HE 1650

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
EmpGeX
"Nie jestem powergamerem"

HE 1650

Post autor: EmpGeX »

1650 Pts - High Elves Army

1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]

1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Seerstaff of Saphery [30]
Dispel Scroll [20]

1 Noble @ 168 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Sacred Incense [30]
1 Elf Steed: Barded @ [0] Pts

2x 1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

1x 10 Archers @ 110 Pts

1x 7 Swordmasters @ 111 Pts
Musician

1x 4 Dragon Princes @ 230 Pts
Standard; Musician
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [35] Pts
Amulet of Light [15]

1x 9 White Lions @ 178 Pts
Standard; Musician
Lion Standard [25]

1x 5 Ellyrian Reavers @ 95 Pts
Bow (swap);

1x 8 Phoenix Guard @ 188 Pts
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 53
Total Army Cost: 1650

Ponieważ dopiero zaczynam, czekam na konstruktywne komentarze.
Obrazek

Kędzior
Mudżahedin

Post autor: Kędzior »

Możesz wystawić minimum 5 Dragon Princów.
Nie polecam Sword Masterów. Żadko dochodzą do walki, bo ostrzał robi z nich warzywa. Wstaw za to więcej white lionsów. Phoenixy są fajni na armie z niskim LD typu O&G czy szcurki. Ellyriani to fajny pomysł na armie z machinami. Lecisz flanką i wpadasz w obsługantów. Myślę że graczom będzie szkoda czasu na takie szmaty a ty im wtedy zrobisz sito z tyłów.
Ja bym proponował drugą 5 DP zamiast 9x WL.
Ogólnie rooster spox, choć niestety standardowy. :roll:
Pozdro
Warhammer to gra wyobraźni. Grajmy karteczkami.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

EmpGeX pisze: 1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]

1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
na małe pkt, taki zestaw magii jest najodpowiedniejszy.
Tylko, że jeśli rozpa układana pod BP, to nie mieści sie w limicie 8 PD. 4 za lvle + 2 bazowe + 2 za BoS + 1 za bounda = 9PD. Musiałbyś chyba wywalic bounda jakbys chcial grac wedlug zasad BP.
1 Noble @ 168 Pts
Sacred Incense [30]
Sacred Incense nie przydaje sie tak bardzo, zwlaszcza na male pkt. Są w sumie dwa złożenia BSB:
- Helm Of Fortune, Sword of Might, Barded Steed, Shield, Dragon armour <- na małe pkt polecam bardziej tego. (mniej kosztuje, biega po łucznikach/maszynach/słabszych oddziałach z magami itp., a i tak na małe pkt nie ma za bardzo wiekszyc kloców coby BB mógł je przepchnąć)
- Battle Banner, Barded Steed, Shield, Dragon Armour, Lance

Zamiast SM, wrzuciłbym druga 5 DP (za 150pkt)
WL dopadkowałbym do 12 (bo to min. liczba)

Pkt na powyższe zmiany znajdzesz likwidując muzyków z Dp/WL/PG, łuki z ER, 3 PG oraz championa z DP(przydaje sie w sumie tylko na wrighty i na drewniaki, a zamieniając BSB na tego ze Sword of Might, magiczne ataki bedziesz mial na BSB i masz takze sporo magii). PG w liczbie 5 wystarczą. Oni nie są do walki, tylko do +d3 PD, wiec ich musisz stawiać daaaallleeeekkkkoooo od CC np. w domku lub od biedy za górką, w/za lasem.
BSB w WL musowo, a magów... mozesz 1 walnąć też do WL, a jednego np. do łuków/bolców :)
Wstaw za to więcej white lionsów.
Ja bym proponował drugą 5 DP zamiast 9x WL.
a pan UP raz mówi co innego, a raz co innego :P
nie polecam wywalania WL, są bardzo dobrą i uniwersalną jednostką.
Możesz wystawić minimum 5 Dragon Princów
DP jest 5, a nie 4. Niżej jest dodany jeszcze champion, wystarczy przeliczyć sobie koszty oddziału...

EmpGeX

Co do PG to właśnie myślałem po t ich mieć, żeby magów tam wsadzić. Ten Fear i 4+ WSv daje większe szanse, że przeżyją niż z tymi łucznikami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

magowie na 2 lvl generują 2 kości powera czyli jeżeli masz 2x 2 poziomowego maga to są już 4 kości powera dodaj do tego 2 armijne które masz zawsze czyli już jest 6 i BOS to już jest 8. :)

Co do rozpiski to wywal championa z dragonów i polecam zastanowić się nad noblem(pokombinuj czy może coś ciekawego wyniknąć jak dasz mu helm of fortune czy jakoś tak, nie zauważyłem że ktoś ci podał juz ta kombinacje wyżej :P ), za zaoszczędzone punkty z championa DP dorzuć 6 albo zwiększ liczbę swordmasterów. Rozpiska jest do dopracowania ale pograj trochę i sam dojdziesz do tego czym ci się najlepiej gra.

pozdro

Rabsp
Masakrator

Kołek pisze:magowie na 2 lvl generują 2 kości powera czyli jeżeli masz 2x 2 poziomowego maga to są już 4 kości powera dodaj do tego 2 armijne które masz zawsze czyli już jest 6 i BOS to już jest 8. :)
+ RoF... = 9
Co do rozpiski to wywal championa z dragonów i polecam zastanowić się nad noblem(pokombinuj czy może coś ciekawego wyniknąć jak dasz mu helm of fortune czy jakoś tak, nie zauważyłem że ktoś ci podał juz ta kombinacje wyżej :P )
podał podał :mrgreen:

EmpGeX

Wiem trochę mi sie porypało z tymi kościami (powerowe z dispelowymi)- bolączka początkującego

Właśnie tu jest ten problem że magiczne ataki są potrzebne. Jakiś czas temu grałem inną rozpiską z VC i writy (czy jakkolwiek się to nazywa) narobiły mi takiego zamieszania... Są mobilne i jak nie mam niczego z magicznymi atakami to nie mam czym ich ugryźć, a magia jak nie przyfarci to się nie przebije...

Za SM (fakt, mi też jeszcze do walki nie doszli, ale staty mają fajne 8) ) Może fasta 2go wsadzić i wtedy będę miał rospe na czarowanie i strzelanie głównie xD

No i kwestia tego RoF, bo sie ludzie często czepiają BP (choć mi sie on nie specjalnie podoba :P ), pasuje go na coś wymienić - Reaver Bow ?? Czy raczej w obronę zainwestować - w sumie to generał ...
Obrazek

Rabsp
Masakrator

jeśli grasz w domu, a nie jeździsz na turnieje, to wcale nie musisz stosować BP.
w tym wypadku mozesz sobie grac na ilu tam magach chcesz :D ^^
a mag raczej nie moze inwestowac w obrone typu magic armour/shield :P

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

JAko wersje nobla przemysl tez (bsb, reaver bow, orzelek, ES) IMo bardoz fajny koles na male ptk. Pratkycznie zawsze sie splaca.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

bsb jadący w 5 dp w której zawiera sie równiez czempion traci look outa. krasie raz ci przkatapią i " jeden szlus ajn rus"!
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Tak, tylko, ze BSB ma jeszcze 4 potencjalne oddziały w których moze przebywac.
Co do BSB, Żbika propozycja jest imho bardzo dobra, taki BSB jest upierdliwy, bo fajnie strzela w połączeniu z dwoma bolcami i 10 lukami ściągasz organki krasnoludzkie na przykład, do tego zawsze jego szarża od boku moze pomoc, bo ma te 3 ataki z siłą 6 (licze, ze ma lance) i ataki orła. I zawsze tam gdzie jest potrzebny, będzie, bo lata. A jak trafisz na jakiś defens, to przeciez zamsowany atak magiczno-bełtowy powinien unicestwic zagrożenie dla BSB.
Imho nie bawiłbym się w AoL na DP i chamiona, daj 6 z elyrianem, wystarczy, na eteryków masz magię.
Wywal 7 SM i podpakuj WL, im jest ich wiecej tym lepiej. Reszta zostaje, i juz rozpiska robi się przyjemniejsza.

EmpGeX

Już mi się zdarzyło zagrać z krasimi taką kawalerią. Co prawda udało się dzięki ułożeniu terenu, ale nie zmienia to faktu, że w 2 tury wyciąłem 3 maszyny i odział strzelaczy tracąc 2 DP.

Zmieniłem tą rozpę na:

1650 Pts - High Elves Army

1 Mage @ 185 Pts
General; Magic Level 2
Silver Wand [10]
Ring of Fury [40]

1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]

1 Noble @ 183 Pts
War Banner [20]
Helm of Fortune [25]

2x 1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

1x 10 Archers @ 110 Pts

1x 4 Dragon Princes @ 230 Pts
Standard; Musician
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [35] Pts
Amulet of Light [15]

Standard; Musician
Lion Standard [25]

2x 5 Ellyrian Reavers @ 95 Pts
Bow (swap);

1x 8 Phoenix Guard @ 188 Pts
Standard; Musician
Banner of Sorcery [50]

Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 51
Total Army Cost: 1649

Wczoraj (w niedzielę) grałem w Imperium. Co prawda przegrałem, ale tylko ze względu na brak doświadczenia, bo nie wiedziałem, że czołg nie może po lesie jeździć i nie wycofałem tam PG z magami. Niemniej ogólnie to działa przyzwoicie i jak na takiego nooba jak ja te jetem z siebie dumny :)
Obrazek

Rabsp
Masakrator

EmpGeX pisze:
1 Noble @ 183 Pts
War Banner [20]
Helm of Fortune [25]

Standard; Musician
Lion Standard [25]
bsb nie moze miec i magicznego sztandaru i magicznych itemów. Albo jedno, albo drugie.
koniecznie wiecej WL :)

EmpGeX

Army Builder wpuścił mi tego hełma, wiec uznałem, ze to jest ok

Więcej WL, to znaczy ile ?? 14
Obrazek

ODPOWIEDZ