kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: gerald_tarrant »

jeśli są na jednej podstawce, to losujesz, a jeśli na innych, to trafiasz imo :)

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

maszyna z obslugantami nie moze byc na 1 podstawce, gdyz to osobne modele, oczywiscie czasami sie tak zdaza, ale to czysto modelarski zabieg, to co pokrywa templetka jest trafione, a jesli maszyna wojenna ma zla podstawke lub jej nie ma wcale to wszystkie z tego wynikajace watpliwosci sa rozstrzygane na niekorzysz wlasciciela maszyny.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

M.T. pisze:
Janiszek pisze:Czy mogę normalnie strzelac w dzwon w klocku szczurów? Czy pociski leca w oddział?
Możesz wybrać.
Żeby rozwinąć, w RB jest stwierdzenie, że jeśli postać (może być na mouncie) ma US 5 i więcej, to może być celem ostrzału nawet będąc w oddziale.
Ponadto, traci on korzyści z Lookout Sir!
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Hmmm... co się dzieje jak rydwan zaszarżuje na jednostkę z ASF? Rozumiem, że najpierw rozpatrywane są impakty. Przyjmijmy, że cały pierwszy szereg został wykoszony. To jak rozpatrujemy wtedy walkę?
Czy dobrze myślę, że nikt z zaszarżowanej jednostki nie oddaje, a rydwan atakuje normalnie?
No i co jeśli w pierwszym szeregu były postacie (np bsb) albo sztandarowi czy czempioni?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ma ktoś może tabelkę kogo z kim można klimatycznie parować? Z góry dzięki.

Paulus
Pseudoklimaciarz

Post autor: Paulus »

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Byro pisze:
M.T. pisze:
Janiszek pisze:Czy mogę normalnie strzelac w dzwon w klocku szczurów? Czy pociski leca w oddział?
Możesz wybrać.
Żeby rozwinąć, w RB jest stwierdzenie, że jeśli postać (może być na mouncie) ma US 5 i więcej, to może być celem ostrzału nawet będąc w oddziale.
Ponadto, traci on korzyści z Lookout Sir!
mozesz podac strone z RB?
bo z tego co sie orientuje to postac moze byc celem ostrzalu, i nie moze korzystac z "lookout, sir!" jesli oddzial w ktorym sie znajduje ma US mniej niz 6.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Morsereg pisze: mozesz podac strone z RB?
bo z tego co sie orientuje to postac moze byc celem ostrzalu, i nie moze korzystac z "lookout, sir!" jesli oddzial w ktorym sie znajduje ma US mniej niz 6.

Jak się nie mylę to druga zasada.

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Waldi pisze:Hmmm... co się dzieje jak rydwan zaszarżuje na jednostkę z ASF? Rozumiem, że najpierw rozpatrywane są impakty. Przyjmijmy, że cały pierwszy szereg został wykoszony. To jak rozpatrujemy wtedy walkę?
Czy dobrze myślę, że nikt z zaszarżowanej jednostki nie oddaje, a rydwan atakuje normalnie?
No i co jeśli w pierwszym szeregu były postacie (np bsb) albo sztandarowi czy czempioni?
najpierw impacty, pozniej to co przezylo i ma ASF, z impactow ogolnie nie da rady zabic herosa wiec pewnie czempion i bsb (plus inni herosi) beda bic, a nastepnie szarzujace jednostki, kolejnie (jesli byly wczesnie w walce) po inicjatyiw i na koncu ASL (np dwuraki).

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Waldi pisze:Hmmm... co się dzieje jak rydwan zaszarżuje na jednostkę z ASF? Rozumiem, że najpierw rozpatrywane są impakty. Przyjmijmy, że cały pierwszy szereg został wykoszony. To jak rozpatrujemy wtedy walkę?
Impakty idą przed ASF. Modele które giną od impactów nie oddają. Championi/bohaterowie biją normalnie, chyba że też padli (impacty rozlosowujesz jak strzelanie, więc w przypadku oddziałów z ilością modeli R&F mniejszą od 5 oni też mogą dostać).
Morsereg pisze:mozesz podac strone z RB?
Strona 75 dużego RB, ale ty mówisz o czymś zupełnie innym. I nie US oddziału 6+, a 6+ modeli R&F w oddziale.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

skoro impacty rozlosowuje się jak strzelanie, to dlaczego miałby padać pierwszy szereg? zawsze myślałem, że modele się uzupełniają.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Uzupełniaja się, ale nie walczą w tej turze po prostu.

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Potrzebuje szybkiej odpowiedzi:
Smok szarżuje na 5 kawalerzystów + BSB - czy BSB może mi odmówić pojedynku i przejść na bok oddziału, czy też odmówić pojedynku można tylko w sytuacji gdy mamy więcej szeregów żeby tam wycofać herosa ?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Może odmówić. Wycofujesz go wtedy tam, gdzie nie może walczyć.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

Czy ruchem z WAAAGH może być reform? W przypadku gdy mamy na flance wroga reform za czesc ruchu i ewentualnie jeszcze drobny krok bardziej nas zbliży do wroga niż przydługi pivot.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie. podobnie nie moze byc to turn

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

1. Czy dodatkowa kość powera z dragon maga HE liczy się do ograniczeń z BP?
2. Czy flee wykonuje się od razu po zadeklarowanej szarży, czy też można na przykład po deklaracji flee wstawić fasta za takiego delikwenta żeby się nadział elegancko?

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

andmiz pisze:1. Czy dodatkowa kość powera z dragon maga HE liczy się do ograniczeń z BP?
2. Czy flee wykonuje się od razu po zadeklarowanej szarży, czy też można na przykład po deklaracji flee wstawić fasta za takiego delikwenta żeby się nadział elegancko?
1. tak jak jest napisane w BP, skoro nic nie napisali, a on nie tworzy dodatkowych kostek do puli to nic nie zabiera ponad norme.

2. najpierw sa deklaracje, pozniej odpowiedzi, ruchy przymusowe, ruchy szarz a dopiero pozniej reszta ruchow. nie da rady tego obejsc.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Następne malutkie pytanko ale nurtujące... Spotkałem się ostatnio ze zwyczajem podczas ustawiania skirmiszerów w lesie iż przeciwnik bierze ze stołu jakąkolwiek konną figurkę, odmierza nią dwa cale i deklaruje że oddział skirmiszerów ustawił w lesie tak że ich nie widać... Mam rację iż jest to całkowicie niedozwolone ? Aż mam ochotę podczas podchodzenia skinkami ściągnąć ze stołu steagadona, odmierzyć 6 cali i zadeklarować że podszedłem skinkami tak że mogą strzelać na bliskim...

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

jest dozwolone - można sprawdzać co widzą modele - tym samym sprawdzając można ustawić je tak że nie widzą niczego poza lasem.

Zablokowany