentem <nieposiana oddzielnego slotu herosa tylko jest wystawiany razem z regimentem i jest w jego koszt wliczony.>
Widzę Wszystko
- Rafał_Pękala
- Mudżahedin
A ja mam takie pytanie odnośnie Asarnila, mianowicie wystawia się go razem z jednostkami czy razem z herosami?